Graag horen wij van jullie advies of misschien zelfs eigen ervaringen Wij hebben een lieve maar eigenzinnige Sharpei teef van 12 jaar die v.a pup bij ons is. Sinds een kleine 6 maand hebben wij er een lieve kleine chihuahua reu bij die inmiddels 8 maanden is. Tot een 1,5 week geleden liep alles prima maar wij zien nu hun houding naar elkaar veranderen. En dit lijkt vooral door t nieuwe mannetje te komen. Waar de nieuwe reu in het begin de teef dagelijks regelmatig aan het uitdagen was om te spelen (wanneer hij hierin zo 1 á 2x per week écht te ver ging of storend voor haar was en haar grens bereikt was gaf zij dat aan met een dreigende snauw ,geen tanden maar wel heel duidelijk. Hij was dan vaak verbaasd maar pikte het signaal wel op en hield dan (voor even) enige afstand. Maar sinds een week loopt hij ipv haar uit te dagen voor een spel het liefst de hele dag ,met zijn neus het liefst zo dicht mogelijk bij haar "achterkant" achter haar aan. Constant snuffelen en hij staat er met zijn neus bovenop als zij zich aan het wassen of plassen is. Heel storend voor haar en wij zien duidelijk dat zij nu veel minder geduld met hem heeft .De laatste dagen grauwt en snauwt ze dan ook veel vaker dan in het verleden. Hij lijkt nu ook steeds op onze arm en hand te willen rijden ipv het stoeien,spelen en vechten zoals hij dat eerder met ons deed. Tevens is hij net begonnen met zijn pootje omhoog te lichten tijdens het plassen en plast nu steeds tegen de tafelpoten. Wij hebben dus sterk het vermoeden dat het gezien zijn leeftijd en gedrag meer een hormonale en/of puber oorzaak heeft. Maar hoe gaan wij hier mee om? In de eerste instantie willen wij natuurlijk ten aller tijde voorkomen dat het escaleert . Wanneer de kleine reu de teef echt stoort waarschuwden wij hem vaak zelf al en als zij hem een snauw gaf pakten wij hem weg bij haar (en corrigeren de geërgerde teef niet) Maar ik ben zo bang dat het uit de hand gaat lopen.... Voor zijn ongewenste rij en plas gedrag zijn ook alle tips welkom maar wat ik nu vooral belangrijk vind dat de sfeer weer ontspannen en veilig is. (wij worden er zelf ook gestrest van want wanneer zij niet lekker rustig liggen zijn wij constant aan het waken ) Misschien nog van belang om te melden: De teef is 6 weken geleden loops geweest (de laatste jaren lijkt zij hier zelf steeds minder last van te hebben en zijn de symptomen ook minder) het reutje leek hiervan toen niet onder de indruk
Ondanks dat het teefje zes weken geleden loops is geweest, blijft de geur nog wel even hangen. En ja het reutje begint nu te puberen en zn hormoontjes gaan ook opspelen. Het plassen tegen de tafelpoten is misschien zijn manier van gdurvlaggen uitzetten. Kijk eens ik ben al een "grote,, vent. Het is vervelend maar verder heb ik er ook geen ervaring mee.
kan zijn dat hij idd de geur van loopsheid nog ruikt of je teef schijnzwanger begint te worden weet niet of ze dit eerder na haar loopsheid heeft gehad ?(dit kan snauwen verklaren ,maar ook zijn markeren binnen )
Is het een hormonenkwestie door te teef ja dan blijft het moeilijk en zou ik je reu nog een tijd gescheiden houden
Meestal ben je al te laat ,markeren gaat zeer snel en chihuahua's schijnen daar meester in te zijn
Anders blijven corrigeren met een heej oppakken en buiten zetten en vaker naar buiten laten /wandelen liefs voordat hij al wil plassen dus goed opletten
Bedankt voor jullie reacties,het plassen is vervelend (we gaan er mee aan de slag) maar het snauwen / de spanning tussen de 2 vind ik eigenlijk nóg erger. Moet ik er rekening mee houden dat zij hem echt kan gaan bijten? Hij is opdringerig en zij echt "grumphy" Wij lieten ze in het verleden ook al nooit samen alleen (altijd toezicht omdat hij nog zo jong én klein /kwetsbaar was) Maar nu zitten wij dus inmiddels allemaal constant op het puntje van onze stoel om het maar in goede banen te lijden en om te voorkomen dat hij haar te veel lastig valt. Ik weet eigenlijk niet of ze schijnzwanger is,zie geen symptomen maar ze word toch al wat ouder en alles lijkt wat te veranderen....ze heeft dat in het verleden wel eens een schijnzwangerschap gehad. Het viel ons op dat ze de laatste keer veel minder symptomen had van haar loopsheid (weinig tot geen bloed verlies, niet geïnteresseerd in andere reuen of weglopen enz. Ze natuurlijk ook al 12 maar ik heb begrepen dat ze altijd loops blijven. Misschien dat haar hormoon huishouding verstoord is en dat juist zijn "beginnende mannelijkheid" voert? Ik denk dat wij er verstandig aandoen om toch eens te gaan informeren bij de DA.
Ik zou je teef wat meer ondersteunen het is duidelijk dat ze niet gediend is van dat opdringerige gedoe van je reu . Zorg dat hij uit haar buurt blijft en stuur hem weg en zorg dat hij ook weg blijft (hij zal je wel gaan uittesten lol) maar even volhardend zijn en hem duidelijk maken dat het genoeg is en jij dit niet wil .
Plassen zou ik niet meer advies kunnen geven dan wat ik al zei .
informeren bij je da kan nooit kwaad ,succes ermee
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?