Hallo allemaal,
Ik heb 2 chihuahua reutjes, een van 3 jaar en een van 8 maand oud. In het begin waren het niet gelijk de beste vrienden, maar na verloop van tijd konden ze samen door 1 deur om het zo maar even te zeggen. Ze speelden, lagen soms naast elkaar en er was niks aan de hand, gedurende 3 a 4 maand. Sinds 2 weken is de oudste erg jaloers? Hij gromt naar de jongste en valt hem regelmatig aan en dit vind ik erg zielig voor de jongste. De aanvallen begonnen doordat de jongste te dicht bij hem en/of mij in de buurt kwam. Sinds een paar dagen valt hij de jongste ook zomaar aan, ook gromt hij soms tegen mij of mijn partner.
Mijn moeder past weleens op mijn 2 hondjes en hier heeft de oudste gisteren ook 1 van haar hondjes aangevallen toen deze gelijktijdig aandacht gegeven werd.
Samen buiten wandelen is er niks aan de hand en ik heb ook het idee dat wanneer er niemand bij mijn 2 honden is er ook niks aan de hand is. Ze slapen samen in onze woonkamer. Ook spelen ze nog steeds af en toe samen, dan rennen ze achter elkaar aan in de woonkamer.
Daarnaast lijkt de oudste de jongste chihuahua te ontwijken, misschien uit angst?, in ieder geval wanneer de oudste op schoot of naast mij op de bank ligt en de jongste komt eraan dan springt de oudste van de bank af. Daarentegen kan de oudste soms ook de jongste zelf opzoeken en aan hem snuffelen of zelfs ernaast gaan liggen.
Herkent iemand dit of heeft u tips? Wij horen het graag want wij vinden het gedrag van onze oudste hond niet goed te peilen..
Ik denk persoonlijk dat ze soort van de rangorde aan het bepalen zijn. De jongste komt nu in de pubertijd en dat bent spanningen met zich mee. Eigenlijk zooi je je er niet heel erg mee moeten bemoeien want wat veel eigenaren fout kunnen doen is de jongste beschermen en daardoor onbewust boven de ander plaatsen. Natuurlijk moet het niet de spuigaten uitlopen en echt vechten vechten worden tot bloedens toe.
Eigenlijk is dit wel een beetje chihuahua eigen. Wanneer hij niet goed begeleid wordt. Ik moest een klein beetje lachen om je verhaal. Niet dat het leuk is, maar ik zie het zo voor me ;)
Ik heb zelf ook zo'n portret. Hier in huis mag eigenlijk alles. Op de bank, in bed, op schoot. Ik heb maar 2 regels en daar dient aan gehouden te worden. Regel 1 is dat er geluisterd word. Plaats is plaats en dan ook meteen. Regel 2 is dat er niet lelijk gedaan wordt tegen elkaar. Kan me niet schelen wat de aanleiding is en wie er begon. Er word gewoon niet lelijk gedaan.
Wat je moet doen is de taal van je hondje leren. Als die een waarschuwing geeft al weg sturen. Zo voorkom je een aanval. Corrigeer hem maar eens met je stem. Nooit fysiek aanpakken. Maar een duidelijke Ehh! Doet echt wonderen hoor. Even een time out. En dan weer goed maken.
Nooit partij kiezen. Niet je kleintje zielig gaan vinden want dat heeft je chi feilloos door! Gewoon heel neutraal en consequent zijn. Dit is mijn regel hier in huis punt uit. Hou je je daaraan dan ben je lief. Zo niet krijg je een time out.
Succes!
Bedankt voor jullie reacties!
Dat "er niet mee bemoeien" gaat een beetje lastig aangezien de oudste er echt bovenop duikt. Het is verder niet met 1 hap klaar, de oudste gaat echt door als een wilde tijger zegmaar. (chihuahua en tijger whehe)
Het vreemde is dat ze soms goed met elkaar kunnen opschieten, ze achter elkaar aanrennen en spelen of rustig naast elkaar zitten en naar buiten kijken, maar soms *knapt er iets in dat koppie van de oudste en is het mis. Gisteren nadat Carmen de oudste een timeout had gegeven en na een kwartier wilde ophalen gromde hij ook tegen haar, toen heeft hij weer straf gekregen (timeout) na een kwartier ben ik naar hem toegegaan en hem eerst genegeerd, hij begon toen "zijn excuses" aan te bieden :p (beest weet donders goed dat hij fout zit) hij ging op zijn ruggetje liggen etc.
Ik kon hem daarna gewoon optillen en zijn we eerst een rondje gaan wandelen en dat ging weer heel goed, ze lopen gewoon naast elkaar en er zijn geen stressfactoren.
Het heeft echt te maken met jaloezie denken wij, maar we geven de oudste altijd het eerst aandacht (na elkaar natuurlijk), eerste eten, eerste naar binnen in huis.
Maargoed, ik ben het hele weekend alleen met ze, eens zien hoe het dan gaat.
Vergeet ook niet te belonen als het wèl goed gaat. Dat is minstens-zo niet nog belangerijker als corrigeren. Wanneer mijn hondje een time out krijgt, maak ik het ook altijd weer "goed" met hem. Ze zijn enorm gevoellig voor positief gedrag belonen!
Ik zou eerst eens met de oudste langs de dierenarts gaan.
En honden "weten niet dat ze fout zitten", ze reageren op context en lichaamstaal.
time- outs zijn menselijke straffen die werken niet bij honden ,als het daadwerkelijk zou helpen zou het probleem opgelost zijn
Ongewenst gedrag corrigeren (grommen wordt hier in huis niet getolereerd ) of haal ze uit elkaar en loop weg(meer hoef je niet te doen ) en blijf kalm
Omdat lichamelijk ongemak vaak voorkomt als reden voor gedragsverandering.
Dan heeft het niet zoveel zin om iets aan het gedrag te doen.m
Dat is wel makkelijk gezegd. Is de methode verkeerd als het niet goed wordt uitgevoerd?
Hond is pas 3 jaar ,nu wil dit niets zeggen natuurlijk maar als ze ook nog samen spelen zie ik geen reden om naar da te gaan
Maar dit is mijn mening he
Elke methode is verkeerd als hij niet juist wordt uitgevoerd
Behandel je toevallig eerst de pup? En je ma? En visite?
Het is belangrijk om de oude hond de hele dag door alles als eerste te geven. Zo weet de oude hond dat hij jullie nummer 1 blijft.
Dierenartsbezoek om uit te sluiten dat het lichamelijk is lijkt me geen verkeerd advies. Pijn kan echt veel invloed op gedrag hebben.
Bij o.a. Berners komen hersentumoren voor. Zou Sadi ineens van gedrag zo omslaan zou ik naast lichamelijke pijnklachten ook een scan van haar hoofd laten maken. Maar op dat vlak heb ik geen idee of dat bij Chihuahua's vaker gezien word.
En ik geef dit niet aan om schrik aan te jagen of bezorgd te maken. Zoals ik al zei geen idee of dat bij de Chihuahua wel eens voorkomt.
Misschien dat Chihuahua bezitters op HP daar iets over weten.
In elk geval zou ik me op gedrag gaan richten nadat lichamelijk uitgesloten is. Ze kunnen niet praten he. En pijn elders dan aan poten zul je het eerst waarnemen door gedragsverandering. En 3 jarige lerftijd is geen garantie dat het niks lichamelijks is.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Voordat je iets doet, zeker weten of er niet iets lichamelijks aan de hand is.
https://m.youtube.com/watch?v=hUREXCizjb0&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DhUREXCizjb0
Zie Victoria Stilwell. Time out voor Diesel.
In de dierenwereld worden ook time outs gegeven. Als een dier zich niet gedraagt, wordt hij uit de kudde gezet.
We hadden op stal een erg vervelend brutaal veulen. Ging ver over zn grens bij zn moeder, die pikte dat. Toen het gespeend werd, ging hij mijn mijn bejaarde merrie in de wei. Veulen gedroeg zich heel vervelend. Mijn merrie joeg hem met open bek weg. Veulen stond alleen, bedacht zich en kwam onderdanig vragen of hij terug mocht. Daarna, nooit meer vervelend.
Hoe vaak hoor je niet: mijn hond weet dat hij het niet mag.
Ik vraag dan altijd: oh ja, heb je het hem gevraagd?
Het voorbeeld van de bank, je stuurt je hond steeds van de bank af. In de hersenen vormt zich een verbinding. Als je iets veel herhaald, vormt deze verbinding een brug en is gedrag bevestigd. Als je je hond dus vaak genoeg van de bank stuurt, is dit bevestigd, de hond blijft van de bank. Maar dit wil niet zeggen dat een hond weet dat hij niet op de bank mag!
Bij opspringen, je kan je hond ander gedrag aanleren bvb zit om mensen te begroeten. Hij zal dan als dit gedrag bevestigd is, gaan zitten bij begroeten, ook hier geld dat hij niet weet dat hij niet mag opspringen.
Als hij gestraft wordt omdat hij in eens wel op de bank zit, zal hij de straf niet begrijpen. Hij zal reageren omdat je boos bent
Zo klinkt het alsof je hond echt niet kan nadenken. Dat vaam die bruggen bouwen heb ik vaker gehoord. Maar fabels de hond dan enkel en alleen naar die bruggen?
Dus een hond kan verder niet nadenken of zelf oplossingen verzinnen?
En hond mag niet op de bank en dat weet hij omdat jij een brug hebt gecreëerd bij hem dus de hond zal nooit meer op de bank gaan? Ook niet als jij even de deur uit gaat? De hond kam dan toch bedenken: baasje is weg, dus ik kan op de bank.
Ik geloof dat mijn hond toch echt wel iets slimmer is dan die paar bruggen die ik gemaakt heb. Maar misschien heb ik dat verkeerd en heb ik gewoon heel veel bruggen gemaakt en lijkt mijn hond daardoor te kunnen denken...
Zo klinkt het alsof je hond echt niet kan nadenken. Dat van die bruggen bouwen heb ik vaker gehoord. Maar handelt de hond dan enkel en alleen naar die bruggen?
Dus een hond kan verder niet nadenken of zelf oplossingen verzinnen?
Een hond mag niet op de bank en dat weet hij omdat jij een brug hebt gecreëerd bij hem dus de hond zal nooit meer op de bank gaan? Ook niet als jij even de deur uit gaat? De hond kan dan toch bedenken: baasje is weg, dus ik kan op de bank.
Ik geloof dat mijn hond toch echt wel iets slimmer is dan die paar bruggen die ik gemaakt heb. Maar misschien heb ik dat verkeerd en heb ik gewoon heel veel bruggen gemaakt en lijkt mijn hond daardoor te kunnen denken...
Ik ben er van overtuigt dat een hond veel meer kan koppelen en waarnemen en bedenken dan wij mensen ons bewust zijn, willen of durven zien. (maar daar gaat het topic niet over)
We behandelen eerst de oudste ;) , die geven we het eerst aandacht,eten,doen riempje om,eerder in huis dan de pup etc.
Gisteren ging het de hele dag/avond weer goed, ze hebben samen geslapen in de woonkamer, en konden gewoon naast elkaar staan/lopen/spelen.
Totdat.. vanochtend ik kwam uit bed en liep de woonkamer in waar ze al wakker waren, ik gaf eerst de oudste aandacht en toen de pup even een aai over zijn bolletje.
ze liepen kwispelend om me heen en toen viel de oudste ineenkeer de pup weer aan.
Ik wordt langzamerhand echt radeloos wat we hier mee moeten, ik durf de hondjes ook niet zo goed meer alleen te laten..
De oudste gaat iig naar de dierenarts voor onderzoek.
Je begrijpt het niet wat ik bedoel.
Het leer proces bij mensen gaat net zo. Je leert en door herhalen komt iets in je lange termijn geheugen. De verbinding, die een brug wordt. Auto rijden net zo, het leren vormt een verbinding, na veel oefenen is het een brug en kan je zonder nadenken deze auto rijden.
Commando's bij honden die bevestigd zijn, ze voeren ze makkelijk uit.
Dit zegt niets over het zelfstandig denken van een hond, alleen over het leer proces. Leren niet op de bank te gaan, dat hij dan niet weet dat hij niet op de bank mag. Vandaar dat een hond altijd een keer op de bank kan zitten. Een baas die dan zegt: je weet dat je niet op de bank mag, dat klopt dus niet.
En of honden zelf standig denkende wezens zijn.
Wellicht helpt het om ze eerst te negeren of naar hun plaats sturen en zodra ze rustig zijn, ze een simpel aaitje te geven en daarna je ding te doen? Ze zijn dan minder druk om je heen en wellicht dat de oudere hond dan minder noodzaak voelt om de pup te corrigeren.
Snap je gedachte ,maar niets voor mij ,Ik ga me niet aanpassen aan de honden als ik mijn hond wil aaien dan aai ik mijn hond en als de andere hond dat niet pikt dan corrigeer ik hem
Nu lijk ik heel hard ,maar ik ben gewoon duidelijk naar mijn honden toe en dit soort geintjes zou ik niet pikken ! (kan ook niet met die rassen van mij ) Sterker nog ik hoef niet eens streng te zijn ,honden respecteren mij en andersom ook . een welgemeende heej is hier meestal al voldoende.
Ben benieuwd wat de dierenarts van de oudste zegt .(in mijn ogen mankeert hij niets en heeft hij gewoon meer leiding nodig )
Probeer je hond ook beter te gaan lezen ,vaak zie je al aan een hond dat er wat gaat gebeuren staren /fixatie staart omhoog etc Dan moet je al ingrijpen en hem uit de situatie halen .
Wat doe jij precies als ze in elkaar zitten ?
Dit gaat zeker niet altijd op. Wij handelden ook zo. Ons teefje als eerst uit laten, als eerst naar buiten, als eerste begroeten als je thuiskomt, als eerst bij de visite en ga zo maar door. Tot onze reu in één keer doorsloeg en voluit de teef aanviel en niet van stoppen wist. Nu kijken we bij vrijwel alles wie zich het meest rustig gedraagt en die krijgt voorrang. En zeker ook niet onbelangrijk, in ons geval is de oudste(het teefje) de zwakste in kracht en gezondheid. Dus het is aan ons om haar te beschermen tegen het ongecontroleerde gedrag van de reu en dat wij hem op onze manier op zijn plaats zetten. Maar niet d.m.v. het teefje in alles "voorop te stellen".
Komt dit ook niet voort uit de dominantieregel (wat dus niet waar zou zijn lees ik op dit forum?) Heb dit als pup ook gedaan ,maar let daar nu niet meer op .
Bij een stabiele roedel is dit zeker niet nodig !
Eens! Honden dienen voor de baas gelijk te zijn en gelijk behandeld te worden. Aandacht verdelen en ieder hondje ook eens apart aandacht geven. Misschien is het handig als je dut gedrag eens probeert te filmen. Wanneer komt dit gedrag het meeste voor? Zit er een patroon in? Als je het op film krijgt zou je eens moeten bestuderen wat er asn vooraf gaat. Leer de signalen te herkennen. Zo kun je erger voorkomen
We weten ondertussen wat de triggers zijn. Dat is eten, zelfs een koekje, ook ons eigen eten. Ze komen hier ook beide niet meer in de keuken als we met eten bezig zijn. En visite is een heikel punt. De reu kan heel link worden als de teef aandacht vraagt en krijgt van de visite.
Dus dat zijn de dingen waar we rekening mee dienen te houden. We herkennen zijn blik en houding ondertussen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?