Gedragsdeskundige mag bij mij komen uittesten.
Zal er niet veel wijzer van worden.
Hier wordt met pups "buikje kriebelen" gespeeld.
Laten zich met plezier op hun rug leggen.
Dit worden dan makkelijke pups in de omgang en opvoeding
ik kan je een site aanraden: hondenwijzer.com.
hier een stukje over de "dominantie theorien" heel interessant om te lezen
http://www.hondenwijzer.com/dominantie.html
Het is pas overgave als de hond zelf beslist op de rug te gaan liggen.
En daar is ook vertrouwen voor nodig naar de andere partij (dat die zijn oprechte uiting van gedrag/communicatie zal erkennen)
Bovendien is op de rug gaan ook nog niet altijd overgave, het kan ook een manier zijn om toch je zin er door te krijgen, wordt zeker gebruik van gemaakt door honden onderling.
Kortom, het op de rug leggen en een hond die dat accepteert (of pup) kan ook gewoon heel slim zijn, en conflictvermijdend zonder dat daar enige vorm van "onderwerpen" aan te pas komt, degene die hard tegenspartelt kan zowel boos als bang zijn.
Nutteloos dus, observeren in het natuurlijk gedrag lijkt me heel wat meer info te geven over een pup of een hond.
oke hier komt geen gedragstest
Het gaat ook niet om overgave of dwingen tot overgave, maar om frustratie tolerantie, dat is heel wat anders. Hoe reageert een pup als hij of zij belemmerd wordt in wat hij of zij wil. De meeste pups die druk bezig zijn de wereld te verkennen, vinden het niet leuk als ze tegen gehouden worden. Als onderdeel van een gedragstest kan dat een aanwijzing zijn over hoezeer een hond geneigd is in het offensief te gaan. Het is niet 1 test die alles zegt, het is een voorbeeld/onderdeel van een test. Er schijnen maar heel weinig pups te zijn die vol in het offensief gaan en echt gemeend bijten. Al die andere gedragsopties zijn varianten van normaal en helemaal prima, maar een jonge pup die reageert door te verstrakken, ogen samen te knijpen en echt vol in het offensief te gaan zou ik niet zo graag in huis hebben.
Ik heb het uit een boek van Patricia McConnell, een gezin komt bij haar met een herder pup, de mensen hebben ervaring met honden en maken zich zorgen over hoe de hond bijt, in hun ogen anders dan andere puppen.
Ze beschrijft hoe ze met de pup kennis maakt. even speelt, observeert wat hij doet en hem vervolgens vastpakt en zachtjes op zijn rug houdt. Hoe de hond verstrakt en voluit wil bijten, ook nadat ze hem loslaat nog een keer terug komt. Hoe anders dat is dan als die andere reacties van pups. Zij heeft een jarenlange ervaring met honden met agressie problemen, werkt met positieve trainingsmethodes. Ze beschrijft alle andere reacties, zoals beetje tegenstribbelen, weg willen, knabbelen aan vingers etc als normaal. Maar wat deze pup aangaf in haar ogen is dat hij slecht met beperkingen om kan gaan en dan van nul-honderd op de boosheid schaal gaat. Ze heeft het in het hele verhaal niet over dominantie en overgave, maar meer over omgaan met teleurstellingen hoe het ene individu daar veel bozer op zal reageren dan het andere individu en dat dat wat zegt over het karakter van een hond. Zoals ook de ene mens een wat korter lontje heeft dan de andere.
Om even Herman FInkers te quoten: "De cursus omgaan met teleurstellingen gaat morgen wederom niet door"
De een haalt zijn schouders op en komt wel weer een keer, de ander ramt de glazen pui aan puin. Heeft ook niet met sociale positie of rangorde te maken....
Ik heb het nergens over op de rug gooien (ik zet er juist extra bij dat het heel voorzichtig gebeurd), ook nergens over een truc en ik noem het woord dominantie niet. Want daar gaat het niet om.
Ik stribbel ook tegen als iemand mij op mijn rug wil gooien - OK meestal dan.... en daar is ook niks mis mee. Maar ik zou het willen vergelijken met je loopt in de stad en iemand pakt je arm en houdt je tegen. Dan kan je je in een reflex omdraaien en die persoon een knal voor zijn hersens geven of zeg je "he wat moet dat" (en dan blijkt dat je bijna in gedachten onder een tram liep). Dat soort verschillen heb ik het over. Jij haalt de dominantie erbij, ik niet. Hoe "triggerhappy" is een mens of hond.
En ik blijf een beetje doorzeuren omdat ik het zo jammer vind dat dit soort reflexen telkens weer opduiken, met woorden als "walgelijk" erbij die echt in de context van het boek waarin het beschreven staat NERGENS op slaan. Pat McConnell is een uitstekende en hondvriendelijke trainster met veel ervaring. Het boek heet nota bene "For the love of a dog" ;-)
Mooi gesproken wakkere husky ,weer wat geleerd
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?