Goedemorgen! Ik heb toch een ware vlooienplaag in huis. Twee weken geleden begon het met kat en konijn. De kat had nog een geldige ontvlooiing, maar die heb ik een extra dosis gegeven. Konijn heb ik ontvlooid net een ongediertespray voor knaagdieren. In huis heb ik een omgevingsspray gebruikt. Hierna waren kat en konijn vlo-vrij. Afgelopen maandag is Bente gekomen, goed gecheckt, vlo-vrij en met een ontvlooiing die pas in september herhaald hoeft te worden. Nu vind ik sinds gisteren ook bij haar vlooien. Niet alleen neten, ook echte vlooien. Ik heb haar ook een extra dosis gegeven. Nog een keer een omgevingsspray lijkt mre voor de leegomgeving van mijn beestjes niet goed, maar heeft iemand nog een idee wat ik kan doen om haar te verlossen? Een vlooienshampoo misschien? Dankjrwel voor het meedenken :)
Hallo Marike,
vlooien zitten vooral in de omgeving. Maar een klein gedeelte zit op de diern zelf.
Dus echt overal stofzuigen, in alle naden en kieren, wassen en wassen, dweilen en sprayen gaan. Vooral manden en de ligplekken, matten en banken, overal waar de dieren komen.
Een plaag is een ware ramp en kan even duren voor je het onder controle hebt.
Ik zou alle dieren met stronghold behandelen. Wel wachten tot ze weer behandeld mogen worden.
Alleen omgevingsspray is inderdaad niet genoeg. Vooral niet bij een ware 'plaag'. Neem de tijd om elk hoekje en kiertje te stofzuigen en kleden etc. goed (en heet) wassen.
Misschien kun je hier wat mee (bron: http://vlooien.org/vlooien-bestrijden/vlooien-bestrijden) :
Bij constatering van vlooien in huis of op uw hond of kat, is het zaak om te beginnen met het bestrijden ervan.
Zodra u merkt dat uw huisdier veelvoudig zit te krabben en rusteloos gedrag vertoont, is de kans groot dat ze last van vlooien heeft.
Door het grote aantal eitjes dat gelegd wordt, kunnen de vlooien zich in korte tijd verspreiden en binnen de kortste keren is er sprake van een ware vlooienplaag. Toch, door alles grondig aan te pakken is de plaag goed te bestrijden. Hoe langer u wacht met het bestrijden van de vlooien, hoe langer de vlooien hebben om zich te verspreiden.
Houdt er rekening mee dat de gemiddelde vlooienlarve vier tot zes weken nodig heeft om een volwassen vlo te worden. Dit betekent dus dat u minstens gedurende die periode bezig zal moeten zijn met de bestrijding van de vlooien. Ook is het wijs om na die periode door te gaan met preventief bestrijden.
Indien meerdere huisdieren in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden.
Zodra u tekenen van irritatie bij uw huisdier bemerkt, zoals kale plekken of een rode geïrriteerde huid, is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen.
Vlooienkam
De eerste plek om met bestrijden te beginnen is natuurlijk het huisdier. Gebruik de vlooienkam om uw huisdier grondig te kammen en zodoende de volwassen vlooien van het dier te verwijderen. Zodra uw huisdier vlooien heeft, is het zaak het dier dagelijks te kammen om steeds weer de levende vlooien te verwijderen. Let wel, ook de eitjes en de larven zullen moeten worden verwijderd en met kammen alleen zal dat niet lukken. De eitjes en de vlooienlarven zullen inmiddels overal in huis liggen, omdat ze simpelweg van het huisdier op de grond gevallen zijn.
De gevangen vlooien kunt u kapot drukken met iets hards zoals een lepel. Of u kunt deze direct in een kom water met zeepsop te stoppen. De vlo kan daar niet tegen en zal verdrinken.
Anti vlooienmiddel
Het beste is daarnaast een anti vlooienmiddel bij de dierenzaak aanschaffen. Zorg dat het middel niet alleen de volwassen vlooien bestrijdt, maar tevens de eitjes en de larven.
Stofzuigen
Gebruik de stofzuiger (op z’n sterkste stand) om het tapijt of het kleed, en daarnaast de rest van het huis zorgvuldig te zuigen. Ook en vooral de plekken waar je moeilijk bij kunt komen (gebruik hiervoor eventuele verlengstukken van de stofzuiger). Tussen de kussens van banken en fauteuils, bij de plinten en dus letterlijk in alle hoeken en gaten. Vergeet ook de katten- of hondenmand niet! Klop deze eerst buiten uit, zodat de vlooien, eitjes en larven eruit vallen. Niet voor de deur natuurlijk, want dan loopt u ze zo weer mee naar binnen.
Ook de auto dient gestofzuigd te worden, daar u dagelijks vanuit de auto het huis binnenstapt en zo dus vlooien of vlooieneitjes mee kunt brengen.
Omdat na het stofzuigen vlooien, eitjes en larven in de stofzuigerzak zullen zitten, is het raadzaam een vlooienbandje in de stofzuigerzak doen om deze te doden. De stofzuigerzak weggooien na het zuigen is natuurlijk ook goed.
Niet dweilen
Het is beter even niet de vloer te dweilen, daar de vlooien houden van een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijk achter tussen de plinten of in kieren en dat zijn dus ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien en larven. Beiden gedijen prima bij vochtigheid; een gedweilde vloer is dus precies in hun straatje en beter even te mijden dus! Wel kun u dweilen met azijn, hiermee bestrijdt u ook actief de vlooien, de eitjes en de larven.
Omgevingsspray
Na het grondig stofzuigen van het hele huis en de auto is het aan te raden een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlooien, de eitjes en de larven.
Heet wassen
Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar uw huisdier graag op ligt of zit, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Waar mogelijk op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hierdoor zullen noch de eitjes, noch de larven overleven.
Neem voor de zekerheid ook de kussens op de bank mee. Indien uw huisdier wel eens in uw slaapkamer is, reinig dan ook het beddengoed. Herhaal dit wekelijks, zeker gedurende de weken dat u vlooien aan het bestrijden bent.
Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten. Dus, alle kleren direct (zo heet mogelijk) te wassen en opbergen in de kast.
Een andere mogelijkheid is de voorwerpen (dekens, kussens etc.) vacuüm te verpakken in plastic zakken, en dit gedurende minimaal een week gesloten te houden. De vlooien zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.
Wees echter wel voorzichtig met het verplaatsen van deze voorwerpen om besmetting op andere plaatsen in huis te voorkomen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?