hoe zie je aan een hond of ie dominant is ?
... en daar gaan we weer 47298529 pagina's over de dominantie-theorie to follow
Beste Bregje,
Goed dat je dat vraagt en er niet klakkeloos vanuit gaat.
Google eens op "dominantietheorie" en ga lezen, lezen, lezen...er gaat een wereld voor je open!
Veel plezier!
Wat is je definitie van dominant.
Ik zie dan vooral een zelfverzekerde hond voor me. Hoe kun je zien of een hond zelfverzekerd is?
Staart omhoog, oren omhoog (niet naar achteren of voren gericht) mond een klein beetje open, zijn houding ook gewoon omhoog (dus lijf niet naar voren of achteren geleund).
Als de zelfverzekerde hond andere honden tegenkomt ligt het aan de andere hond hoe de zelfverzekerde hond reageert. Is de hond bijvoorbeeld onzeker, dan zal de zelf verzekerde hond die hond negeren, misschien dat hij stil gaat staan of zitten terwijl hij de hond negeert. Hetzelfde als er een hond naar de zelfverzekerde hond gaat blaffen.
Dominant interpreteer ik zelf meer als een hond die niet consequent opgevoed word. Een hond die niet weet wat er van hem verwacht word en daarom zelf de touwtjes in handen neemt om duidelijk te hebben.
Zie je niet.
De dominantie theorie is achterhaald. Google is op kalmerings signalen, dan zal jij je hond veel beter begrijpen
Wat ik geleerd/gelezen heb,is dat wanneer een hond dominant is.hij zelfzeker en sociaal is en zeker van de situatie,rust uitstraalt en ook de rust en vrede wil bewaren,dus conflicten gaat vermijden en voorkomen,iemand die dus alles overziet en in goede banen probeert te leiden!
Zoals dominantie nog steeds gezien wordt is erg achterhaald en kan grote problemen geven!
BV Een hond die uitvalt naar honden/mensen,die uitvalt bij eten/bot/speeltjes oid,een hond die overal zn poot maar optilt,een hond die niet luistert,een hond die op de bank gaat,een hond die het eerste eet en al eerste de deur uit stapt,een hond die rijdt op een andere hond/mens/kussen/knuffel oid.. worden allemaal gezien als dominant maar dit is in bijna alle situaties dus niet juist!
Vele genoemde gedragingen komen vanuit onzekerheid,angst,stress/spanning,frustratie,verveling> te weinig uitdaging,overprikkeling> juist teveel gebeurtenissen etc!
Daar gaan we weer....
De dominantie theorie is achterhaald en dus bestaat 'dominantie' niet.
Wat een onzin ; De dominante hond bestaat niet, domineren echter zeker wel.
En de ene persoon/hond is vanuit karakter meer geneigd situaties te willen domineren dan anderen.
Echter..... Je verdiepen in honden taal is erg belangrijk.
Veel gedrag, bv uitvallen, wordt als dominerend gedrag gezien, wat het totaal niet hoeft te zijn, vaak is het onzekerheid over de situatie en de taak die de hond denkt te moeten uitvoeren.
Maar dominantie bestaat, net als onderdanig en volgzaam en on herhalingen vallen...
Ik stap heel dominant op de dominantiebus die heel dominant uit dit dominantietopic vertrekt.
Hoe kan het dan dat mijn hond vele malen beter luisterd sinds ik de dominantie theorie niet meer gebruik?
Het is wetenschappelijk bewezen dat de dominantie theorie achterhaald is.
Logisch want probleemgedrag komt vaak voort omdat mensen denken dat honden dominant zijn, en dus hun hond verkeerd begrijpen.
Mensen zijn wezens die of dominant of onderdanig zijn, maar om dit te projecteren op een hond? Nee is niet goed. Honden corrigeren op hun gedrag wat voor de hond normaal is, maar in mensen ogen niet mag. Komt alleen maar probleem gedrag op voort. Leer nooit een taal af die jezelf niet spreekt.
Ik ben blij dat ik heb ondervonden dat de dominantie theorie achterhaald is! Ik kan lezen en schrijven met mijn hond nu, hij is rustiger geworden. En het is een vrolijke blije hond!
Dominant is geen eigenschap maar een beschrijving van een relatie tussen twee individuen. En voor je uberhaupt een zinnige duscussie hierover kan beginnen moet je eerst vaststellen wat elke deelnemer precies bedoeld. Ik vind het het meest logische om de gedragswetenschappelijke definitie/beschrijving te gebruiken.
De dominantie theorie is de misvatting dat je al het ongewenste gedrag van honden kan verklaren als een gooi naar de macht en dat je dit gedrag met dwang moet onderdrukken.
Waarom wil je dit weten Bregje? Vermoed je dit van een hond of is het een algemene vraag?
Als het dat eerste is, kun je misschien omschrijven wat je zoal ziet aan de hond. Misschien kunnen mensen dan helpen met interpretaties.
Wendy, ik vind dat je het super verwoordt.
Dominantietheorie is achterhaald, maar het woord dominant bestaat nog.
In mijn ogen betekent het "allesoverheersend" en dat kan een hond nooit zijn over mensen.
Tjonge jonge.....
Ik ben verbaasd dat er nog geen petities getekend zijn om dominantie/domineren en alle mogelijke vervoegingen daarvan uit onze taal te verbannen.
http://suzanneclothier.com/nederlands/die-verdraaide-dominantie-discussie
in mijn ogen een van de beste artikelen hierover.
Omdat je bent gaan kijken naar wat je hond te melden heeft en daarop in bent gaan spelen ipv domweg regeltjes te volgen die niks met dominantie te maken hebben?
dankjewel allemaal !!!!!!! ik ben goed geholpen ik snap alles . en mijn hand en ik zijn nu super blij . dank u !!!!!!!!!!!!!!
Wat je kan zien, dat een hond bvb een bal heel belangrijk vind, zo belangrijk, dat hij voor die bal wilt vechten om hem te houden. Het kan, dat die zelfde hond zijn eten voor zijn neus laat weg pakken. Dominantie, de baas willen zijn, kan per situatie verschillen.
Zelden dat een hond in alle situaties de baas wilt zijn, alles heel belangrijk vind.
Soms lijkt een hond heel dominant, maar is eigenlijk onzeker en probeert heel stoer over te komen.
Belangrijk om te weten, dat thuis, in de eigen situatie je hond heel graag met jou als baas wilt samen werken en dat hij niet bezig is de leiding op zich te nemen. Maak regels voor je hond en geef hem vrijheid binnen deze regels. Wees duidelijk en consequent. Geef hem genoeg beweging en uitdaging en je krijgt een wereld hond.
Kijk vooral niet naar CM, die heeft er niets van begrepen!
Zo'n voorvalletjes mag je dan wel absoluut geen dominantie noemen.
Kan goed zijn dat het probleem van bal niet willen afgeven, een simpele en makkelijk uitlegbare reden heeft.
Ja wel hoor, deze hond vind die bal heel belangrijk. Dominantie is een relatie tussen 2 individuen, de ene overheerst over de bal en is dominant over de bal.
Wat zou die uitlegbare reden dan kunnen zijn?
Er kan er toch maar één bepalen wat er gebeurt? En degene die dat bepaald en/of afdwingt, is de dominatere; die vertoont dus dominant gedrag. Bij ons is de regel dat die bal dan van míj is, ik ben de dominantere. Mijn hond vertoont daarbij totaal geen dominant gedrag, hij vindt het heel normaal en geeft alles af. Hij weet trouwens dat hij hem altijd weer krijgt, maar toont daardoor met dat soort dingen altijd respect naar ons toe.
Voor mij zou er geen enkele reden bestaan waarom mijn hond een bal zou houden als ik hem vraag. Daarom ben ik wel benieuwd naar wat je bedoeld..
De meest voorkomende uitlegbare reden is trainingsfout. Of de hond heeft niet goed geleerd te lossen of de hond is (onbedoeld?) beloond voor niet loslaten.
Maar dan moet je de oorzaak bij jezelf leggen ipv bij de hond. Veel minder aantrekkelijk.
Dan heeft de hond inderdaad de bal vast en wilt hem niet afgeven. Ik bedoelde (of begreep) eigenlijk en situatie waarbij de hond een bal ziet en deze gaat toe eigenen. En dus over de bal gaat hangen, de bal gaat toe eigenen en dus ook gaat verdedigen e.d.
Maar wat is dan precies gaande als een hond zijn staart heel hoog draagt en strak in de lucht houdt en zich groot maakt? Ik dacht dat dat een dominante houding was.
Hij probeert in ider geval zelfverzekerd over te komen. Strikt genomen kan je pas zeggen of de hond in die situatie dominantis, als je ziet hoe de situatie afloopt
Dat bedoel ik dus.
Of hij heeft ooit een mep gekregen omdat ie de bal niet vlug genoeg wou afgeven enz.
Er kunnen honderden redenen zijn waarom die de hond de bal wil houden zonder over dominantie te spreken.
Staart hoog houden...wat te denken van rassen die gekweekt zijn met staart die gedragen wordt op de rug? Kom maar eens kijken naar mijn Havanezer. Onderdanigste hondje ter wereld, altijd staart omhoog, alleen als ze in paniek is zit de staart tussen de poten.
Je mag en kan nooit het woord dominant plakken op een hond omwille van een paar "gewoontes"(handelingen) die hij zichzelf heeft aangeleerd. (vb baknijd of bal claimen)
Een hond leert door associëren...dus hij kan (per toeval) geleerd hebben dat door een dergelijke houding aan te nemen, andere honden bij hem uit de buurt blijven. Dat heeft dus niets met dominantie te maken. Wat je altijd hoort over staart hoog, hoge houding etc. is niet zo zwart/wit maar enorm genuanceert...het ligt er maar net aan wat de hond heeft geleerd, ervaringen en aan koppelingen gemaakt heeft. De hond met een houding als bovenstaan is misschien wel heel onzeker, maar heeft eens succes gehad met deze houding.
Ik heb er hier twee die een dergelijke houding vaak hebben naar andere honden. Bij de ene lijkt het me zelfverzekerdheid ten top (of er moet nog iets zijn wat ik niet weet over haar, kan best). Bij de ander is het puur toneelspel en zie je een last van haar schouders vallen als de andere hond haar houding begrijpt...altijd even uitschudden ook nadien...oef dat was spannend!
Dat vind ik inderdaad altijd wel interessant. Er zijn inderdaad namelijk rassen die zo gefokt zijn, waarbij ze een 'dominante' houding hebben. Dus honden waarbij al het haar omhoog staat, staart recht omhoog, oren recht omhoog. Deze honden kunnen daar niks aan doen. Hoe kan het dan dat veel honden deze honden willen corrigeren en daarom buiten vaak worden 'aangevallen'? Kijk bijvoorbeeld naar de sharpei, die is vaak het haasje.
Het lijkt wel alsof honden van nature dit gedrag willen corrigeren, hierin speelt de baas niet altijd een rol.
Die Havanezer heeft toch absoluut geen last van aanvallen van andere honden. Integendeel is de vriendelijkste hier in huis en wordt ook vriendelijk behandeld door andere (vriendelijke) honden.
Staart blijft bij een ontmoeting hoog staan maar kwispelt dan wel.
Misschien dat het kwispelen voor honden belangrijker is dan de hoogte van de staarten.
Dominantie is een interactie tussen 2 individuen. Het is iets wat ze allebij belangrijk vinden en daar zelfs een conflict over aan willen gaan over wie eindelijk zal domineren over iets. Zelf binnen de eigen roedel kan er een strijd komen.
Een hond is er niet op uit te domineren over zijn baas, of om hoger op te komen.
Klopt dit ?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?