Lieve iedereen,
Een tijd geleden zat ik heel veel op honden page..
En nu ik echt heel erg met iets in me maag zit, moest ik er weer aan denken.. hopelijk kunnen jullie me helpen..
Ik heb 2 chihuahua's, Jackey en Bruno. Het zijn twee broers van 2,5 jaar oud. Het gaat om Jackey...
Jackey lag altijd graag bij ons op de bank en ze sliepen altijd bij ons in bed! Waar we ook waren, Jackey wilde bij ons liggen knuffelen of bij me schoonmoeder gezellig op de bank.
Al vanaf pups hebben ze een draagbench zeg maar! Die staat altijd in de kamer en ze zien dit echt als hun veilige plekje. Ze gaan er graag in als we bijvoorbeeld de auto in gaan!
Nou komt het, we zijn verhuisd sinds precies een maand. We hebben hier een ander bed, een hoog bed (veel hoger dan we dachten) dus is het niet veilig de hondjes op bed te laten slapen. Het is een bed met lades en dus had ik bedacht dat ik gewoon zo'n lade open trek, lekker dekens erin, hun slaapzakjes erin (daarin sliepen ze altijd bij ons in bed) en opgelost?! De eerste nacht ging het dus ook zo, ze sliepen heel goed in hun eigen "bed/lade". (Lade open uiteraard en kan niet dichtvallen)
Maar wat doet Jackey... heel gek, hij deed dit in het oude huis ook al eens. Hij ligt rustig, en ineens lijkt het of hij gestoken word rondom zijn anus of zo iets?! Hij schrikt zich kapot, staart gaat omlaag en hij gaat heel hyper naar zijn anus kijken.... Echt paniek zie je dan in hem... hij rent dan altijd keihard naar de reisbench en gaat daarin liggen.. soms nog kijkend naar zijn anus.
Dit gebeurde wel eens in het oude huis, maar nu sinds we hier wonen gebeurt het echt heel vaak op een dag... als ik hem bijvoorbeeld in de ochtend lekker bij me op bed til gebeurt het ook.. als hij in de tuin loopt gebeurt het erg vaak... hij slaapt snachts na dat ene 1e nachtje ook niet meer in de lade, en niet meer in zijn slaapzak (oké het is 30 graden... maar bruno slaapt wel nog in de lade, in zijn slaapzak..) Jackey slaapt nu elke nacht in het houten huisje dat ik voor ze heb. (Een groot huis als vervanging voor een bench zeg maar).
Ik vind het natuurlijk goed als hij hier lekker in wil slapen snachts, maar had hem liever bij me gehad... zeker omdat ze dat altijd al deden...
Als we overdag thuis komen met hem (als hij mee weg geweest is) rent hij vrijwel direct naar het houten huis... ligt nooit meer bij ons op de bank... nooit meer bij ons op bed als we nog even een film kijken... wil alleen maar in het houten huis..... Als je hem toch uit het huis pakt en bij je legt, springt hij vrijwel meteen weer van de bank en rent naar het huis.....
En als we bij mijn schoonouders zijn dan blijft hij in de reisbench... bruno gaat gewoon spelen of lekker ergens liggen, Jackey blijft ineens in de reisbench.... overal waar ik hem mee naar toe neem... vroeger kwam hij er gewoon altijd uit en ging lekker bij me schoonmoeder zitten..
Morgen ga ik weer naar de dierenarts.. het enige dat ik kan bedenken is dat er iets met zijn anaal kliertjes is?!!! Ik zou het echt niet weten..
Hopelijk kan iemand ons helpen......
Liefs en alvast onwijs bedankt voor het lezen van deze enorme lap test!!! <3
Ik dacht ook anaalklieren inderdaad...heeft hij verder nergens jeuk ofzo? Het is ook niet zo dat zijn staart zeer doet? Dat hij misschien met zijn staartje dubbel komt en dat dat zeer gaat doen...veel succes morgen,hopelijk komt er iets uit...
Misschien wormen? Dat is het enige dat ik kan bedenken.
Misschien een vreemde opmerking maar het kan ook zijn dat hij gewoon een scheetje laat.
Mijn Dalmaat had het ook. Hij kon ook heel stom naar zijn anus kijken van wat is dat nou??
Jullie zijn pas verhuisd dit heeft op een hond best veel inpact. Het kan zijn dat hij door de stress wat winderig is geworden.
Kan het helemaal fout hebben maar het lijkt sprekend op wat mijn hond heeft gehad.
Ik zie veel gelijkenis met hetgeen mijn teefje al een tijdje deed. Als ze bij mij in de zetel lag, ineens zoals je zegt alsof ze een prik kreeg : uit de zetel springen, laag tegen de grond draaien en stoppen. Ik had de DA naar haar anaalklieren laten kijken en er zat niets in. Normaal gezien ontworm ik 2 x per jaar. Dit zou nu in augustus moeten gebeuren. Ik heb het vorige week gedaan omdat ze ook sleetje begon te rijden niettegenstaande de anaalklieren niet vol zaten.
En : het is gedaan. Toeval ? ik weet het niet.
Maar voor de rest deed ze normaal, haar niet terugtrekken ergens in huis zoals jouw hondje doet.
Ik lees dus zeker mee en ben benieuwd wat er bij jullie uit de bus zal komen;
Hopelijk iets onschuldigs.
Iets zit er bij jullie Jackey niet lekker dat is zeker als hij zich zo afzonderd van jullie.
Goed dat je naar de da gaat, laat hem maar gewoon helemaal goed nachekcen!
Succes
geen vlootjes ? omdat hij opeens opspringt en naar zijn billen hapt/kijkt ?
als dat niet zo is, dan zou ik even naar de dierenarts gaan en laten checken of er wat anders aan de hand is, een keer kan altijd, maar niet vaak natuurlijk.
Het doet mij heel erg denken aan last van zijn rug (pijnscheut). Romeo heeft een keer een gekneusde rug gehad en toen deed hij dit ook. Ik dacht toen dat er iets met zijn poot was.
Ik zou hem laten controleren bij de dierenarts. Misschien heeft hij wel pijn...
Ik hoop van harte dat ik er naast zit maar toen ik je vraag las kwam bij mij iets heel anders boven...
Ik lees dat je een Chi hebt en die zijn ook gevoelig voor erfelijke afwijkingen zoals Syringomyelie.
Syringomyelie komt heel veel bij Cavaliers voor maar er is gebleken dat ook veel Chi's deze aandoening hebben.
Mijn cavalier doet dit namelijk ook regelmatig en ik weet door alle info die ik gelezen heb dat dit ook bij Syringomyelie kan voor komen.
Ook zij springt dan op alsof ze door een wesp gestoken wordt. Dit zijn pijnprikkels die uit de hersenen komen. Dus een neurologisch probleem.
Ook het afzonderen/naar het houten huisje vluchten vind ik verdacht. Dit geeft aan dat ze absoluut niet goed in haar vel zit.
Daarbij net een verhuizing....brengt stress met zich mee....stress lokt syringomyelie klachten uit.
Nogmaals ik hoop dat ik er naast zit maar houd het in je achterhoofd...
Syringomyelie ontstaat door Charia achtige Malformatie. Dat is de schedelafwijking.
Het schedeltje is te klein voor de hersenen. De hersenen worden door ruimte gebrek tegen het achterhoofdsgat gedrukt waardoor het hersenvocht en ruggenmerg vocht niet goed kan circuleren. Dit veroorzaakt ophoping van vocht waardoor hoofdpijn en allerlei andere klachten (neurologische) ontstaan.
Het is niet te genezen maar er is wel medicatie om klachten te verlichten. Het is ook een grillige ziekte want het kan weken goed gaan en zo opeens weer slecht.
Overigens is Syringomyelie alleen via een MRI scan waar te nemen.
Toen wij met Romy bij de DA kwamen omdat ze ook vaak weg kroop en wij het vermoeden hadden dat ze pijn had, hebben wij op haar advies een MRI scan laten maken.
Naar aanleiding van de reactie van Roos: Lees onderstaand artikel eens over Syringomyelie; waarin ook staat;
citaat Andere rassen waarbij dit beeld gezien wordt, overigens in veel lagere percentages, zijn de King Charles spaniel, de Brusselse griffon, de chihuahua, de Yorkshire terrier en de dwergteckel.
einde citaat
Bron: http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/ziekten-hond/syringomeylie
Syringomyelie(holtes met vocht in het ruggenmerg) is een gevolg van Chiari-achtige Malformatie (kleine hersenen passen niet in het achterhoofd en puilen daar door uit door het achterhoofdsgat) . Dit komt bij de Cavaliers in hoge percentages voor, maar helaas ook in lagere percentages ook bij de Chihuahua.
De klachten/symptomen lijst van zowel CM als SM is:
http://cavalierinfo.nl/forum/viewtopic.php?f=19&t=98
Als je chihuahua meerdere verschijnselen van deze lijst heeft, zou het CM/SM kunnen zijn. Bespreek dit met je dierenarts. Hopelijk heeft deze enige kennis van CM/SM; niet elke dierenarts weet daar voldoende van.
CM is een aangeboren aandoening, waaruit te eniger tijd SM kan ontstaan. De enige behandeling is symptoombestrijding door medicatie o.a. volgens het medicatie protocol van dr. Clare Rusbridge. Ook belangrijk is dat je hondje geen stress ondervindt, zowel positief als negatief omdat dit de druk in de hersenen verhoogt. Een hond met CM/SM heeft een rustige omgeving nodig.
De enige manier om CM en SM vast te stellen is door een MRI. Bij de meeste MRI centra wordt voor een MRI in het kader van CM en SM een gereduceerd tarief gerekend.
Ik zal de adressen waar je een MRI kan laten maken, opzoeken
Ga niet gelijk van het ergste uit. Het is niet mijn bedoeling om je bang te maken maar ik weet dat het ook bij Chi's voorkomt.
Hopelijk vind de dierenarts iets anders maar omdat lang niet elke DA goed op de hoogte is van deze aandoening breng ik het onder de aandacht.
Het is makkelijk om uit te testen of je hondje pijn heeft. Vraag aan je DA pijnstilling en als hij daar op reageert weet je genoeg.
De vraag is dan natuurlijk nog wel altijd waar de pijn vandaan komt want dat kan ook door iets anders veroorzaakt worden.
Wij hebben in Best een MRI scan laten maken en dat kostte toen 255 euro.
Is onderhand drie jaar geleden en het was een gereduceerd tarief voor Cavaliers.
Het zal ongetwijfeld duurder zijn geworden.
Dit zijn nl. de speciaal gereduceerde tarieven voor een MRI voor onderzoek naar Chiari-achtige Malformatie en Syringomyelie. De extra kosten van ca. 50 Euro is voor beoordeling van MRI's van Cavaliers die voor de fokkerij dit onderzoek verplicht ondergaan. Deze MRI's moeten verplicht worden beoordeeld door de faculteit veterinaire geneeskunde in Utrecht. Iedereen die een MRI bij zijn hond moet laten doen, raad ik aan om te vragen naar gehoorbescherming, omdat het gehoor van een hond wel degelijk kan worden aangetast door de MRI.
Dierenkliniek "den Heuvel", Oirschotseweg 113a, 5684 NH Best, tel. 0499 374205 Hier kunt U dagelijks terecht na tel. afspraak. De prijs voor een MRI scan is 260 Euro plus 52 Euro voor het opsturen van de scan voor de uitslag.
Dierenziekenhuis Drachten, De Bolder 74, 9206 AR Drachten, tel. 0512-513627 Hier kunt u dagelijks terecht na tel. afspraak. De prijs voor een MRI scan is € 345,00 Elk kwartaal 1 vaste scandag voor gereduceerd tarief € 245,00 In beide gevallen komt er € 50,00 bij voor het opsturen van de scan voor de uitslag.
Veterinair MRI Centrum Nederland, Jan Valsterweg 58, 3315 LG Dordrecht, tel. 078-6300055 Hier kunt u iedere donderdag terecht na tel. afspraak De prijs voor een MRI scan is 250 Euro inclusief bloedafname plus 50 Euro voor het opsturen van de scan voor de uitslag.
Medisch Centrum voor Dieren, Isolatorweg 45 1014 AS Amsterdam, tel. 020-7400600 Hier kunt u terecht na tel. afspraak. De prijs voor een MRI scan is 250 Euro inclusief bloedafname plus 50 Euro voor het opsturen van de scan voor de uitslag.
Ik hoop voor je dat het geen CM/SM is.
Ik vind het terugtrekken van Jacky in zijn houten huis geen goed teken; alsof het hem allemaal te veel is en hij met rust gelaten wil worden.
Ook uit het niets reageren alsof hij gestoken wordt, zonder dat hij een wind heeft gelaten; zal een oorzaak hebben.
Ben benieuwd naar de bevindingen van je DA morgen.
Nou lieve iedereen,
Onwijs bedankt voor de tips!
We zijn bij het dierenziekenhuis in Almere geweest. Ik had toch meer gevoel bij een ziekenhuis dan weer de zoveelste dierenarts die hem slapjes controleert en zegt dat er niks mis is!
De dierenarts heeft hem helemaal gecontroleerd! Eerst de oortjes tandjes enz, toen helemaal langs zijn ruggengraatje gevoelt.. zijn knieschijfjes uit de kom gedaan en weer terug om te kijken of hij daarop reageert, want een reactie betekent pijn...
Maar mijn smurfje reageerde nergens op. Uiteindelijk strekte ze zijn hele ruggetje.. en toen reageerde hij. Het waren dus zijn heupjes waar iets was. Ze voelde goed bij de heupjes en op de rechterkant reageerde hij met wegtrekken zeg maar! Ze voelde in zijn heupje ook wat kraken.. nou is dat vreemd, want voor artrose is hij veel te jong en voor iets dat grote honden vaak hebben is hij veel te klein.. maar om alles zeker te weten gaan we maandag ochtend röntgenfoto's laten maken van zijn heupje! De dierenarts adviseert om ook foto's te maken van zijn knietjes... maar of dat nodig is weet ik niet....??
Weetje wat ik bijzonder vond... Normaal bij de dierenarts, komt hij zijn draagbench niet uit, ik moet hem eruit trekken zeg maar (haha). Hij wil echt niet op de dierenarts tafel dus klimt echt in me nek zeg maar..
Nu kwam hij meteen uit de reisbench, me vriend tilde hem op de tafel hij bleef gewoon staan, de dierenarts ging hem aaien hij liet het toe.. de dierenarts deed de controles en hij bleef gewon staan.. hij keek naar mij en ik praatte zachtjes tegen hem en aaide over zijn kopje en dat was het?! Normaal is het een en al drama... en nu ging het zo goed?
Alsof hij zelf graag wilde dat iemand ernaar keek.. dat het opgelost zou worden ofzo!
Maar goed... we kwamen thuis en hij ging in het houten huis liggen.. heel zielig lag hij daar, maar net kwam ik thuis van boodschappen (me vriend was bij hem gebleven) en hij rent op me af, kwispelt.. en ineens zie ik dat hij uit zijn huis blijft?! Hij loopt vrolijk rond, wilde even spelen met de andere hond... hij wilde op de bank en ging weer zoals eerst voor de bank staan van til me op.. hij kwam bij me liggen... hij is weer 100% Jackey ?!!!! Hoe kan dat nou...
Misschien zat er iets niet lekker en is dat door het kraken en uit rekken weer goed gegaan ofzo?????
Ik ben echt het meest gelukkig mens op de wereld gewoon omdat hij weer zichzelf is! Maandag even de foto's afwachten en dan zien we wel verder! Voor nu, is het helemaal goed zo! Mijn kleine kanjer!
Jullie onwijs bedankt voor de hulp en tips!!
Tot nu toe valt het dus mee.
Heel bijzonder dat het lijkt alsof door de handelingen van de dierenarts iets goed op zijn plaats is gekomen, wat voorheen niet zo was.
Laat je maandag de uitslag van de foto's weten?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?