Ziva, mechelse herder uit een politielijn, wordt deze week 14 weken oud. Sinds haar 7 weken hebben wij haar in huis. Aanvankelijk verbleef ze in huis in de bench, en de achterhal. Nu leeft ze al een aantal weken buitenshuis, in een kennel, met mooi hok. Vanaf het begin weigert ze haar behoefte te doen wanneer ze aangebonden is. Plassen doet ze wel gewoon, maar de grote boodschap stelt ze uit totdat ze los gelaten wordt, of tot wanneer ze terug in de kennel is (in het begin totdat ze binnen in huis was). Als ze uit de kennel gelaten wordt, zonder leiband, doet ze haar ding binnen 3 minuten. Als ze aangebonden wordt, weigert ze, al moeten we 3 uur met haar buiten blijven. Vanaf dat ze dan weer binnen is, doet ze haar ding gewoon in de kennel. Ik ben ten einde raad, ik weet het echt niet meer. Ook de hondengedragstherapeute weet het niet zo goed meer. Heeft iemand hier al van gehoord of er ervaring mee? Alvast bedankt voor je reactie!
Heb ooit een onderzoek gelezen dat sommige honden hun nr. 2 doen wanneer bepaalde magnetische velden helemaal in lijn zijn.. Dat kunnen ze zonder lijn schijnbaar makkelijk opspeuren en met worden ze daarin belemmerd.
http://www.nu.nl/wetenschap/3667245/honden-poepen-in-lijn-met-aardmagnetisch-veld.html
Hier staat het ook gedeeltelijk beschreven. Misschien is dit de reden? Zou niet weten hoe je haar kunt leren dit aan de riem te doen... Ze heeft schijnbaar een bepaald ritueel, of zo, of thuis...
Heb je het al eens met een echt lange lijn geprobeerd zodat ze de mogelijkheid heeft op grotere afstand van jullie haar grote behoefte te doen. Probeer je ook eens van haar weg te draaien daarbij. Als ze los is en ze haar behoefte'beschut' doet bv. met haar achterwerk id struiken, geef haar die mogelijkheid dan ook ad lijn. Het kan goed zijn dat ze nog te onzeker is naar jullie en/of de vele honden die hun 'boodschappen' op jullie route al achtergelaten hebben.
Zo loop ik zelf juist vaak niet op de stoep langs een groenstrook maar ga als die breed zijn juist op de groenstrook zelf lopen zodat mijn kerels die vaak TE graag op die ' boodschappen' in gaan wat minder afgeleid zijn. En we samen wat kunnen doen.
Soms hebben honden inderdaad gewoontes waarbij je jezelf op je achterhoofd staat te krabben.
Mischien is er wel een keer hard aan de riem getrokken per ongeluk, en heeft ze daardoor de verbintenis gelegt.
Van de andere kant, als ik even de hondenlogica neem.
Een hond aan de riem kan geen kant uit.
Als die dan ook nog moet poepen is die helemaal kwetsbaar.
(plassen gaat ook sneller dan poepen)
Soms is het niet anders en is de oplossing het maar gewoon acsepteren.
Ze poept gelukkig wel, dus het probleem is niet lichamelijk.
Je kan haar loslaten op plekken waar je wel even los kan tijdens het poepen.
Of als er geen andere hond in de buurt is.
Maar heb je ook al wel eens een tuig geprobeerd?
Probeer eens een autogordel voor honden en laad haar daar eens een paar keer mee uit.
Doet ze dan wel poepen? Gelijk belonen met je stem.
Dan weet je dat het de halsband is.
En wat zou er gebeuren als je de riem even loslaat als ze poept?
Dit kan je doen met een vaste riem, maar moet je nooit doen met een flexilijn.
Ook moet ze al gewend zijn aan het slepen van de riem achter haar.
Maar dat is beter om dat in huis te trainen.
Dan kan ze daar er rustig aan wennen.
En anders? Tja, dan is het maar zo.
Elke hond hier heeft wel rare/maffe gewoontes die gewoon niet te snappen zijn.
(Alsof wij mensen geen rare gewoontes hebben )
Waar heb je in hemelsnaam een hond voor nodig om hem in een kennel buiten te proppen
Ik vind een kennel ook zo zielig! En ik spreek uit ervaring. Onze oude buurman heeft een kennel achterthuis voor een politie hond. De kennel wordt af en toe schoon gespoten met de hoge druk en de hond mag 1x in de 3 dagen een wandeling maken. Sinds kort heeft hij een blafband, omdat hij de hele buurt bij elkaar jankte. Nu jankt ie van de pijn wanneer hij weer een schrok krijgt. Je hoort hem dan echt krijsen . Zo zielig. Een kennel is geen hondenleven
Volgens mij was dat niet echt de vraag van TS
Een andere riem proberen die er heel anders uit ziet, en misschien wat langer is.
Misschien heeft je hond daar een link mee gelegd of de één of andere manier.
Het kan natuurlijk zo zijn, dat bepaald ''probleem gedrag'' door een kennel zou kunnen worden veroorzaakt.
En mooi als mensen daar dan misschien een oplossing voor kunnen geven.
Het enkel.....een kennel is verschrikkelijk......daar schieten we niet zoveel mee op ben ik bang.
En iedereen mag daar natuurlijk zijn eigen topic over maken..geen probleem.
(Een kennel is in deze voor mijn gevoel precies het zelfde als binnen in huis.
En binnen laten we de uitwerpselen dus ook niet een hele dag liggen.
In sommige gevallen kan een hond het idee hebben dat zijn kennel, zijn tuin het gebied is waar je mag poepen.
Buiten dat stuk.?? wordt het lastig.
Als mensen hun hond dus leren om niet binnen te poepen...belonen..(en dus ook niet in het kennel), moet de hond ergens anders heen.
Stel jezelf voor de grap de vraag:
Waarom zou de pup het anders doen.?..waarom zou de pup op de openbare straat moeten en willen poepen..?
Als de hond op een gegeven moment moet....dan moet ze.
Of er dan een riempje aan hangt , of niet..
Al duurt het een dag..
Maar net als met de mensen die hun pup binnen hebben zitten..
24 uur per dag je focus erop.
Desnoods 39 keerde straat op met je pup.(de meeste herkennen dat wel )
Zodra je af en toe even vergeet om op te letten.(gebeurt toch makkelijker als de hond buiten zit), dan heeft je hond misschien nog wel een jaar nodig om te snappen wat de bedoeling is.
Trainen, trainen, herhalen, herhalen, herhalen...
En zorgen dat het zo min mogelijk fout gaat.
Ik vind dit ondertussen typisch puppy gedrag
Jolie (eerste hond, intussen bijna 5) deed vroeger ook nooit op wandeling, ze ging zelfs niet graag wandelen toen ze klein was
Dat is dan plotseling gekeerd en nu wil ze niets liever dan altijd maar wandelingeskes doen en ze houdt écht op tot we gaan wandelen ipv omgekeerd.
Sooki (net 1 geworden, nu 4 maanden bij mij) doet het anders: ze houdt zowiezo langer op en gaat dan in één keer langer ipv Jolie die meerdere, kortere plasjes doet. Op wandeling doet ze ook bijna nooit, maar het begint te komen. Volgens mij moeten ze gewoon eerst even wennen ze leren het wel
Soms sneller dan verwacht, wij hebben twee grote mijlpalen deze maand:
- Sooki springt bijna niet meer tegen de raam (deed ze voordien aanhoudend)
- Sooki loopt niet meer als een gek de parking op als ik de poort nog maar open doe ze wacht tot ze mag
Hoe hebben we dit resultaat bekomen: gewoon volhouden en consequent zijn goed gedrag belonen En we zijn pas begonnen met het afleren aan het begin van de vakantie, dus je ziet het kan soms ineens snel gaan :p ik merkte zelfs niet dat ze niet meer tegen de raam sprong tot ze het een tijdje niet meer gedaan had écht super.
Dankjewel voor de reacties.
Landseer ect: ze vertoont dit gedrag van het begin af aan, ook toen ze nog binnen in huis kwam, en dus van daaruit buiten gezet werd. Met een leiband aan doet ze helemaal niks.
Ik heb uit de reacties vooral geleerd en onthouden dat ik inderdaad een puppy onder handen hebben. Ze moet nog veel leren, heeft nog een hele weg af te leggen. Dus.... ik ga meer ontspannen, en rustiger met dit alles omgaan. Rome is tenslotte ook niet op een dag gebouwd. En kleintjes hebben tijd nodig om groot te worden.
Als dat je insteek wordt....heb je al een veel makkelijkere puppytijd.
Dus niet : "AAAAA...*zucht*, waarom doet mijn pup dit nou nog steeds wel/niet"
Maar : "wat doe ik verkeerd , dat mijn pup het nog niet snapt"
Heel herkenbaar! Yuki poept ook niet aan de lijn! Wil het liefst achter een bosje haar behoefte doen. Moet er wel om lachen, zeg altijd dat het net een mens verkleed als hond is. Wil gewoon privacy! Meestal is het geen probleem omdat ze altijd los mag lopen van ons, maar soms als het niet kon en ik al een uur met haar gelopen had zonder dat ze iets deed, raakte ik wel geirriteerd. Ben toen wel begonnen met trainen door steeds te zeggen plasje en als ze plasje of poepje doet direct te belonen met snoepje of spelletje. Zo wil ik haar meer conditioneren. Soms poept ze nu aan de lijn (flexi) en dan beloon ik haar natuurlijk. Maar ze is al anderhalf en de keren dat ze dit gedaan heeft zijn op een hand te tellen. Yuki is sowieso een kieskeurige dame die ook niet zo maar ergens plast, daar neemt ze echt de tijd voor. Ik denk ook dat als een hond de keuze heeft ze het liever niet aan de lijn doet. Ziva heeft die keuze omdat de kennel voor haar schijnbaar nog niet tot haar eigen nest behoort, net zoals hondjes die in het begin nog in de tuin plassen en poepen. Dat gaat op den duur over. Ze is ook pas 14 weken. Gewoon geduld.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?