Heb je al eens op google scholar gezocht? Misschien dat je daar een artikel vind? Is een database met enkel wetenschappelijke artikelen, wel veel engelstalig.
Ja :D morgen ga ik eens speuren op animal diversity en dergelijke maar daar krijg je enkel samenvattingen te zien ( meestal) voor de rest moet je dan betalen
Hele slechte cursus als er geen bronverwijzingen zijn, staat gelijk aan plagiaat :)
Bronvermelding staat erbij :) maar onze cursus gaat niet over de voedermethodes anders zou de taak wel gemakkelijk zijn :D
Hoe eten ze hun groenten op in de natuur ? Aangezien wij geleerd hebben dat ze de maaginhoud niet op eten van hun prooi ( gewoon uit interesse geen aanvallende vraag ;) )
Wellicht heb je hier ook nog wat aan:
http://www.voerwijzer.com/folder-gezonde-hondenvoeding
bij ons op school zeggen ze dat ze enkel de spieren en dergelijke van de maag van de prooi eten. een hond is ook een omnivoor (wordt soms onder carnivoor geplaatst maar dat wordt een panda ook) een hond zijn eetgewoontes zijn niet te vergelijke met die van een wolf maar eerder met die van een cayoté. dit is wat onze docente ons "aanleert" :D
Ik heb helaas geen tijd om het hele topic te lezen (zit op kantoor) dus misschien is deze tip al gegeven, maar neem eens contact op met Any Animal in Heiloo. Dit is een dierenartsenpraktijk en de producent van carnivoer. Het is een dierenarts die erg pro-vers is en zich hier ook goed in verdiept is. Aangezien een dierenarts een wetenschappelijke opleiding heeft afgerond ga ik er ook vanuit dat hij jou wel kan helpen aan wat wetenschappelijke artikelen op het gebied van voeding en granen voor honden.
http://anyanimal.nl/wat-doen-wij/voeding/
danku ik ga gelijk een mailtje sturen!
Ik heb er geen verstand van maar ik vind het altijd bijzonder dat brok "commercieel" is dan zoiets als Carnivoer, Carnibest of wat dan ook, niet, en dat die mensen dus blijkbaar voor een goed doel werken.
Mijn 1e hond was altijd te mager, mankeerde niets aan zijn stofwisseling of maag/darmen en die hielden we op gewicht met 1-2 boterhammen pindakaas bij zijn voer.
Is heel oud geworden, en had nooit last van zijn maag/darm kanaal.
En ik lees op HP heel vaak dat intolerantie en allergie door elkaar gehaald wordt.
Een holistisch da heeft me eens uitgelegd wat het verschil is, maar ik ben geen arts dus daar waag ik me hier niet aan, maar ik weet wel dat mijn vorige hond enorm allergisch was voor appel, dan zwol hij letterlijk op, zijn oren, zijn tandvlees echt bizar, en dat hij intolerant was op rund (door de giardia), daar zwol hij niet van op, hij kreeg er alleen maar diarree van.
Als er al wetenschappelijke artikelen zijn wie heeft ze dan geschreven ?
De brokkenfabrikant die veel te veel graan gebruikt zodat ze lekker veel winst maken gaat echt geen onderzoek doen waar ze slecht uitkomen. De vers vlees industrie heeft er ook geen belang bij. Die stoppen hun geld liever in onderzoek naar de (positieve) werking van vlees.
Hier door een holistische dierenarts van vlees naar brok overgezet. Omdat hij te weinig energie uit dierlijke eiwitten haalde en te mager was. Ik snap die extreme standpunten ook nooit zo. Iedere hond is anders. Graan in brokken lijkt mij niet slecht, een brok met alleen vulmiddel wel. Mensen praten elkaar vooral na. Als je naar een echte voedingsexpert gaat hoor je dat het allemaal veel genuanceerder ligt.
En ik geloof daar dus niet zo heel veel in.
Beiden zullen volledig voor hun eigen idee en gelijk gaan
Mensen die uit idealistisch oogpunt produceren/leveren kunnen vanuit die motivatie zo mogelijk nog fanatieker zijn (en dan is het dus niet een geld winst bejag, maar meer een winstbejag van het eigen gelijk bewijzen).
Maakt het dus niet overzichtelijker, alleen is de motivatie anders.
Maar goed, ik wijk nu af van de vraag van TS........excuus
Maar... Hier is in dit topic nog geen extreem standpunt voorbij gekomen dacht ik zo. Tot zover de vooroordelen...
Heb ook artikelen gevonden over het feit dat men destructieafval gebruikt in commercieel hondenvoeder en dat er vaak nog medicatie in de organen zitten van de " afval dieren " en dat dit schadelijk kan zijn voor andere dieren. Ondanks dat die brokken geperst worden onder hoge temperaturen blijft dat aanwezig
het probleem is ook dat er op internet zoveel onzin staat
en het ene "artikel" is het andere niet
ik bedoel, als ik 2 seconden google, kan ik de grootst mogelijk onzin-artikelen vinden. is wat daarin staat dan waar?
en echte wetenschappelijke artikelen vind je niet zomaar, daar moet je vaak voor betalen, tenzij je kunt inloggen, daarnaast is de leesbaarheid in zijn algemeenheid daarvan niet zo groot, want er wordt vaak allerlei vakjargon gebruikt en/of statistische modellen
en ook daarbij geldt natuurlijk: blijf altijd kritisch kijken (eh... lezen)
Dit bewijst dat granen/ onderdelen van granen wel goed verteerbaar zijn voor honden. Jammer dat ze geen vergelijking met vlees hebben gemaakt.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11160546
Overigens heb ik ook referenties gevonden naar het Journal of Nutrition, waar men ook stukken publiceert over diervoeding. Hier is in ieder geval een lijst naar voedingsonderzoeken bij katten en honden.
http://www.canine-health-concern.org.uk/Foodresearchpapers.html
Eerlijk gezegd denk ik dat je beter de kant op kan gaan van tekorten en of aandoeningen die samenhangen met commerciële honden/diervoeding. Daar heb ik namelijk al meerdere links over gezien. Bijvoorbeeld schildklierwerking bij katten, teveel vitamine D bij katten, vitamine A concentraties bij diervoeding (15% van de Australische zat te weinig in!!).
Er is zo te zien veel informatie over urineweg problemen bij katten en de relatie met voeding.
Deze zou misschien kunnen helpen:
Can Vet J. 2003; 44(1): 783 "In support of bones and raw food diets" and in this they say that feeding raw food has not caused any medical problems to the pets of clients they have advised to feed raw food to their cats and dogs and detail all the health problems which have disappeared when the pets were fed raw food which include bladder problems.
En ik zie deze net langskomen, die voor veel mensen wel nuttig kan zijn. Dus brokken waarin een olie of vet in de eerste 4 ingrediënten op de lijst staat, geven 2-4 keer zoveel kans op maagtorsie.
PubMed - J Am Anim Hosp Assoc. 2006 Jan-Feb; 42(1): 28-36 "The effect of ingredients in dry dog foods on the risk of gastric dilatation volvulus in dogs" and says "An unexpected finding was that dry foods containing an oil or fat ingredient (eg. sunflower oil, animal fat) among the first four ingredients were associated with a significatn, 2-4 fold increased risk of GDV". GDV can kill a dog.
Ik vind het wel gek dat je docent zegt dat honden de maaginhoud niet eten. Ik bedoel, als je documentaires bekijkt, zie je toch dat een roedel wolven of een groep leeuwen gewoon alles opeten en er niks overblijft? Die eten echt niet om de maaginhoud heen hoor ;).
Overigens, mijn hond krijgt tegenwoordig wel hele konijnen, met haar en maaginhoud. Alles gaat op, ook de darmen met keutels erin. Dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met een koe, maar ik denk dat als je een groep honden (een écht roedel dat gewend is om te overleven in het wild ipv in de stad) een dode koe zou geven, dat het echt helemaal op gaat hoor. Misschien niet in 1 keer, maar het wordt wel allemaal geconsumeerd.
Vraag anders even op facebook in de groep Ik voer vers om meer ervaringsverhalen. Daar zitten meerdere mensen die hele prooidieren voeren, zij kunnen je denk ik ook wel vertellen dat een hond niet zo kieskeurig is als het gaat om de maaginhoud en zo.
Ik geloof trouwens wel dat honden omnivoren zijn, de honden van een vriendin (witte herder x husky) lopen bij haar zo ongeveer de hele dag los op het erf en eten de appels van de bomen maar ook muisjes in het gras. En Dobber zelf is ook een vreetzakje dat alles eet wat eetbaar is. Ik heb zo het vermoeden dat een wilde hond of wolf ook gewoon eet wat hij vind om te overleven. Ook als dat maaginhoud is zeg maar...
http://www.voernatuurlijk.nl/forum/viewtopic.php?f=36&t=23660
Lees dit stukje anders even door ;-)
Over honden omnivoren zouden zijn en geen carnivoren
Ik weet dat ergens een wetenschappelijk artikel hierover zelfs is waarin staat dat de hond nog steeds
dicht bij de wolf staat i.p.v de coyote maar helaas niet gevonden
Hier hetzelfde, Dobber. Als Tjibbe hele prooidieren krijgt eet hij alles op. Ook de maag, darmen, gal, etc.
Precies wat ik bedoel, artikelen zijn heel vaak geschreven vanuit 1 optiek, met eigen belang.
Ik weet verder niks van voeding, ik kijk waar mn hond het goed op doet.
Gorby kreeg bij ons vers, geen entingen etc...en toch gaat hij relatef jong dood aan agressieve kanker.
Een andere hond at frolic en werd ruim 15 ....aan zulke dingen mag je geen waarde hechten, dat kunnen alleen eerlijk uitgevoerde wetenschappelijke studies.
En met alle respect voor encyclopedieën, ook daarin staat soms echte onzin.
Ik ben heel benieuwd wat ts in haar opdracht voor haar opleiding gaat schrijven
Want het valt geloof ik nog niet mee op haar vraagstelling een goed antwoord te vinden.
of wolven de maaginhoud eten daar gaat het niet om :D een hond en wolf zijn twee aparte zaken en de voeding van een hond komt niet helemaal overeen met die van een wolf eerder met die van een cayote :D (volgens onze school)
bedankt iedereen voor het meedenken en de sites!!!
Hm, een hond en wolf zijn beslist niet gelijk, maar zet een oertype hond in Yellowstone National Park en ik denk dat je na een paar maanden geen verschil zult zien tussen een roedel wolven in dat park en een roedel honden...
Het verschil zit denk ik in het feit dat veel honden (bijvoorbeeld straathonden) niet zozeer echte, hechte roedels hebben, bestaande uit familieleden e.d. Die honden zijn niet op een roedel aangewezen en misschien dat het eetgedrag dan ook meer doet lijken op dat van een solitair/in groepjes van twee levende coyote('s).
Hoe dan ook, ik zie aan mijn eigen hond dat ze kleine prooidieren compleet opeet, of dat nu met of zonder maag- darminhoud is. Of dat echt wetenschappelijkke informatie is, hm, nee, denk het niet ;). Maar het gebeurt hier dus wel degelijk, daarom raadde ik je ook aan om andere mensen te zoeken die hele prooidieren voeren. Dan zie je gewoon echt dat een beetje hond het hele dier opeet. En als de hond dan meer te vergelijken is met een coyote: coyote's eten voornamelijk kleinere prooidieren zoals hazen, konijnen en klein gevogelte (in feite alles wat ze alleen of met z'n tweeën te pakken kunnen krijgen) en die dieren worden helemaal compleet opgegeten. Soms zelfs zonder te kauwen (arm veldmuisje ;)).
Ik hoor je trouwens al een paar keer zeggen 'de opleiding zegt dat', in dit voorbeeld lijkt me het bij uitstek iets waar de school niet per definitie het bij het juiste eind heeft... Ik wil je in elk geval wel een filmpje sturen waarop te zien is dat mijn hond konijn compleet opeet (tenminste, alleen een stuk huid en de kop bleven over omdat ze niet meer hoefde). En je zou voor de aardigheid eens een aantal andere mensen moeten vragen die ook hele prooidieren geven of hun hond het helemaal opeet. Het lijkt me best lastig om over dit onderwerp echt wetenschappelijke artikelen te vinden, dus alle informatie die je kunt verzamelen kun je gebruiken toch? ;)
ik heb nog een artikel voor je uit the Canadian Veterinary Journal
waarin wordt gekeken naar rauwe voeding vs. conventionele (=normale, commerciële) voeding
dit artikel is een review, en brengt dus een hele hoop artikelen, onderzoeken e.d. bij elkaar (kun je ook allemaal "los" teruglezen ad rechterkant van de pagina)
in dit artikel staat ook heel mooi uitgelegd, hoe het zit met wetenschappelijke onderzoeken, en wat het verschil ertussen is (bv, verschil tussen case control study/cohort study/randomized clinical trial/etc)
daarnaast verdelen ze alle studies in level 1, 2, 3, 4 en 5
waarbij een level 1 studie het meest wetenschappelijk is, en een level 5 studie het minst (dat is bv. alleen een mening van een expert)
wat blijkt: er zijn geen gepubliceerde level 1, 2 of 3 studies omtrent rauwe voeding... er is dus geen enkel bewijs dat rauw beter is dan brok. er bestaat welgeteld 1 gepubliceerde studie op basis van ingevulde vragenlijsten en 1 op basis van een brief geschreven door voorstanders van vers (lekker wetenschappelijk natuurlijk )
Die docente verkoopt onzin !
een hond is een carnivoor
Al voer je je hond elke dag een bos wortels zijn gebit en darmstelsel worden niet anders
het is en opportunisties carnivoor
een panda is een herbivoor eet voornamelijk bamboe en dat zie je ook aan die dikke buik
een carnivoor heeft een kort darmstelsel (holle buik)en een herbivoor een extreem lang darmstelsel(bolle buik)
ook het gebit is compleet anders
de hond heeft ruim 98% hetzelfde dna als een wolf
de maaginhoud van prooidieren wordt wel gegeten door veel carnivoren
denk vuile pens bij de hond bv
door het eten van de al half verteerde maaginhoud van het prooidier krijgt de carnivoor ook de darmenzymen binnen van een planteneter daardoor kan hij plantaardig materiaal uit het prooidier makkelijker verwerken
Het darmstelsel van carnivoor is te kort om dit zonder die voor vertering en zonder die darm enzymen te doen
Daarom wordt graan gemalen en verwerkt tot brokken
Geef je hond maar een handje kippen voer en je zal zien dat het de volgende dag ongeschonden als hele graankorrels weer naar buiten komt
Al voer je je hond elke dag een bos wortels zijn gebit en darmstelsel worden niet anders
het is en opportunisties carnivoor
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?