Het buigen van de nek is heel goed met een snoepje aan te leren. Niet zover als nodig voor het onderzoek, maar wel al een heel end. Als je dan zelf nog de greep erbij oefent is het voor je hond al minder erg dan wanneer dat alleen bij en door de dierenarts gebeurt.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hem elke dag dubbelvouwt, maar "het idee" van de handelingen even doornemen. Als je hond nuchter moet blijven is het wat teleurstellend voor de hond. Mijn hond vindt de UKG echt stom, want daar moet je hond altijd nuchter komen en blijven.....
Hmm.. Joy geeft moeilijk pijn aan tenzij ze compleet op haar gemak is. Met haar poten ook nooit een kik gegeven hoe de orthopeed er ook aan draaide en deed. Zelfs een keer zei hij ze zal nu wel erg reageren, maar ik moet even goed voelen. Hij deed dat en ze gaf geen kik. Hij vond het raar, zeker gezien wat hij zag op de foto's.
Met de hersenvliesontsteking ook. Thuis jankte ze en kroop ze helemaal tegen me aan. Bij de da was ze rustig, maar liet niks van pijn meer zien..
Joy kruipt onder mijn benen weg bij de da. Ze weigert ook de behandelkamer in te lopen als de da er al staat. Hij moet eerst de kamer verlaten. Dan pas kan ik binnen met haar en kan hij terugkomen. Moet ze buiten lopen omdat hij wil zien hoe ze loopt met haar ellebogen hetzelfde. Hij moet binnen blijven, anders krijg ik haar met geen mogelijkheid naar buiten. Moet ze weer naar binnen, moet hij eerst naar buiten
Ach gossie.
Arm ding. Misschien overleggen met je DA hoe je dit zelf op een veilige manier kan testen? Wij hebben zelf een "snoepjestest" bedacht. Luan moet stil blijven zitten en we bewegen een snoepje alle kanten op. Volgt hij terwijl zijn hoofd beweegt is het goed, volgt hij alleen met zijn ogen maar houdt hij zijn hoofd stil, dan is het een probleem. Ook kan je testen hoe makkelijk ze iets van de grond afpakt. Dit werkt wel alleen als hij echt heel veel last heeft...
Ze pakt gemakkelijk iets van de grond. Met wandelen ook. Haar neus is continu op de grond en weer omhoog, op de grond en weer omhoog. Ze pakt ook haar mega grote kauwbot geregeld van de grond om hem mee te nemen naar het plekje waar ze wil knauwen.
Ik zal het met de snoepjes eens proberen! Al verwacht ik dat ik in het begin 30 kilo hond boven op me gesprongen krijg zodra dat snoepje in beeld komt
Hallo,
Ik heb nog eens een vraagje over Joy haar hersenvliesontsteking. Ik ben nu toch een ruime tijd verder en ik ben absoluut niet tevreden over het verloop..
Hoewel ik er alle vertrouwen in heb dat mijn da het beste voor Joy wil, weet ik niet meer of hij de geschikte da is om Joy hier overheen te helpen.
Met Joy ging het eigenlijk heel goed op 2 pillen van 20 mg prednisolone per dag. 40 mg totaal dus.
Maar toen.. kreeg ze een terugval. Ze werd rustig, ze keek me aan. Na al die tegenslagen weet ik dan al genoeg.. Tijd voor de dierenarts.
Die heeft de dosis verhoogd naar 3 pillen dus 60 mg op een dag (volgens hem de hoogste dosis die Joy met haar gewicht (28 kilo) mag hebben en aan kan. (Dit klopt niet met de berekening van Luan en Lenne van 4 mg per kilo lichaamsgewicht. (dit heb ik toch altijd in mijn achterhoofd).
Op de 3 pillen ging het dan weer goed.. TOT een week of 3 geleden. Ik stond op en toen ik de woonkamer in kwam rook ik iets vreselijks vies. Ik doe het licht aan en ik vind.. diarree.. VEEL diarree.. op het tapijt (IN DE DVDSPELER)!! overal op het televisiekastje. Joy meteen buitengelaten, zodat ik rustig kon beginnen poetsen. Eerst foto's gemaakt, want ik zag wat rode tinten (bloed)? En nadat het meeste schoon was naar de dierenarts.
Mijn eigen dierenarts was er niet. Degene die er wel was, weet weinig van heel Joy haar achtergrond. Ik heb kort alles verteld heb gezegd dat ik denk dat het door de dosis medicijnen komt. Ze zei dat we nu eerst de diarree aan moesten pakken en als dat beter ging, dat ik terug naar mijn eigen dierenarts kon voor het bespreken van de hersenvliesontsteking.
Oke.. prima.. dus een anntbioticakuur tegen de diarree en nog een of andere pasta voor de darmflora. Joy haar diarree verdween.. Nu een week later.. Ik stond vanmorgen op.. 3x raden..
DIARREE.. overal.. Dus Joytje weer buiten gelaten en ik poetsen.. Ze kan er niks aan doen.. Ze kan het echt niet ophouden, het is echt zo dun! Ik word dan ook absoluut niet boos op haar, maar wel op de situatie. Ik wil dat Joy nu eindelijk beter wordt Ze moet zoveel doorstaan. Ze doet niets anders als blijven lachen, spelen en knuffelen. Joy is geweldig en werkelijk de dapperste hond op de wereld.
Ik wil maandag naar een andere dierenarts. Iemand gespecialiseerd in hersenvliesontsteking. Ik denk alleen niet dat een nog hogere dosis kan, gezien Joy zoveel last heeft nu de dosis naar 60 mg is gegaan.
Ik heb Joy nu trouwens op een dieet van kip en rijst gezet.. Ik heb het idee dat haar buik wat dikker is dan normaal.
Ik weet even niet wat ik moet doen.. Ja naar de dierenarts..
Maar ik moet het even kwijt, want ik vind het zo erg om haar zo te zien.
Heeft iemand tips? Een supergoeie dierenarts op dit gebied? Die ook oog heeft voor de hond en niet alleen voor de klok en zoveel mogelijk patientjes afwerken. Joy is enorm bang voor de dierenarts en voor vreemde mensen... Snel op de behandeltafel is geen optie.. er moet rust en geduld zijn, anders gaat het niet lukken Joy op de tafel te krijgen..
Ik zou naar Paul Mandigers gaan.
http://www.wagenrenk.com/global/nl/neurologie
Volgens mij werkt hij naast de wagenrenk ook in Utrecht maar dat weet ik niet zeker....
Arme Joy. Arme jij. Zo naar als je hond ziek is.
Sterkte allebei
Ach wat naar om dit zo te horen. Als het echt hersenvlies ontsteking zou zijn zou je ook langzamerhand af moeten kunnen bouwen. Ik kan je verder geen tips geven over hoe nu verder maar ik kan je wel een paar namen geven. Ten eerste Steven Schukking van Wagenrenk, hij heeft heel veel onderzoek gedaan naar SRMA/AM (in ieder geval bij tollers), volgens mij is hij de expert in Nederland.
Mocht die niet bereikbaar zijn, ik heb ook veel vertrouwen in mijn eigen dierenarts en ik weet dat deze ook veel berners met SRMA/AM heeft behandeld (hij heeft meer ervaring met berners dan met tollers). Zijn naam is Hans Mulders en hij werkt bij DAP Drechtstreek.
Als laatste zou ik je Leida Visee willen aanraden, zij is complementair dierenarts. Waar Hans Mulders Luan zijn AM onder controle heeft gekregen heeft zij voor alle bijkomende zaken gezorgd (rommelende buik, onregelmatige ontlasting, slecht lopen, slechte vacht). www.chironzeist.nl. Ze heeft veel ervaring met honden met AM/SRMA.
Veel succes met Joy, hou je ons op de hoogte?
Hallo,
Bedankt voor de reacties. Ik ga alle namen eens opzoeken en bekijken waar ik Joy mee naar toe ga nemen. Zijn het rustige en geduldige artsen?
Hopelijk kan ik morgen ergens terecht. Vanmorgen weer flink kunnen poetsen.. Niet erg om het poetsen, maar wel voor Joy..
Ze ligt nu even te rusten, daarlijk gaan we sneeuwballen gooien. Ze is dol op de sneeuw en vind de verplichte rustmomenten die ze moet nemen van mij helemaal niks!
Hopelijk morgen nieuws, ik laat het jullie zeker weten!!
Bedankt!
Hallo,
Ik ben gisteren met Joy toch nog eens naar mijn eigen da geweest. Ik wilde daar waar ik het een hele fijne da vind toch nog eens zeggen, dat er iets moest gebeuren voor Joy, want dat dit niet meer ging.
De da denkt dat de klachten die ze nu heeft meer afkomstig zijn van de prednisolone dan van de hersenvliesontsteking.
Joy krijgt nu daarom flamigil om de diarree tegen te gaan, ze blijft op een dieet van kip met rijst of aardappelen en we gaan beginnen met het afbouwen van de prednisolone. Deze week nog haar normale dosis maar in plaats van alles in één keer verspreid over 2 keer per dag.
Als ze de ochtend en middag goed blijft doorkomen tot ze eind van de middag haar overige dosis krijgt gaan we na één week naar 2 pillen per dag (40 mg totaal). ze krijgt dan in plaats van 1,5 dus nog 1 pil in de ochtend en 1 eind van de middag/begin avond.
Gaat dit goed bouwen we we na 4 weken af na 1,5 pil per dag dan naar 1 dan naar een halfje en hopelijk heel hopelijk kunnen we daarna stoppen..
Ik hoop dat het gaat lukken om af te bouwen. Tot nu toe (ze heeft vanmorgen dus maar 1,5 tablet gehad) doet ze het goed. Ze heeft geen koorts en is normaal actief. Hopelijk werkt de flamigil snel tegen de diarree, daar heeft ze toch het meeste last van op dit moment.
Het lastige vind ik dat het tijd is voor haar jaarlijkse vaccinatie. De vaccinatie kan nu alleen niet gegeven worden, daar deze niet zijn werk doet door de prednisolone. Nou heeft Joy alleen nog maar als pup de vaccinatie gehad en ik weet niet of dat nog genoeg in haar lichaam zit om haar langer te beschermen dan een jaar. Dit kan ook niet getest worden omdat de test valse uitslagen geeft door de prednisolone. Joy komt wel wekelijks op de hondenschool en op losloopgebieden in contact met andere honden. Aangezien Joy vatbaar is door al het ziek zijn ben ik enorm bang dat ze weer iets oploopt omdat ze niet gevaccineerd kan worden..
Wat denken jullie hiervan?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zoveel van het afbouwschema snap. Prednisolon werkt het beste als je het in de ochtend geeft. Wij hebben alleen 2x per dag gegeven toen het van de zomer zo verschrikkelijk benauwd was in de hoop dat het hem iets meer lucht zou geven maar in een afbouwschema snap ik het niet en is het m.i. ook niet nodig. Ken ook geen andere honden die op die manier afbouwen maar je DA zal er vast zijn redenen voor hebben...
Met betrekking tot vaccinaties. Ik zou Goldendelerious hier eens een berichtje over sturen. Ik heb er een jaar geleden zelf veel research in gestopt. Ik vaccineer Luan niet meer op doktersadvies. Hersenvliesontsteking (de autoimmuun variant) legt het hele immuunsysteem plat. Een vaccinatie is bij een gezonde hond al een aanslag op het immuunsysteem maar deze kan een gezonde hond goed dragen. Onze honden kunnen dat niet. Ik zou veel banger zijn wat voor schade de vaccinaties verder aan het immuunsysteem kunnen aanbrengen en wat voor ziektes dat voor gevolg heeft (ik ken tollers die na SRMA/AM als pup te hebben gehad op latere leeftijd epilepsie of Lupus of een reuma variant hebben ontwikkeld). Dit risico is mijns inziens veel groter dan de risico's van de ziektes waar je met vaccinaties tegen beschermt omdat die zo weinig voorkomen in Nederland. De enige die ik echt tricky vind is Weil maar het is gewoon een kwestie van goed opletten, niet teveel in stilstaand water e.d. en ik heb me goed ingelezen in de symptomen van Weil. Mits vroeg genoeg gediagnosticeerd is het goed te behandelen met een antibioticum.
Ik heb een dierenarts verklaring waarom Luan niet meer gevaccineerd wordt en dit is tot nu toe bij elke hondenschool en ook bij Luan zijn hondenverzekering geaccepteerd.
Het enige wat ik wellicht volgend jaar ga laten zetten is de rabies injectie omdat we regelmatig naar het buitenland gaan (hij is tot juni geldig). Maar dit doe ik dan wel in overleg met zowel Leida als Hans om te zorrgen dat de impact zo min mogelijk is.
Het is een lastige discussie omdat het een risico afweging is. Maar na alles wat ik gelezen heb en iedereen die ik over dit onderwerp gesproken heb is er voor mij echt maar een conclusie mogeliijk en dat is gewoon niet meer vaccineren. Ik neem aan dat de andere honden op de hondenschool wel gewoon allemaal netjes gevaccineerd moeten zijn? Dan loop je wat dat betreft weinig risico.
Dankje voor je reactie. Ik ga hier eens meer over lezen. De da heeft hier niets over gezegd. Die zei alleen dat nu vaccineren niet ging..
Anders misschien toch ook nog eens naar een van bovenstaande namen om hun mening over heel Joy haar situatie te vragen.
Ik had in de bijsluiter gelezen dat bij grote doseringen het beter was om het in meerdere keren te geven. Ik heb dit hierom nagevraagd gisteren en hij zei dat hij daar ook voorstander van was. Daarom heeft hij het denk ik in meerdere keren gezet nu. Maar dit is dus juist niet effectief?..
Hmm.. Ik ga nog maar eens goed rondkijken en informeren dan. Ik wil het beste voor Joy. Hoop zo dat ze in 2015 meer geluk mag hebben met haar gezondheid dan afgelopen jaar.
Heb de prednisolon bijsluiter eigenlijk nog nooit gelezen bedenk ik me net . Voornamelijk ervaringen die ik van anderen en mijn eigen arts heb gehoord.
Ik zou gewoon echt eens gaan praten met iemand die verstand heeft van SRMA. Want zolang als je nu al op de hogere doseringen staat is niet echt goed. Ik heb het idee dat je DA heel betrokken is maar niet zoveel van deze aandoening af weet. Bij Luan hebben we de hoogste dosering 4mg per kq 5 dagen aangehouden, daarna naar 2mg per km en daarna elke twee-drie weken afhankelijk van het ging de dosering door de helft totdat we het tot zo'n minimum hadden afgebouwd dat we konden stoppen. Ik zou denk ik zelf al eerder afbouwen dan eerst nog een week in de ochtend en de avond te geven. Ze staat nu al lange tijd op deze dosering toch?
Ik merkte trouwens pas na een dag of 2-3 effect van het afbouwen van de prednison dosering, het blijft nog best lang in het bloed zitten.
Veel succes met je inlezen.
Weet niet hoe goed je engels is maar hier is een casestudy van een hond met SRMA en zijn afbouwschema
http://www.vef.unizg.hr/vetarhiv/papers/2008-78-6-8.pdf
en hier nog een studie
http://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AVERC.0000014266.47886.8e?LI=true#page-1
bijna overal waar je zoekt kom je hetzelfde afbouwschema tegen.
Ja de da is inderdaad heel betrokken bij Joy. Ook omdat hij de operatie aan haar ellebogen gedaan heeft en dit echt heel goed is verlopen. Hij had filmpjes van hoe het eruit zag van binnen en heeft alles toen zo goed uitgelegd. Ik mocht ook daar blijven en in plaats van in een kooitje mocht Joy onder toezicht van hem lekker bij mij op een dekentje wakker worden.
Hij kent Joy en weet hoe bang ze is en weet precies waar hij moet staan en wat hij moet doen om haar het meest op haar gemak te houden. Ze gaat hem dan ook steeds ietsje meer vertrouwen.
Ik vind het daarom lastig om naar iemand anders te gaan. Ik heb wat hij zegt altijd aangezien als waar en goed. Hij is tenslotte arts. Misschien toch verstandiger dat ik zelf meer lees en toch eens naar een specialist ga met Joy.
Dus dat wordt dan toch het nieuwe plan..
Dankje voor de inzichten en de informatie!
Wat een rotziekte is het! Is het bij Luan helemaal onder controle?
Mijn engels is goed, ik ga het zeker lezen. Dankje!
Het klinkt alsof je een hele fijne dierenarts hebt, dat is echt wel heel prettig met zo'n zorgenkindje als Joy. Wellicht hoef je niet eens naar een andere DA maar is een telefonisch consult (wellicht eventueel met jouw eigen DA erbij) ook voldoende.
Van dierenartsen wordt soms verwacht dat ze overal verstand van hebben, dan kan nou eenmaal niet zo makkelijk. Als mens zijnde ga je voor je ellebogen naar een orthopeed, is er iets mis binnen je zenuwstelsel, zoals hier bij de SRMA ga je naar een neuroloog. Maar zelfs binnen orthopeden en neurologen heb je ook weer subspecialicaties. In de dierenartsenwereld heb je dat iets minder al zullen alle dierenartsen ook hun eigen interessegebieden hebben. Hans Mulders zijn interessegebied is eigenlijk interne geneeskunde maar hij is er neurologie bij gaan doen. Hij wist ook een heleboel niet over SRMA maar is zich speciaal in gaan lezen en heeft er allerlei studies bijgepakt (ook voor de discussie rondom de vaccinatie).
Ik kan me voorstellen dat je gewoon bij je eigen arts kan blijven maar dat het zowel jou als je DA kan helpen om de mening te krijgen van iemand als een Steven Schukking... Mocht het t.z.t. iets beter gaan met Joy dan zou ik zeker proberen een afspraak te krijgen bij Leida. Ze is echt fantastisch met honden en heeft Luan van een hoop ellende afgeholpen die een navolging waren van de SRMA. Ze weet ook echt heel veel over darmproblematiek en zal je waarschijnlijk ook homeopatisch kunnen ondersteunen.
Met Luan gaat het redelijk goed. Hij is nu bijna 2 maanden van de prednisolon af en langzaamaan gaat hij er een stukje beter uitzien, ook met behulp van wat homeopatische middelen. Luan liep zeer slecht en het bleek dat drie nekwervels, twee rugwervels en zijn bekken scheef zijn gaan staan (waarschijnlijk door het verkrampt lopen van de pijn van de SRMA). Leida heeft hem al een paar keer gekraakt en hij reageert daar zo goed op, wordt echt bijna high van de endorfines die vrij komen dan. Elke keer als we langskomen hoeft er weer een stukje minder gekraakt te worden om dat het steeds beter recht blijft zitten.
We hopen dat we er echt vanaf zijn nu maar we blijven wel bezig. Voornaamste doel nu is de restanten prednisolon uit zijn lichaam te krijgen zodat hij ook weer lekker in zijn vel zit (wat nu nog niet helemaal het geval is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?