Hoi allemaal, ik heb vandaag eindelijk eens Hollandse herders mogen ontmoeten in het echt, en ik ben er echt helemaal weg van! Vind ze prachtig mooi, iets kleiner en slanker gebouwd dan de mechelaar (deze twee iig en mevrouw zei dat ze voldeden aan de rasstandaard), en ontzettend vriendelijk en rustig maar wel heel alert. Nu waren deze goed getraind ;) maar ik dacht, toch eens op het forum vragen of er hier mensen zijn die er ook eentje hebben? Gewoon om wat meer info over het ras te krijgen :) (hij stond al op mijn lijstje "rassen die je ooit zou willen", maar nu helemaal).
Ik ben ook weg van ze (de enige Herder die ik echt te gek vind), dus ik volg voor ervaringen.
Een vriendin van mij heeft een Hollandse herder. Echt een geweldig lief beest en zeer sociaal naar andere honden. Wel heeft ze soms bananen in de oren, maar dat mag ook wel op haar leeftijd +- 11 jaar!
Ik kan je helaas verder geen info geven over het ras. Dat laat ik over aan anderen . Kan me alleen zeer goed voorstellen dat je ooit voor dat ras gaat.
Mijn vader is er ook helemaal weg van! Alleen mijn moeder ziet dat dus echt niet zitten...
Ik ken ze helaas niet, dus ik kan je niet helpen... (Sorry voor deze nutteloze reactie )
Ik reageer maar even zo, het lukt me al een tijdje niet meer om in te loggen :-(. Ik ben Judith en heb een Hollandse herder Ruwhaar. Ik vind het prachtige honden, ze zijn goed gericht op de baas maar wel vriendelijk naar anderen. Leren gemakkelijk en zijn prima thuis te houden. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik met Babbe geen pakwerk of speuren of wat dan ook doe. zij is wat men soms wel eens noemt, een bankhanger. :-) . Wel is ze goed afgericht, luistert super maar is verder eigenlijk meer mijn maatje, gaat met me mee, vriendelijk naar andere honden maar daar is ze ook op uitgezocht door haar fokker destijds. We hadden ook aangegeven dat ze echt een huishond moest zijn. Wel heeft ze haar beweging nodig. ik ga 2x daags met haar fietsen. in huis is ze rustig. De ruwhaar zie je helaas niet meer zoveel, ze staan ook op de lijst van zeldzame honderassen. Het is wel 1 van de oudste Hollandse honderassen die er zijn. Helaas kan ik je niets vertellen over de korthaar en de langhaar. Qua vachtverzorging, om de 6 a 7 maanden moet ze geplukt worden en dan kun je ook echt zien dat het een herder is, zit ze vol in haar vacht denken mensen vaak dat het een bouvier is of een ontplofte poedel. En 1x per week kam ik haar goed. Verdere info kun je vinden op de site van de ruwhaar fandag of op de site van de Hollandse herder. groetjes judith en babbe.
Dank je wel voor de reacties! Sorry van de 2 doggies, op de ipad klikken gaat toch vaak mis.
Niks mis mee, bankhangers Ik begreep van de mevrouw in kwestie ook dat het heel actieve honden zijn, maar dat ze wel veel beter kunnen rusten dan een border collie. Zij zag de onze (die meteen weer naar de kippen lag te staren) en zei, dat doen die van mij dus niet De honden die ik daar zag, waren korthaar teefjes, en vond dat echt heel mooi. Maar ook de ruwhaar en langhaar zijn tof. Qua karakter zijn ze gewoon vergelijkbaar, toch? (op individuele verschillen na).
Mijn hond is een Hollandse herder kruising. Vader Hollandse herder ( Niek van t oude Landras) En moeder een straathondje.. Nou is mijn hond een beetje uitgelopen kwa maat, ook groter dan dr broertjes en zusjes maar t zijn super fijne honden! Erg leergierig. Wel heel heel heel druk ( die van mij tenminste) Die van mij stelt zich een beetje wantrouwend op naar vreemde mensen maar als ze je kent kan je er alles mee doen. Ook zijn ze erg baasgericht. Die van mij luistert naar mij veel beter dan naar mijn moeder of zusje. Het is mijn eerste eigen hond en wilde eigenlijk nooit een herder, maar toen ik van de Hollandse hoorde ben ik toch even gaan kijken. Ben er nu helemaal weg van en zou haar voor geen houd kunnen missen. Een aanradertje! :)
Die van mij is trouwens een korthaar, maar helemaal niet rustig in huis. Speelt met alles wat ze ziet, jaagt op elk vliegje in huis. Heeft erg veel beweging nodig. Heel vriendelijk naar andere honden en erg speels.. Dat blijven ze denk ik ook als ik naar haar vader kijk.
Ik heb een langharige hollandse herder gehad.
Hij was inderdaad voor mensen en kinderen vriendelijk. Wel heel bezitterig over de baby die mijn zus toen kreeg.
Naar andere reuen toe was hij vervelend en wilde de baas spelen.
Maar het was een prachthond om te zien en ik voelde me altijd veilig met hem :-).
hoi, ik heb ook een hollandse herder kh.
Vind het heerlijke honden, willen graag werken. Ze zijn wel gevoelig voor slechte ervaringen, Die van mij heeft nogal wat slechte ervaringen met kleine hondjes en die vind ze dus ook echt niet leuk. Voor de rest heerlijk, buiten actief, binnen rustig (mits genoeg gedaan), baas gericht, maar wel zelfstandig.
kortom, hier zal zolang het kan een hollander rondlopen
Hmm, ze klinken tot nu toe super.
Ik hoor wel eens dat ze echt heel goed hun plaats moeten weten omdat ze anders een loopje met je nemen; moet je je echt steeds duidelijk profileren als baas, of loopt dat wel los/verschilt dat per individu? (Ter vergelijking: ik kom eigenlijk nooit border collies tegen waarbij je 'echt de baas moet zijn', waarbij het steeds een strijd is oid. Vraag me af of dat nou echt zo'n verschil is met andere herdersrassen, maar lees daar vaak heel verschillende dingen over. Consequent zijn is logischerwijs wel voor elke hond belangrijk).
Bij die van mij moest ik in het begin heel consquent zijn, dat deed ik bij sommige dingen niet ( bijvoorbeeld met het op de bank) heb het 1 keertje toegelaten toen ze ziek was en nu gaat ze erg steeds stiekem op, ( ze weet dat het niet mag, want als je eraan komt springt ze eraf) Verder luistert die van mij heel goed, sociaal naar andere honden. Ze ziet me nu echt als baas en weet dat ze naar me moet luisteren. Het is geen strijd meer wie de baas is haha, is eigenlijk ook nooit echt geweest.
Voor de mensen met andere hollandse herders, bijten die van jullie ook zoveel in je handen, gaan expres op je voeten staan om contact te houden, volgens fokkers en het internet zit dat echt in de hollander, niet hard bijten maar gewoon even een klein hapje en dan weer rustig doorlopen. Ik vind het niet erg, het schijnt ook niet goed af te leren te zijn.. Alle pups uit het nestje doen het, en vrienden van ons hun Hollandse herder is 13 jaar, en doet het nogsteeds
Ik heb een kortharige hollandse herder in de uitlaatservice gehad, een teefje.
De match baas-hond was niet zo geweldig, wat resulteerde in gedragsproblemen bij de hond.
Wat heel jammer is voor de hond en de baas.
Ik vond het op zich een hele leuke hond, ze leerde snel (helaas dus ook foute dingen) en was sociaal naar de andere honden. Ze was soms wel erg lomp, maar hierin goed bij te sturen.
Haar baas had problemen; uitvallen naar auto's, mensen gebeten, overprikkeld etc.
Hier in de wijk een ruwharige Hollandse herder. Ook een pittig exemplaar. Maar deze heeft een baas die de hond prima aan kan. Mijn Duitse herder is altijd best onder de indruk van de Hollander, en dat wil wat zeggen ;)
Ik vind de langharige hollandse herder denk ik het mooist. Ze staan ook wel op mijn lijstje van favoriete honden. Maar denk dat ze de Duitse herder en de Weimaraner niet gaan verslaan....
Hier Judith weer :-) Ik ben met Babbe 2 jaar lang naar een hondenschool geweest, was toevallig ook bij haar fokker dus dat was mooi geregeld. In die periode was ze me soms echt aan het uitproberen hoever ze kon gaan. maar nu is dat geen probleem meer, ze weet dat ik de baas ben. Ze luistert ook prima naar de anderen in ons gezin, maar als het erop aankomt, ben ik haar baas. Wat betreft het je aanraken of licht bijten tijdens het wandelen. Babbe houdt me constant in de gaten als we wandelen of fietsen, ze loopt dan los voor me. Soms komt ze uit zichzelf terug en raakt met haar neus even mijn hand aan. Of het toch een vorm van controleren is weet ik niet maar ik heb er geen problemen mee en vind het wel schattig. En inderdaad ze wil me soms ook wel eens op mijn voet gaan staan haha. Ik heb vaste commando's bij haar en ritmes, zoals b.v. zitten op de stoep en wachten voor ze mag oversteken en heeeeel soms probeert ze me uit en wandelt door. Als ik daar niet op reageer en het laat gaan doet ze dat de volgende keer weer. Reageer ik meteen door haar terug te roepen en het commando voet te geven, doet ze dat , komt meteen links naast me zitten en wacht en is het geen probleem meer de volgende keer.
Toen ik mijn eerste hond had, een dh, had ik een wandelvriendin met een ruwharige hollandse herder, een heel zachtaardige hondje met vond ik veel minder pit en felheid dan mijn duitse herder, ik moest er altijd op toezien dat mijn hond haar niet ging lastigvallen
Wat ik bij alle herders vind is dat ze heel intelligent en gevoelig zijn, de een wat pittiger en feller dan de ander maar allemaal graag hun baas willen plezieren, maar gelukkig ook een eigen kop hebben, ze nemen soms zelf beslissingen ook, en hierdoor helaas vaak veel te hard behandeld worden. Er bestaat nog altijd bij sommige mensen het vooroordeel dat je ze met harde hand moet aanpakken anders zou het misgaan en ze zouden je willen controleren en de leiding willen overnemen etc. Wat heel jammer is van zulke gevoelige fijne honden.
Hier ook een hollandse herder.
Andor is een fijne hond, kan met veel mensen en dieren samen.
Als het nodig is staat hij er wel.
Andor heeft een zeer slechte start gehad, voor zijn eerste jaar meerdere keren aangevallen en dat heeft hem helaas gevormd.
Hij is enorm eigenwijs en wil soms ook echt zijn zin doordrammen. Waar ik bij de mechels soms 1x een eigenwijze blik krijg als ik ze roep komen ze daarna wel, andor zou er na 10x roepen nog vandoor gaan als dat hem beter uitkomt.
Hij is behoorlijk klein vergeleken met de mechels die we hebben, ook kleiner dan mijn teefje maar dit zou zijn lijn zijn.
Bij de fokkers die hem kennen staat hij bekend als een heerlijk sociale en vrije reu.
Mijn persoonlijke mening, heb hem nu 4 jaar en zou hem echt niet kunnen missen maar ik zou niet nogmaals voor een hollandse gaan, niet uit showlijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?