Onze Shiba pup bijt veel in onze handen e.d. soms speels maar ze kent geen grenzen, we proberen haar dit af te leren want het doet soms echt pijn. Maar als ze bijt in bv de mat die wegnemen en later terugleggen werkt niet, foei zeggen maakt haar ook niet echt niets uit, en negeren ook niet want dan zoekt ze iets anders om in te bijten. De dierenarts adviseerde om haar onderkaak vast te pakken als ze nog eens beet/ een tik op de poep, hoe staan jullie hier tegenover / nog andere tips?
Maak van je hand een vuist zodat ze haar bek er niet goed omheen krijgt
Dit is een perfect filmpje voor jullie:
https://www.youtube.com/watch?v=m9KQegi4r8k
Hij heeft ook nog een leuk puppyfilmpje van een Shiba, veel succes!
Die tip van de dierenarts ben ik niet zo voor. Zorg dat er voldoende andere speeltjes zijn en dingen om op te bijten. Negeer t bijten of zeg au en bied iets aan waar ze wel op mag bijten. En dat filmpje is inderdaad leuk, hij heeft er meer!
Hoe oud is je pup?
Je kan proberen om elke keer wanneer hij in jou handen bijt, zijn eigen poot tussen zijn tanden te zetten en ze daar ook fftjes te houden.. vinden ze meestal niet zo leuk. Als je het elke keer doet snapt hij wel dat in jouw handen bijten ook in zijn eigen poten bijten betekent. Veel succes!
Die tip heb ik nog nooit gehoord, ik denk dat mijn hond daar redelijk gestoord op zou reageren. Met nog meer bijten in ieder geval. Hij moet t bijten juist leren te doseren, dus ik zou t zo zeker niet doen.
Bedankt voor de tips iedereen! Het speeltje aanbieden in ruil voor mijn hand hebben we al veel geprobeerd, maar we zullen dit blijven verder doen. Overigens is Baloe nu 9 weken en een half, dit is nog jong ik weet het, maar de dierenarts raadde ons aan om ze kort te houden aangezien ze zelden zo een pup had gezien die zo hard van zich kon af zetten. Hierdoor kreeg ik ook wel wat schrik, ik wou namelijk al heel mijn leven een hond en zou natuurlijk dan ook graag een goede vriendschap met haar opbouwen maar het bijten belemmert het spelen e.d. wat dus ook de vriendschap opbouwen beetje stopt.
Mijn vader stelt zich zeer dominant op t.o.v. Baloe ze bijt hem dan ook minder en toont meer respect voor hem. Ik zal me er moeten overzetten denk ik en deze tips + de dominantie van mijn vader overnemen, ik ben te lief voor haar denk ik.
Het probleem is ik lees overal wat honden tussen hun 7-12 weken meemaken vergeten ze nooit. Dus heb ik schrik om ze van me af te duwen waardoor ik misschien te soft ben..
Oh jeetje, misschien is het een idee om flink te gaan lezen over hondengedrag.
Dierenartsen zijn geen gedragsdeskundigen...enne het is een shiba, het shiba filmpje van Zak al gevonden?
Kort houden? Uhm ik zou zeggen duidelijk zijn! Maar dan moet je wel wat kennis vergaren over hoe je dat doet, die filmpjes laten dat prima zien...al gekeken?. En dominant opstellen, hoe gaat dat?
En ik ben ook van de positieve opvoeding en er is niks negatiefs aan wat ik zei.. het doet hem geen pijn of iets dergelijks;) Ik snap je (sarcastische) punt dus ook niet..
Vaak is het bijten een symptoom en mijn ervaring is dat de pup in kwestie te weinig rust krijgt. Dan kunnen ze vaker door gaan bijten omdat ze echt moe zijn.
Een pup kan het beste 18 uren rust op een dag krijgen. Ik adviseer 1 uur = 2 uren rust en daarmee creëer je een balans in je dagindeling.
Waar slaapt je pup? Maak je gebruik van een bench?
Bij iets pakken wat niet mag, adviseer ik altijd 2x afleiden met een speeltje. Pup doet iets wat niet mag, dan roep ik de naam en gooi een speeltje de andere kant op. Gaat de pup direct daarna weer de fout in? Dan doe ik nogmaals hetzelfde dus naam roepen en een speeltje de andere kant opgooien. Gaat de pup daarna nog een keer de fout in? Dan roep ik de pup en begeleid de pup naar de bench/slaapplek zodat de pup even een time out krijgt. Hierbij wordt ik niet boos zodat de bench/slaapplek geen strafplek gaat worden.
Black was ook een bijtgrage puppy.
We konden hem vaak niet eens aaien, dan ging hij meteen in je handen bijten.
Als je 'au' zei, werd hij alleen maar feller, dus ook niet meer gedaan.
Maar we lieten hem wel in onze handen bijten, zolang hij het zacht deed en ons geen pijn deed.
Als het te hard ging stonden we op, weglopen en de hond een bot of een speeltje geven waar hij in kon bijten en verder de pup negeren.
Dit zodat hij ook kon leren waar de grens ligt bij een mens, hij weet tenslotte nog van niks en moet alles nog leren.
En met hem spelen, gebruikten we alleen lange speeltjes zodat hij niet zo gauw bij je handen kon komen.
Het bijtgedrag is vanzelf weer uitgedoofd.
Ja heb het filmpje al gevonden, ook al andere gekeken, interessant channel wat ik zeker nog zal gebruiken! Mijn vader gaat vb nooit zitten naast de hond blijft altijd rechtstaan naast hem, soms eens door de knieen voor een aai, eigenlijk zich gewoon veel groter opstellen dan Baloe als ook zijn stem duidelijk verheffen als ze iets fout doet.
Ze rust eigenlijk niet zoveel, al geef ik haar daar toch de kans toe, wandelen doet ze dagelijks, soms zelf 2x per dag.
Ze gebruikt haar bench spontaan, maar ze heeft ook een soort van eigen sofa waar ze ook altijd in terecht kan voor te rusten.
Hij was totaal niet sarcastisch bedoeld, dus ik heb de laatste zin weggehaald. Excuus dat t zo overkwam. Ik bedoel dat ik positief gedrag beloon en negatief gedrag zo veel mogelijk negeer. Voor mijn hond zou t totaal niet werken als ik zijn pootjes in zijn bek zou duwen. Het komt op mij heel raar over, maar ik heb een grote hond, zou ook niet weten hoe ik dat voor elkaar moest krijgen eigenlijk.
Bedankt, dan heb ik het verkeerd begrepen:)
Dat bijten is meestal speelgedrag dus is het is belangrijk om deze manier van spelen "minder aantrekkelijk" voor hem te maken. Bij mijn puppy werkt het wel.
Dat het bij een grotere hond niet werkt/moeilijker is begrijp ik wel, maar mijn puppy is nog klein dus dan gaat het wat makkelijker.
Bij mij werkt negeren (nu nog) niet, omdat hij nu veelste jong en nieuwsgierig is. Wanneer ik hem negeer vind per direct andere "leuke/interessante" dingen om zich bezig mee te houden. Ik denk dat het negeren meer effect heeft bij "wat oudere" honden, waarbij de aandacht in ieder geval niet meer zo erg verdeeld is (mijn mening).
Ik bedoel niet dat je je puppy moet negeren, maar t ongewenste gedrag wel. Beetje lastig uitleggen. Ik deed t een beetje zoals bij Esthers en Sylvia's antwoord. Het is per hond ook verschillend, maar die van mij is snel overprikkeld, en heeft veel behoefte aan rust.
Fijn dat t even opgehelderd is Hazar, als je me kent zou je snappen hoe ik t bedoel. Dat is t lastige van zo'n forum, ik zal proberen wat zorgvuldiger te zijn in mijn antwoorden in t vervolg.
En Jens, een pupje van 9 weken moet echt nog veel slapen. Als ze dat niet uit zichzelf doet toch wat meer in de bench als je die toch hebt. Dan neemt t bijtgedrag vaak wel wat af, hoewel t er ook gewoon bij hoort hoor. Ze leren alles met hun bekkie.
"Ze rust eigenlijk niet zo veel"
ik denk dat we de oorzaak te pakken hebben, hier kan ik er de klok op gelijk zetten: Als Teigetje begint te klooien (happen, bijten, blaffen, keffen, lomp doen), is hij moe....
Dan loop ik direct weg. Pak z'n halsbandje, lijn hem aan en laat hem buiten plassen en dan de bench in en slapen.
Het weglopen is het signaal dat ik op zo'n manier niet wil spelen of knuffelen. Vervolgens vergeten we het moment tijdens het plassen en gaat hij lekker slapen.(punt) Ik geef niet zo zeer de kans om te rusten alswel dat ik zorg dát hij gaat slapen.
* w.b. De bench: Teigetje is vooralsnog geen kanarie. Hij kiest doorgaans zelf voor slapen in zijn bench, ook wanneer hij op het bed ernaast kan gaan liggen. Dit even geheel terzijde en off topic voor die mensen die denken dat elke hond in een bench vleugels heeft...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?