Hoi allemaal..
Ik vraag me af of er iemand leuke tips heeft voor een oefening met de puppycursus.
In deze cursus zitten pups van ongeveer 2 - 4 maanden oud.
Mag gewoon een simpele oefening zijn. Zitten/Kijken/Liggen etc. bedoel ik overigens niet, meer spel/socialisatie gerichte oefeningetjes.
Alvast bedankt
Voorpootjes op een krukje..
Door de agility-tunnel..
Touch leren..
Hindernissenparcours met alledaagse dingen,, fietsen, paraplu's, pylonnen, over latjes stappen, misschien prullenbakken, plastic zakjes en oefenen met negeren!
Dankjewel voor je snelle reactie!
Touch leren ze in een latere cursus en de tunnels doen we ook al
We hebben altijd een verschillend parcours, denk aan wiebel kussens, ballenbak ballen in een bak, tentjes, tunnels, slalom en bijv. lage stokken om overheen te lopen.
Pootjes op een krukje had ik niet aan gedacht, dankje!
Verstoppen achter een schutting oid en dan de pup je laten zoeken.
Hersenwerk spelletjes, handdoekje oprollen met daarin snoepjes en de pup de snoepjes laten zoeken. (let wel op dat alle honden dit tegelijk doen en allemaal van een goede afstand van elkaar)
Naar elkaar toe lopen en elkaar een hand geven en even een gesprekje aanknopen. Hond ondertussen belonen wanneer die zich goed gedraagt.
Balansoefeningen?
De puppy's bijvoorbeeld over een laag plankje laten lopen en er weer afstappen.
Dan zie je dat puppy's vaak vergeten dat ze ook achterpoten hebben.
Het is een goede oefening om ze te leren hoe ze ook hun achterpoten kunnen gebruiken.
Je hebt nog wel meer balansoefeningen die wij toen ook gedaan hebben, maar weet even niet meer welke dat waren.
mss stom maar hebben jullie op de hondenschool een chip lezer?
want ik weet niet hoe het in Nederland zit maar vanaf 9maanden mag je hond hier in België meedoen met de SOC test en dan moet de chip gelezen worden, maar wat ik merkte bij mijn honden en ook de van anderen is dat ze dat niet gewoon waren. de meeste honden hadden er ook bang van... dus als ze dat ook een paar maal zouden doen op puppy cursus gaan de meeste honden mss minder bang worden van een chiplezer??
Tandjes nakijken en aan oortjes en teentjes friemelen? Vind dat wel belangrijk in die leeftijdsperiode.
Dankje dat doen we inderdaad sowieso :-) Net als borstelen en op teken controleren (idd door bij de flanken, tenen en oren etc te voelen!
Die hebben wij niet, wel doen dierenartsen dit in Nederland vaak bij een bezoek. Mijn eigen dierenarts weegt de hond elke keer dat ze er zijn en controleren ook vaak de chip. Wel een goede tip van je.
We hebben een puppy/kattenloop waar de wat oudere pups overheen mogen lopen. Altijd met een van ons en het baasje aan de andere kant van de loop i.v.m. veiligheid en niets onder dwang.
We hebben er een hoop, net als de balanskussens
Dankjewel, dit zijn alleen oefeningen die wij in een van de vervolgcursussen doen. Bij de pups doen we wel de roep oefening, de pup dus los naar je toe roepen
Wat vind je van touch? Dus je handpalm/vingers aanraken met de neus.
(Ik gebruik twee uitgestrekte vingers omdat dit niet strookt met andere gebaren). Erg leuk omdat je de afstand groter kan maken, je hand hoog/laag kan houden zodat er ook afwisseling in komt!
Ook een fijne oefening om aandacht mee te vragen dus in veel situaties handig.
Of het oefenen met impuls-controle. Brokje in de hand en laten zien, pup mag het niet zelf pakken, probeert die het toch hand sluiten en wachten tot ook je vuist niet meer afgelikt/'gebeten' wordt. Dan hand weer open net zolang totdat de pup niet meer zelf het snoepje wil pakken. Vervolgens met je andere(!) hand een brokje geven en belonen.
Dit kan je uitbreiden naar dingen die op de grond vallen. Ook erg nuttig om af te leren zomaar alles van de grond te eten.
Lichamelijk gefriemel bij de hond: oortjes, tandjes kijken, oogjes schoon maken, etc etc etc.
De pup roepen vond ik zelf ook zeer nuttig. Alle hondjes netjes aan de riem, 1baasje naar ee overkant van het veld en dan de pup roepen (zonder dat hij naar andere hondjes rent) bij je laten komen en rustig aanlijnen.
Allemaal bedankt voor het meedenken en jullie reacties, waardeer ik!
De meeste dingen die opgenoemd worden doen wij in het vervolg op de puppy cursus.
Het friemelen en roepen en parcourtje doen we wel al
De zit (of lig) op afstand ontbreekt in veel puppie cursussen terwijl m.i. dat het meest belangrijke "kunstje" is
Waarom is dit het meest belangrijke "kunstje" daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.
Wij doen de zit of lig op afstand ook pas in de vervolgcursus, daar ga je ook oefenen met zitten en dan iemand langs laten lopen met hond bijv.
Omdat je daarmee op elk moment je hond in veiligheid kan brengen. Reageren op het commando "hier"is veel moeilijker voor je hond en duurt langer dan ter plekke gaan zitten. Loop je ergens en komt er een fietser (of brommer, auto, paard) aan dan is bij je laten komen gevaarlijk omdat de fietser dan met een bewegende hond rekening moet houden. Laat je, je hond zitten dan ontstaat er overzichtelijke situatie voor de fietser.
een keertje met pups naar een winkelcentrum of naar een centraal station van de NS. Naar een kinderboerderij of gewoon naar een boer zodat ze een beetje bekend zijn met kippen, paarden etc. Zonder vooroordelen, de pups ook laten wennen aan "gekleurde" mensen. Sommige honden zijn hier bang voor.
Thanks Rob, dit laten wij de cursisten zelf doen :-) We leggen dit soort situaties ook uit in de theorieles behorende bij de puppycursus.
Hoi Fleur,
wat ik zelf als cursist belangrijk zou vinden,is,activiteiten doen waarmee je echt een band opbouwt met de pup,dat je leert samen werken,de pup aanmoedigt en begeleid om iets te doen,de pup dus zelfvertrouwen geeft,aandacht van de pup krijgt door leuk,interessant en positief/belonend te zijn,werken aan zelfbeheersing,balansoefeningen,hersenwerk,werken aan zelfstandigheid etc.
Dit kan door middel van bepaalde activiteiten/oefeningen;
idd een soort parcoursje afleggen,over dingen heen lopen,tussendoor lopen,doorheen lopen> aanmoedigen,zelfvertrouwen.
Zelbeheersingsoefeningen> youtube (impulse control)
Hersenwerk/zoekspelletjes> werken aan zelfstandigheid,zelfoplossend,wel onder begeleiding.
Voor mij is dit echt een soort basis,bij een latere cursus (vervolg) kunnen naar mijn mening dan commando's,kunstjes en trucjes geleerd worden.
Wanneer je de aandacht hebt van je pup,vertrouwen etc,dan lijkt het me ook veel leuker om verder samen te werken aan iets nieuws,dus trucjes bv en gaat het waarsch ook voorspoediger denk ik!
Heel veel succes!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?