Mijn hondje eet sinds een paar maanden vers voer. Hij had daarvoor enorm last van jeuk en geen enkel hypo-allergene voeding bracht daar verandering in. Na 7 weken de kant en klare verse voeding was hij opeens jeuk vrij. Nu vraag ik mij af of je dit ook zelf kan maken en dan bedoel ik niet voor elke dag maar zo af en toe eens. Zijn hier mensen die dit doen en hoe gaan jullie dan te werk? Ik heb al wat opzoekwerk gedaan en zie het niet zitten om dit elke dag te doen omdat de verhoudingen toch wel juist moeten zijn zodat de hond alles wat nodig is binnen krijgt. Maar is er geen alternatief om zo af en toe zelf iets te maken?
Is dat dan niet gewoon Barfen?
Nee, Barfen zijn hele stukken rauw vlees met het bot nog aan. Wannes eet gemalen vlees dat diepgevroren is en verpakt in een worstje. Dat Barfen zie ik echt niet zitten hoor, die hel stukken dier...jakkes
Wat je zou kunnen doen is zelf kiezenbrink mixen combineren met spiervlees. Financieel schiet je daar niet veel mee op.
Of je moet via via aan vlees kunnen komen voor een prikkie, maar dan moet je kritisch zijn dat het nog wel enige kwaliteit heeft.
Het boekje van Tannetje koning, voer voor carnivoren is misschien wel interessant, ook al gaat het over barfen, het geeft wel informatie waar je in de basis op moet letten.
Barf hoeft geen hele dieren te zijn hoor. Denk aan een kip die wij in de oven doen, maar dan met ingewanden.
Anders kun je karkas, vlees, hart, lever en nier geven. Dit moet uiteraard wel in de juiste verhoudingen en minimaal 4 diersoorten.
Hele vette vissen kan ook.
Het wet snel genoeg hoor
Wet moet went zijn.
Je kan het spul ook zelf malen als je het perse gemalen wilt geven.
Ik vraag mij ook af of ik er financieel voordeel bij doe. Wannes eet maar 175 gram per dag, zo één worstje kost 75 cent en weegt 150 gram. Ik vind de juiste verhoudingen vinden precies zo een gedoe daarom dacht ik er aan om zo f en toe eens zelf iets voor hem te maken maar weet niet goed hoe er aan beginnen.
@ Roosje: doe jij dat zelf voor je hond en waar haal je dan die karkas en ingewanden?
Ik haal het bijvoorbeeld bij caroba.nl
Ik heb in het begin dat ik ben over gestapt op vlees kvv van smuldier gegeven. Nu ben ik afgelopen zondag begonnen met nrv. Helaas raakte mn hondje aan de race, dus deze week heeft ze verder niet heel veel gegeten en sinds een paar dagen eet ze weer kvv kip. Morgen begin ik weer stug aan de nrv.
Ik heb het vlees voor haar bij oervoer.com besteld. Wel wat aan de dure kant maar ik vind het zelf zeer handig omdat ze in kleine porties verpakken. Je moet eerst een hele vragenlijst invullen voor hun en dan doen zij in een doos alles diepgevroren en het komt ook diepgevroren bij je thuis. Zelf zul je het een en ander nog wel moeten samenstellen. Het komt zeg maar niet in porties van bijv. 175 gram kant en klaar aan.
Maar bijvoorbeeld;
5 parelhoenkarkassen,
3 kipdrumsticks
250 gram reevlees
250 gram pens
en ga zo verder.
Ook zit er verschillende soorten vis in het pakket.
Je kan altijd eens op die site kijken en eventueel contact met ze opnemen. Ze leveren trouwens ook gemalen vlees!
Als je al bang moet zijn voor de 'juiste verhoudingen', waarom voer je dan geen complete versie? Er zijn KVV's met natuurlijke premix en bot, orgaanvlees, spiervlees en een deel 'overige' in 'de juiste verhoudingen' tot dat prooidier. De enige affiniteit die de premix heeft t.o.v. een niet complete versie in diezelfde verhoudingen is, dat het als elke dag voeding verkocht kan worden, omdat het voldoet aan die wettelijke normen. Echter, elke dag compleet voeren is beslist niet nodig en kan de opname van andere belangrijke voedingsstoffen belemmeren. Dit geldt bij zowel brok, waarbij je nooit zeker bent van een volledige opname en ook nog te dealen hebt met mogelijke toxiciteit, als bij KVV's, al dan niet met premixen. Als je gewoon eens een dagje zelf samengestelde voeding wilt geven, dan doe je niet zo moeilijk en haalt 'gewoon' eens een keer vers hart of spiervlees en combineert dit met een groentemix en ei of een visje. Een ZEER verantwoorde voeding voor tussendoor, waarbij je hond ook daadwerkelijk alle broodnodige voedingsstoffen hieruit kan opnemen.
Zelf je KVV malen is zeker een optie. Er zijn mensen die dat doen, maar het is intensief en vereist een goede kwaliteit vleesmolen, die verschillende karkasonderdelen aan kan.
opeens jeuk vrij, kan toch niet mooier ? als je kvv geeft met genoeg diersoorten krijgt je hond meer dan genoeg , voldoende binnen.
is je hond nergesn allergisch voor, voor kip bijvoorbeeld, geef dan eens een kippennekje, even met de hamer erop slaan, zodat tie heerlijk wat te kauwen heeft, kan je dan uitbreiden, met borststukken van de kip of een grote poot.
wel ongeveer zes weken alleen maar vlees gegeven te hebben, de zuurgraad voor je hond is dan hoog genoeg om deze botten te verteren.
ben te snel geweest Marie, je hondje eet maar 175 gram, denk in vele kiloos.
zou het zo houden dan, lekker de kvv geven, en af en toe eens een lekker kippenvleugeltje wat je plat slaat met de hamer, meer niet, en dat je dat vasthoudt voor je hondje. dan heeft tie wat lekkers om op te kauwen.
Dankjewel voor al jullie reacties. Ik ga het zeker proberen af en toe maar grotendeels kvv behouden nu hij jeukvrij is.
Hou er rekening mee dat bot de ontlasting te hard maakt. Te veel bot = verstopping.
Mijn kat krijgt ook Barf. Ze is ongeveer 12 jaar oud en sinds 1,5 jaar op rauw. Ze krijgt hele kwartels zonder veren en een Barf pakketje dat ik zelf samengesteld heb. Ze eet super weinig, dus 1 uurtje zitten en ik heb voor weet ik hoe lang aan eten. Deze 2 wissel ik af met verschillende kvv merken en smaken. Denk aan Haaksbarf, Tinlo en Carnivoer (wild en eend).
Voorheen gaf ik haar ook eendennekken met vlees en orgaan, maar daar ben ik mee gestopt toen ze ging schrokken.
Mijn kat eet ongeveer 125 gram per dag.
Mijn zin klopt niet.
Bot maakt de ontlasting harder. Orgaan maakt de ontlasting zachter. Te veel bot = neiging tot verstopping.
Te veel orgaan = neiging tot diarree.
Dat lijkt mij een verstandige keuze ten opzichte van brok- of blikvoeding. Een soortgerichte voeding geeft te allen tijde de minste belasting, ook al is het 'maar' KVV. Overigens hebben wij in de familie een Keeshondje dat zo'n 125 gram aan KVV voeding krijgt en zeer regelmatig ook BARF gevoerd wordt. Kipkarbo's, kippenpoten krijgt ze bij haar thuis aangevuld met wat ik haar nog kan verschaffen aan kleine prooidiertjes etc. Krijgt ze op een dag een kippenpoot, dan krijgt ze de dag erop of de dag ervoor gewoon minder aan voeding, dat op die manier haar weekmenu prima compenseert. Voordat je dik bevleesde karkassen geeft, lees je dan goed in. Een karkas vasthouden is doorgaans niet nodig en wekt enkel maar wantrouwen. Als je het even een paar x met een hamer bewerkt, zodat gewrichtsdelen geknakt zijn en je karkassen geeft 'groter dan de bek', dan kunnen die niet opgeschrokt worden. Houd dan voldoende afstand, maar blijf wel onder toezicht voeren. De theorie voor kleine honden is om te beginnen met kippennekken. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van en zou met bijv. kwartels of kipkarbo's beginnen, zodat je vrijwel zeker bent dat die niet in 1x naar binnen gewerkt worden en de hond dus moet nadenken hoe het gebit en poten als echte 'tool' in te zetten.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?