Toen ik op zoek was naar bronnen voor TS kwam ik toch meerdere onderzoekstitels tegen tegen waarbij brokken of te veel of te weinig van bepaalde vitamines in zaten.
Hier staan er een aantal tussen:
http://www.canine-health-concern.org.uk/Foodresearchpapers.html
PubMed – J. Vet Med Sci 1995 Oct; 57(5): 831-7 “Vitamin D toxicosis in cats: natural outbreak and experimental study”.
Oftewel, er zit soms zoveel vitamine D in dat het vergiftigingen veroorzaakt.
PubMed – Aust. Vet J. 1990 Aug; 67(8): 291-4 “Vitamin A concentrations in commercial foods for dogs and cats”
In 15% van de diervoeders zat te weinig vitamine A.
PubMed, Veterinary Record 1992 Feb 1; 130(5): 94-7 “Thiamin deficiency in a colony of cats”
Een hele kolonie katten werd ziek omdat er niet genoeg thiamine in de voeding zat.
PubMed - Am J Vet Res 2002 Feb; 63(2): 181-5 "Identification and concentration of soy isoflavones in commercial cat foods"
Er zat zoveel soja in het kattenvoer dat er een biologisch effect waarschijnlijk is (als je dit langere tijd voert). En dan moet je denken aan schildklierproblemen, kankers, en andere problemen die samenhangen met teveel soja binnen krijgen.
PubMed - N Z Vet J. 1997 Oct; 45(5): 193-5 "Nitrite poisoning in cats and dogs fed a commercial pet food"
Teveel nitriet in commercieel honden- en kattenvoer veroorzaakt vergiftigingen.
Blackwell Synergy - Journal of Animal Physiology and Animal Nutritioin, Vol 87, Feb 2003. "Teratogenic effects of chronic ingestion of high levels of Vitaman A in cats"
The Veterinary Record, February 24th 2007 “Magnetic resonance imaging features of thiamine deficiency in a cat”
Hierbij had een baasje een grote hoeveelheid kattenvoer gekocht, waarbij dus later bleek dat er niet genoeg thiamine in die zakken zat. Omdat het langere tijd gevoerd werd, van dezelfde batch, werd dat dus een probleem.
Dus kortom... er zijn genoeg problemen bij commerciële kattenvoeren. Ook bij hondenvoeren, trouwens, maar die heb ik hier niet neer gezet.
Maar hieruit kun je dus wel afleiden dat je zo veel mogelijk moet variëren. Als één merk altijd te weinig XYZ in hun voer heeft, kun je dat compenseren door een ander merk te geven waar het dan hopelijk wel genoeg in zit.
@ Wilma en Dobby
die studies die jij nu aanhaalt, staan op de website van ook niet echt een hele genuanceerde onpartijdige persoon
en het gaat in vrijwel alle gevallen of om hele oude gevallen, of om een case-studie, waarbij het gaat om 1 of enkele dieren
daar kan ik ook wel een boel studies tegenover zetten, van mensen die vers voeren en waarbij hun hond of kat verschrikkelijke tekorten heeft opgelopen, of waarvan ze ziek geworden zijn (er staan een aantal van dat soort cases in het artikel uit de Can.Vet.Journal)
niet aanvallend bedoeld hoor, maar meer ter nuancering. ik bedoel, uitgedrukt in percentages, is het aandeel van de huisdieren wat problemen krijgt op een commercieel voer bijna nihil. vergeet niet dat miljoenen en miljoenen en miljoenen huisdieren over de gehele wereld brok eten... end dan vind ik enkele studies die aantonen dat er ooit 1 kat een deficiëntie ontwikkelde nog niet direct overtuigend
De bronnen verwijzen wel naar pubmed, Journal of Nutrition enz. Dat zijn wel gerenommeerde publicatie kanalen. En als een kolonie katten een tijdlang hetzelfde voer krijgt en er dan tekorten ontstaan, dan lijkt me dat toch iets om in je achterhoofd te houden. Ook al zijn er richtlijnen voor wat er in voer moet zitten, ook al heeft de diervoedings indrustrie studies gedaan over wat er minimaal in een brok moet zitten aan vitamines en mineralen, dan nog kan het mis gaan. Hetzij doordat een producent een net wat andere filosofie heeft, of door een fabricagefout, of door sjoemelen ergens door een toeleverancier of de producent zelf.
Dus ook al voer je iets wat zogenaamd aan de minimale standaard zou voldoen, afwisseling is in ieder geval niet slecht en mogelijk zelfs nodig. Overigens ook de reden dat ik Dob én kvv én brok én tafelrestjes geef.
Ja, maar omdat dat met 1 bepaald merk gebeurd, betekend dat niet dat alle brokken fout zijn.
ik zeg ook niet dat de studies onzin zijn, ik zeg alleen dat dit als resultaat van de afgelopen pak 'm beet 30 jaar, van wat er allemaal wel niet "fout" is aan brok (namelijk een handvol case-studies van 1 of enkele dieren)... dan bevestigt dat dus eigenlijk, dat het allemaal wel heel erg meevalt
dat maakt dus brok niet slecht. in onze voedselindustrie komen ook zo nu en dan schandalen voor, maar ons voedsel is eigenlijk heel erg veilig
En dan vertikken ze het ook nog eens om te paren.
http://www.journalofanimalscience.org/content/86/9/2237.full
Met glucose/insuline curves.
En ik ben erg benieuwd naar waar toch het idee vandaag komt dat katten geen amylase maken.
Misschien moet ik het over een andere boeg gooien en nagaan waarom dierlijke producten beter zijn dan de plantaardige vleesvervangers zoals gluten ..
Toevallig lees in net in de krant dat op Nederland 3 om 20.25 uur Keuringsdienst van waarde is.
Het gaat om het dierlijk bijproduct deze aflevering.
Wie zich verdiept in de etiketten van honden- en kattenvoer belandt in een moeras van vage bewoordingen en klinkklare onzin.
......
Navraag bij de fabrikanten levert vanavond in de uitzending ongemakkelijke momenten op.
Over de etiketten heb ik al iets gevonden ! Staat ook al ik mijn case dat de etiketten voldoen aan een reeks eisen maar dat de consument toch nog steeds niet weet wat er juist in zit :/
omdat een vlees dieet bij de spijsvertering en gebit past ...en het lichaam van het dier erop gespecialiseerd is om die voeding te verteren.
Het is de natuurlijke voedingsbron
Ik begrijp niet wat hier nu zo ingewikkeld aan is
Roos als het zo gemakkelijk is mag je mij wetenschappelijke bronnen geven hoor ..
Info vind ik genoeg uiteraard wat een nare reactie ... Zucht
Roos ik denk dat je de bedoeling van dit topic niet goed begrijpt .. Ik ben opzoek naar wetenschappelijk bronnen die mijn anti commerciële brok Visie kunnen beamen.. Ik kan niet iets in mijn case verwerken waarvan ik geen bron heb .. Sterker nog ik vind heb vele wetenschappelijke sites dat een hond perfect op plantaardigmqteriaal kan leven .. Ik zou het mezelf gemakkelijker maken moesten de bronnen van geen belang zijn maar spijtig genoeg is dat nu eenmaal belangrijk ( niet dat de info niet hoeft te kloppen maar dat er gewoon weinig wetenschappelijk "bewijs" is) Ik moest eens een taak maken over de bongo hoe die zijn spijtverteringstelsel aangepast is doorheen de jaren en of de voeding in de zoo voldoet aan de voeding die hij moet krijgen of die hij eet in de natuur kan je geloven dat dat veel gemakkelijker was om info te vinden ? Terwijl ik dacht dat deze taak gemakkelijker zou zijn wat niet het geval is
inderdaad geen gemakkelijke taak, want die ga je in zijn geheel niet vinden
maar dit lijkt me wel een mooie eindconclusie
"mijn conclusie is, dat er geen wetenschappelijke bronnen bestaan, die kunnen ondersteunen dat een negatieve visie op commerciële diervoeding de juiste is"
zo... snel klaar met je verslag
En aangezien het op basis van jouw bevindingen is, is het nog niet eens fout te rekenen.
hoezo raar antwoord?
De bouw van het dier is carnivoor (een dier gemaakt om vlees te eten)
Dat is wetenschap
dus zullen groenten en granen wel de beste voeding zijn?
Ik vrees inderdaad dat je daar geen wetenschappelijke bronnen over zult vinden.. De enige wetenschappelijke onderzoeken over de "juiste" hondenvoeding zijn gesponsord en uitgevoerd door, jawel, de commerciële merken.
Ik denk inderdaad dat je het over een andere boeg zult moeten gooien en vertrekken vanuit de spijsvertering en het lichaam van de hond en van daaruit beargumenteren waarom jij tot de conclusie komt dat jouw visie op voeding de juiste is. Ik wil je taak wel nalezen als je dat wil, ik ben net afgestudeerd en aan het solliciteren nu en heb zeeën van tijd momenteel..
Misschien heb je hier wat aan
De thesis van geitenbeeks onderzoek verschil tussen brok en vers gevoerde honden
dubbel
ik denk niet dat je hier wat aan hebt hoor
ik quote even uit deze thesis:
"Als opmerking wil ik duidelijk stellen dat het geen wetenschappelijk onderzoek betreft."
Helaas rammelt dit 'onderzoek' nogal. Het stukje microbiologie over darmflora, is tsja, wat zal ik zeggen, het aardigste is misschien 'incompleet'...
en dat is nog een aspect wat ik nog niet tegen gekomen ben; wat dieren al dan niet uit hun voeding opnemen wordt ook nog eens voor een groot deel bepaald door hun darmflora.
Ik sluit me helemaal aan bij Lynn en Charlie.
Duik een goed biologieboek in, zoals Campbell Biology, en je vindt bewijzen genoeg die je visie ondersteunen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?