Kan een spin je bijten.
Ik was ff onkruid verwijderen in de achtertuin...uiteraard zonder handschoenen dit keer..
Voelde ik wat bijterigs op mijn hand en ik kijk is het tuurlijk weer zo'n rotspin, gadverdamme .
Ik zit me helemaal te panieken hier brrrrr.
Een spin kan toch geen ziektes overdragen door een beet ofzo in NL ...
voor nederlandse spinnen hoef je niet zo bang te zijn, maar als je twijfelt, waarom dan geen belletje naar je huisarts ?
en een domme vraag is het niet, bij mij geen spin in de buurt echt niet. ben alergisch om tussen struikgewas te rommelen, hahahaha
Vragen zijn niet stom.
Antwoorden daarintegen
Een spin kan wel degelijk bijten zo ver ik weet.
Alleen de spinnen die bij jullie in Nederland zitten hebben voor mensen zodanig weinig gif dat je er niets van merkt ( muv allergieën )
Bedankt. Stelt me heel wat gerust.
Zolang ik maar niet opzwel etc zal het vast wel goed zijn .
Als je er echt allergisch voor was geweest had je dat nu al gemerkt.
Je kan nog op hp dus niks aan de hand hahaha
Spinnen kunnen zeker bijten, maar niet elke spin kan door je huid heen bijten.
geen enkele vraag is stom vind ik, jij zit ermee en wil graag een antwoord hebben dacht niet dat de spinnen hier in nederland heel giftig zijn hooguit een beetje jeuk
Zwarte weduwe wil nog wel eens heftige klachten geven.
Ben toch aan het googelen geweest.
Maar ik ben er nog! Was vast heel onschuldig...Ik raak soms iets te snel in paniek .
Bedankt voor de antwoorden.
Ik dacht eigenlijk dat de Zwarte Weduwe hier niet voorkwam, maar Wikipedia heeft een pagina die toch wat anders zegt...
Ik zorg sowieso dat ik tuinhandschoenen aan heb als ik iets ga doen wat in de buurt komt van tuinieren; dat doe ik niet vaak en als ik het doe knip ik hooguit de halve klimop weg. Maar écht ertussen met mijn armen doe ik niet, dat vind ik eng. Gewoon het idee dat het over je arm kan kruipen bezorgd me al de rillingen...
Kleine beestjes kunnen ook bijten, dus een stomme vraag is het niet; ik ben een keer gebeten door een boze mier
De zwarte weduwe is een klein erg dodelijk spinnetje.
De kans dat je die tussen de blaadjes van je tuintje tegenkomt is niet zo groot gelukkig.
De zwarte weduwe heet zo omdat zij haar paringspartner na de paring dood en opeet.
Zij is dus altijd weduwe.
Vandaar de naam.
Normaal draag ik altijd winterhandschoenen als ik de tuin doe, maar dacht.....Ach, even snel en klaar.
Zul je altijd zien .
Toch maar de handschoenen weer aangetrokken!
Als het de zwarte weduwe was, had ik niet meer op HP inmiddels gezeten toch?.
Hier wat info.......
Makkelijk te herkennen De zwarte weduwe herkent u meteen. Ze heeft een dik, bol achterlijf, zo groot als een erwt. De onderbuik is voorzien van opvallende, rode driehoeken. Samen vormen ze de herkenbare zandlopervorm. Twee scherpe, holle giftanden spuiten het gif in de prooi. Voor de mens is alleen het vrouwtje gevaarlijk. De kaken van het mannetje zijn namelijk te klein om zich een weg door de huid te banen. De zwarte weduwe is ongeveer 1,25 cm lang, het mannetje iets kleiner, met een spanwijdte van 2 cm tot soms wel bijna 4 cm. De spin eet andere insecten, zoals vliegen, kevers en andere spinnen. Ze wordt ongeveer twee jaar oud. De Europese weduwe is inheems in Zuid-Europa en huist in oude wijngaarden of olijfbomen. In de oogstperiode worden dan ook veel mensen gebeten.
Het web van de zwarte weduwe Het web van de zwarte weduwe bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is voorzien van steundraden, vastgehecht aan een tak, kei of baksteen. De middelste bestaat uit een ratjetoe van plakdraden, en de onderste uit flexibele, schuin naar de grond lopende draden, bedekt met zeer plakkerige druppeltjes. Nadat een insect tegen de gronddraad is aangelopen, laat de draad los en blijft het beestje eraan vastplakken. De losse draad wikkelt zich vervolgens om het tegenspartelende insect heen, in de richting van het centrale webgedeelte. Daarna is het afgelopen met het diertje. De zwarte weduwe bijt, waarna het gif de ingewanden vloeibaar maakt. Later komt de spin terug om haar slachtoffer leeg te zuigen. Zodra de baby-spinnetjes uit hun cocon zijn gekropen, laten ze zich langs een zelf gesponnen draadje afzakken en gaan vervolgens een eigen web maken. De zwarte weduwe is honkvast en heeft geen nomadische trekjes. In de regel zal ze haar web dan ook niet verlaten.
Kleine terminator van formaat Bij de mens heeft de beet van de zwarte weduwe de kracht van een speldenprik. De verschijnselen zijn: maagkrampen aangezichtspijn, waardoor praten moeilijk wordt verstarring verlammingsverschijnselen
De gevolgen van de beet kunnen erg pijnlijk zijn. De verschijnselen worden wel eens aangezien voor een acute blindedarmontsteking. Als gevolg van de verstarring kan hij of zij niet vertellen wat er is gebeurd, waardoor menig slachtoffer daardoor onterecht naar de operatiekamer wordt gebracht. En geopereerd...! Het spreekt vanzelf dat de kleine hoeveelheid gif bij een volwassene minder ernstige gevolgen heeft dan bij een kind. Ook ouderen zijn gebaat bij een snelle behandeling. Bij een procent van de menselijke slachtoffers is de onbehandelde beet fataal.
Tegengif Een injectie met tegengif is de enige manier om de pijn van de spinnenbeet draaglijk te maken. In het laboratorium wordt de spin ‘gemolken’ (gifprikkeling). Het tegengif werkt binnen twintig minuten. Wie zich niet laat behandelen, heeft zo'n vijf dagen lang veel last van de verschijnselen. Volledig herstel kan weken duren. De meest giftige spin is nog altijd de Braziliaanse zwerfspin (Phoneutria fera en nigriventer). Het gif van de zwarte weduwe is ongeveer 15 keer krachtiger dan het gif van een ratelslang. Het is dus niet vreemd dat de beet van deze spin in extreme gevallen de dood tot gevolg heeft.
Gevaarlijke verspreiding Dat we de verspreiding van de zwarte weduwe serieus moeten nemen, blijkt uit een bericht van reptielenzoo ‘Serpo’. De spin werd ontdekt in een planten- en bloemenveiling in Aalsmeer en naar ‘Serpo’ gebracht. Na vier weken werden aldaar pakweg honderd zwarte weduwen geboren. Als de spin op die veiling niet was ontdekt, zou ze inmiddels de stammoeder zijn geworden van zo’n 1000 nakomelingen. De Belgische spinnenvereniging ARABEL waarschuwt dat er sprake is van een snelle verspreiding in Vlaanderen. Onder andere via Amerikaanse containers in de haven van Antwerpen.
Oorzaken van de verspreiding Door het broeikaseffect kunnen meer exotische insecten en spinnen in ons land overleven. Ook de bestrijdingsmiddelen voor het internationaal transport worden minder krachtig als gevolg van strengere milieueisen. Elk jaar worden er in Nederland niet-inheemse spinnen ontdekt, waaronder de zwarte weduwe en de Australische roodrugspin. De komende tijd zullen we dus beter op moeten letten wat er in en om huis allemaal rondkruipt...!
De weduwe is wel eens in Nederland gespot (wss wegens importeren vanuit andere landen). Zo ver ik weet komen ze hier niet voor.
Maar inderdaad, het gif is niet bepaald prettig als je dat in je krijgt.
In Australië leeft ook een spin (weet even niet hoe die heet), als die bijt (5 cm tanden) dan blijft ie in je lichaam hangen Ook geen pretje. Meestal dodelijk, honden en katten zijn er imuum voor.
Gelukkig komt die hier ook niet voor ;)
Volgens mij zijn er verder geen giftige spinnen hier in NL
Volgens mij zijn de meeste spinnen toch giftig , maar kan het voor ons geen kwaad.
Doordat het warmer en vochtiger word kunnen velen tropische dieren waaronder spinnen hier steeds beter leven.
Wat een heerlijk vooruitzicht
Spinnen kunnen wel bijten ja, het zijn roofdieren, naar de spinnen in Nederland hebben te zwakke tanden en kaken om door je huid heen te komen ...
Kan dus best zijn dat een lefbek het geprobeerd heeft en dat je dat voelde, maar ik zou me geen zorgen maken als in jou was
'Zorgen zijn al voorbij, nergens geen last van gehad naderhand .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?