ja (18) |
nee (36) |
bang voor een nieuwe RAD
zoals de titel zegt wie is er bang voor een nieuwe RAD
Mag ik vragen wat je hiermee bedoelt?
Beetje moeilijk stemmen als ik niet weet wat RAD is...
Wat houdt RAD precies in eigenlijk?
Dat honden van een bepaald ras of die er erg op lijken afgemaakt worden?
Ik hoop het niet, dat zoiets er komt.
Beter dat geld besteden aan voorlichting aan aspirant kopers, verantwoord fokken en waarschijnlijk nog wel meer dingen waar ik nu even niet op kom.
Rad : regelingen agressieve dieren.
Aaaah. Gaat dit over bepaalde rassen? Of echt over het gedrag van een hond?
In het laatste geval denk ik dat het fijn is om te weten wanneer jouw dier als "agressief" wordt bestempeld..
vroeger heet het de pitbullwet. pitbulls, en staffords zonder stamboom en honden die op het ''verboden'' ras leken werden zonder pardon afgemaakt.
En waarom zou er dan weer een RAD komen?
Zijn er teveel incidenten geweest met deze rassen, dat je er bang voor moet zijn?
Wie bepaalt dat dan, of er een RAD moet komen?
Ze zullen dat niet zomaar doen, dus dan moet er wel echt iets aan de hand zijn, lijkt me.
Tenminste, er zullen harde cijfers en feiten moeten zijn waarom het dan zou moeten?
Maar het is wel een keiharde maatregel, ook vele goede honden worden afgemaakt.
Dat is wel een beetje onzinnig.
dit gaat over bepaalde rassen wat ze uiteindelijk maat de naam 'agressieve dieren' hebben gegeven.
Oei...
Ik denk dat die wet niet meer terugkomt hoor... Hij is voor een reden afgeschaft.
De hoeveelheid incidenten met de rassen die toen onder 'agressief' vielen, valt reuze mee.
Ik denk dat er eerder een wet komt over het houden van buitenlandse honden dan weer een nieuwe RAD..
RAD Regeling Agressieve Dieren
Per 9 juli 2008 is door de minister van LNV de Regeling Agressieve Dieren ingetrokken.
In een brief aan de 2e kamer heeft de Minister van LNV een wijziging in de Regeling Agressieve Dieren, kortweg RAD of vaak pitbull-wet genoemd, aangekondigd die per 1 januari 2009 in werking is getreden. Honden die ongewenst agressief gedrag vertonen in het openbaar kunnen in beslag genomen worden, ongeacht de grootte van het dier.
Dit wil zeggen dat honden niet meer worden beoordeeld op uiterlijk of grootte en op basis daarvan in beslag kunnen worden genomen. Honden kunnen bij klachten over ongewenste agressie op basis van een Algemene Politie Verordening in beslag genomen worden. Deze honden zullen met behulp van een nog door de overheid te ontwikkelen valide gedragtest worden beoordeeld.
De minister heeft tevens besloten dat in beslag genomen pitbullachtigen die enkel op basis van uiterlijke kenmerken in beslag waren genomen, direct werden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.
De berichtgeving van de Minister aangaande de RAD wijzigingen treft u onder aan deze pagina aan.
Wat wil het ministerie van LNV?Er bestaat op dit moment een lijst van ca. 13 rassen bij het ministerie van LNV, waar buiten de Rottweiler ook bijv. de Jack Russell-terrier op staat.
De minister schrijft hierover het volgende: 'Eigenaren en verenigingen van rassen die vaak zijn betrokken bij bijtincidenten hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het beperken van bijtincidenten. Zij dienen adequate maatregelen te nemen om de kans op bijten door hun eigen hond te beperken en om ongewenste agressie binnen het ras terug te dringen.'
In navolging van het standpunt van de minister heeft het bestuur van de Raad van Beheer besloten dat er koppelingen tussen een voldoende gedragtest en de afgifte van stambomen wenselijk is.
De betreffende rasverenigingen hebben hiertoe een Plan van Aanpak ingedient waarin zij hebben aangegeven hoe zij hun verantwoordelijkheid willen nemen ter preventie van bijtincidenten door honden van hun ras. Dit plan van aanpak werd eerst door het bestuur - na advies van de commissie Opvoeding & Gedrag - beoordeeld.
Koppeling gedragtest en stambomen Voor diverse rassen gelden aanvullende eisen ten aanzien van de aanvraag voor stambomen.
Ter preventie van ongewenst agressief of angstig gedrag binnen rashondenpopulaties is het verstrekken van stambomen voor deze rassen gekoppeld aan voorwaarden van een voldoende gedragtest.
Voor meer informatie zie de pagina 'Koppeling gedragtest en stambomen'.
Toelaten pitbullachtige honden bij Kynologen Clubs Aangezien de pitbullachtige honden bij wet dus nu niet meer op uiterlijk of grootte worden beoordeeld, betekent dit dat ook een Kynologen Club dit type honden niet meer hoeft te weigeren bij cursussen op het gebied van hondenopvoeding of hondensport.
Voor alle duidelijkheid: een Kynologen Club blijft bevoegd om mensen en dieren die ongewenst gedrag vertonen van het terrein te verwijderen en/of de toegang te weigeren.
Bron: raad van beheer
Ik denk dat je eerder bang moet zijn voor fokkers die zich niet verdiepen in het ras en niet adequaat te werk gaan en in de kopers van een pup.
In sommige rasverenigingen van vooral de werkhondenrassen (Hovawart, Rottweiler) is met gedragtesten uitgebreide ervaring opgebouwd. Vaak ging het er daarbij om (fok)dieren te testen op werkcapaciteit. Maar ook werd wel getest op geschiktheid als familiehond. Op deze manier is binnen een aantal rasverenigingen, met in eigen beheer ontwikkelde testen, ruime ervaring opgebouwd en zijn veel gegevens verzameld. Dit alles lang voordat de maatschappij en de overheid zich om hondengedrag begonnen te bekommeren.
Gezelschapshond Geschikt zijn als gezelschapshond wordt in deze tijd steeds belangrijker. Om alle rasverenigingen behulpzaam te zijn dit belangrijke aspect in gedragsinventarisaties en in de fokkerij te betrekken heeft de Raad de MAG-test laten ontwikkelen. MAG staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. De test is in oktober 1998 aan kynologisch Nederland gepresenteerd. Na een aarzelende start gaan steeds meer verenigingen ertoe over de test te gebruiken, vooral als inventarisatiemiddel, om de stand van zaken rond het gedrag in het betreffende ras in kaart te brengen.
Standaardisatie Twee eigenschappen maken een hond ongeschikt als gezelschapshond en ook als fokdier van gezelschapshonden: overmatige angst en overmatige agressie. Daar test de MAG-test dus op. Maar het is voor rasverenigingen mogelijk ook andere gedragsaspecten te laten meten. De test is vastgelegd in een protocol, dat een zo groot mogelijke gelijkvormigheid garandeert van de test, zowel wat betreft de opstelling, de inhoud, de timing, de observatie en de interpretatie van de observaties. Twee speciaal daarvoor geschoolde gedragskeurmeesters nemen de test af, daarbij bijgestaan door een MAG testleider.
Opleiding Gedragsbeoordeling Een aantal gerenommeerde opleidingsinstituten heeft in samenwerking met de Raad van Beheer hard gewerkt om deze opleiding op te starten. Inmiddels wordt de opleiding Gedragsbeoordeling aangeboden. Voor meer informatie klik hier.
Drie opties De MAG test biedt dus aan de kynologie en de maatschappij een algemeen hulpmiddel, breed inzetbaar, om gedrag te testen, bij alle rassen, bij alle honden. Desgewenst kan aan het met goed gevolg doorlopen van de test een certificaat worden verbonden, maar van wezenlijk belang voor de test zelf is dat niet. Verder beoogt de MAG-test synergie te bewerkstelligen tussen datgene wat in afzonderlijke rasverenigingen geschiedt op het gebied van onderzoek aan karakter en gedrag.
De MAG-test is een gevalideerde test. Wat houdt dat nu in?Dat de test valide is betekent dat de honden die een bepaald resultaat behalen bij de MAG-test met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zich op dezelfde manier zullen gedragen in een praktijksituatie in de samenleving.
Bijvoorbeeld test nummer 1: de vriendelijke benadering, waarbij de hond met een kunststof handschoen op een stok, onder begeleiding van de geleider, wordt aangehaald door een vreemde. Testresultaten van 330 honden heeft aangetoond dat 50% van de honden die in dit testonderdeel bijten, ook in de eigen omgeving zullen bijten in een soortgelijke situatie. Dit is dus al een hoge voorspellende waarde op basis van dit eerste eenvoudige testje. De aanvullende informatie van de overige testonderdelen geeft nog meer inzicht in welk bijtgedrag in een toekomstige praktijksituatie van de hond kan worden verwacht.
Niet alleen is WEL bijten in de test waardevolle informatie tijdens de MAG-test, juist ook het NIET bijten is van belang; 93% van alle honden die NIET bijten tijdens de test zullen zich ook in de samenleving in een soortgelijke situatie niet (angst) bijten of een bijtpoging doen (onderzoeksresultaten gepubliceerd door Planta & de Meester, 2007 in internationaal wetenschappelijk tijdschrift).
Koppeling gedragtest en stambomen Voor een aantal rassen gelden aanvullende eisen ten aanzien van de aanvraag voor stambomen.
Ter preventie van ongewenst agressief of angstig gedrag binnen rashondenpopulaties is het verstrekken van stambomen voor deze rassen gekoppeld aan voorwaarden van een voldoende gedragtest.
Probeer die eerste test eens bij je eigen trouwe hondje die werkelijk geen vlieg kwaad doet.
Grote kans dat de hond in de stok bijt of gromt.
Dat bedoel ik met niet haalbare tests , dat is nog maar één voorbeeld.
Nee daar ben ik niet bang voor, wel hoop ik dat er eigenaren zijn die goed er over nadenken wat voor hond ze in huis halen, en voor ieder ras hun verantwoording nemen, ongeacht welke ras of kruising.
de Rad in 2008 heeft goede informatie opgeleverd dat het bijtincidenten niet voorkomt, goede voorlichting geven aan rassen/kruisingen , en de eigenaren van ieder ras benadrukken om verantwoording te nemen voor de hond, ongeacht ras of kruising.
Ik denk dat elke hond, hoe lief hij/zij ook is, na een maand eenzame opsluiting dusdanig doorgedraaid is dat ie de eerste de beste vreemdeling die hem benaderd toch op z'n minst zal begroeten met een opgetrokken lip en een grom. En hoppa, daar heb je je 'agressieve, gevaarlijke hond'...
Of, zoals in onderstaand stuk staat vermeld, een hond die nu een fijne baas heeft maar een naar verleden bij een nog naardere baas. Die kan wel inpakken dus...
Nog een interessant artikel, wel wat ouder (BRON):
Als het aan minister Verburg ligt moet per 1 januari 2009 iedere hond die ‘ongewenst, agressief gedrag’ vertoont, in beslag worden genomen en aan een gedragtest worden onderworpen. Slaagt de hond niet, dan wordt ‘het beestje gedood’, aldus de minister in haar brief aan de Tweede Kamer. Ook als de betreffende hond nog nooit iemand gebeten heeft. Want voor de minister is verstijven of de lip optrekken al ‘ongewenst, agressief gedrag’. De minister wil met deze nieuwe, voor de honden en hun bazen uiterst bedreigende regeling de oude Regeling Agressieve Dieren (RAD) van 1993 vervangen. |
Sandra van de Werd, coördinator van de gezamenlijke protestactie tegen de nieuwe RAD, namens Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft
|
|
De oude RAD verbood het houden van pitbulls en stamboomloze pitbullachtigen. De honden werden louter op hun uiterlijk beoordeeld. In vijftien jaar tijd zijn enkele duizenden pitbulls en pitbullachtigen in beslag genomen. Veel van die in beslag genomen pitbulls hadden nooit iemand kwaad gedaan. Als ze echter het uiterlijk van een pitbull hadden, was hun doodvonnis getekend, hoe lief de hond ook kon zijn. Een uiterst onrechtvaardige, dier- en mensonvriendelijke regeling. Wekenlang heb ik ze moeten zien: de in beslag genomen honden in de kennels van het dierenasiel. Weken, maanden zaten ze daar te wachten op schouwingen en doodvonnis, soms zelfs langer dan een jaar omdat hun baas weer in beroep was gegaan tegen het doodvonnis. Bang, agressief of gestoord werden vele van hen door het continu eenzaam opgesloten zitten achter tralies in een betonnen verblijf. Omdat ze van Justitie waren mochten ze, anders dan de andere honden in het asiel, niet uitgelaten worden. Nooit meer vergeet ik de pitbull die wachtend op zijn doodstraf dag in dag uit continu aan de muren van zijn gevangenis zat te likken. Er bestaan ernstige bezwaren tegen een dergelijke regeling, waarvan de hondenbezitters en de dierenbeschermingsorganisaties zich, in de euforie over de afschaffing van de RAD, nog nauwelijks bewust schijnen te zijn, in ieder geval hun stem hiertegen niet verheffen. Om te beginnen is het al onjuist om grommen, verstijven of het optrekken van een lip alleen maar als ‘agressief’ gedrag te bestempelen. Meestal gaat het juist om defensief gedrag of waarschuwend gedrag. Op grond van de nieuwe RAD zal iedere hondenbezitter gemakkelijk het risico gaan lopen dat iemand voortaan kan beweren zich door het gedrag van diens hond bedreigd te hebben gevoeld. Deze persoon kan naar de politie gaan die vervolgens de hond in beslag kan nemen. Vervolgens moet de hond een test ondergaan. De minister wil de al bestaande MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) voor dit doel verder laten ontwikkelen. Deze MAG-test, die circa 20 minuten duurt, kan volgens deskundigen nooit voor honderd procent betrouwbaar zijn. De positief voorspellende waarde die aangeeft of een in de test agressief bevonden hond in de toekomst daadwerkelijk zal bijten bedraagt slechts 46 % . Dat betekent dat 54 % van de geteste honden onterecht zal worden doodgemaakt. Omdat het de bedoeling is om de honden die niet voor de test slagen, meteen te doden, kan achteraf ook nooit meer bewezen worden dat de uitslag van de test of de test zelf niet juist was. In de toekomst zullen er daardoor honden die nog nooit gebeten hebben alleen maar op basis van een niet voor honderd procent betrouwbare indicatie gedood gaan worden. Veel honden zijn bang voor dingen die afwijken van wat ze gewend zijn. Voor de ene hond is dat een uniform of een pet, voor de andere een paraplu of een rugzak. Ook mensen die dronken zijn, op krukken lopen of spastisch zijn, boezemen honden angst in. Dan grommen ze, zetten hun haren omhoog en proberen weg te lopen. Moeten al deze honden voortaan in beslag genomen worden en een test ondergaan? Hondenbeten in perspectief. Een evaluatie van de RAD en aanbevelingen voor het terugdringen van bijtincidenten. Rapport van de Commissie van Wijzen, ingesteld door de minister van LNV (8 mei 2008); Michael Persson, De Claim. Bijtcijfers, De Volkskrant 14 juni 2008. Hierin vertelt hoogleraar Freek van Sluijs, die voorzitter was van de Commissie van Wijzen die minister Verburg heeft geadviseerd, over de laag positief voorspellende waarde waardoor een groot deel van de geteste honden onterecht afgemaakt zou gaan worden. |
RAD wet zoals deze bestond zal niet terugkomen.
Echter is de heer M. Schilder wel al sinds vorig jaar bezig een plan doorgezet te krijgen.
Dit houdt in dat zodra iemand een melding van jouw hond maakt als deze "agressief gedrag" vertoont, deze zonder pardon in beslag genomen mag worden, ongeacht ras.
Kanttekening en gevaar hiervan. Iedereen kan het gewoon melden ongeacht of het werkelijk zo is. Gedragstest wordt dan weer door Dhr. Schilder afgelegd en zoals 98% van de gevallen is wordt bij hem euthanasie geadviseerd.
Vorig jaar zou er sowieso een evaluatie plaatsvinden omdat het 5 jaar na het afschaffen van de wet was, echter heb ik daar niks meer van gehoord, wat mij het idee geeft dat de evaluatie nog niet plaats heeft gevonden.
Daarnaast schreef iemand hier over de MAG test..
Tsja leuk onderdeel als verplichting op fokken met "gevaarlijke" rassen, maar dit is te trainen en totaal niet met werkelijkheid vergelijkbaar.
Ik train dit soms een half jaar lang maandelijks met mijn hond voor de fun.
Echter als je ziet hoeveel er de eerste keer twijfelachtig gedrag laten zien en wat er vervolgens na meerdere keren deze testen oefenen van overblijft, leert de hond dus dat het allemaal oke is en dus prima aan te leren is bij onderdelen geen angst of agressie te tonen.
Kortom, MAG test is in die zin ook een aardige flop.
Overigens kan je hier ook nog in omzeilen. Als jij bijv. een teef hebt die slaagt, maar geen reu, dan haal je de reu lekker uit het buitenland en laat je die dekken. Die hoeven geen MAG test te doen dan.
Nouja, ik ben iig wel bang voor een nieuwe wet of maatregel die iets van de RAD weg heeft...
kijk wat er afgelopen jaar al is gebeurt aan incidenten...het is een keer genoeg geweest en ik denk dat bepaalde rassen en hun eigenaars, fokkers en liefhebbers, daar de prijs voor gaan betalen ja
Ik ben voor een RAD voor mensen maar hoop ten zeerste dat het voor de honden nooit terug komt, was toen echt geschokt dat er zulke dingen gebeurden in een land als Nederland ! Onschuldige honden afgemaakt op basis van uiterlijk of ras, bah !
De RAD was verschrikkelijk. Ik werkte destijds bij het dierenasiel. Pitbull-achtigen werden destijds gezien als "verboden wapen". Het maakte dus geen verschil of je met een pistool of een Pitbull over straat liep. De Pitbull-achtigen die in het asiel kwamen moesten bekeken worden door een schouwer. Deze had een lijst van 25 UITERLIJKE kenmerken. Voldeed de hond aan teveel van deze "eisen", dan moest hij ingeslapen worden. Het ironische was dat de Pitbull-achtigen die al bijtincidenten gehad hadden mochten blijven omdat hun neus een centimeter langer was dan de Pitbull-achtigen in de kennel naast ze, die onwijs lief was maar domweg pech had dat hij er nou eenmaal zo uit zag.
Al met al werden er in die tijd veel gezonde, plaatsbare Pitbull-achtigen ingeslapen. Was het een Am Staff met stamboom, dan was hij per definitie vrijgesproken.
Daarnaast werden er Pitbull (en windhonden) gejat. Er zijn eens 's nachts vijf honden uit het asiel gestolen, waarvan er maar een paar terug gevonden waren. Enkel Pitbulls (voor hondengevechten) en windhonden (om mee te stropen).
Aan de ene kant ben ik bang dat zo'n wet terug komt, en dat juist de verantwoorde eigenaars die weten waar ze mee bezig zijn hiermee gestraft gaan worden. Aan de andere kant denk ik dat het goed is voor het ras als er controle over komt, als enkel verantwoorde fokkers zich met dit ras bezig houden, als pups verkocht worden voor 1000 euro zoals bij andere rassen, en nu voor een tientje op marktplaats aangeboden worden met teksten als "leuk voor de kinderen!", "super kerstcadeau!". Ik denk dat héél veel mensen, niet alleen binnen deze rasgroep maar ook zeker daarbuiten, veel te snel een hond aanschaffen zonder zich te realiseren wat daar bij komt kijken. Maar een nieuwe RAD zou het einde betekenen voor alle stamboomloze Pitbull-achtigen die we nu in Nederland hebben.. en dat zou vreselijk zijn.
Wel vind ik dat een hond, ongeacht het ras, na een bijtincident goed geobserveerd moet worden, en dat mensen realistisch moeten zijn over het feit dat hun hond mogelijk een gevaar voor de maatschappij is. Zelfs dan hoeft zo'n hond wat mij betreft niet afgemaakt te worden, maar een preventieve muilkorf- en aanlijnplicht vind ik in zo'n geval wel redelijk. Ik vind het onzin om een hond in te laten slapen op basis van zijn uiterlijk. Misschien is een verplichte castratie ook een idee, dat er enkel met Am Staffs met een stamboom gefokt mag worden, door verantwoorde fokkers. Helaas gaat deze rasgroep vaak hand-in-hand met mensen die de wet niet zo héél nauw nemen, dus waarschijnlijk krijg je dan een hoop back-door-breeders, met alle gevolgen vandien..
Ik weet het niet. Ik hoop in ieder geval dat de RAD niet terugkomt.
Ben niet zozeer bang voor een nieuwe RAD maar wel om wat Cleo en Brasco al zegt de inbeslagname van een hond als "iemand" een melding maakt ongeacht of er bewijs is. Dat zou dus kunnen beteken dat als er iemand in je buurt is die jou ras niet moet of jou niet moet een melding kan maken en jou je hond kan afnemen zonder dat er iets is voorgevallen. Dit lijkt mij een heel eng idee.
Verder vind ik het jammer dat er altijd een benadrukking wordt gelegd op het ras, staffords/pitbulls of andere "gevaarlijke rassen" hebben het altijd gedaan, er wordt vaak geen onderzoek ingesteld naar hoe bepaalde voorvallen hebben kunnen gebeuren en of het daadwerkelijk door de hond kwam of door iets anders, de hond wordt zonder pardon in beslag genomen of zelfs afgemaakt. Geld trouwens ook voor andere rassen maar daar wordt vaak minder hard over geoordeeld.
Vind dat er over het algemeen gezien sowieso weinig begrip is voor het gedrag van de hond en er veel te zwart wit word gedacht, maar goed dat komt misschien omdat wij hondenliefhebbers verder kijken dan "Oh die hond bijt, hij moet dood!".
Een nieuwe RAD is wel een schrikbeeld voor mij. Gelukkig zie ik een dergelijke regelgeving niet snel weer terugkomen in Nederland.
Dat komt met name doordat de regelgeving die de RAD heeft vervangen verregaande vrijheden biedt aan gemeentes een eigen, strenger, beleid op te stellen ten aanzien van agressieve dieren (niet alleen honden) waarbij deze gebaseerd dient te zijn op gedrag, niet op uiterlijk.
Ik maak mij meer zorgen om zogenaamde experts als Dr. Schilder. Die staan (terecht neem ik aan) te boek als expert maar de realiteit leert dat ze zeer eenzijdig te werk gaan en dat hun adviezen veelal neer komen op euthanasie. Gelukkig zijn er wel groepen als de Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden die goed werk verrichten in dit gebied. Zij tonen ook aan dat de Risico Inschattingstest zoals deze door Dr. Schilder is ontwikkeld fundamenteel gemankeerd is en daarmee oneerlijk naar mens en dier. Er zijn maar weinig honden op dit forum die door deze test heen zouden komen.
Maar nogmaals, een terugkeer van de RAD verwacht ik eigenlijk niet.
Ik denk niet dat hij in de vorm terug komt die er al is geweest (dus dat honden lukraak worden afgemaakt) maar dat er wel wat gaat veranderen. Weet ook niet of je zo blij moet zijn met het gene wat Chleo schreef, dat iedereen zomaar kan bellen en zeggen dat jou hond er agressief uitziet. Veel mensen zijn bang voor deze honden, dat betekend dus niet veel goeds ben ik bang.
Idd die kattenexpert(!) dhr Schilder vind ik ook niks, en al die incidenten de laatste tijd zal het mij niet verbazen dat hij steeds meer aanhangers achter zich aan krijgt.
Team Podenco:
En die lijst vind ik schandalig.
Houd alleen maar in dat ze op uiterlijke kenmerken conclusies maken.
Ben toch al aan het sparen om te emigreren naar België zoals velen in dit wereldje die mij zijn voorgegaan.
Tegenwoordig zijn het modehondjes geworden en dagelijks vinden er wel incidenten plaats. Kan gewoon niet anders dat er iets staat te gebeuren. Wanneer dat is is natuurlijk de grote vraag..??
Hoevaak gebeurt er niet iets met een andere hond waar je niks van hoort.
Maar omdat het een stafford ( voorbeeld!) Is dan staat het pagina's groot in de krant.
Team podenco:
Ik vraag me soms echt af waar die mensen hun hart hebben zitten
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?