Hallo allemaal, Ik zit met een probleem en daarvoor zou ik graag jullie hulp willen vragen. Ik heb 3 jaar geleden via de dierenbescherming een hond opgevangen die mishandeld en verwaarloosd was. Het ging eigenlijk allemaal super en hij pikte alles snel op. Al snel veranderde hij in een leuke, lieve gezinshond die altijd overal mee naartoe mee kon. Hij ging meestal met mij mee naar m'n werk (hondenuitlaatservice) maar sinds ik daar mee gestopt ben ging hij ook regelmatig met mijn partner mee naar zijn eigen zaak. Nu zijn we zwanger van ons eerste kindje en ik wilde graag wat dingen aanpassen voordat de baby er is. Zo sliep de hond altijd boven en mocht hij op de bank op z'n eigen kussentje. Hij heeft nu een eigen (groot) kussen in de woonkamer wat zijn plekje is. En als ik thuis ben heeft hij hier geen enkel probleem mee. Hij is zeer onderdanig naar mij toe en luistert super. Alleen... absoluut niet naar mijn partner. Hij domineert mijn partner en probeert dat ook bij de katten te doen. Als ik thuis ben zal hij nooit op de bank gaan maar als ik weg ben springt hij gewoon op de bank terwijl mijn partner erop zit! Hij corrigeert hem dan gelijk maar het lijkt wel alsof de hond gewoon lak aan hem heeft. Ik weet gewoon niet meer zo goed wat ik ermee moet doen. Ik ben inmiddels al over 2 weken uitgerekend en ik weet gewoon niet hoe ik dit nog verder moet oplossen. M'n partner past echt veel dominantie technieken toe maar alsnog lijkt de hond er echt maling aan te hebben. Het laatste wat ik wil is m'n hond wegdoen want daarvoor heb ik hem niet genomen. Maar ik ben gewoon zo bang dat m'n baby straks in gevaar komt omdat hij haar misschien ook wil gaan domineren. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik ben superdominant over hem maar hij blijft het constant bij de rest onze "roedel" proberen!
Je kan hem toch wel met een plakkie worst de bank afhalen en op z'n plek leggen?
Denk ik zomaar,komt je partner echt serieus over op de hond?
Niet echt gemeend,denkt de hond, je bekijkt het maarZoiets?
Hoop dat je hier tips krijgt waar je wat van opsteekt,succes.
Dan beloon je hem alleen maar voor het op de bank springen..
wat heb je voor hond? misschien een "1 baas" hond?
wat mij wel opvalt door je hele verhaal; dominantie
is dit wel echt zo? en wat voor "dominantie handelingen" past je partner toe dan?
is het op zn cesar milans, dan kun je dat misschien beter laten varen....
Misschien even afwachten totdat de baby er is voordat er al gesproken wordt over het niet willen wegdoen van de hond?
Hi Rowaantje,
Ik snap dat dit een hele vervelende situatie is en de nodige stress met zich meebrengt.
Probeer je niet teveel zorgen te maken, de hond hoeft heus niet te worden herplaatst.
Je bent er op tijd bij, je moet sowieso de baby en de hond nooit samen alleen laten, met geen enkele hond.
Ik zou je aanraden om dit eens te bespreken met een gedragstherapeut. Deze vind je veel op internet. Zoek er een uit in de buurt en maak eens een afspraak. Hij/Zij kan je alles rustig uitleggen.
Je hebt het veel over dominantie in je bericht maar ik twijfel daar zelf nogal aan. Een hond kan dominant gedrag vertonen t.o.v. iets of iemand maar is niet per se een dominante hond. Net als dat jij bijvoorbeeld dominant kan zijn over je kind maar niet over je partner. (o.i.d.)
Ik zou uitkijken met "dominantie technieken" toepassen. Ik vind het sowieso niet het goede woord ervoor..
Zelf denk ik dat je hond je partner aan het uittesten is en daarnaast zijn er ook honden die echt naar 1 baas luisteren. Dat kan het ook zijn, maar dan nog moet hij inderdaad niet zomaar bovenop de bank/baas springen. Het is niet iets heel heftigs maar ik kan je angst voor de toekomst wel begrijpen.
Succes!
Ik vind dat er nogal overdreven gesproken wordt over ''dominantie''. De hond gaat gewoon op de bank liggen en meteen wordt er gedacht dat de baby in gevaar is?
Wat voor regels en handelingen doet je partner dan? En welke doe jij? Het gedrag van je hond kan natuurlijk ook communiceren zijn richting je partner. Uitdagen is ook communiceren, om op die manier duidelijkheid te krijgen over de grenzen die de ander stelt. Dus wat doet de hond die dan als uitdagend zouden kunnen worden bestempeld?
Als de hond je partner zou bijten kon ik mezelf er in vinden dat je je druk maakt, maar nu totaal niet...
Tsja, de mensen die direct roepen dat TS zich druk maakt om niks... Ik vind dat wel een beetje overdreven. WIJ zijn niet zwanger, WIJ zitten niet in die situatie en WIJ hebben straks niet een kindje om te beschermen. Het is m.i. echt onzin om direct te roepen dat iemand overdreven doet, dat is voor iedereen verschillend!
De hond doet geen mens iets aan? Dus wat is precies het probleem? Het is waarschijnlijk een super lieve hond die wel van een spelletje houdt... En dan lees ik iets over de hond wegdoen? Sorry hoor maar dat gaat allemaal een beetje te kort door de bocht dacht ik zo.
Dit is alleen maar lokken met de worst. Bovendien denkt hij dus dat als hij de bank op springt er vervolgens worst aangeboden wordt.
Stel regels op en hou je er beiden aan.
De baby is volgens mij niet in gevaar ofzo, je moet jij hond nooit alleen laten met kleine kinderen, dus dat lijkt me geen probleem.
Stap een beetje af van die dominantie technieken en gedachten, wees gewoon een duidelijke, vriendelijke en betrouwbare baas.
Wat ik wel jammer vind is dat nu er een baby op komst is, de boel aangescherpt moet worden.
Dat lijkt me voor de hond wat lullig, hij kan er niks aan doen dat hij eerst meer vrijheden had.
Dat zal na een paar keer écht niet in de hond opkomen hoor... Bij 100 keer herhaling misschien wel.
Ik zelf vind het niet de juiste manier. Als mijn hond iets doet wat ik niet wil ga ik haar niet weglokken met voer. Dat zal hij na 1 x niet denken nee maar na 1 x is het ook niet opgelost en zal de hond dus wel degelijk "100" x gelokt gaan worden met worst...
Helemaal mee eens. De hond moet zich nu ook niet achtergesteld gaan voelen, dan kunnen er inderdaad problemen gaan ontstaan tussen het kind en de hond!
Onze schoonzoon had een hond voor onze dochter hem kon.
Een bordercollie gekruist met een akita,heel bazige reu.
Hier thuis hebben onze meiden gezien hoe wij met honden omgaan,dochter gong dat toepassen op hun hond.
Hij luisterde al beter.
Er kwam een baby ze is nu ruim 1 jaar de hond is 9.
Ze waren allebei bang hoe de hond zou doen,het is reuze meegevallen.
De hond komt uit zichzelf niet in de ruimte om het kind,ook niet nu ze op de grond kruipt.
Het is wel een hond om op te blijven letten,het valt mij reuze mee hoewel ik er ook niet op gerust was.
Ik dring erwel op aan dat de hond nooit alleen bij het kindje mag,doen ze ook nooit,dat weten ze natuurlijk wel.
Soms komt de hond zijn speeltje brengen bij het kindje.
Wie weet valt het best nog mee,hoop ik toch voor jullie.
Ik ben het wel met je eens hoor, vind het ook zeker niet de juiste manier.
Hoewel je altijd moet opletten bij de combinatie hond en kind, heb je sowieso nog tot de baby gaat kruipen voor je echt moet gaan opletten. Dus je bent er ruimschoots op tijd bij! En omdat je nog maanden de tijd hebt, zou ik eerst even gewoon wachten tot het kindje geboren is. Dan zul je vanzelf zien hoe de hond dat oppikt en zich gedraagt. Misschien zie je dan dat je je nergens zorgen om maakte, en zo niet dan heb je nog lange tijd om een trainer te zoeken die jullie kan begeleiden.
Ik snap dat je je zorgen maakt, maar zeg nou zelf: de eerste tijd ligt een baby bij papa/mama, in een bedje, een stoeltje of in de box. Verwacht je nou echt dat je hond in zo'n situatie ineens een probleem gaat veroorzaken?
Relax en doe rustig aan tijdens de laatste loodjes.
Noot dat inderdaad het hele idee van dominantie bij honden door de uitvinder van de theorie achterhaald is verklaard. Destijds had hij een groep totaal verschillende wolven in een beperkte ruimte bij elkaar gezet. De dieren gingen vechten. Dominantie noemde de onderzoeker dat. En dan is ook nog die theorie overgenomen voor huishonden, terwijl je dat ook niet zomaar 1 op 1 kan vergelijken.
Dat neemt niet weg dat een hond met veel zelfvertrouwen een loopje kan nemen met een situatie. Maar dat maakt een hond nog geen potentieel gevaar. Maar goed, je hebt echt maanden de tijd om je in te lezen...
Nee, voor het eraf komen. Als je het op de bank springen wil belonen, moet je het geven als ie net op de bank is gesprongen.
Haha ja reageer er vooral op voor TS, wat ze wel zou kunnen doen is de hond van de bank sturen en vervolgens naar de plaats. Als hij daar een tijdje is kan ze hem dan belonen met wat lekkers
Klopt ook! Maar als je het meteen geeft zodra hij op de bank is zal hij de link leggen: ik lig op de bank, ik moet eraf en krijg worst. Hierdoor zal hij dus juist wel op de bank springen. Maar anders gaat het een beetje off topic en de meningen kunnen hier gewoon in verschillen
Misschien is het goed om wanneer het kind geboren is zowel de hond als het kind tegelijkertijd aandacht te geven voor een paar weken. Hierdoor voelt de hond zich misschien niet achtergesteld omdat het kind wel aandacht krijgt en de hond zelf niet. Ik heb er zelf totaal geen ervaring mee dus ik weet het ook niet zeker...
hoelang mag hij al niet op de bank?
ik denk ook niet dat hij dominant is maar gewoon met je vriend zijn voeten speelt. hond van de bank af sturen (hij moet er zelf af gaan) en verder negeren.
roep je hem ook wel eens bij je als jij of je vriend op de bank zitten en hij netjes van de bank af blijft? misschien mist hij gewoon wat aandacht.
Ik zou zeker zo vlug mogelijk iets van geur van je baby aan hem laten ruiken. De eerste dag al na de bevalling !
Verder zegt Wilma heel duidelijk dat je nog lang de tijd hebt om zijn gedrag te pbserveren. Kan best ook zijn dat hij superlief met het kindje gaat zijn. Denk al niet negatief aub.
Je laat verder nooit een hond alleen met een boreling. Je laat nooit een hond alleen met een kleuter, alzeker niet alleen omdat die laag op degrond kruipt, maar ook voor het vermijden van ongewild pijn doen.
ik vind het ook ietske triest dat je nu al angst hebt voor hun samenleven. Hier hebben altijd honden met mijn zoontje geleefd.
Je gezinnetje wordt groter nu, dát alleen....groter.
Fijne bevalling en een mooie gezonde baby
Misschien krijgt de hond over het algemeen wel meer aandacht van jou als van je vriend. Dit kan simpelweg gewoon een manier zijn van aandacht vragen.
Waarom vind je het erg dat de hond op de bank zit/ligt?
Het compleet omgooien van de situatie mbt je hond is iets dat een hond niet snapt en waarschijnlijk ook nooit of met zeer veel tijd + energie gaat snappen. Daarbij komt dat als de hond dit gaat linken aan de baby, je een hond krijgt die de baby niet als roedel lid gaat zien, maar als een "concurrent". Dat is iets dat je niet wilt en waar je duidelijk ook bang voor bent. Dan komt bij mij dus de vraag op: Waarom verander je ineens van alles voor de hond?
Het krijgen van een kind in de roedel is al een hele verandering voor de hond. Laat de hond en jullie zelf nog even genieten van de rust nu en straks van de onrust die het kindje met zich mee zal brengen. Hou er rekening mee dat je hond al veel 'prive tijd' moet gaan inleveren voor de baby. Opzich zou dat geen punt moeten zijn zolang je de hond bij de baby betrekt.
Blijf je hond bewust voldoende aandacht geven. Zo zorg je dat de hond je kind accepteerd. Veel ouders vinden likken vies, maar likken is juist een teken dat de hond je kindje accepteerd. Laat de hond dus het kind wel likken.
Daarnaast heeft de hond allang al door dat jij zwanger bent hoor ;) Je hebt een andere hormonale huishouding en dat ruiken ze.
Wel is het van belang dat je vriend de hond commando's kan geven die dan ook opgevolgd worden. Je vriend moet niet over zich heen laten lopen. Ik zou hiervoor (privé) training aanvragen bij een goede hondenschool.
Waarom is dit belangrijk? Als je je handen vol hebt met een baby, kun je niet ook nog eens een hond vastpakken.
Het grootste probleem dat ik zie is jouw angst dat jouw hond je kindje wat aan doet. Ik denk dat als je dat oplost en het bovenstaande van mijn tekst hanteerd, er geen problemen hoeven te komen.
wij deden ook gewoon de honden op de bank met onze kinderen. we hebben ze gewoon goed gestuurt, duidelijke richtlijnen aangegeven en dat ging heeeeeeeeeeeeel goed
onze dochter is intussen 5 jaar en onze zoon 3 en het gaat nog steeds super met de honden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?