Hallo iedereen, Ik heb een hond van 4 jaar. Ik denk er aan om haar te laten steriliseren. Ik denk daar aan omdat ik de loopsheid een beetje beu wordt. Ik vind het bloed een beetje vervelend in huis en ik zou ook niet graag willen dat ze gedekt wordt. Het lijkt misschien een stomme reden, maar ik zit er toch aan te denken. Wat vinden jullie hier van? Groetjes, Lara
Dit is zo'n onderwerp waar heel veel verschillende meningen over zijn. De voordelen van een sterilisatie wanneer je hond al 4 jaar is, zijn er een stuk minder, maar wanneer je echt veel last hebt van de loopsheid kun je inderdaad een sterilisatie laat doen. Ik laat mijn toller bewust niet steriliseren, omdat ik vind dat ik voor een teef heb gekozen en zo'n loopsheid erbij hoort. Als zij zelf wel veel last zou hebben van de loopssheid door schijnzwangerschap bv zou ik haar wel laten steriliseren.
maar zoals ik al zei: het is een keuze die je zelf moet maken en waar iedereen anders over zal denken.
Succes met de keuze
Hallo Judith,
ik ben er nog niet uit, maar alvast bedankt voor je reactie!
Ik volg...
Ik heb geen idee of steriliseren met 4 jaar evt nadelige gevolgen met zich meebrengt.
Wij hebben onze hond wel laten steriliseren nr haar eerste loopsheid,.
Ze werd er namelijk gek van dat ze continu aan de riem moest, ze wilde spelen, maar alle mannetjes hadden alleen maar een andere interesse voor haar, ze blafte en snauwde die honden dan weg, en begreep er niets van.
Ze werd hierdoor heel onzeker, en begon alle honden weg te snauwen, een maand na de loopsheid was ze nogsteeds vrij bang voor veel honden. Gelukkig is dit nu helemaal weggetrokken.
Wij zijn er heel blij mee, met de sterilisatie.:)
Hallo Samira,
Bedankt voor je reactie! Ik zal er nog eens goed over moeten nadenken!
Perdie is 6 en is enkele maanden geleden gesteriliseerd. De reden hiervoor was ten eerste omdat ze na elke loopsheid verschrikkelijk veel last had van het schijnzwanger zijn. Ze zat echt een hele tijd niet goed in haar vel en het werd elke loopsheid erger. De tweede reden was ons gecastreerd reutje Orga, hij had namelijk nog heel veel interessen in haar en probeerde haar dan toch te dekken. Het was zo erg dat ze zelfs eens vastzaten en ze apart zetten was erg moeilijk.
Bij de sterilisatie is bij haar heel de baarmoeder weggenomen. Het is werkelijk het beste idee ooit geweest! Perdie is helemaal open gebloeid en zit veel beter in haar vel. Ze is enthousiaster, speelser en ze doet dingen die ze voordien niet durfde! Het is denk ik wel uitzonderlijk dat een sterilisatie zoveel positieve dingen met zich meebrengt want ik heb vooral negatieve ervaringen gelezen... Dus denk er ook aan dat je teefje wat feller kan worden. Als het je enkel en alleen om het bloedverlies is te doen zou ik zelf het risico niet nemen...
Je moet niet aan je eigen "ik" denken.
Het gaat er om of je hond er zelf baad bij heeft of niet.
Heeft ze een stabiele loopse periode? Is ze niet schijnzwanger geweest?
Dan zou ik dat een reden vinden om niet te sterreliseren.
Is ze onzeker met andere honden? Dan juist niet sterreliseren, ze kan dan nog onzekerder worden en het (kan!) over gaan tot angst-agressie.
Als jij de loopse periode zo vervelend vind, waarom heb je dan voor een teef gekozen? Dat weet je toch van te voren al!?
Ik vind het een hele domme reden als je haar alleen sterrelisseert omdat jij het bloed vervelend vind.
Ik zou zeggen niet doen!
Mijn meisje is op het moment voor de eerste keer loops. We hadden al besloten om haar te laten helpen na haar eerste loopsheid, nu ze loops is weet ik het zeker.
De meningen verschillen heel erg en van beide kanten kan ik het zeker snappen.
Waarom wij wel voor een castratie kiezen:
-Thalia houd zichzelf niet schoon, dus overal in huis ligt bloed. Een schone broek aandoen heeft geen zin. Dus als je van huis gaat, eerst nog even omkleden. Haar broekje trekt ze uit en vervolgens gaat ze het inleg kruisje verscheuren, dus dat was ook geen optie.
- Thalia is gewend om iedere dag los te lopen. Nu mag ze dit al 2 weken niet meer en mijn meisje is echt niet te genieten aan de riem. Ze trekt, om de halve minuut probeert ze mijn arm uit de kom te trekken. Ze piept, ze loopt voor me voeten, ze is alles kwijt wat we haar geleerd hebben aan gedrag aan de riem. Dit loopt uitermate vervelend.
- Hoe goed ik ook oplet, er is altijd wel een reu die haar ruikt waarvan ik het niet door heb en dat baasje ook te laat. Zoals laatst, er kwam ineens een herder op haar af, Gruul begint te blaffen waardoor Thalia ook begint te blaffen. Die herder krijgt op zijn kop (terwijl hij er eigenlijk ook niks aan kon doen) en ik had nergens even tijd om te zeggen dat het niet de schuld was van de herder. Want ik vond het zielig dat de herder op zijn kop kreeg.
Ik woon in de stad dus helaas heb ik niet veel gras waar ik ze uit kan laten.
- Omdat ze haar energie niet kwijt kan (zichzelf juist meer opfokt tijdens het wandelen) is ze in huis ook niet meer de gezelligste. Ze piept om alles, als ik Gruul knuffel springt ze letterlijk op zijn hoofd om ook aandacht te krijgen. Ze loopt Gruul ook flink lastig te vallen, hij heeft er zelfs wondjes aan over gehouden.
- Schijnzwangerschap hoop ik dat het niet gebeurt, maar dat is nu nog te vroeg om te zeggen.
- Minder kans op enge ziektes in de toekomst.
En dat zijn een paar punten waarom ik haar graag zou laten helpen. Ik heb al een aantal dierenartsen gesproken en ik weet ook waar ik haar ga laten helpen.
Ik vind het zelf dus niet raar om je meisje te laten helpen. Maar ik denk ook dat dit een persoonlijk iets is.
Hallo,
Bedankt voor jullie reacties!
Uit de reactie van Sem en Yasmine bleek dat ze het niet zouden doen vanwege het risico. Dat is dan ook de reden waarom ik twijfel.
Eline zei dat haar teefje minder luistert. Dat heb ik bij mijn teefje ook al ondervonden. Anders luistert ze erg goed en nu is dat wel een pak minder. Ik dacht eerst dat het daar niets mee te maken kon hebben maar dat kan dus wel. En ze is ook wat prikkelbaarder dan anders, ze gromt wat sneller enzo (Ik weet niet of dat er iets mee te maken kan hebben). En ook durf ik haar niet meer los te laten lopen omdat er nog al veel reutjes in de buurt zijn. De ziektes is natuurlijk ook wel een voordeel, maar daar zou ik het niet voor doen. En voor een schijnzwangerschap ben ik niet bang, want die krijgen ze dan meestal in de eerste of tweede loopsheid. En daar is ze al lang voorbij.
Sommigen vroegen ook waarom ik voor een teefje heb gekozen. Dat is omdat reutjes meer weglopen als er teefjes in de buurt loops zijn. En ook omdat ik al een teefje had. maar die is ondertussen wel gesteriliseerd omdat ze last kreeg van schijnzwangerschappen. Zij is dus al vroeg gesteriliseerd.
Maar de reden waarom ik nog twijfel is omdat ik ben voor het risico omdat mijn teefje al wat ouder is om gesteriliseerd te worden.
Zijn er misschien mensen die ervaringen hebben met steriliseren op deze leeftijd ongeveer?
Iedereen is bedankt voor de reacties!!!
Groetjes,
Lara
Ik laat mijn teven met opzet rustig intact volwassen worden.
Na castratie heb ik geen veranderingen gemerkt in gedrag. Ze waren niet angstiger of minder snibbig o.i.d.
Het voordeel is duidelijk: geen viezigheid meer in huis, geen verliefde reuen die achter je aan blijven lopen, en geen kans op baarmoeder ontstekingen e.d.
De nadelen van castratie/sterilisatie zijn er genoeg. Google maar eens wat je teefje allemaal te wachten kan staan aan kwalen als ze gesteriliseerd is.
Het enige wat ik weleens bij honden van anderen gezien heb: ze kunnen wat urine gaan verliezen. In het ergste geval moet je hond permanent een broekje aan vanwege urine die ze niet meer kan ophouden.
Je zegt dat je niet bang bent voor schijnzwangerschap omdat dat meestal voorkomt bij de 1ste of 2de loopsheid, maar bij ons was dat toch anders. Toen ze net bij ons was was ze 3 jaar en werd ze loops en nadien geen last, maar bij elke loopsheid kwamen er toch kleine probleempjes bij dus uit mijn ervaring kan ik wel zeggen dat ze ook op latere leeftijd last kunnen krijgen van schijnzwangerschap. Maar dat kan je dan sowieso nog afwachten. Vergeet ook niet dat er een verhoogde kans is op incontinentie, zeker bij grotere rassen. Goed de pro's en de contra's afwegen
Ik wou Jolie nooit laten steriliseren omdat ik het onnatuurlijk vond... haar loopsheid werd langer en langer en ze bleef maar schijnzwanger worden vlak erna, tijdens de schijnzwangerschap was ze zichzelf niet, dus had ik mijn hond niet voor 2 maanden aan een stuk; ze was écht zielig.
Op de flyball moest ik haar alles dan helemaal opnieuw aanleren, er zat geen fut in écht niet wie ze was (zelfs eten gekocht waar honden energieker van zouden worden in de hoop dat ze terug zichzelf zou zijn).
Uiteindelijk omwille van de schijnzwangerschappen en haar tristesse toch maar de stap gezet. Ze was toen twee jaar.
Ik had schrik dat ze dik zou worden: is niet gebeurd.
Ik had schrik dat ze permanent lomer zou worden: is niet gebeurd.
Ze was gewoon zichzelf helemaal, het hele jaar door. Geen bloedvlekken meer, geen periodes meer dat je niet naar de hondenschool kon, of ze los kon laten aan de leiband, ze is niet meer triestig (schijnzwangerschap) en daarnaast nog eens aanzienlijk minder kans op verschillende kankers. Ik ben helemaal bijgedraaid
Sooki wordt in oktober gesteriliseerd en ik kan bijna niet wachten (ook omdat er een overgebleven melktand weg moet die nogal stinkt :s en ik dat in één narcose wil laten doen). Tegelijk ben ik ook bang: wat als ik nu net die hond heb waarbij het mis gaat (Sooki heeft een afwijking aan zijn neusje en ademt nogal moeilijk, daarmee ben ik extra bang).
Dus: ik ben overtuigd van de voordelen van sterilisatie maar ben tegelijkertijd toch altijd ongerust als ze geopereerd moeten worden, maar dit is wss normaal.
Of je het al of niet laat doen moet je zelf kiezen natuurlijk. Dit was mijn verhaal mss haal je er iets uit
Trouwens Sooki is net voor de eerste keer loops geweest (veel langer dan Jolie) én ze is meteen schijnzwanger...
Hallo,
Bedankt voor jullie reacties!
@ Yasmine: Oh, dat wist ik niet! Bedankt dat je me dat toch even vertelt. Ik dacht echt dat dat niet kon! Ik was dus fout. En het is toch wel belangrijk dat ik dat weet! Bedankt!
@Angie&Jolie: Ik heb zeker wat aan jou reactie, hoor! Alleen zou ik haar laten steriliseren omdat ik het bloedverlies beu ben en ze zich anders gedraagt. Ze is minder lief en minder gehoorzaam. De loopsheid duurt bij haar 2 weken. En ik ben ok altijd bang als ze moeten geopereerd worden! Ik heb nog maar twee keer meegemaakt, maar ben er nooit gerust in. Dat was een keertje voor een bloedoortje en dan een keer voor een sterilisatie. Dat verliep allemaal goed, dus had geen reden om schrik te hebben! Bedankt voor de reactie! En veel succes met sterilisatie van Sooki!!!
Groetjes,
Lara
Graag gedaan en ik denk dat iedereen zo zijn/haar eigen redenen heeft
Ik zou het mits het niet medisch is niet meer laten doen, hier een teef op haar 5de geholpen en ze is nu dus incontinent. Geloof me als je bloed niks vind , vind je dit helemaal vreselijk.
naast dat er ook vacht en gedrag veranderingen kunnen plaats vinden zijn er nog veel meer nadelen. Zoals andere vormen van kanker die hoger worden.
bij hele jonge teven en bij hele oude heb je meer kans op incontinentie.
Je kan ook voor kiezen om alleen haar eierstokken te laten verwijderen. Is hetzelfde effect als een complete castratie. Doordat de baarmoeder blijft zitten minder kans op incontinentie, maar je hoeft niet bang te zijn voor een baarmoederontsteking. Doordat de baarmoeder buiten werking wordt gezet, verdroogd deze en vindt alles op een rustige manier zijn plek weer in de buik zonder gelijk vervelende bijwerkingen van incontinentie enz. Maar dan moet de baarmoeder er natuurlijk wel in goede conditie zijn.
Of je de baarmoeder wel of niet weghaalt veranderd niets aan de kans van incontinentie. Heeft hetzelfde effect
Ooh ja, nog vergeten te schrijven:
Snuit kreeg een enorme "allergische" reactie van haar loopsheid. Haar héle lichaam zat onder de dikke bultjes van ongeveer 2 cm, echt een stuk of 50 over haar lichaam verspreid.
Dus nu laten steriliseren, maar het bracht ook nadelen met zich mee:
Snuit luistert veel minder, loopt alleen nog haar neus achterna.
Ze is incontinejt geworden, en laat alles lopen in huis.
Bedankt iedereen voor de reacties! Zal er nog eens goed over nadenken!
loopsheid is geen ziekte.
Met een goede loopsheid is niks mis mee.
Als je niet wilt dat ze gedekt wordt wanneer ze loops is op aparte tijden gaan waar weinig honden lopen en losloop veldjes vermijden en haar 3 weken aan de lijn houden.
Mijn mening is in een gezond dier hoef je niet te snijden.
Pas als ze last krijgt van haar hormonen dat haar laten helpen de enigste optie is en als het medisch is.
Hallo ,
@Janno: Bedankt voor je reactie. Ik laat mijn hond niet los als we gaan wandelen. Maar ik kan ze in mijn eigen tuin gewoon niet los laten. Omdat ik bang ben dat het reutje van de buren een bezoekje komt brengen. Maar je hebt misschien wel gelijk. Mijn hond is gezond en heeft zelf geen last van de loopsheid, dus waarom zou ik er iets aan doen. Maar ik vind het gewoon vervelend dat ze zichzelf niet schoon houd en dat ze minder luistert. Maar dat is waarschijnlijk bij de meest teefjes zo. En als ik haar laat steriliseren dan zijn misschien veel ergere problemen. Maar toch twijfel ik nog.
@Samira: Ik hoor dat er veel negatieve dingen gebeurde na de sterilisatie. Hoe oud was jou hondje na de sterilisatie?
Maar ik zal ook nog eens met de dierenarts gaan praten. Die heeft ervaring met dat soort dingen.
Groetjes,
Lara
Snuit werd gesteriliseerd na haar eerste loopsheid, leeftijd weet ik niet precies, maar ze werd vrij laat loops volgens mij.
Nouja ik ben DA assistent en dingen als incontinentie enz gaan ze niet toegeven. Da's zijn onterecht heel erg voor castratie ze vertellen alleen de voordelen en bijna niks over de nadelen.
Ja, dat merkten wij ook.
Wij lieten onze hond steriliseren, en een paar weken naar de sterilisatie liep ze alleen nog maar haar neus achterna, en luisterde ze minder.
Dus wij vroegen het aan de DA, ja, zeiden ze, dat kan door de sterilisatie komen.
Dus wij dachten: Hadden jullie dat niet van tevoren kunnen zeggen? Maargoed, niets aan te doen.
Nu, ongeveer 7 maanden later begint ze alles te laten lopen in huis, ze plast soms wel 8 keer op een dag gewoon op haar mand. Blijkt dat dat waarschijnlijk ook door de sterilisatie komt... hadden ze misschien ook even kunnen melden van tevoren... ;)
Zou zo netjes zijn...
Maar voor sommige dingen ia niet de moeite genomen om te onderzoeken zoals incontinentie en dan word er gewoon geroepen neehoor dat kan niet...
Hallo,
Bedankt voor jullie reacties allemaal!
@Samira: Bedankt voor het antwoorden en je reactie daarna!
@Michelle: Het aan de DA vragen heeft dus niet veel nut. Dan kan ik me die moeite ook maar beter besparen!. Bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Lara
Je kunt het best vragen , ik ken jou da niet maar je moet wel in je hoofs houden dat ze vaak niks over nadelen zeggen soms alleen van de vacht kan veranderen maar sw vergote kans op incontinentie en kanker weer niet. Dus hou dat in je achterhoofd , bellen kan nooit kwaad haha
Oké Michelle, ik zal morgen eens even bellen om te horen wat ze zegt. En zoals jij zegt: bellen kan nooit kwaad!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?