Het klinkt heel stom en ik heb een jaar lang met honden gewerkt en katten alleen toch heb ik het nooit echt geweten, zien honden nou kleuren? Volgens mij zijn ze niet helemaal kleurenblind
Wie kan mij hier wat meer over vertellen?
Groetjes Denise en Chica!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kleurenblind of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Volgens mij zijn honden niet kleurenblind, althans zeker niet volledig. Ik heb Lotje het verschil kunnen leren tussen een rood propje papier en een groen propje papier, moet ze aantikken met haar poot wat ik vraag. Moesten honden kleurenblind zijn, dan zou zoiets niet lukken
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Hoi Denise,
Honden zijn niet kleurenblind, maar zien kleuren minder goed dan mensen. Dit maakt het voor hen moeilijker omĀ bepaalde kleuren van elkaar te onderscheiden: b.v. een rode bal op het groene gras 'verdwijnt' daarin terwijl een witte bal ertegen afsteekt.
Honden kunnen s'nachts en in de schemering beter zien dan wij, doordat ze achterin het oog een reflecterende laag bezitten die binnenvallend licht opvangt, waardoor ze er beter gebruik van kunnen maken.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.Groetjes, en een poot van Joey,Cella.
Hoi Cella!
Hier heb ik zeker wat aan, nooit echt geweten joh bedankt!
Groetjes Denise en Chica
kijk eens op wikepedia.
wetenschappelijk onderzoek. Weet je gelijk dat je beter geen rode bal moet kopen voor je maatje.
Hoi Joep,
Ik heb inderdaad even gekeken op wikipedia en ik snap het van de rode bal. Chica heeft een rode Kong. Maar speelt hier altijd alleen maar binnen mee of als ze achter in de kofferbak zit. Zo te zien kan het geen kwaad want ze is ook echt weg van haar kong.
Groetjes Denise en Chica
Van die rode bal had ik eerst ook niet bij stil gestaan maar volgens mij is het toch Loek d'r favoriete kleur. De enigste bal waar ze op het veldje altijd achteraan ging en ook zelfs de bosjes voor in ging om terug te zoeken was een rode bal . Die was niet van haar zelf, geen enkele hond op het veld vond zijn eigen balletje interessant, die van de ander was altijd leuker. Maar toch dat ene rode balletje daar deed ze alles voor.
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Lotje kan wel het verschil zien tussen rood en groen als het naast elkaar ligt.
Maar het verklaart waarschijnlijk dan wel waarom Kai zijn rode leiband niet altijd direct in het groene gras ziet liggen bij het oefenen van het plaatszenden. Hij ruikt en dan ligt de leiband echt vlak naast hem, maar ziet hij hem precies liggen. Waarschijnlijk gewoon omdat hij hem dan dus ook echt niet ziet.
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Ik snap het echt niet van de rode bal in de groene grass..wie kan het me uitleggen????
Je kan het vergelijken met zwart wit tv,zo ziet de hond.
Toen Dobber drachtig was heb ik heel veel gegoogled op puppyinfo. Ik kwam op de site van Bonzo deze link tegen:
http://www.bonzopuppy.nl/puppy/puppyeyeview.aspx
Een hele leuke en goede uitleg over hoe een hond kleuren ziet. Beslist een aanrader om even te kijken!
Heb net bovenstaande quiz gedaan...had er maar 1 goed; heel leerzaam dus!
Hoe komt het eigenlijk dat honden minder goed kunnen zien dan mensen???
Honden en katten hebben meer moeite met stilstaande beelden dan de mens,wij hebben onze ogen recht in ons gezicht staan
Wij zien kleuren doordat het netvlies lichtreceptoren bevat (kegeltjes en staafjes)kegeltjes zorgen ervoor dat we overdag kleuren kunnen zien,honden en katten hebben die niet.
Van honden wordt vermoed dat ze wel rood en groen kunnen waarnemen en de schakeringen daartussen
naar mijn weten zien honden alleen felle kleuren
dit is een oude topic
ilovehondjes!
ik heb een golden retriever en als ik met hem in de zomer wat met hem aan het spelen ben gooi ik soms wat gekleurde balletjes in een kom water. Wanneer ik er 1 balletje uithaal en er weer in laat vallen haalt hij 9 op de 10 keer het juiste balletje eruit ookal roer ik alle balletjes door elkaar . Dus ik denk dat sommige honden niet helemaal kleurenblind zijn.
Zie dat het al een oude topic is maar om iets toe te voegen
http://www.cattledog-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=388
hier zie je een fb foto van hoe honden zien
grtz
Zie dat het al een oude topic is maar om iets toe te voegen
http://www.cattledog-forum.nl/viewtopic.php?f=10&t=388
hier zie je een fb foto van hoe honden zien
grtz
Hoi alle maal ik heb goed nieuws honden zien wel wat maar niet zo veel als wij zien honden zien de helft dan ons. En katte iets minder maar in het donker zien katen veel meer
oud topicc zegg
maarjh, ikwou even zeggen,
-ik had ergens gelezen dat honden WIT en BLAUW
makkelijker kunnen onderscheiden dan andere
kleuren..
kben wel de bron kwijt
Oud Topic maar best interessant.
Bron: Wikipedia
Vroeger werd aangenomen, dat honden enkel grijstinten of 'zwart-wit' konden zien. Uit nader onderzoek is echter gebleken dat honden wel degelijk kleuren kunnen zien, maar wel anders dan de mens.
Het oog van de hond bevat, zoals bij alle zoogdieren twee typen receptoren. De staafjes zijn voor de waarneming van grijstinten verantwoordelijk, de kegeltjes voor het zien van kleuren. In het oog zijn meer staafjes dan kegeltjes, en staafjes hebben minder licht nodig om een signaal aan de hersenen te geven. De kegeltjes zorgen voor het kleurenzien indien er genoeg licht aanwezig is.
In het oog van honden is, zoals bij de meeste zoogdieren, een speciale anatomische structuur (Tapetum lucidum) aanwezig, die invallend licht terugkaatst en zo het bestaande licht versterkt. Dit verklaart, waarom honden in de schemering veel beter kunnen zien dan mensen, bij wie deze structuur afwezig is.
Diagram ogen hond
Het oog van de hond heeft twee verschillende types kegeltjes, die op groen of op blauw licht reageren, in tegenstelling tot de mens, die over drie verschillende types beschikt, die op rood, groen en blauw licht reageren. Een hond ziet geen rood en ervaart rode dingen als (donker)groen. Een rode bal in het gras is voor een hond dus lastig te zien.
Een ander verschil is dat het hondenoog in het bereik rond 430 nanometer (zie tekening) de grootste gevoeligheid vertoont. Bij de mens is dit rond 530 nanometer. De scherpte van het beeld is waarschijnlijk kleiner dan bij de mens en meer op beweging gericht. Stilstaande dingen worden door de hersenen onderdrukt en zijn door de hond minder goed waar te nemen .
Het gezichtsveld van de hond is met circa 240 graden duidelijk groter dan dat van de mens, mede door de zijdelingse inplanting van de ogen op de schedel. Het bereik waarin een hond driedimensionaal kan zien is met 120 graden ongeveer even groot als dat van de mens.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kleurenblind of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?