Als je voor wil zijn dat hij iets steelt, kun je werken aan een commando 'leave it" of "laat dat" http://youtu.be/zNAOe1djDyc
als hij al iets heeft, dan is wegrennen ermee en jouw uitdagen natuurlijk een vreselijk leuk spelletje en hoe meer jij bozig doet, hoe leuker het wordt. Ha, denkt Chico, wat leuk, de baas blaft mee...
dus zou ik gaan werken aan ruilen of 'drop it' (laat los) op een leuke manier: zo bv http://m.wikihow.com/Teach-Your-Dog-to-Drop-It
maak er dus een voor jullie leuk spel van, leuker voor jou en voor je hond.
(Ik kllink altijd streng als ik 'Los" zeg, dus bij ons is het 'heb je wat moois gevonden' en dan komt Shad zelfs een dood konijn dat hij gevonden heeft showen
Heb niet alle reacties gelezen...maar straffen heb je helemaal niet nodig!
Het is ook helemaal niet leuk om te doen en daarbij werkt het bij jouw hond ook nog een niet.
Pak het andersom aan...leer je hond AAN wat je wel wilt.
Dit is een goed filmpje over stelen https://www.youtube.com/watch?v=JYsdozy4fVc&app=desktop
En je zegt nog niet veel te weten over hondengedrag...nou als betrokken eigenaar weet je meer dan je denkt hoor! Ga lekker nog meer filmpjes bekijken en hier rondneuzen op hp, dan vallen er vast vele kwartjes, veel plezier!
Heb ook niet alles gelezen maar ik zou ook de eerder genoemde adviezen gaan gebruiken.
Ruilen. Dus je hond heeft iets gepakt waarvan je niet wilt dat deze dat doet en je ruilt met iets dat voor je hond nog veel belangrijker / leuker is. Wat dat voor jou hond is moet je zelf uitvinden. Kan een snoepje zijn of een speeltje.
Ik wil eigenlijk maar 1 ding zeggen op de openingspost;
De hond staat voor me te kwispelen en is DUS blij.
Het feit dat je denkt dat een hond per definitie blij is want hij kwispelt geeft aan dat je gewoon ook lekker boeken moet gaan lezen over honden gedrag. Das hartstikke leuk en ik denk dat je dan ook de hond veel beter gaat begrijpen.
Want kwispelen wat zo zichtbaar is is geen blijdschap maar opwinding en dat hoeft geen positieve emotie te zijn, ik denk meer dat hij op dat moment gespannen raakt en je niet begrijpt.
Als mijn hond gaat 'zwiepstaarten' zoals wij dat noemen is dat oppassen geblazen want dan heeft hij iets gezien, geroken wat hem alert heeft gemaakt en een reactie bij hem opwekt.
En nog gelijk toch een tweede, als een hond bij mij wegloopt met een speeltje loop ik gelijk weg en verbreek ieder contact, nooit maat dan ook nooit doe ik 1 stap achter hem aan, wat het ook is wat hij heeft.
Grappig is dan dat de hond vrijwel altijd de interesse verliest in het voorwerp.
Een bruine lab van 4 jaar met een beperking lijkt me best lastig.
Zoek spelletjes zouden super bij jullie passen om samen dingen te doen die zijn poot niet te veel belasten maar hem wel lekker moe maken.
Hallo
Bedankt voor de filmpjes, goede raad, .. Ga ik zeker iets meedoen!
Kan ik hier ook filmpjes plaatsen? Kan ik zijn eerste les filmen en kunnen jullie zeggen wat ik fout doe & beter moet doen.
Normaal als ik een trucje aan leer, is dat zonder koekjes, .. Want dan is zijn aandacht helemaal weg naar de koekjes. En dan krijg ik niks meer gedaan en dan staat hij rond mij te springen om nog maar een koekje te krijgen. Bij hem zijn koekjes een korreltje van zijn voeding.
Want hij mag niks anders, is aan veel allergisch, en bv aan wortel is hij niet allergisch maar zijn maag/darmen zijn heel gevoelig en dan heeft hij over.. Hij is ook allergisch aan melk, rundvlees, .. Dus een gepast koekje voor hem vinden is niet makkelijk, en dat moet het nog gezond want hij is op dieet! Ik denk dat ik zelf zijn koekjes ga maken, gezonde koekjes. Hij is al een mooie 7 kg afgevallen Chico is sowieso al een struise hond. Een echt bereke
Hij associeert de geur van je hand met het brokje die dus 'zoek' is haha. In het begin help je hem erbij door mee te zoeken en wellicht aan te wijzen waar het brokje ligt. De volgende keren zullen snel beter gaan. Het is goed inderdaad dat je met een klein oppervlak begint. En als hij goed kan zoeken, vind ie dat misschien een leuker spel dan achter de schapen aanjagen.
Werkt hier ook heel goed. Lance pikt altijd vanalles , wat hij maar kan vastkrijgen, sokken zakdoeken , alles wat valt....whoeps hij is er mee weg. Als ik erachter loop wordt het een spelletje, daar baal ik dus echt van.
Roep ik hard , duikt hij ineen, net of hij bang is. Wil ik dus ook weer niet.
dus doe ik net of ik het niet merk, negeer zijn spel, en wat later kan ik het zelf terug opnemen vd grond, of in de tuin
Ik ben dus begonnen zoals in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=zNAOe1djDyc&feature=youtu.be
Als hij mij aankijkt, click en dan krijgt hij het korreltje.
Ik kan het al op zijn pootjes leggen, dan kijkt hij even opzij en dan naar mij.
Als ik het naast hem gooi, doet hij het ook goed.
En als ik het tussen zijn poten gooi, neemt hij het af en toe nog is.
Als ik het korreltje gooi, moet ik daarbij 'nee' zeggen of niks? En wachten tot hij me aankijkt?
Hoe moet ik verder gaan?
Ik heb het antwoord al, ik mag geen nee zeggen. Hij moet van zijn eigen het niet willen nemen.
als je de clicker methode gebruikt mag je niets zeggen, en moet de hond idd zelf zoeken wat hij moet doen.
Ik zeg niet dat je bij dit voorbeeld een hond moet corrigeren.
Ik heb 6 weken tussen de wolven gelopen op stage en wel vaker gezien dat ze ook een aanvaring hadden met elkaar. Vaak met meer geluid dan geweld. Absoluut geen geweld, maar wel een corrigerende beet. Als de band goed is in een roedel zal het nooit zover komen dat ze elkaar echt te lijf gaan. Gebeurt dit wel, dan wordt een van de twee verstoten door de groep. Meestal gaan ze de confrontatie uit de weg. Het zijn groepsdieren en moeten met elkaar samenwerken om te overleven. Echter komt het in iedere roedel weleens voor dat ze elkaar een corrigerende beet geven in de nek of over de snuit. Vooral wanneer ze de regels overschrijden, want alleen wanneer de samenwerking goed is, loont het zich, doordat ze een prooi vangen. In een roedel is al gauw te zien wie er de leiding geeft. Voornamelijk aan de houding. Het is absoluut niet zo dat de leider alleen maar overheersend overkomt. Hij/zij zal de rest van de roedel daarnaast vaak genoeg uitnodigen om te ravotten (jachtspelletjes), en van wolvenpups tolereren ze al helemaal veel. Als het, na het negeren van onacceptabel gedrag, te ver gaat, laten ze het blijken met een strakke blik en evt. wat gegrom en anders krijgen ze een snauw.
Ik heb trouwens nog nooit gezien dat wolven onderling een bot met elkaar ruilen. Ik zag wel dat de Alfateef, om het maar zo te noemen, d.m.v. haar houding het lekkerste bot verdedigde. De anderen hebben daar respect voor. Ze voorkomt dat het bot wordt afgepakt. Is ze niet alert genoeg geweest, dan laat ze het er vaak bij.
Bij honden is het wel handig als ze iets gepakt hebben wat niet mag of zelfs gevaarlijk is, dat zij het loslaten. Mijn hond doet dat meestal, omdat hij daarna altijd weer beloond wordt.
Ook liggen ranghogere wolven trouwens op hogere (veiligere) plekken zodat zij in de gaten kunnen houden of de kust veilig is. Zij zien dus vaak het snelste wanneer er gevaar dreigt of niet, de anderen vertrouwen daarop.
Dit zijn een paar van mijn ervaringen bij de wolven. Ik heb veel van het gedrag van wolven geleerd en ben ik ook verder gekomen met mijn hond. Ik merk dat we elkaar beter begrijpen. Ik zie nu sneller wanneer hij iets wil doen wat niet mag en voorkom het dan door mijn stem/houding te gebruiken. Daarna weer vrolijk zijn. Een echte correctie moeten geven heeft hij nauwelijks meer nodig. En het komt nog weleens voor dat ik te laat ben met het voorkomen van iets, bijv. in de modder rollen. Dan doe je er ook al niets meer aan en loop je gewoon rustig verder. Dan kun je er maar beter om lachen vind ik.
Een hele grote fout om wolven met honden te vergelijken. Een hond is geen tamme wolf. Een hond kan een relatie aangaan met andere soorten dan zich zelf, een wolf niet. Dat is al een heel groot verschil. Onze honden stammen bovendien niet eens af van de huidige wolfen.
Wolfen onderling hebben een perfecte timing wat corrigeren betreft en doseren deze correctie perfect, wij mensen kunnen dit niet, absoluut niet.
Een fysieke correctie doet meer kwaad dan goeds, gewoon niet doen als je een goede vertrouwens band met je hond wilt.
Over wolven in gevangenschap, bestaan die wolven uit een familie of is het een willekeurig bij elkaar geraapte groep?
Ze hebben iedere familie daar bij elkaar.
Één nest is grootgebracht door de mensen daar in het opvangcentrum. Dit nest heeft de eerste tijd samengeleefd met hun honden, ging prima. Later hadden ze meer ruimte nodig en kwamen ze daar in hun ruim afgezette territorium. Deze mensen hebben nog steeds een hele goede band met deze wolven.
Een goede timing kun je wat mij betreft leren.
En natuurlijk heeft ieder zijn eigen methode. Iedere hond is ook anders. Zo zou je een onderdanige hond anders moeten benaderen dan een zelfverzekerde hond. Ik wilde alleen even vertellen hoe dit van nature gaat in een roedel.
Ook met een volwassen hond kun je op cursus gaan, is dat nog een idee misschien? Dan leer je toch wat meer dingetjes die je nog niet weet, en voor je hond is t leuk.
Denk vooral na over wat je wel van hem wilt, en als hij dat doet, beloon t. En veel kun je voorkomen door spullen die hij echt niet mag hebben buiten bereik te leggen.
Die discussie vergelijk hond/wolf ga ik niet aan maar het idee dat een hond maar mag verdedigen wat hij heeft en dat dat terecht is, is in mijn ogen onzin.
Niet dat ik nu telkens iets van mijn hond wil afnemen maar het respect behoort er wel te zijn dat dat gebeurdals ik dat wil.
Wij hadden daar een leuke voor in de vakantie.
Onze hond ligt los in de open tuin voor ons vakantie huis.
De eigenaren van het huis komen langs en hebben hun golden dame bij zich.
Voor onze hond totaal geen probleem, ze ging keurig even kennismaken en Gorby was meer geïnteresseerd in de mensen die er bij waren. Tot.......
Het teefje binnen gorby's kauwbot had gepakt.
Vanaf zeker 10 meter afstand gaf Gorby een strakke blik en een zeer diepe grom.
Die was echt niet mis te verstaan, en het teefje, gelukkig ook zeer hond sociaal liet prompt het bot vallen.
Gorby ontspande en had geen interesse meer.
De goldendame was daarna niet in het minst bang of gedrukt naar Gorby, integendeel eigenlijk
Maar het bot hield ze afstand op. Gorby is het zelf ook niet gaan halen, hij had z'n punt wel gemaakt.
Later hebben we een korte wandeling met elkaar gemaakt want het klikte heel spontaan met deze mensen en de honden waren totaal relaxt met elkaar, maar dat is vrijwel iedere hond met die van ons.
Deze mensen (nier in Nederland) hadden er ook totaal geen problemen mee.
Integendeel, de man kende het ras wat beter en vond het zeer puur en krachtig gedrag.
Uiteraard was het verstandiger geweest het bot weg te halen, maar ik was totaal vergeten dat het ergens binnen lag.
Maar ik raad niemand aan, mens of dier zomaar iets van hem te pakken, wij mogen dat volop, maar daar is ook werk wat tijd over heen gegaan en dat gedoe met ruilen maakte het alleen maar erger, het gaat puur op basis van de verstandhouding
Ik heb Gorby het teefje ook niet zien belonen.
De beloning lag in zijn ontspanning en acceptatie.
Honden zijn geen wolven, maar zeker ook geen mensen.
Als mijn hond de ruimte heeft met iets weg te lopen ga ik er niet achter aan, echt nooit, een stap.
Maar ik zorg vroeg of laat dat ik het in mijn bezit krijg.
Let wel; ik die dit zelden maar als ik iets wil dan krijg ik het ook.
Wij zijn als pup hier al mee bezig gegaan en voor ons is het iets heel normaals. Borres pakt niets zonder toestemming als het hem niet gegeven is. Wij kunnen na een feestje zo naar bed en de schaaltjes chios/nootjes of wat dan ook blijven onaangeroerd. Gewoon door van pups af aan al heel duidelijk te maken dat hij iets ' krijgt' . En dat pakken niet mag. Hij begint ook pas te eten als ik toestemming geef.
Zit er gewoon in bij ons, wil het ook niet van me zoon hebben. Drinken mag gewoon gepakt worden maar ook hij moet voor al het andere het eerst vragen.
Ruilen met iets kan een stap zijn om iets terug te krijgen samen met het commando los of hier of geef. Na een tijdje moet het commando alleen al duidelijk zijn. Maar beter is om te zorgen dat ze weten dat ze van jou spullen af moeten blijven.
Oh, je was bij de roedel, Arjen van Alphen.
Nee niet bij hem.. Ik heb een tijd bij The Wolf Conservation Association in België gelopen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?