Ik lees en hoor vaak dat rauwe eieren goed zouden zijn voor honden.
Maar nu las ik het volgende:
Het eten van rauwe eieren zou volgens de volksfabel goed zijn voor de hond en kat. Zo zouden zij verzekerd zijn van een prachtige, glimmende vacht. Niets is minder waar. Rauwe eieren bevatten enzymen die de biotine en Thiamine afbreken Biotine is belangrijk voor de vet en suikerstofwisseling en nodig voor de productie van vetzuren terwijl Thiamine ofwel vitamine B1 nodig is om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken.
Is bovenstaande waar.
Ik geef haar biotine supplementen voor haar slechte vacht. Als eieren dit af breken heeft het dus geen zin om te geven.
Wij geven onze honden regelmatig een rauw eitje door het avondeten. Vacht ziet er prima uit en ze zijn gezond.
Ik ben geen deskundige en weet niet of bovenstaande waar is of niet, maar voor mijn honden heeft een rauw eitje op z'n tijd goed gewerkt voor hun vacht. En ze vinden het heerlijk ;)
Hier wordt ook meerdere malen per week een rauw eitje gegeven.
Het klopt inderdaad. In eiwit zit een stofje dat zich bindt aan biotine waardoor het niet kan worden opgenomen door het bloed MAAR in het eigeel zit een grote hoeveelheid biotine en dat stofje in het eiwit weegt daar niet tegenop.
Het houdt elkaar dus keurig in balans en kan gerust gegeven worden en is inderdaad goed voor de vacht.
Ik geef haar nu dus biotine tabletten. Als ik haar een ei geef zijn die tabletten niet meer nodig begrijp ik.
ook voor jezelf, maar zeker voor je hond.
eieren bewaren in de koelkast, niet langer dan vier weken .
Gewijzigd op: 08-07-2014
Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij.
Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.
Bron van eiwitten
Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.
Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
Cholesterolgehalte
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.
Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes
Geen rauw ei maar "gekookt" geef ik. Ook honden zijn vatbaar voor salmonella.
Hier krijgen de honden 1x in de week een rauw ei.
Freggle al 13 jaar en Black 8 maand.
Dit is weer zo'n stukje waarvan ergens de klepel nog zwerft. Van dat 'niets is minder waar' wil ik dan 'bewijs' zien dat dit ook daadwerkelijk zo is.
Eieren zijn een welkome aanvulling op het geheel. Het is niet zinvol om geen eieren te voeren afgaande op het stukje wat hierboven is geschreven.
Even scrollen naar eieren:
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/voeding.htm
Heeft je hond vachtproblemen? Kijk dan eerst naar de basisvoeding en geef vooral die zaken die bijdragen aan een gezonde vacht. In zijn algemeenheid horen eieren daar zeker bij.
Mooi zo :-) Fedor krijgt regelmatig een eitje. Hij komt me helpen om de kippen te verzorgen. Als beloning krijgt ie dan vaak een eitje.
Ik geef hier alleen gekookte eieren (zonder schil natuurlijk).
Mijn honden zijn niet gewent aan kvv of barf, vandaar
Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort?
Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. Verhitting maakt avidine onwerkzaam. Pat McKay raadt daarom aan om het ei zodanig te verhitten dat het eiwit gekookt is en het eigeel nog rauw. Echter zal een biotinetekort alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet, het eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.
Bron en meer info:www.voerwijzer.com/eieren
Je hond hoeft niet aan rauw vlees gewend te zijn om een rauw ei te verteren.
Ik heb gehoord dat honden die geen rauw vlees gewend zijn, sneller kans hebben om ziek te worden van rauwe eieren. Ik neem daarom het risico niet. Daarnaast eet ik zelf ook geen rauwe eieren, omdat ik niet ziek wil worden, dus ook mijn hond niet
Er zijn legio honden die naast brokken ook rauwe eieren eten en daar niet ziek van worden. Wel of geen risico...........een brokkenhond die geregeld in het veld kadavers vreet, hoeft daar per defnitie niet doodziek van te worden. Indirect zorgt het dier zelf voor een goede darmweerstand.
Daarnaast ben je nooit en te nimmer 'zeker' dat een zak brokvoeding geen Salmonella bevat. Dus in die zin zijn risico's nooit uit te sluiten. Wat iemand een 'risico' vindt, zou voor de hond zelf een verbetering van zijn algemene systeem kunnen zijn.
Risico's zijn er altijd, ook voor mensen. Maar ik probeer het zeker te voorkomen.
Afweersysteem is er voor nood/ indien nodig.... de methode van vaccins gaat zeker niet op voor vergiftiging (o.a. Salmonella). Daar kweek je geen weerstand mee maar verzwak je het dier waar weer andere problemen mee opduiken.
Een gezonde darmflora wordt mede in stand gehouden door soortgebonden bacteriën. Een klein percentage omgevings salmonella bacteriën is daar in de regel een normaal onderdeel van en veroorzaakt geen infectie. Op het moment dat een dier door wat voor reden dan ook verzwakt is, ziet o.a. Salmonella kans om door te breken en dan noemen we het infectie, waarbij het dier dan ook ziek wordt. De meeste verzwakkingen in die zin ontstaan doordat de darmflora wordt voorzien van inadequate voeding, waardoor Salmonella juist kans ziet om door te breken. Diverse humane onderzoeken en hypotheses zijn erop los gelaten, waarbij als simpel voorbeeld kan worden genomen dat bepaalde culturen waarbij veel rauwe vis wordt gegeten nauwelijks vatbaar zijn voor Salmonella of andere bekende op het vlees voorkomende bacteriën. Dus weerstand heeft er enorm veel van doen, een gezonde maag- en darmflora creëren, zodat het lichaam zich tegen eventuele pathogenen kan weren. Salmonella is echt overal in onze omgeving, dus niet alleen toevallig in eventueel een ei of andere voeding............
Heel interessant Golden en ik begrijp wat je uitlegd (goed uitgelegd).
ECHTER, met deze stelling ben ik het absoluut niet mee eens. De reden dat het lichaam minder "reageert" op vergiftiging is dat door het alsmaar opnieuw toedienen het lichaam stopt te reageren erop. Dit is uiterst ongezond! Je maakt het lichaam niet resistent maar gewend aan zaken die er niet horen. Zo kan iemand door alsmaar kleine dosis gif (bijv. Ciancaly) niet sterven en het lichaam eraan laten wennen (bekend in de forensische wetenschap). Nu is dit lichaam echt niet gezond....al is die resistent.
Ditzelfde gebeurd in culturen die rauw voedsel eten.
Een gezond lichaam zal juist wel reageren en trachten het eruit te krijgen. Resistent maken is onwenselijk, je went het lichaam niet te reageren op onwenselijke indringers. Uiteindelijk vloeien er andere problemen uit voort.
Wow.wow.wow........
Euhm...dit is wel een erg wetenschappelijke benadering van een simpel eitje.?!
Ja, of je moet in een steriele bunker wonen , die de hele dag door wordt bespoten met een anti bacterieel middeltje.
En ondanks alle wetenschappelijke gronden.
Maar gewoon even als simpel nadenken wezen , die niet belast is met een wetenschappelijke achtergrond.
Elke hond...kan toch gewoon een rauw ei eten zonder hier aan te overlijden of ziek te worden....??
Dat dat er niet 44 op en dag moeten zijn.? logisch.
Dat je het niet wilt voor jou hond.?..okee.
Maar algemene stelling is toch dat een rauw ei geen enkel probleem hoort te zijn voor een gezonde hond..?
Aan Blaise:
Jij beschrijft een situatie waarbij jij er per defnitie al vanuit gaat dat Salmonella altijd (in dit geval een ei) voorkomt. Maar dat is dus niet zo. Mijn honden, die al jaren rauw gevoerd worden, dien ik niet dagelijks Salmonella toe. In het geval van het ei, is er maar een geweldig klein percentage waarbij Salmonella wordt geconstateerd in die zin en komt de voedselketen vaak dan ook niet in. De hond die daar toevallig mee in aanraking komt, wordt daar in de regel niet ziek van.
Ik verwacht zo dat er enorm veel meer risico's in de omgeving zitten, dan dat honden ziek worden van Salmonella in ei.............of brokvoeding. In de periode 2006 tot aan nu is er in USA een enorme drift ontstaan naar de jacht op Salmonella. Er bleken 2 fabrikanten van enorm veel merken diervoeding te zijn, die Salmonella in omloop brachten. Enorm veel gefabriceerde voedingen werden teruggeroepen, niet omdat honden massaal het loodje legden, maar omdat het eventueel een risico vormde voor de mensheid. Er waren in de periode tot aan 2009 zo'n 17 eigenaren van huisdieren in het ziekenhuis beland. Veroorzaakt door aanraking met de voeding, dus eigenlijk een inadequate handeling waarbij wat mij betreft een slechte hygiëne ontbrak.
Het is niet zo zwart/wit, zoals jij dit wilt laten voorkomen.
Klopt helemaal Golden, het zit er niet per definitie in hoor. Maar net als mensen om deze reden geen rauw ei nemen (al doen sommigen het ook hoor) met dezelfde reden geef ik ze dus niet aan mijn hond rauw.
Uiteraard moet iedereen zelf weten wat die doet. Was gewoon even met elkaar over het onderwerp praten erover (kwam spontaan zo uit....hoop niet dat je dit als vervelend ervaren hebt, was zo niet bedoelt, vond het gewoon interessant).
Het maakt mij niet uit of je het wel of niet rauw geeft.
Maar jouw hond (of liever de 'gezonde' hond in het algemeen) heeft het systeem om hier goed mee om te gaan en een mens die dat niet gewoon is of een verzwakt mens, in de regel niet. Ik vind het niet vervelend. Integendeel. Voeding is mijn vakgebied, dus ik babbel daar graag over.
Haha Landseer....
Een dier (of mens) kan zwakker zijn dan je soms vermoed. De een kan van salmonella lichte diarree krijgen (amper ongemak) en een ander doodziek worden en zelfs sterven (komt voor, vooral onder ouderen....mens/dier).
Golden, het probleem is niet zo simpel. Op het moment dat het lichaam moet weren en er zijn al andere zaken die slapend aanwezig zijn, kunnen juist DAN toeslaan ! Iedere afweer die het lichaam moet verrichten, is een verzwakking (vatbaar voor dingen die anders geen kans hebben). Persoonlijk probeer ik dus om dingen te voorkomen.
Niet steriel, zoals Landseer zegt, maar risico's te beperken door te koken.
Salmonella houdt juist stand als een inadequate voeding verstrekt wordt, waarop Salmonella als het ware prima kan overleven en zich razendsnel kan pathogeniseren. Een toevallig met Salmonella besmet ei (dat komt zeer weinig voor, benadruk dat nog maar eens) heeft geen invloed op het stimuleren van Salmonella-infecties.
En inderdaad, het probleem is zeker niet simpel. Om als voorbeeld te noemen: verricht eens een meting in jouw eigen koelkast, in vochtige schuren, in paardenstallen, etc.etc. Er zijn legio Salmonella stammen die niet voedingsgerelateerd zijn en toch enorm veel schade aan kunnen richten. Diverse wetenschappelijke 'onderzoeken' bijvoorbeeld die van brok versus rauw laten zien dat er meer omgevings Salmonella in de darm van de hond leeft, dan Salmonella die direct voedingsgerelateerd is. En dit wordt dan bewust toegediend, al dan niet per injectie, in grote hoeveelheden, waarbij de betreffende hond eventueel wat ziekteverschijnselen kreeg, maar niet noemenswaardig ziek met de dood tot gevolg. Hieronder waren ook pups, die per definitie al onder 'zwak' geschaard kunnen worden. Koken is al steriel, he....alle noemenswaardige nutriënten worden dood gekookt en enorm sterk afgezwakt.
Ja, nee. ikke begrijp..
Ik zie enkel een soort van ....hordes mensen.....die met het zweet op hun voorhoofd, en bloed doorlopen ogen het internet aan het afstruinen zijn opzoek naar potentiële gevaren voor zichzelf, of voor hun hond/huisdier.
Ik bedoel...3 minuten surfen op Hondenpage...En onze honden zouden gemiddeld niet ouder worden dan 2 jaar (als ik de lijsten met giftige planten en voedsel voorbij zie komen)
En op zich vind ik het ook best interessant hoe bepaalde stoffen werken, en wat die met een lichaam doen.
(als we het dan over de gemiddelde luchtvervuiling hebben waar ik geen hond of ander levend wezen tegen kan beschermen)
Maar ik heb het idee dat veel mensen als de dood zijn om iets verkeerds te geven aan hun hond.
Stofje a werkt op een bepaalde manier op de chemische fabriek binnen een hondenlichaam..
In een ei zit stofje a, dus 1+1 is 2.stofje a verbieden...
Dat je misschien 58 KG van het stofje a binnen een dag moet binnen krijgen om dat effect te krijgen.?, dat vind niemand meer interessant.
Stofje a moet een hond niet binnen krijgen.
Maar.......ik ben soms in het bezit van iets te grote oogkleppen..
Ik ga er altijd vanuit dat je tegemoet moet komen aan het spijsverteringsstelsel van de hond...en dat is erop ingericht om rauwe voeding te verwerken. Ook door omstandigheden verzwakte honden kunnen daar enorm goed mee omgaan en in veel gevallen floreren ze daar gewoon goed op. Dus ik zie totaal geen reden om mijn inmiddels oude honden, waarvan er 1 door andere factoren 'verzwakt' inadequaat te moeten voeren, omwille van een verkeerd uitgelegd Salmonella 'probleem'. Zo zijn er behoorlijk wat honden die 'verzwakt' zijn en juist een weerstandsverbetering kennen en in zijn algemeenheid redelijk goed in hun vel steken, door toedoen van de voeding. Dus nee, de term 'verzwakking' is te algemeen, te breed en te slecht onderbouwd in relatie tot een mogelijkheid tot Salmonella infectie. Liever heb ik geen dieren die zo op het onhondse randje van steriliteit moeten leven.
En alles waar 'TE' voor staat, is niet goed.....datzelfde geldt ook voor de mens.
Even wat relativering tussendoor :
Dus...ik mag wel "gewoon" onverschillig blijven... ....
Ik verwacht zo dat jij niet 'onverschillig' bent, maar redelijk bij de realiteit leeft.
En zo leven enorm veel gerespecteerde fokkers bij die realiteit met het het feit dat de betreffende ouderdieren en pups van carnivore afkomst zijn en goed floreren op een soortgerichte voeding. Dat houdt indirect ook in dat eieren aan pups en moederhond worden gegeven... om aan te sterken...na 'verzwakking'.
Voor wie het interessant vindt. Had nog een PDF file en heb hiervan de link opgezocht:
http://www.aspenbloompetcare.com/salmonella.pdf
Hahaha Landseer, fijne humor.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?