Nestgenootjes ook kans op leishmaniose??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Hai,

 

Twee vrouwen uit de buurt hebben vorig jaar beide een hondje geadopteerd van een of andere vage stichting..maar in ieder geval komen ze vanuit het buitenland. Broer en zus.

 

Broer heeft al een maand of 8 korsten, plekken etc die eerst op zijn hoofd zaten en later ook tussen zijn tenen. Volgens DA zou het demodex zijn. De vrouw zelf vertelde dat de plekken op de kop van de hond door een beet kwamen van een andere hond (toevallig ook een adoptiehondje) en deze had een parasiet overgebracht naar haar hondje. 

 

Ik heb geen bijtwond gezien bij de hond en toen ik zag dat er ook plekken tussen zijn tenen zaten heb ik gezegd dat ze beter naar de DA kon gaan. Afijn...demodex volgens die dierenarts. (overigens geen afschraapsel oid genomen...diagnose op het "oog" gesteld) Hond moest om de 4 weken een pipetje stronghold en in totaal 5 keer een pipetje. 

 

In plaats van verminderen kreeg hij constant meer plekken, ook werd hij magerder en magerder. Nogmaals aangeraden terug naar DA te gaan. Nee, eerst wilde ze die pipetjes opmaken. Nadat de 20 weken in totaal van de pipettenbehandeling voorbij waren was de hond alleen maar zieker, zwakker, een hele grote plek erbij achter zijn oor waar bijna geen huid meer zit etc etc. Zoooooo zielig. Maar DA nee hoor. Ben ik toch geweest?!

 

Uiteindelijk nadat meerdere mensen gezegd hebben dat ze naar de DA terug moest gaan afgelopen week gegaan. Waarschijnlijk heeft de hond leishmaniose. Zielig......al zoveel maanden ziek...zoveel afgevallen en nog maar een maand of 15-16 oud. Ik denk er maar liever niet aan of hij erg veel jeuk, pijn etc heeft....

 

Omdat de andere vrouw een zusje heeft (die tot nu nergens last van heeft), vraag ik me af hoeveel kans er is dat zij dan ook leishmaniose heeft. Ik neem aan dat er dan meerdere zandvliegjes bij elkaar zijn die besmet zijn.... De incubatietijd kan wel 7 jaar zijn las ik... 

 

Sorry voor dit hele lange verhaal, maar is het niet heel verstandig om het zusje ook te laten testen? Of maakt het niet uit als ze besmet is, en geen klachten heeft en hoef je pas te onderzoeken als ze klachten krijgt? Wie heeft ervaring met leishmaniose??

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

http://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose

 

je hebt gelijk als je zegt dat het zusje er ook verhoogde kans op heeft door de gemeenschappelijke bron, maar voorzover ik weet heeft testen geen zin bij een hond die niet ziek is omdat je toch pas gaat behandelen als er klachten ontstaan. 

honden page profiel ErnyErny 3 doggies

honden foto van Erny

Het kan natuurlijk zijn dat beide besmet zijn maar dat komt niet omdat de een de ander besmet.

Maar meer omdat als ze samen geleefd hebben ook beiden blootgesteld zijn.

Jammer dat mensen die een hond uit die gebieden adopteren niet beter van alle risico;s op de hoogte zijn ,want hoe eerder je behandeld hoe beter en die pipetten hebben de weerstand alleen maar meer ondermijnd.

Bovendien kunnen ook niet buitenlandse honden die mee op vakantie gaan naar die landen besmet raken.

 

 

Is het overdraagbaar op mensen?
Leishmaniasis is - zover bekend - niet overdraagbaar op mensen.
Personen met een verlaagd immuunsysteem - zoals HIV patiënten - hebben wel een verhoogd risico om zelf Leishmaniasis te ontwikkelen als ze gestoken zijn door een zandvlieg in de risicogebieden.
2. Is het overdraagbaar op andere honden zonder de drager (de zandvlieg)?
Onderzoek heeft aangetoond dat vlooien en teken de ziekte niet over kunnen brengen. In diverse landen in Europa zijn honden met Leishmaniasis die met andere honden samenleven, waarbij géén van de andere honden de ziekte heeft ontwikkeld.
3. Kan een hond aan de ziekte Leishmaniasis overlijden?
Ja, maar het zijn uitzonderingen. Als een hond in een stabiele, rustige omgeving verblijft en zich prettig voelt, zodat het afweersysteem goed kan functioneren, gaat het in de meeste gevallen met behulp van de medicatie Allopurinol® erg goed.

 

Anoniem (Gast)

Wat sneu zeg voor die hond.. Die Demodex behandeling heeft het waarschijnlijk allemaal veel erger gemaakt :-( Inderdaad jammer dat mensen niet beter op de hoogte zijn.. 

 

Ben het verder met de eerdere reacties eens. Het zusje heeft net zo goed risico op Leishmania, omdat ze ook uit het buitenland komt, maar niet perse doordat haar broer het heeft (laat alleen zien dat ze dus uit een gebied komen waar die zandvlieg voorkomt)
Het zou heel goed kunnen zijn dat ze wel besmet is (de meeste honden in die gebieden komen in aanraking met Leishmania) maar dat haar lichaam er op een goede manier op reageert en ze dus niet ziek wordt. Zolang ze niet ziek is heeft het geen zin om te behandelen, dus ook niet zo heel veel zin om te testen.
Het enige is dat de parasiet soms intern al wel problemen geeft, maar dit door een eigenaar nog niet opgemerkt wordt. Meestal zijn dit dan nierproblemen die nog niet duidelijk te merken zijn aan de hond.. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een aantal bloedwaarden (oa nierwaarden en eiwitten) en de urine regelmatig te laten testen, mochten er dan problemen ontstaan ben je er heel vroeg bij. 
Wat ik zelf doe is gewoon heel goed op mijn hond letten op symptomen van nierproblemen (veel drinken/plassen) of andere symtomen van leishmania:  huidafwijkingen (mn rond neus en oren), vermageren, koorts, diarree, gewrichtsontstekingen. 

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Het is verstandig om iedere hond uit het buitenland eens in de zoveel tijd te laten testen. Nu testen zegt niks over hoe het over een jaar is. 

Of het broer en zus is maakt natuurlijk niks uit. 

Zeker niet leuk, maar je weet het van te voren als je kiest voor een hond uit het buitenland. Ben er zelf ook extra alert op dus bij Kiwi. 

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

 Als een hond in een stabiele, rustige omgeving verblijft en zich prettig voelt, zodat het afweersysteem goed kan functioneren, gaat het in de meeste gevallen met behulp van de medicatie Allopurinol® erg goed.
  "

 

Ik ken meerdere honden met deze ziekte. Eentje wordt er inderdaad voor behandeld met Allopurinol. Dat gaat prima, er is nu weinig te merken aan hem. 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Dat is ook wat ik erover gelezen had. Alopurinol.

 

Dank jullie wel voor de reacties en het meedenken.

Ik weet dat het niet besmettelijk is van hond op hond of op mens.

 

Lijkt me inderdaad een goed idee Sanne, om je hond als deze uit het buitenland komt af en toe te laten testen. Overigens vind ik de DA ook niet de slimste. Als je weet dat de hond geadopteerd is vanuit het buitenland dan hou je toch rekening met ziektes als leishmaniose, ehrlichiose etc??

 

Ben overigens geïrriteerd door de vrouw. Ik laat hem niet onderzoeken hoor! Weet je wek wat dat kost en ik wil toch geen zieke hond........ Grrrrrrrr Neem dan geen adoptiehondje!! Je weet toch dat de kans dan wat groter is dat ze zoiets onder de leden kunnen hebben? En dan dus gewoon erg lang uitstellen om naar de DA te gaan. De hond zit werkelijk helemaal onder de plekken en is tevens heel dun geworden. Zielig. 

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Ja, belachelijk, dat soort mensen.

En die dierenarts had zeker ook beter moeten weten. 

En wie is er weer de dupe... de hond. 

honden page profiel ErnyErny 3 doggies

honden foto van Erny

" Wat sneu zeg voor die hond.. Die Demodex behandeling heeft het waarschijnlijk allemaal veel erger gemaakt :-( Inderdaad jammer dat mensen niet beter op de hoogte zijn.. 
 
Ben het verder met de eerdere reacties eens. Het zusje heeft net zo goed risico op Leishmania, omdat ze ook uit het buitenland komt, maar niet perse doordat haar broer het heeft (laat alleen zien dat ze dus uit een gebied komen waar die zandvlieg voorkomt) Het zou heel goed kunnen zijn dat ze wel besmet is (de meeste honden in die gebieden komen in aanraking met Leishmania) maar dat haar lichaam er op een goede manier op reageert en ze dus niet ziek wordt. Zolang ze niet ziek is heeft het geen zin om te behandelen, dus ook niet zo heel veel zin om te testen. Het enige is dat de parasiet soms intern al wel problemen geeft, maar dit door een eigenaar nog niet opgemerkt wordt. Meestal zijn dit dan nierproblemen die nog niet duidelijk te merken zijn aan de hond.. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een aantal bloedwaarden (oa nierwaarden en eiwitten) en de urine regelmatig te laten testen, mochten er dan problemen ontstaan ben je er heel vroeg bij. Wat ik zelf doe is gewoon heel goed op mijn hond letten op symptomen van nierproblemen (veel drinken/plassen) of andere symtomen van leishmania:  huidafwijkingen (mn rond neus en oren), vermageren, koorts, diarree, gewrichtsontstekingen.  "

 

 

Testen heeft wel degelijk zin want als je weet of ze besmet is dan kun je starten met Allopurinol

Dit medicijn houdt de parasiet slapende zodat hij niet actief wordt.

Als je wacht tot een hond symptomen heeft , is de parasiet dus al actief en moet je veel grover geschut inzetten om te herstellen.

Geen klachten wil nl niet zeggen dat een hond niet besmet is.

Heb trouwens zelf ook een hond met Leishmania die gelukkig op dit moment stabiel is.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Krijg je dat van zandvliegjes ? 

Beschermen pipetjes zoals stronghold daartegen ? 

Dus een hond mag niet op strand in buitenland liggen graven en spelen ? 

 

Hm....dat geeft te denken. 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Krijg je dat van zandvliegjes ? 
Beschermen pipetjes zoals stronghold daartegen ? 
Dus een hond mag niet op strand in buitenland liggen graven en spelen ? 
 
Hm....dat geeft te denken.  "

 

Volgens mij is de enige bescherming die ertegen kan werken een stronghold band.

Stromghold beschermt tegen wormen, dus bv hartworm

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

"  
Volgens mij is de enige bescherming die ertegen kan werken een stronghold band.
Stromghold beschermt tegen wormen, dus bv hartworm "

 nee hoor.. vectra en advantix werken bv tegen zandvliegjes.

De stronghold pipetten werken daar niet tegen, en ik heb nog nooit vn een stronghold band gehoord?!

 

misschien bedoel je de scalibor band? Die werkt inderdaad ook tegen zandvliegjes

honden page profiel ErnyErny 3 doggies

honden foto van Erny

Je hebt daar speciale banden voor: De scalibor protectband.

 

Judith zie net dat jij dat ook vermelde , denk dat we tegelijk reageerden..

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

"  nee hoor.. vectra en advantix werken bv tegen zandvliegjes.
De stronghold pipetten werken daar niet tegen, en ik heb nog nooit vn een stronghold band gehoord?!
 
misschien bedoel je de scalibor band? Die werkt inderdaad ook tegen zandvliegjes "

 Oeps.....hahahahahahahaha, ik bedoel natuurlijk scalibor......

 Bedankt Judith! 

 

Die werkt tegen zandvliegjes..... Ik haal weer eens de namen door elkaar van de dingen die ikzelf voor de honden gebruik......

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Als je alles probeert te voorkomen , dan is je hond op de duur wel een lopende chemische bom. 

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De zandvlieg komt nog niet in Nederland voor. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt en lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen. https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_265-Zandvliegen.php

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Brrrr....niet leuk om te lezen .

dus bij de honden die eventueel getest zijn ginder op deze nare ziekte, kan  toch jaren later deze ziekte uitbreken ? 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en richt deze te gronde. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De zandvlieg komt nog niet in Nederland voor. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt en lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen. https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_265-Zandvliegen.php "

 

 

Dank je wel Ria, lief dat je dit opgezocht hebt.

 

Heel toevallig had een vriendinnetje deze link vanmiddag gestuurd... Maar het staat er wel erg duidelijk in beschreven. Zoals ik het hieruit begrijp kun je er dus bijna vanuit gaan dat wanneer je een hond adopteerd deze altijd door de zandvlieg gebeten zijn en dus antistoffen bij zich dragen.....wat dan kan betekenen dat het "wakker" gemaakt kan worden als de hond een slechte weerstand krijgt oid?? Of is het nu wel heel zwart/wit zoals ik het zeg?

 

Ik dacht dat je pups trouwens niet kon testen? Pas na 6 maanden? 

Als dat zo is vraag ik me af of het wel zin heeft om een pup onder de 6 maanden te testen, en of je er niet gewoon standaard van uit moet gaan dat je hond altijd een "uitbraak" kan krijgen........

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Brrrr....niet leuk om te lezen .
dus bij de honden die eventueel getest zijn ginder op deze nare ziekte, kan  toch jaren later deze ziekte uitbreken ?  "

 

Vandaar dus mijn vraag of het zusje dan getest moet worden. Volgens mij waren de honden 3,5 maand oud toen ze naar Nederland gevlogen zijn. 

honden page profiel sorayasoraya 2 doggies

honden foto van soraya

Hoeveel de kans is....als ik kijk naar het nest van mijn hond,en haar moeder erbij gerekend ,dan gaat het om 7 honden in totaal waarvan er 3 wel Leishmania hebben gekregen,en de andere 4 niet.

 

Mijn hond is nu 6,5 jaar en geen van de symptomen die bij Leishmania horen.Een broer kreeg het al in zijn 2e levensjaar,haar moeder na een jaar of 3 en haar zus na een jaar of 4.

 

En als ik kijk naar de adoptie tijd...zijn de honden die nu geen Leishmania hebben (gekregen) allemaal vóór Juli geadopteerd,de honden die wel Leishmania hebben gekregen,zijn allen na Juli geadopteerd...denk dat dit bij mijn/onze groep honden ook mee speelt,hoe actief de muggen/zandvliegen waren.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Hoeveel de kans is....als ik kijk naar het nest van mijn hond,en haar moeder erbij gerekend ,dan gaat het om 7 honden in totaal waarvan er 3 wel Leishmania hebben gekregen,en de andere 4 niet.
 
Mijn hond is nu 6,5 jaar en geen van de symptomen die bij Leishmania horen.Een broer kreeg het al in zijn 2e levensjaar,haar moeder na een jaar of 3 en haar zus na een jaar of 4.
 
En als ik kijk naar de adoptie tijd...zijn de honden die nu geen Leishmania hebben (gekregen) allemaal vóór Juli geadopteerd,de honden die wel Leishmania hebben gekregen,zijn allen na Juli geadopteerd...denk dat dit bij mijn/onze groep honden ook mee speelt,hoe actief de muggen/zandvliegen waren. "

 

Sorry, weeeeeer dikke vingers! Moest drie doggies zijn 

 

Ik had daar iets over gelezen Soraya. Dat het inderdaad uitmaakt wanneer je pup geboren wordt en wanneer ze overgevlogen worden. (weet uit mijn hoofd zo de maanden niet wanneer de zandvliegen actief zijn)

 

Fijn dat jou hond geen symptomen heeft. Wat ik erover lees kan je hond er veel kast van hebben ten tijde van een uitbraak in zijn lichaam. 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

NAast een band of druppels helpt het om de hond rond de schemering binnen te houden. Dan zijn de zandvliegjes actief. 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" NAast een band of druppels helpt het om de hond rond de schemering binnen te houden. Dan zijn de zandvliegjes actief.  "

 

In dit geval gaat het om een toen nog nestje met een moederhond.

Ik ga ervan uit dat een nestje niet hele dagen buiten is? Maar dat weet ik natuurlijk niet. Ik ben er niet bijgeweest en heb ook werkelijk geen idee of ze daar een moeder met pups wel buiten neerleggen.

 

 

Dit is wel heel handig Wendy om te weten als je op vakantie gaat en je hond(en) meeneemt!!

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Vergeet niet dat in de zuidelijke landen de schemering vroeg valt en je juist door de hitte vaak op de schemering en ochtend uren aangewezen bent om actief met je honden te zijn.

 

Beschermen(Scalibor ed.), met regelmaat testen en hopen dat de ziekte aan je honden voorbij gaat is het enige wat je kan doen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Blijkbaar zijn sommigen heel verbaasd dat ik niet wist dat deze rotziekte van zandvliegjes komt ?

Neen echt...ik neem Lance altijd mee op strand, trouwens al mijn vorige kleine hondjes ook, nooit erover nagedacht dat die vliegjes daar zitten.  

Gelukkig komen ze s avonds maar steken, dan zijn we daar weg. 

Maar een lange avondwandeling langs het strand , heel relaxerend , dat ga ik dus zeker niet meer doen. 

Bedankt topic 

 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

Ja Anny dat had ik ook gelezen. 

 

Ik wist wel dat leishmaniose door een steek van de zandvliegen komt. En je dus als bescherming een scalibor bij je hond om kan doen. (nu zeg ik het gelukkig goed...haha, daarstraks haalde ik scalibor en stronghold door elkaar).

 

Hopelijk is de hond snel weer beter. Ik zal het baasje van het zusje vertellen wat hier geschreven is. Ze kan dan zelf de keuze maken of ze haar nu al laat testen.

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

" Blijkbaar zijn sommigen heel verbaasd dat ik niet wist dat deze rotziekte van zandvliegjes komt ?
Neen echt...ik neem Lance altijd mee op strand, trouwens al mijn vorige kleine hondjes ook, nooit erover nagedacht dat die vliegjes daar zitten.  
Gelukkig komen ze s avonds maar steken, dan zijn we daar weg. 
Maar een lange avondwandeling langs het strand , heel relaxerend , dat ga ik dus zeker niet meer doen. 
Bedankt topic 
  "

 Anny,ze zitten ook in struiken en bosjes.Zodra het schemer wordt komen de vliegjes te voorschijn.Wij gingen altijd met de hondjes eind september naar Spanje.Mijn broer die in Spanje woont heeft al 3 honden aan deze rot ziekte verloren.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

"  Anny,ze zitten ook in struiken en bosjes.Zodra het schemer wordt komen de vliegjes te voorschijn.Wij gingen altijd met de hondjes eind september naar Spanje.Mijn broer die in Spanje woont heeft al 3 honden aan deze rot ziekte verloren. "

 

Ria, ik dacht dat het vrij goed te behandelen is? Dat is dus niet zo? Als ik lees dat je broer er inmiddels al drie honden aan verloren heeft.... Wat ontzettend triest en verdrietig.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Scalibor band is ook ideaal tegen teken.

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

 

Het is schandalig dat er heel veel stichtingen zijn die zeggen;1 pilletje per dag en dan is er goed mee te leven;.

Ik raad iedereen aan zodra je een hond uit een land adopteert waar de vliegjes voorkomen,meteen een dierenverzekering afsluiten!

De bloedonderzoeken zijn heel duur en als blijkt dat je hond ML heeft(kan ook na jaren de kop opsteken)en je hond gaat aan de medicijnen dan moet je om de zoveel tijd een bloedonderzoek laten doen .Het is sowieso belangrijk om elke 2 jaar een bloedonderzoek te laten doen voor het geval dat.

Sommige behandelingen zijn heel belastend voor de hond en zijn vreselijk duur.Bekenden van mij hebben 3 jaar geleden 2 honden uit Spanje geadopteerd,beiden met LM .Dit wisten ze toen ze de honden adopteerden. Wat ze niet wisten dat was dat 1 pilletje per dag op den duur niet voldoende was en buiten het dagelijkse pilletje er regelmatig een bloedonderzoek moet worden gedaan,dit om de dosering te kunnen aanpassen en of de nierfunctie,enz,nog goed is.Buiten de kosten van meer dan 3000 euro is de stress en het verdriet in geen geld uit te drukken.3 weken geleden hebben ze één van de honden moeten laten inslapen .De andere hond is hierdoor behoorlijk gestrest waardoor de ziekte weer erger is geworden.

Mijn advies,je reserveert een hond uit een risico land ,laat dan een bloedtest doen en als je alle behandelingen niet zou kunnen betalen, begin er dan niet aan,want je kunt voor een hond met LM geen dierenverzekering afsluiten.

 

 

http://sphoek.com/medisch-2/leishmania-behandeling.html

 

 

Na de behandeling

Ook al is uw hond na de behandeling "genezen" verklaard, je moet er altijd rekening mee houden dat het een chronische ziekte is en dat de symptomen dus kunnen terug keren.

De ziekte is als het ware weer in slaap gebracht en kan altijd weer wakker worden.

Houd uw hond dus goed in de gaten.

(al zegt men dat na een juiste behandeling met Glucantime de ziekte niet meer terug hoeft te komen)

Gaat de hond weer symptomen vertonen begin dan meteen weer met de behandeling van Allopurinol/Glucantime of Milteforan. Het kan zijn dat dit al na enkele maanden is, maar de ziekte kan ook weer jaren weg blijven.

 

Stress verlaagt de weerstand van de hond waardoor de LM wakker kan worden. Probeer erge stress situaties voor de hond te voorkomen. Geef de hond een stabiele rustige omgeving.

 

Ook het gebruik van cortisonen (zoals prednison) vermindert de natuurlijke weerstand van de hond waardoor de ziekte kan terug keren.

Probeer daarom het gebruik te voorkomen. Gebruik het alleen kortdurend of als het echt niet anders kan.

Ook narcose kan de weerstand ernstig verlagen. Laat dat alleen doen als de hond weer stabiel is of als het echt niet anders kan. Ook een hond enten is een risico. Dit tast de weerstand aan waardoor de ziekte weer actief kan worden. Ik geef het advies om niet te enten als de hond nog niet stabiel is.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Welkom Jenna
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^