Ik heb een vraag. Wij hebben een heel lieve boerenfox van drie jaar oud met twee issues. Ze blaft (heel) heftig als er mensen binnenkomen, en onlangs heeft ze uit het niks iemand (licht, maar toch) gebeten. Ook springt ze soms tegen mensen op. Nou denk ik dat het iets met dominantie van doen heeft, aangezien ze bij ons thuis bijvoorbeeld op de bank mag liggen en wij haar niet héél erg strak houden als het gaat om als eerste door een deur gaan, voor de baas aan de kant gaan, op de grond met haar spelen, et cetera. Kan dit inderdaad met elkaar te maken hebben?
Mijn advies zou zijn:
Het heeft niets met dominantie te maken, eerder met onzekerheid. Doordat leiding aan de hond ontbreekt neemt de hond een taak op zich die de hond duidelijk niet aan kan. Neem zelf de leiding weer over, wees duidelijk en consequent naar de hond. De hond zal zich hier veel prettiger door voelen en het ongewenste gedrag zal afnemen. Een hond moet er op kunnen vertrouwen dat een baas te allen tijde alles onder controle heeft.
Onze Kansou is ook zo een geval. Hij is een herplaatser en probeerde in het begin iedereen aan te vallen die binnenkwam (niet echt aan te raden voor een Mechelaar). Als er nu iemand komt gaan ze alledrie in de bench en ze komen er pas uit:
1 Als het bezoek zich er comfortabel bij voelt want niet iedereen is even hond-minded (als het echt niet lukt en het weer staat het toe laten we de honden in de tuin)
2 Als ze zelf gekalmeerd zijn; geen geblaf of gegrom.
3 Als we ze in het oog kunnen houden, er zijn tenslotte 2 herplaatsers bij en 100% betrouwbaar zal hun gedrag wel nooit worden, daarvoor waren ze te ver heen.
(gewijzigd wegens te vroeg verstuurd)
Ik denk dat we hetzelfde bedoelen met dominantie en onzekerheid, Gea. Wat ik wel vreemd vind, is dat wij volgens mij wel duidelijk zijn en zij daar ook heel goed naar luistert. Ze beet toen ze aan de lijn was, dat lijkt toch een situatie waarin je de controle hebt. Maar goed, blijkbaar niet, want anders doet ze dit niet.
Enneh, Liesbeth, gewoon laten blaffen en de herrie weerstaan totdat het ophoudt? Zullen de buren blij mee zijn:-)
Een hond bijt niet zomaar.Er moet een situatie zijn geweest waardoor de hond zich genoodzaakte voelde om te bijten. Ik denk dat je een stukje lichaamstaal van de hond hebt gemist en het daarom 'uit het niets' lijkt. Wat gebeurde er voorafgaande voor de hond beet? Als je de oorzaak weet, kun je dat namelijk eerder opmerken en voorkomen. Bijten is niet niks.
Dat blaffen is herkenbaar, hier ook een (kruising) boerenfox die ik af en toe wandelend luchtalarm noem haha.
Wat hier vooral helpt is geestelijk veel meer aan het werk zetten, het zijn hele slimme hondjes die graag wat te doen willen hebben.Daardoor komt er meer rust in het koppie en nemen ze ook wat beter hun rust. Kwa visite en blaffen hielp het hier door met de hond naar buiten te gaan, visite te ontvangen bij de parkeerplaats en dan samen naar binnen te lopen. Zo stopte het blaffen. Misschien niet de ideale manier, maar ik denk dat het voor mijn hond het beste werkt. De overgang van stille rust naar 'drukte' van visite was hem gewoon te veel, die plotse druk in huis hebben we weggenomen door visite 'op te halen'. Mijn buren zijn daar ook blij mee.
Verder helpt het hier ook de hond naar zijn plaats te sturen met het commando blijf, tot visite rustig zit en de hond ook kalm is, dan pas toestemming geven om rustig gedag te komen zeggen. Ik vraag mijn visite ook de honden te negeren, dan zijn ze het snelst rustig.
Dat van die honden negeren, volledig mee eens, C. En je hond leren "lezen". Als Kanjou begint te "staren" is het tijd om hem af te leiden want dan loopt het gegarandeerd mis. Maar ik vraag ook aan mijn bezoek van hem ook niet aan te staren. Voor de rest een zalige hond maar dan gaat hij uit zijn dak. En niemand loopt op de herplaatsers af om ze te strelen, dat is strikt verboden voor alle bezoekers (Pippa heeft angstagressie). Zolang wijzelf alert blijven op de stress-signalen van onze honden en de bezoekers ook onze huisregels respecteren verloopt elk bezoek vlot.
Wat gebeurde er precies waardoor je hond beet?
Wb de Visite ben ik het eens met bovenstaande reakties.
Met dominantie heeft dit alles idd niets te maken, eerder met misschien onzekerheid of overprikkeldheid, onduidelijkheid. Over dominantie is hier een leuk en intressant stukje wat e.a. duidelijk maakt
https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-Wat-is-er-met-dominantie?.php
Verder zou ik ook heel goed op de lichaamstaal gaan letten, wat kan je hond aan, wat niet. Voor bijten zijn vaak al heel wat stresssignalen afgegeven.
https://www.youtube.com/watch?v=00_9JPltXHI
Honden aan de lijn hebben vaak meer spanning omdat ze dan soms gedwongen in situaties komen die ze niet aankunnen en dan ook nog eens niet kunnen reageren zoals ze eigenlijk zouden willen. Ik zou aanraden flinke bogen te maken om mensen, of andere honden of iets anders waar hij te opgewonden van raakt. Het is ook in hondentaal heel onbeleefd, en zelfs bedreigend om recht op iemand af te lopen.
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Wauw, wat een reacties. Dank! Ehm, er gebeurde eigenlijk niets bijzonders voor ze beet. Ik liep ons appartementencomplex binnen en we kwamen een buurman tegen. Binnen had ik haar niet aan de lijn en ze dook op hem af. Andere mensen loopt ze heel rustig voorbij. Aangelijnd én los. Dat is soms ook het geval in de hondenspeelweide. Ze loopt een poosje los, niks aan de hand, en opeens duikt ze op een andere hond of een voorbijganger en begint hard te blaffen. Andere honden negeert ze vervolgens. Er lijkt iets te zijn wat haar triggert. Sommige mensen zeggen dat het alles met dominantie te maken heeft, anderen weer niet. Ik ben vooral benieuwd wat ik eraan kan doen. Ik wil eerlijk gezegd niet afwachten tot het een keer misgaat. Verder is ze heel lief en gehoorzaam. We kan ze heel angstig zijn, met vuurwerk en knallen bijvoorbeeld.
ik denk eerder dat een situatie als op een hondenwei met vele mensen en honden misschien teveel voor haar is.
https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php
Groot gelijk dat je het niet uit de hand wil laten lopen. Zelf zou ik daar dan liever niet meer heen gaan maar haar op een andere manier aan haar beweging laten komen. Lekker samen een wandeling maken in de natuur is aan te bevelen.
Thuis veel hersenwerk doen (zonder druk) is ook een goede manier om rust in haar koppie te brengen. Af en toe een lekkere kluif of kong, voldoende rust om alles te verwerken.
https://www.hondenpage.com/hondenforum/166781/het-hersenwerk-topic!.php
Heb je de links doorgelezen? Kost wel even wat tijd, maar alle moeite waard.
Probeer eerst het woord "dominantie" eens weg te laten als je over je hondje praat.
Het omgaan met honden wordt dan veel gemakkelijker
En onzekerheid is wel iets heel anders dan dominantie hoor.
Het kan evengoed een heel onzeker hondje zijn dat ontdekt heeft dat ie met bijten al die griezelige dingen waar ie bang van heeft kan wegjagen.
Alleen een gt die het gedrag van je hond kan bekijken, kan je hier raad voor geven.
Angst, onzekerheid, onrust, het d-woord. Ik weet het niet, en het zijn ook geen labels die ik er zelf op plak. Ik wil alleen maar weten hoe je kunt oplossen wat ze doet. Maar goed, ik heb weer wat stof tot nadenken. En wat linkjes om te lezen:-) Misschien moet ik weleens naar een specialist gaan met d'r.
Het d-woord.... prachtig, je bent op de goede weg.
Ja echt, professionele hulp.
De goedbedoelde raadgevingen van die mensen uit je omgeving brengen je meestal nog meer in de war.
Zij zoeken meestal de schuld bij de hond zelf, terwijl zo'n "problemen" met honden al veel langer bezig zijn en zich opgebouwd hebben.
Het kan iets heel simpel zijn (vb uit angst) wat jezelf niet meer ziet, omdat het er al was toen ie een pupje was.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?