Hallo, sinds ongeveer 3/4 maanden hebben wij een puppy (shi tzu,6 maanden teef) en wij hadden al een oudere hond (golden teriever, 2 jaar reu). Het ging allemaal super goed, maar sinds ongeveer anderhalve week is de sfeer veranderd in huis. Onze pup (kiki) begint heel dominant te worden en soms ook echt gemeen tegen over charly (de golden). Charly bepaalde altijd wat er gebeurde, en word ook door ons nog steeds hoger dan kiki behandeld. Kiki accepteerde het altijd, nooit problemen gehad. Nu durft charly niet eens meer langs haar te lopen, dan ligt zij gewoon op de vloer en begint uit het niets te grommen. Dat charly niet anders doet dan weg lopen of naar mij staren. Als hij dan komt, is het vlug en met een grote boog, en soms probeert kiki dan aan te vallen? Het is nog niet uit de hand gelopen, en zover wil ik het ook niet laten komen. Maar ik weet niet wat ik moet doen. Kiki is nog niet loops geweest, maar kan het daarmee te maken hebben?
Stop met die dominantie en rangorde onzin en begin met het opvoeden van je hond.
Het blijft echt ontzettend moeilijk om gewoon normaal te doen tegen mensen hé... Vraag me echt altijd af wat je te compenseren heb als je op zo'n toontje op een forum moet doen
@ TS, het is een lastige vervelende situatie voor je. Maar het is een goed idee om de dominantietheorie uit je hoofd te zetten :)
Wat nu belangerijk is je honden te begeleiden. Ik vind het zelf niet goed om de 1e hond boven de andere te zetten. Behandel ze gelijk.
Mijn regel hier t.o.v. vechten en agressie: gebeurt niet. Probeer je eens te verdiepen in de lichaamstaal van je honden. Dan kun je bij waarschuwingen al ingrijpen! En ze afleiden, zonodig uit elkaar halen. Je moet een aanval voor zijn :)
Zodra er gegromd of gefixeerd word meteen afleiden. Desnoods een kleine time out.
Verder genoeg met je honden doen. Ze mentaal en fysiek moe maken ;)
Succes!
misschien ts een paar goede tips geven
De dominantie theorie, dus dat de ene hond per sé de baas wil gaan spelen over de andere, is achterhaald. Degene die het onderzoek destijds heeft gedaan op wolven, is er achter gekomen dat het onderzoek niet klopte.
Kort gezegd heeft men voor het onderzoek een boel vreemde wolven in een te klein verblijf gezet. De dieren kenden elkaar niet, hadden nog nooit samengeleefd. De dieren kregen stress door de nieuwe situatie en vochten dat onderling uit.
Dit is niet dezelfde situatie als honden (of wolven) die een tijdlang samenleven. Net zoals het in onze gezinnen vaak gewoon vredig is, maar men in de gevangenis nog wel eens met elkaar op de vuist gaat. Het gedrag in de gevangenis is niet de standaard in de maatschappij.
Een hond die de baas is, hoeft dat niet bij andere honden duidelijk te maken. Er kunnen wel conflicten zijn bij wisseling van de macht. Denk aan een bejaarde hond die te zwak wordt om leider te zijn, maar eigenlijk niet meteen wil opgeven als een jonge hond de leiderschapspositie wil claimen. Dan ontstaan er wel conflicten. Echter, dit is zeer ongewoonlijk bij pups.
Ik denk dat je de oorzaak van het gedrag in een andere richting moet zoeken als dominantie. Jouw oudere hond geeft de pup eigenlijk heel netjes de ruimte, je zegt dat hij er met een boogje omheen gaat. Waarom de pup dan zo kribbig is... het zouden hormonen kunnen zijn, zoals je zegt. Maar misschien is dat wel heel vroeg. Ook pijn kan een oorzaak zijn, of het willen claimen van een bepaalde bubbel ruimte om zich heen.
Het is aan jou om te observeren en kijken of je de reden kan achterhalen, al kun je wel proberen dingen zo gedetailleerd mogelijk hier neer te schrijven voor hulp. Of je kunt hulp inroepen van een trainer of gedragstherapeut, maar ik zou het eerst zelf eens proberen.
Ik zie dat anderen je al goede tips hebben gegeven , maar ik wou even zeggen dat het best kan dat ze loops moet worden.. Sommige teefjes worden dan namelijk wat feller en chagrijnig.. Macy werd ook met 6 maanden al loops.
Meestal als ze loops moet worden, wordt haar vulva dik en opgezet en krijgen reuen meer interesse voor haar. Maar je merkt het dus bij sommige teven ook aan het gedrag.
Dat betekent niet dat Kiki nu meteen loops wordt hoor, maar het zou denk ik wel kunnen zoals je al aangeeft..
Is je Golden niet simpelweg "te vriendelijk" tegen de pup?
Niet alle honden zijn in staat om pups "goede manieren" te leren.
Omdat er niemand heeft ingegrepen (vooral jij niet) is die pup gewoon tot een pestkopje opgegroeid. Niemand heeft hem tot nu toe aangeleerd dat ie die dingen NIET mag doen.
Maw Jij had veel eerder moeten ingrijpen en hem leren dat ie respect moet hebben voor de Golden. Jij moet zijn opvoeder worden.
En gooi al dat "in rangorde geklim" maar gewoon uit je hoofd....
Daarover vindt je hier genoeg tips op dit forum.
Jammer dat mensen gelijk denken dat ik mijn pup niet opvoed. Als je de situatie toch echt niet begrijpt, kan je beter niet reageren. Want mijn pup weet heel goed wat wel en niet mag, en zoals ik ook zei, tot vorige week ging alles prima. AUB alleen reageren als je wilt helpen, onzin heb ik niks aan. (Bedankt voor de mensen dir mij echt tips geven)
Het is een goede tip om de dominantie-onzin te laten varen. Als je het gedrag eens niet zo bekijkt, en gewoon bezig gaat om het vervelende gedrag af te leren, of maw goed gedrag aan te leren, kom je waarschijnlijk een stuk verder. Een goede gedragstherapeut zou hierbij moeten kunnen helpen. Zoek er liefst een die positieve trainingsmethodes gebruikt.
Waarom behandel je de ene hond anders als de andere? Ls het goed is is je oudste hond niet de baas in huis maar ben jij dat. De ene hond hoger in rang waarderen als de andere is iets wat wij mensen niet kunnen. Wij spreken geen hondentaal. Dit kan je honden heel erg onzeker maken, je geeft verkeerde signalen af die door de honden niet begrepen worden.
Misschien als je uitlegt hoe je dit doet dat we je tips kunnen geven?
en misschien is je oudste hond niet geschikt om hoger ijn rang te staan en vindt hij het allemaal wel prima. De hormoonhuishouding van je jonge hond is aan het veranderen. Ze gaan dingen uitproberen en leren ook om hun grenzen aan te geven. Aan jou om dit te begeleiden en dus niet de kop in te drukken.
Ik heb maar een hond, makkelijker altijd dan een roedeltje, maar ook met een hond is het zo dat ze proberen de baas te spelen, jij bent de baas ten alle tijde, jij bepaalt het gedrag van je honden , zie je dat er een de baas gaat spelen, geef die dan een timeout.
zet hem even apart, het gedrag van je puber hond is normaal, even uitproberen tot hoe ver die kan gaan, loops kan een rol spelen, maar dan nog, jij bepaalt, niet de hond.
ga eens apart met beiden honden aan de slag, neem ze eens apart uit zodat je apart de aandacht kan geven die ze wensen. dan kan er thuis als er gebakkeleit wordt , een time out gegeven worden.
wat rangorde betreft, jij bent degene die altijd boven een roedel staat, dus jij bepaalt. en aan jou hoe je dat aanpakt, zie je dat het mis gaat dat de jongste bazig is, dan grijp je in, een timeout voor je rebel.
een gedragstherapeut, het is crisis, is niet goedkoop, een hond van zes maanden is het aan het uitproberen, er zijn er hier zeker die topic opener goede tips kan geven, altijd maar een gedragstherapeut er bij roepen voor iets wat zovaak voorkomt ?
voor topic opener, zit je op cursus ? vraag daar eens hoe je het aan kan pakken, zij kennen je hond van dichtbij, en als je niet op cursus zit, ga eens kijken daar, voor jou heel leerzaam en ook voor je hond, samen.
Ik denk dat de jongste hond de oudste uit test, om te zien hoe die precies in elkaar zit en hoever ze kan gaan.
Ze is loops geweest dus nu volop teefje en dus kan ze zich wat permitteren.
De reu kiest er nu voor dit te negeren en te ontwijken, dat hoeft geen zwakte te zijn, het kan ook zijn, omdat je schrijft dat hij erg naar jou refereert, dat hij het antwoord van jou verwacht, en dat zal je dan voor hem moeten geven. Jij als baasje heb geen zin in dit soort gedoe in huis, jij zet de lijnen uit voor allebei.
Edit; ze is nog niet loops geweest... Misschien zit dat er aan te komen ??
Ik geloof wel in rangorde, niet in kwaadaardige dominantie waarbij de 1 de ander terroriseert, maar dat is ook niet wat het teefje doet, wat ze doet is aftasten en dat doet ze op de manier zoals honden dat doen, het zijn geen mensen, vermoedelijk zelfs hoogstwaarschijnlijk gebeurd er in de subtielere taal nog veel meer.
Het is goed daar ong voor te krijgen, dan kan je ook eerder ingrijpen. Dus ver voor gegrom en uitvallen, want dan is het in feite al een beetje geëscaleerd.
Uiteindelijk zullen de honden onderling wel degelijk een verstandhouding overeen moeten komen. Of je dat ne verstandhouding noemt of rangorde is mij om het even, maar honden nemen naar talent, kracht, vermogen een plaats in ten opzichte van elkaar waarbij de 'sterkste' hond (en dat heeft lang niet altijd met formaat te maken) de meeste verantwoording draagt en dus ook kan dragen.
Maar.....dat hoeft echt niet met zware aanvaringen, dat kan ook in zekere rust gewoon zijn plaats krijgen.
Ik zou geen van de honden 'voortrekken' omdat je onmogelijk nu kan bepalen hoe de honden onderling hun verhouding zullen bepalen, en dusmoet je ze allebei dezelfde duidelijkheid bieden.
Want vergis je niet, de golden kan op veel subtielere wijze ook aan het uitdagen zijn, de hondentaal gaat goeddeels op geur en lichaamstaal waar wij mensen veel van de geurtaal uberhaupt niets van mee krijgen.
Btw
Ik zag pas een docu overeen pure wilde wolven roedel (wat een prachtige oersterke en grote dieren trouwens) en of er een alfa reuen teef waren, de alfa reu stak er in alle opzichten ver bovenuit en hij wad overduidelijk degene met de verantwoording, leider in de jacht, takenverdeler. Over het algemeen verliep alles kalm en vriendelijk, de reu had zoveel uitstraling, een heel enkele keer reageerde hij kort wel, en dat moet ook wel want anders kan zo'n groep niet functioneren. Hij was absoluut het dominerende dier, maar wel met het belang van de, overigens floreren de, roedel op het oog. Geen terrorist, maar een zeer waardig aanvoerder. Daaronder was ook duidelijk een taak verdeling die je kon zien in de jacht maar bv ook toen er een bruine beer bij het nest van de pups in buurt kwam.
Dus ik geloof wel in rangorde, maar niet in terreur, rangorde is wat mij betreft gebaseerd op de talenten en vermogen tot het uitvoeren van taken.
Je zal dus heel eerlijk en duidelijk moeten zijn wat je wel of niet goed vindt, heel goed moeten gaan kijken wanneer de spanning al ontstaat en geen partij kiezen maar beide honden duidelijkheid bieden.
Ik geloof ook in rangorde. Alleen wordt rangorde niet bepaald met elkaar terroriseren. Rangorde betekend duidelijkheid en rust. Dit bepaald een mens echter niet...
Vooral niet te ver gaan zoeken, honden zitten heel simpel in elkaar....
En, onze honden zijn GEEN wolven.
We zullen ons als mens nooit kunnen inleven in de gedachten gang van honden of andere dieren. Hoezeer we ook ons best doen. Onze eigen mensengedachten zullen bij het bekijken van hondengedrag altijd een heel grote rol spelen.
We "denken" (of leren) dat sommige specialisten de sleutel gevonden hebben en eindelijk weten hoe het moet.
Maar het beste bewijs dat die zich ernstig kunnen vergissen is die studie van mijnheer Mech.
Hoeveel honden zijn dankzij deze "specialist" al misbegrepen?
Ik heb al veel hondeneigenaren kunnen volgen in mijn leven en heb gezien dat de mensen die hun hond opvoeden zonder voorgekauwde richtlijnen of "goede" raadgevingen van hondenspecialisten, meestal de minste moeilijkheden hebben met het opvoeden.
Gewoon omdat ze hun honden dezelfde regels opleggen als hun kinderen, zonder rekening te houden met de "complexe gedachten gang" van honden.
Pest je mekaar, okee dan grijp je als opvoeder in, net als met je kinderen. Simpel dus.
Eens. Hoewel veranderingen in de verhoudingen wel tot spanningen kunnen leiden, is het niet zo dat gegrom en gesnauw gelijk met zo'n verandering te maken heeft.
Iedereen heeft het over rangorde en opvoeden...
Maar dit probleem is vorige week (plotseling?) ontstaan... Bij mij gaan er alarmbellen rinkelen hoor... Heeft het pupje pijn? Misschien last van haar maagdarmstelsel?
Ik denk eerder aan iets medisch dan aan een gedragsprobleem eigenlijk...
Ik vind het onzin om 'dominantie' in de prullenbak te gooien, want naar mijn mening bestaat dominant gedrag zeker wel.
We hebben het hier natuurlijk niet over een jonge pup, maar over een puber die waarschijnlijk z'n grenzen aan het opzoeken is. Daarbij kan dominant gedrag zeker wel voorkomen.
Je kunt uit dit korte verhaal niet helemaal halen wat de oorzaak van het probleem is. Maar dat er spanning heerst, dat is zeker. Het enige wat die spanning kan weghalen ben jij zelf. Stel je zelf op als leider die de rust en kalmte bewaart.
Een leider/begeleider behandelt z'n roedel allemaal als gelijk. Anders krijg je strubbelingen onderling en kun je jaloers gedrag uitlokken. Trek niet zozeer de oudste voor, maar trek de gene 'voor' die zich het best gedraagt en het meest respect toont. Als je ze bijvoorbeeld wat lekkers geeft, geef dan eerst de hond het lekkers die de meeste afstand bewaard en zich rustig en kalm opstelt tegenover jou.
Maar geef ze beide evenveel liefde en aandacht.
Doe veel met hem samen en laten hun samenwerken. Samen wandelen bijvoorbeeld, netjes in roedelvorm zoals ik het noem (beide aan de lijn en naast je lopen).
Het kan ook goed zijn dat Kiki loops moet worden en dat ze daarom wat knorrig is.
Het kan trouwens ook goed zijn dat er eerder tekenen van dit gedrag waren, maar dat dat niet gezien is. Dat het nu pas wordt opgemerkt, omdat het meer uit de hand begint te lopen.
Even voor de duidelijkheid, ik zal de laatste zijn die dominantie in de prullenbak gooit. Maar stel dat het probleem in dit geval dominantie zou zijn. Stel he, ik zeg niet dat het zo is! Dan zul je de oplossing nog steeds moeten zoeken in het op een goede manier opvoeden van je hond. Je hond leren wat er van hem of haar verwacht wordt. Het heeft dus helemaal geen zin om je druk te gaan lopen maken over dominantie, dat lost het probleem namelijk niet op.
dominantie of geen dominantie, en opvoeden doet iedereen anders, de enige "regel" die ik altijd heb is: ik ben de baas in huis, het is mijn huis, en iedereen die er in woont behoort met respect behandeld te worden.
en dat bestaat voor mij uit, met rust laten als er gegeten of gesnackt wordt.
er word niet getreiterd of geziekt, staat het je niet als een ander te dicht bij je komt, ga je lekker naar je eigen plekje, daar is de regel lekker met rust laten.
niet midden in de kamer gaan liggen en grauwen en snauwen naar anderen.
ik straal dat ook uit naar ze (ze is 8 katten, 1 volwassen hond en pup van bijna 5 maanden)
geen bulshit een ieder is gelijk hier in huis.
Ik ben het eens met Tamara. Eerst het medische uitsluiten. Dat gebeurd ook altijd wanneer je een (goede) gedragstherapeut in de arm neemt. Grommen en om ruimte vragen (wat je pup in mijn beleving doet) kan best komen doordat ze zich niet goed voelt en daardoor sneller bedreigd dan normaal.
Ook kunnen hormonen een belangrijke rol spelen in het proces. Het is mij niet helemaal duidelijk. Is ze al loops geweest of nog niet? Verder is het belangrijk om voor jezelf na te denken of er nog bepaalde dingen zijn veranderd vlak voordat het gedrag ontstond. Verhuizing, andere baan, nieuw dier in huis, enz. Een verandering kan een hond behoorlijk van slag brengen en dat kan al komen door een nieuwe bank.
Dat bedoel ik nu met :ga het niet te ver zoeken, het is allemaal zo simpel
Apart zetten?????????
Ik zou eerst proberen te achterhalen waarom de pup ineens zo vel is.
heeft ze pijn is ze bang moet ze loops worden heeft je andere hond haar perongelijk een keer pijn gedaan heeft ze problemen met haar gedrag.
Ik zou ff met haar naar een da gaan.
misschien is er iets met haar aan de hand je weet maar nooit dan heb je dat uitgesloten en kan je verder kikken wat de oorzaak kan zijn
als je weet wat de oorzaak is kun je er iets aan doen ;-)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?