Pff ik moet dit echt even van mij afschrijven....
Ik heb net een heerlijk wandeling gemaakt met Bruno, ben bijna 2,5 uur van huis geweest en Bruno is nu dan ook heerlijk moe. Tijdens de wandeling kwamen we een aantal honden tegen.
Het begon met een soort jachthond, bruin met zwart, dat was tijdens het gooien met de bal aan het touwtje. De hond kwam op Bruno af, en al meteen ging zijn lip omhoog. Gelukkig is Bruno goed gehoorzaam, ook op zo'n moment. Ik riep hem dus bij me en hij kwam gewoon naar mij toe. De hond snapte het kennelijk niet en liep achter hem aan. Het was een reu, dus Bruno gaf nog een snauw (waarschijnlijk omdat hij die bal wou 'beschermen' of iets?) en de hond droop af. Bruno kwam bij me en heb hem toen niet beloond of gestraft maar gewoon even aan zijn tuig vastgepakt en gewacht totdat de hond uit het zicht was.
Deed ik dat goed?
Daarna liepen we verder. De bal had al in de tas gedaan en Bruno liep aangelijnd. We kwamen toen een hele poos geen honden tegen. Bruno lekker los gerend en even geposeerd voor de camera. Helemaal goed dus!
Daarna kwamen we een Boxer reu tegen en het baasje fietste op de fiets achter die hond aan. De hond was los. Ik lijn Bruno aan, gewoon uit gewoonte want stel dat het wel uit de hand loopt, is dat niet mijn fout (toch?) het baasje van de Boxer onderneemt daarin tegen helemaal geen actie, maar fietst lekker door en de Boxer komt op ons af. Bruno wou hem negeren maar die Boxer stopte zijn neus zowat ín Bruno's achterste en dat gaat hem dan toch even veeel te ver! Hij snauwt hem weg, maar die Boxer snapt het niet en Bruno valt naar hem uit. Ik geef Bruno commando ''let op'' (zodat ie naar mij gaat kijken) en loop gauw verder, een bruggetje over. Het baasje en de Boxer gingen de andere kant op.
Dat ging ook nog best goed, toch?
Daarna liepen we verder en kwamen we nog een Herder en een soort Stafford puppy tegen. De Herder wou spelen met Bruno maar Bruno had daar geen zin in en ik had hem aangelijnd dus het baasje riep de honden gewoon bij zich en lijnde ze aan. Zo hoort dat toch ook gewoon? Als iemand een hond aanlijnd bij het zien van andere honden, geeft dat toch genoeg aan?? Of zie ik dat weer helemaal verkeerd?
Bruno en ik vervolgen onze weg, Bruun liep los en ik hoor ineens hondenpootjes achter me. En echt, die zag ik niet aankomen! Ik kijk vaak achterom en tuur vooruit om Bruno gauw aan te kunnen lijnen maar deze hond en zijn baasjes kwamen vanuit een raar hoekje
Normaal negeert Bruno andere honden als hij los loopt, hij huppelde zelfs vooruit en had de hond wel gezien maar schonk er geen aandacht aan. De hond kwam even snuffelen en zei nog tegen hem: ''lief zijn he Bruun..''
Uit het niets schiet hij naar voren met opgetrokken lip. Blaffen. Grommen.
Meteen commando zit gegeven, die volgde hij ondanks alles gewoon goed op. En ik kon hem vastpakken en aanlijnen om hem mee te nemen, weg van de hond. Ik ben weer niet boos geworden...
Nu zullen jullie wel denken, ja leuk zo'n wandel verslag. Maar hier komt de vraag die erachter zit:
Wat is dit gedrag toch?? Waar komt het vandaan?? En belangrijker nog, hoe gaat het weg?!
Ik dacht altijd: het is gewoon dominantie. Want het was en is vooral tegen reuen...
Maar dat kan helemaal niet, want waarom zou hij het doen? Die honden willen alleen even snuffelen en gaan daarna weer! Hij trekt ze op de een of andere manier juist naar zich toe...en ze lijken zijn signalen van ''ik wil ruimte!'' niet te snappen?!
Binnenkort komt onze ''I need space'' riem binnen, zullen de baasjes het dan snappen als ik hem aanlijn? Ik heb al zoveel geprobeerd: van een Julius K9 tuig met ''TRAINING'' en ''NIET AAIEN'' erop tot duidelijk stoppen en hem aanlijnen bij het zien van een andere hond...
Dit gedrag lijkt wel weer heftiger terug zijn te komen na de aanval van een kleine 2 weken geleden. Bruno en mijn zusje liepen buiten en ineens komt de Bulldog van een paar huizen verderop naar buiten gestormd en stort zich vol op Bruno...kan het daardoor komen? Dat hij gewoon ontzettend onzeker is geworden??
En ookal is het bovenstaande van toepassing, hoe krijg ik dat er weer uit? Weer opnieuw beginnen met 1 op 1 wandelingen maken met sociale, rustige honden?
Voorderest is en blijft Bruno mijn allerliefste schat hoor, maar dit is gewoon niet fijn wandelen zo...niet voor hem en ook niet voor mij. Ik moet telkens om me heen kijken ''komt er al een hond?'' en neem sluip routes door de bosjes om andere honden te ontwijken...de mensen moeten wel denken
Ik hoop op tips en meningen waar ik iets mee kan..! Alvast bedankt allemaal!
Lees mee. Maylo heeft het zelfde af en toe maar soms ook weer niet. En maak niks uit wat het is een reu of teef.
En dan laat de mensen maar denken...
even serieus; je bent onderweg en er komt een man en die legt zijn arm om je schouders, wat doe je dan, even gezellig kletsen? Wildvreemde man he? Ik duw die weg hoor, niks d'rvan.
Ik vind dat jpuw Bruno het helemaal niet slecht doet, hij geeft dat hij er niet van gediend is, gromt en loopt keurig op commando met jou mee. Blijkbaar vindt hij niet alle andere honden leuk. Dat mag. Het is een illusie om te denken dat alle andere honden zomaar met alle vreemde honden overweg kunnen. Zeker reuen onderling.
Wat je kan doen - behalve wat je nu al doet - is als jij een hond ziet, Bruno bij je roepen en doorlopen en de andere hond blokken. Op die manier geef je Bruno een uitweg uit een situatie die hij niet prettig vindt en los jij het voor hem op.
Maar nogmaals, ik vind nog steeds dat Bruno best tegen een andere hond mag zeggen 'aan mijn lijf geen polonaise"
Ik snap Bruno zijn reactie ook wel...maar de baasjes van andere honden houden er gewoon geen rekening mee...en laten hun hond snuffelen en dat vind hij dus niet fijn. Daardoor word Bruno al gauw bestempeld als ''vals'' ''gemeen'' of andere dingen die onterecht zijn!
Ik wil die hond best blokken zodat Bruno ruimte heeft, maar Bruno gaat juist op die hond af? Dan zal je toch juist denken dat ie weg gaat voor die hond..? Of is dat een menselijke gedachte?
Gaat het gedrag ooit helemaal weg.....nee ik denk het niet.
Hayzel doet het ook.....en als een hond het zo nodig vind zijn natte neusdop in haar flamoes te duwen heeft ze wat mij betreft al het recht. Hayzel spreekt wat dat betreft de hondentaal perfect en zal allicht beter weten hoe ze moet reageren dan ik (komt uit Spanje dus heeft dik een jaar alleen met honden gewoont). Ze mag van mij alleen niet op voorhand kafferen als de andere hond nog meters weg is maar als een ongeleid projectiel zich op haar lanceerd mag ze van mij snauwen zoveel ze wil. wat andere mensen denken heb ik lak aan, moeten ze hun hond maar bijhouden.
Ja...maar als het nu wel eens echt fout gaat? Hayzel hapt de betreffend hond echt...dan ligt de schuld bij jou of niet?
Hayzel hapt niet maar snauwt. Snauwen als blaffen en grauwen :). En mocht ze ooit toch eens een gat maken(want meer zal het niet zijn als ze hapt) dan had ik als baas sneller moeten ingrijpen toen ze begon met grauwen. hoe ik het zou oplossen zou helemaal van de situatie en andere baas afhangen maar eerlijk.....ik acht de kans klein omdat ik zelf altijd snel ingrijp en hayzel geen doorbijter is.
Ja ik grijp zelf ook meteen in, maar dat is dus eigenlijk mijn angst...mensen die meters achter hun hond aan sjokken en hem niet bij hun roepen als ze mij en Bruno zien. Ik vind het eigenlijk gewoon tegen het onbeschofte aan... als die er maar bij blijft en Bruno blijft besnuffelen kan het verkeerd aflopen en waarschijnlijk zullen ze mij dan de schuld in de schoenen schuiven omdat Bruno de ''gemene hond'' is in hun ogen....
Onbeschoft is het zeker, ik loop altijd expres op rustige plekken. Maar verwacht je echt dat Bruno zo hard van zich afhapt dat ie gaten maakt? Dan zou ik proberen te blokken en situaties ontwijken.
Ik loop ook meestal op rustige plekken inderdaad en anders probeer ik zo te lopen dat ik honden 'ontwijk' zeg maar....of Bruno echt zou happen weet ik dus niet! Misschien ziet het er erger uit dan het is...als hij zo gromt en blaft lijkt het zo...serieus...zo echt, soms eng omdat ik het dan niet zie aankomen.
Situaties ontwijken zal beteken dat Bruno niet meer los kan lopen op plekken waar dat mag. Overal kan een hond zitten en natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk rustige plekken te zoeken. Zo gaan we niet op een mooie dag naar het strand in het losloop seizoen, maar loop ik een ronde door de perentuin met hem waar niemand anders komt, behalve wij.
Helaas kan het daar niet altijd en wil ik hem toch graag de gelegenheid geven om zijn energie kwijt te kunnen...en dan kan er zomaar een hond tevoorschijn komen...
Blokken wil ik wel maar lukt vaak niet omdat Bruno juist op die hond afgaat en blokken dus niet werkt..
Dominantie is het sowieso niet,dat is wetenschappelijk achterhaald!
Ik denk omdat je hem aanlijnd dat hij spanning voelt, en aangelijnd kunnen ze hun taal niet helemaal uiten.
Normaal negeerd je hond andere honden, en loopt hij ervan weg.
Maar aangelijnd kan het niet, dus je hond wil op een andere manier duidelijk maken dat hij geen zin heeft in contact.
Dus dan snauwd hij.
Zelf ken ik ook een paar reuen die niet met andere reuen kunnen, ze kunnen wel met mijn hond overweg, alleen wanneer beide los zijn.
Wanneer er 1 van de 2 aangelijnd is, dan snauwen ze ook naar elkaar.
Zelfs mijn hond geeft dan ook een blaf.
Zelf vind ik het ook normaal als de ene hond aangelijnd is, dan de andere ook aangelijnd word, teminste dat doe ik wel uit beleefdheid
Normaal negeerde hij ze ook als hij losliep, maar nu gaat hij ook dan erop af...
Daarom leek aanlijnen me juist een handige oplossing, dan kan ik hem meenemen weg van de situatie en van die hond..(?)
En inderdaad, uit beleefdheid aanlijnen is gewoon normaal vind ik. Als een andere hond aangelijnd wandelt, word Bruno ook meteen bij me geroepen en aangelijnd. Die hond zal vast niet voor niets aan de lijn zitten..
Ik zou hem proberen te roepen, komt hij wel naar je toe?
Kijk anders naar zijn houding als hij de hond ziet maar er nog niet is.
Borsteld hij een beetje met zijn haren? Of staat hij eerst verstijfd?
Dan zou ik hem bij je roepen en mee lokken. Want met die lichaamstaal geeft hij al aan dat hij zich niet echt op zn gemak voelt.
Of als het kan even een andere kant oplopen, of een beetje afleiden met snoepjes. Ik weet verder niet of je hond daar op reageerd
Ik weet ongeveer wel hoe je je voelt. Hier ook een reu die niet met andere honden kan, Bij hem zit het een gedeelte in zijn lijn en ook hij is in zijn puppen tijd een aantal keer gepakt door andere honden.
Wij hebben van alles geprobeerd van heel boos worden en hem wat strenger aanpakken tot het een soort van negeren. Het werd alleen maar erger en op een gegeven moment kon hij ook teven niet meer uitstaan.
Dit alles leiden er toe dat ik het totaal niet meer leuk vond om met hem te gaan wandelen, ja de wandelingen in de wijk gingen nog wel, hij liep dan gewoon niet meer los. Maar bij de grote wandelingen waar ze altijd los liepen deden we niet meer met hem.
Natuurlijk voelde ik me erg schuldig dat ik hem niet kon helpen en hem niet meer mee wou nemen op de grote wandelingen. Uiteindelijk zijn wij gaan kijken naar zijn hondentaal en wat voor signalen hij afgaf naar andere honden en hoe zijn houding op dat moment was. En ik moet zeggen Jazz negeert andere honden juist heel erg goed, het is alleen als een andere hond naar hem toe komt en zijn signalen negeert dan grijpt hij.
Ook zijn wij gaan wandelen met Billie Jean van Susanne hier op het forum, en waar Jazz de eerste paar wandelingen naar BJ uit vloog heeft BJ hem ook heel goed geleerd dat als ze elkaar negeren het prima samen gaat. Wanneer Jazz uitviel naar Billie Jean, draaide BJ altijd weg van Jazz en ging er niet op in. Nu Kan Jazz prima met BJ wandelen en laat hij het zelfs toe dat Billie Jean de bal van hem pakt, zo staan ze ook gewoon samen op een stukje te snuffelen.
We vermijden nu nog wel de drukke wandel plaatsen, maar Jazz gaat wel weer mee met wandelingen en hij gaat ook gewoon nog los. Wanneer wij een ander hond zien lijnen we Jazz aan en geven hem het commando doorlopen. Dit gaat werkt erg goed voor Jazz moet ik zeggen. De meeste mensen begrijpen ook als ik vraag of ze hun hond even bij hun willen houden of even willen aan lijnen. Natuurlijk is er altijd wel een geval die niet op zijn hond let en de hond naar Jazz toe laat gaan, we geven Jazz het commando doorlopen en lopen door met hem, als de hond dan naar hem toe blijft komen laat Jazz zijn tanden zien en gromt. Wanneer de hond het dan nog niet begrijpt kan Jazz nog wel uitvallen maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat niet erg vind omdat die andere hond het duidelijk niet snapt en ook de baas niet reageert en niet op zijn hond let.
Ik denk als ik jou verhaal zo lees je het juist erg goed doet met Bruno, gewoon even aanlijnen en het voor Bruno oplossen en wanneer er geen honden zijn gewoon weer lekker los. Jij weet dat je hond zo is en lost het prima op door hem aan te lijnen.
Wij mensen vinden ook niet iedereen leuk, dus ook honden vinden niet ieder andere hond leuk.
Jullie komen in één wandeling meer honden tegen dan wij in een hele week
Hier ook een dametje die perfect de hondentaal spreekt. Helaas hebben de meeste honden er geen kaas van gegeten. Ik denk dat je het moet loslaten. Ik was ook altijd heel gespannen maar dit voelde mijn hond aan en ging dan juist grommen, dat werkte dus averechts. Als jij zegt "zachtjes he Bruun" breng jij je spanning over op de hond en de hond denkt, oh baasje zegt dat het niet goed is, dan moet ik er wat mee.
Nu ik (na veel oefenen vooral met mezelf) het los heb gelaten, kan ik mn hond overal los laten lopen. En ik kom echt minstens 10 honden tegen per wandeling. Als ze een hond niet moet dan loopt ze er zelf met een grote boog omheen, gaat ze er toch te gespannen op af roep ik haar, maar dan voor afleiding, 'kijk is een bal' oid. Aan de riem kan ik haar nog steeds niet vertrouwen, dan laat ik haar ook niet bij andere honden. Maar zoals ik zei, los gaat perfect.
Ik lees dat je dat afleiding al heel goed doet, nu jezelf en je hond wat meer vertrouwen geven! Maar het is heel moeilijk, dat weet ik uit ervaring. Succes!
1) neem een lekker zittend tuig.
Dan hoef je jezelf niet schuldig te voelen als je je hond even terug moet trekken.
(halsband gaat klemmen rondom de nek...een tuig blijft ademruimte geven)
2) Je hond spreekt perfect hondentaal.
Voel je daarin dus totaal niet schuldig.
3) Neem zelf je ruimte in.
Blok inderdaad andere honden.
En nu komt het tuig van pas.
Je kan nu makkelijk je hond van zijn plek trekken en zelf naar voren stappen.
Stap zelfverzekerd naar voren en stuur de andere hond gewoon weg.
Wilt de andere hond niet luisteren?
Nu kan je je eigen hond kort aan de riem honden met gestrekte arm, zelf naar voren stappen waardoor je hond aan jou achterkant blijft.
Geef een brul naar de aanstromende hond...en vaak duikt die wel naar achter.
Of de baas is beledigd en roept snel zijn eigen hond terug.
''Ja maar......mijn hond doet niks hoor...'' Jou antwoord.....'''Maar de mijne wel''
Ik heb inmiddels zelfs dingen bij me waarmee ik kan gooien naar andere honden toe...en het werkt gewoon.
Ik gooi niet hard en het valt gewoon onhandig op de hond.
Ik heb crocs aan mijn voeten en die dingen werken perfect als ''afstandhouders''.
Dit gaat heel gemeen klinken, maar weet dat ik in geen enkel manier de andere hond pijn wilt doen.
Laatst kwam er weer een ''zelf-uitlaathond'' naar mij toe terwijl ik 2 grote honden bij me heb.
Totaal 90 Kg hond wat ik wel kan houden...maar die zelfuitlaathond luisterde niet naar mij dat die afstand moet houden.
Dus ik was het helemaal beu en heb mijn crocs terwijl ze aan mijn voeten zitten, onhandig naar zijn buik gegooid.
Ze zijn compleet van zacht rubber en met crocs aan mijn voeten kan ik niet handig gooien.
Het is alsof iemand een onhandig goedaarig klop op je schouder geeft.
Mijn hond gaat niet goed met andere onbekende honden aan de riem.
De andere hond die ik meenam is geen enkel probeem voor Sasja en ze kunnen het zeer goed vinden samen.
Maar de zelfuitlaathond is wel een probleem.
Crocs kwamen op zijn onderbuik aan...(zelfuitlaadhond is een reu)
Nam direct afstand omdat die dit niet kent.
(Toen ik na 5 keer hard waarschuwen dat die moest weggaan nog niet luisterde en toen pas de crocs naar zijn lichaam gooide met mijn voeten)
Geloof me..gooi maar eens bewust met je pantoffels aan je voeten naar een ander mens...dat voelt niet pijnlijk aan.
Zelfuitlaadhond nam eindelijk afstand en stond nog verbaast na te kijken van wat er nu gebeurd was.
Ik had 2 keuzes.
1) ik had het laten lopen, zelfuitlaadhond bleef achter mij aan lopen en Sasja had hem aangevallen terwijl ze aan de riem zat.
En dat zou uitlopen op een bloedbad.
2) een zachte corectie met mijn crocs...en hij nam eindelijk afstand.
Geen bloed, geen gevecht en alleen een verbaasde hond.
(Baasjes nemen geen verantwoording in dit geval....klagen heeft geen nut en ze vinden dat hun hond geen probleem is omdat die nog nooit gevochten heeft met andere honden....eum, maar mijn hond is niet gedient van dit soort honden)
Ik ging mooi voor optie 2.
Soms (lees soms erg vaak) moet je zelf ingrijpen omdat veel honden sosiaal onhandig zijn.
Mensen denken dat het normaal is als hun hond, andere honden bestormd om te spelen.
En inderdaad is niet elke hond gedient van een aanstormende hond die alleen wilt spelen.
Wil je dat Bruno de confrontaite met andere honden afleert?
Probeer als baasje zelf de confrontaite aan te gaan met deze sosiale onhandige honden.
Maar ik zou me ook instinktief verdedigen als er iemand op me afvliegd die ik niet ken.
Ik durf te wedden dat Bruno, bekende honden helemaal niet erg vind als die op hem af stormen.
Maar onbekende (of nog niet goed bekende honden) daar totaal niet van houd.
Dit hebben zowel mens als hond.
Ow...over deze zelfuitlaadhond....de baasjes waren in geen velden of wegen te bekennen.
Dus die doet zijn eigen ding en word zelfs soms gespot op 3km afstand van hun eigen huis.
Baasjes nemen ook geen enkele verantwoording voor hun reu.
Ik ken ook andere zelfuitlaadhonden, maar deze luisteren wel als je duidlelijk maakt dat ze afstand moeten houden en doen me ook niet achtervolgen.
Dit is je uitzonderingsgeval.
Agression or appropriate response to rude behaviour?
Zelfuitlaathonden moeten met enige regelmaat in het asiel belanden. Als pijn in de portemonee doet kan er ineens veel meer.
Bedankt voor stappenplan!
En tuig draagt Bruno sowieso al, omdat hij anders niet goed te corrigeren is door mij...die zit hem ook gewoon goed dus stap 1 is voltooid :)
Stap 3 ga ik de volgende keer eens toepassen, gewoon die andere hond wegsturen dus...wel even lef verzamelen, maar gaat goed komen
Bekende honden vind Bruno inderdaad helemaal niet erg, daarmee kan hij gewoon door 1 deur en speelt ie soms zelfs even...
Nogmaals dank voor je tips!
O ja, nog 1 klein dingetje, toen we bijna op het einde van onze wandeling waren, kwam er een (erg grote) Herders hond op mij en Bruno af (Bruno was al aangelijnd, we kwamen immers net van het fietspad af..) het baasje liep er gelukkig bij. Bruno begon meteen te grommen en wou gaan trekken en blaffen, maar voordat hij dat kon gaan doen gaf ik hem gauw commando zit...en die volgde hij op.
Kan ik het ook zo doen, dat bij het nadere van een andere hond of het passeren daarvan ik hem commando zit geef en wacht tot ze voorbij zijn? En als de andere hond losloopt, dat Bruno aan de voet blijft zitten en ik de hond ''wegstuur''? Kan dat? Of is dat verwarrend voor hem??
Ik denk dat Bruno ook voelt aan jou dat je gespannen rond loopt van waar zijn honden ....
Zou hij daar ook niet op reageren?
Nee hor dat hoeft jiet verwarrend te zijn, eigenlijk door een opdracht te geven verleg je de focus van het gesprek tussen Bruno en de andere hond naar een gesprek tussen jou en Bruno.
een trainer die ik kende adviseerde mij om 'wissel' te leren. Hierbij wisselt de hond achter je langs van re naar li of omgekeerd. Voordeel daarvan is dat je hond het oogcontact wel moet verbreken met de andere hond. Om dezelfde reden (oogcontact verbreken) gebruikte ik bij mijn vorige husky 'touch' -= raak mijn hand aan met je neus.
Hier is het gelukt om het eruit te krijgen. Realiseer je dat je hond stapelt. Hij heeft hij een spannende ontmoeting gehad dan draagt hij die mee bij de volgende ontmoeting. Hij kan dan dus feller zijn dan in het begin van de wandeling. Bij ons was de truc om die opgebouwde spanning er tussendoor uit te krijgen. Dat lukte het best met een trek of zoekspelletje. Ook heb ik hem let op geleerd. Hij kijkt naar mij en negeert de hond, dan krijgt hij ook altijd iets lekkers. Merk nu dat hij niet meer uitvalt maar steun zoekt bij mij. Bij honden waarvan ik weet dat het mis gaat, bijvoorbeeld omdat ze zelf uitvallen, houd ik de afstand groot.
Nee hor dat hoeft jiet verwarrend te zijn, eigenlijk door een opdracht te geven verleg je de focus van het gesprek tussen Bruno en de andere hond naar een gesprek tussen jou en Bruno.
een trainer die ik kende adviseerde mij om 'wissel' te leren. Hierbij wisselt de hond achter je langs van re naar li of omgekeerd. Voordeel daarvan is dat je hond het oogcontact wel moet verbreken met de andere hond. Om dezelfde reden (oogcontact verbreken) gebruikte ik bij mijn vorige husky 'touch' -= raak mijn hand aan met je neus.
"@Anoniem: (quoten lukt niet..) aan een overdosis energie ofzo ligt het bij Bruno niet..zoals net, rond half 6, komen we terug van een rondje perentuin. Bijna 20 minuten een bal staan gooien en ver dus Bruno was helemaal kapot aangezien we daarvoor ook nog een kwartier gelopen hadden. We kwamen helaas een hond tegen op de terugweg over het fietspad. De mevr stak al over naar het wandelpad (anders houd ze haar dog ook niet)
Ik had Bruno's aandacht maar toen hij de hond zag ging ie helemaal door het lint....en daar gaat het fout. Bruno blaft en sleurt aan de riem en ik moet vol in de remmen om mezelf staande te houden....ik kan geen contact meer met hem krijgen waardoor ik hem maar gewoon half van de grond aftil aan zn tuig en intussen doorloop....
En daar gaat het dan de fout in, naar mijn idee, hij is zo extreem gefocust op die andere hond (die niets terug deed dus daar ligt het niet aan..) en ik krijg zijn aandacht niet meer op mij gericht.....
Heel verhaal, maar wel mooi en duidelijk beschreven...
Ik vind dat Bruno het heel goed doet!!!
Ik begrijp heel goed je gevoel vanuit mijn situatie/ervaring met Bailey.
Je geeft aan dat jij je momenteel onzeker voelt, dit voelt Bruno heel goed aan.
Het is goed om eerst daar aan te werken... wellicht samen met Bruno.
Zorg dat je er staat... neem een besluit vol vertrouwen (ook al zou het achteraf niet de juiste zijn), maar als jij ervoor kiest om naar links te gaan als je een andere hond ziet aankomen, ga dan ook links en loop stevig door.
Ik ben heel erg benieuwd of de nieuwe lijn een stukje gaat helpen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?