Om maar met de deur in huis te vallen: Mijn man wil een nieuw huis zoeken voor onze hond. Ik heb dit kunnen voorkomen onder de voorwaarde dat het binnen 2 maanden beter gaat. Dus ik zoek hulp! Ik snap dat ik met het woord herplaatsen een hoop boosheid bij mensen naar boven breng, echter snap ik mijn man ook. Wat is er aan de hand? Onze bijna 1-jarige hond sloopt. Zijn laatste project was een gat in de stoel gegeten. Tot voor kort bleef hij in ieder geval van de meubels af.... Ik heb al wat gegoogelt en kwam er achter dat de volgende vragen blijkbaar belangrijk zijn om de oplossing te vinden: Wanneer? Altijd, het maakt niet uit of we er zijn of niet. Wat? Hij heeft een obsessie voor uitstekende stukjes. Zo is hij begonnen aan een beschadigde plint, de stoel had een los draadje, hij begint aan de veter of punthak van de schoen, van speelgoed met staartjes en oortjes vreet hij die onderdelen eraf, ritssluitingen van kussenhoezen, papier etc. Hond? Het is een reu van bijna een jaar. Het is een kruising helemaal onherleidbaar, maar hij heeft veel energie en jachtinstinct. Verder luistert hij goed, komt zelfs terug als ik hem roep wanneer hij achter een konijn aan sprint. Wat doen we met hem? We lopen vier keer per dag met hem. Drie keer een half uur, los. Een keer per dag gaan we een uur met hem weg naar bos of water. We apporteren dan met balletjes, spelen met andere honden. Hij krijgt een kong en kauwstaven ( de ene keer pees, dan eendennek, hertengewei etc.), maar is niet erg voedsel gericht. Wie heeft er tips?
Doe je niet erg veel met hem? Je wandelt 2,5 uur per dag met je hond. Hoelang doe je dit al? Ik zou meereist inbouwen. Doe eens wat hersenwerk ( Google) met je hond. Daarnaast is je hond in de puberteit. Discipline is nu nodig. Strakke regels, voldoende beweging en voldoende rust.
slopen komt uit frustratie. Dat kan dus zijn overprikkeld ( te veel van het goede), masr ook te weinig uitdaging. Laatste lijkt me niet aan de orde. Wat ook belangrijk is is een medische oorzaak uitsluiten. Eet de hond goed, drinkt de hond goed? Hoe is zijn gebit?
Ik volg even. Denk steng zijn en één keer echt goed boos worden zodra hij iets wil gaan slopen en echt heel boos roepen FOEI!!! o.i.d. wat je wenst te zeggen op dat moment... (niet fysiek aanraken!!!!) Maar echt met je stem laten weten dat dit te ver gaat en de grens is bereikt... hij zal schrikken en dan vervolgens ga je hem afleiden en belonen voor dingen die hij goed doet zodat hij dat leuker gaat vinden dan slopen... Als hij niet voedsel gericht is maar bijvoorbeeld heerlijk vind om met een bal te spelen kan je dat als beloning doen... als hij iets goed doet dan gaan jullie met de bal spelen... Voor zover mijn tips ^^
Doet ie het ook als jij bij hem bent, of doet ie het als ie alleen thuis ?
Het klinkt voor mij ook wel als een beetje veel. Heb je al eens wat minder gelopen?
Drie keer een kwartier en dan een uurtje naar het bos ofzo.
En dan thuis misschien inderdaad iets waarbij hij zijn koppie moet gebruiken of andere dingen om hem anders bezig te houden dan lopen/rennen.
Je zou zijn eten kunnen verstoppen; brokjes achter tafelpoten, op hoekjes van de kast, onder zijn kussen, tussen zijn dekentje, in een spoortje vanaf de deur naar zijn mand.
Al zijn die eerste dingen misschien niet zo slim met een 'meubel-sloper'...
Eten in een voerbal? Dan kan ie lekker tegen de voerbal slaan en valt er steeds wat uit.
Eventueel kun je ook nog aan een gedragstherapeut denken, een hond gaat meestal niet zomaar slopen.
Ik hoop dat jullie een goede oplossing kunnen vinden en dat de hond bij jullie kan blijven zonder slopen.
Het is allereerst belangrijk dat jij en je man op 1 lijn zitten wat betreft het consequent zijn!
Je vertelt dat je hond nu 1 jaar is... dit is een mooie leeftijd voor de hond om alles te vergeten wat hij geleerd heeft en de grenzen te gaan opzoeken.
Zorg dus dat jij en je man op 1 lijn zitten en vooral consequent blijven tegen de hond... zorg daarnaast voor voldoende beweging (afwisseling) en voor voldoende rust.
Dit kost ff tijd en energie... maar je krijgt er straks zoveel voor terug en voor je het beseft hebben jullie weer een geweldige hond.
Succes...
Het wandelen hebben we opgebouwd, toen hij een half jaar was deden we dit korter, denk dat we sinds 9 maanden op dit schema zitten.
Hersenwerk doen we al, vindt hij wel leuk, maar doordat hij niet erg voer gericht is laat hij de moeilijke dingen als snel voor wat het is. Net zoals de kong, waar hij bij kan likt hij wat en legt hem dan weg. Het is een slechte eter....
Ik weet niet of hij overprikkeld is, ik heb eerder het idee dat hij erg hoog in zijn energie zit. Als hij wakker is dan is hij altijd druk. De enige keer dat ik hem moe heb gezien was na een uurtje door de dierentuin. En in plaats van vervelend doen ging hij toen eindelijk een middagje slapen zonder op te springen als er wat gebeurde.
als dat het enigste is, slopen , en daarom weg moet ?
de tijden dat je bij hem bent, alert zijn, conseqwent zijn, aanbieden waar wel in gebeten kan worden.
ben je er niet bij ? het is zomer, maak een kennel buiten, 3 x 4 meter , heus het zijn de kosten niet, klein afdakje maken, zodat tie uit de regen ligt, in de kennel kan je allerlei atributen leggen, van speelgoed tot kong en goede botten.
zelf kan je ook een stoel erin zetten, zodat je je hond aan de kennel went, en als je dan weg bent, is dat zijn plek, ben je thuis, kennel deur los en dan kan die weer vrij rondlopen. en zelf kan je dan alert zijn als die sloopt. sloop gedrag is meestal verveling.
en als dat het enigste is waarom die weg moet, is hier voor een goede oplossing voor, een jonge hond, hij wordt ouder en als jij echt conseqwent ben in alles, wordt het een hond die straks alleen kan blijven zonder sloopgedrag.
We hebben hem het "nee" commando geleerd met de voertjes negeren. Als ik zie dat hij wat pakt zeg ik dus "nee", hij laat het dan ook vallen of als hij het nog niet vast heeft loopt hij er voorbij. Maar ik kán niet de hele dag achter hem aanlopen.
Ons huis is al aardig leeg, schoenen staan achter een deur inmiddels. Er staat niks meer op de grond. Speelgoed slingert wel eens rond, dat voorkom je niet met een peuter. Hij pakt het zodra het er ligt. Ook dat kán ik niet helemaal voorkomen. Of ik moet hem opsluiten, maar dat vind ik ook niks. Als we weggaan doen we een "check" en lopen alles na, dan is alles weg, komen we thuis is hij dus aan een plint (kan ik ook niet weghalen) of stoel begonnen.
ik heb nog wat......
wandelen met deze hond is niets, er moet uitdagingen zijn buiten, zodat tie als je hond binnen is, tevreden is.
ga eens kijken of je met deze hond op een vereniging kan komen, rivieren, of speuren, dat zijn leuke handelingen voor je hond, geestelijk en lichamelijk.
even een wandeling al is het een uur heeft deze hond niets aan, uitdagingen op gaan zoeken.
Willemijn, hij doet het ook als we thuis zijn. Ik wil hem niet de rest van zijn leven in een kennel doen.
Moe is toch wel anders als overprikkeld.. Als een kind te veel prikkels krijgt en eigenlijk al in bed had moeten liggen worden ze vaak erg druk. Aanwezig, gillen, stoeien gekke 5 minuten. Dan is het kind eigenlijk doodmoe. Aan jouw om het rustig en in bed te krijgen.
bij ern hond kan het net zo werken. Alleen uit t zich anders bijvoorbeeld in slopen of blaffen.
gebruik je een bench? Anders zou ik eens ern fonkel klees iver de bench leggen zodat het ern donker hol is. Een plekje zonder prikkels, donker en rustig
Meestal is het toch een fase. Het gaat over! Dat mag je gerust tegen je man zeggen.
Inderdaad, meer rust, hersenwerk. Kijk eens of je ergens met hem kan gaan speuren af en toe. Veel honden vinden dat leuk, en ze worden er lekker moe van.
Ik wil gaan flyballen met hem, maar daar is hij nog te jong voor. Wat zijn dingen die ik nu de vereniging dicht is al kan gaan doen met hem? Hoe bedoel je rivieren?
Wat heb je voor hond? Sommige honden moet je echt leren dat ze ook rust kunnen nemen (ik heb er zo een) En het klinkt alsof jouw hond ook niet weet dat rust nemen ook erg prettig kan zijn en daardoor continu bezig is met zichzelf bezig houden.
Vind hij het wel leuk om aan commando's te werken/trucjes te leren? Als je hem zelf laat ontdekken wat je van hem wil zien, moet hij ook goed nadenken en daar wordt hij mentaal moe van. (volgens de clicker-methode maar hier heb je niet per sé een clicker voor nodig)
Hoe meer je fysiek met hem doet, wandelen, rennen etc. hoe meer conditie hij krijgt en hoe moeilijker het wordt om hem moe te maken (fysiek). Persoonlijk zou ik de activiteit een beetje gaan afbouwen.
Gooien met het balletje bouwt vaak veel stress op hoe leuk hij het ook vindt hij is constant bezig met de bal, het gooien, het rennen en heeft geen tijd om zijn neus te gebruiken. Snuffelen geeft honden een prettig gevoel en maakt ze mentaal moe dat jouw hond daar ook gevoelig voor is kan je wel zien aan zijn reactie na een bezoek aan de dierentuin. Toen heeft hij heerlijk liggen slapen om alle indrukken te verwerken (ik denk niet dat je daar met de bal hebt gegooid?)
Het vervelende van slopen is, is dat het de hond een bepaalde voldoening geeft.
Het geeft rust in zijn hoofd, met kauwen, slopen komt er een stofje vrij in de hersenen die de hond geruststelt, en daarom zal hij het gedrag ook graag herhalen.
Het is een naar probleem, want iedereen houdt uiteindelijk wel graag zijn spulletjes heel.
Wat ik zou doen is een keer filmopnames maken (want ik neem aan dat hij het doet als jullie er niet zijn), en zien wat hij nu precies doet, is het verveling of een soort boosheid (laten ze me weer alleen en ik ben het er niet mee eens, ik wil actie) of is er een vorm van verlatingsangst wat dit veroorzaakt?
Toch wel belangrijk om eerst inzicht te hebben in waar dit gedrag vandaan komt.
En voorkomen, ik denk echt dat je het in die richting eerst zoeken moet.
Als het geen verlatingsangst is, kan een ruimte waar niks te slopen valt behalve zijn eigen dingen, een oplossing zijn.
Is het wel verlatingangst dan zal je daaraan moeten werken, stapje voor stapje.
Slopen komt best veel voor, het geeft een hond voldoening en als ze dat ontdekt hebben "draai" je dat niet zomaar terug, vaak verbetert het trouwens wel als ze echt volwassen worden, maar....... dan moet er geen echte angst achter zitten.
Koop een goedkope konijnen ren (Min 65cm hoog) en zet dit om je meubels als je er niet bij bent. Zorg dat hij het ook niet door de ren heen kan pakken.
Als je er wel bij bent voed je hem op.
Koop knaaggerei. Een nylabone kun je ook gebruiken als je weg bent.
Speuren kan je zelf ook al een beetje mee beginnen maar er zijn ook echte speurcursussen.
Heeft hij een favoriet speeltje? Je kan beginnen met hem te leren hoe het speeltje heet. Knuffel x = aap knuffel y = koe of iets dergelijks..
Vervolgens kan je de knuffel verstoppen. Je begint op een plek dat hij kan zien waar de knuffel ligt en maakt het steeds moeilijker totdat hij niet ziet waar je het verstopt en de hele kamer af gaat zoeken naar zijn speeltje. De beloning is even samen spelen en dan verstop je hem weer opnieuw.
Je kunt ook geursporen uitzetten maar dat is een kwestie van uitproberen als hij niet zo op eten gericht is. (bijv. een blikje tonijn in een panty over de grond halen(open) zodat hij die geur moet volgen aan het eind van het spoort ligt dan de tonijn als prijs. Ook hierbij begin je met een kort spoor dat je steeds langer en moeilijker maakt..
Edit: oh ja, je leert de naam van het speeltje zodat je er een commando aan kan koppelen, zoek koe of zoek aap. Op een gegeven moment kan je zelfs meerdere speeltjes tegelijk verstoppen en moet hij het juiste speeltje terug brengen voordat er gespeeld wordt maar dan moet hij natuurlijk wel weten welk speeltje je bedoelt.
Ik denk dat het uit verveling voort komt. Met alle goede bedoelingen zijn we dan ook begonnen met hem meer beweging en afwisseling te bieden.
Voertjes vind hij niet interessant, hersenwerk valt daarom al een beetje af als het om voertjes gaat. Hij is wel heel slim en leert graag. Hij luistert dus ook prima naar de gangbare commando's, ik leer hem wel eens een nieuw commando en dingen als "high five" en "dood" weet hij binnen 5 minuten.
Ik had al wel hier wat dingen gezocht en zag overprikkeld vaak staan als oorzaak ergens van, ik heb echter meer het gevoel dat hij uitdaging nodig heeft, veel uitdaging. In gedrag lijkt hij op het willen "pleasen" nog het meest op een Border Collie denk ik. Als we trucjes gaan oefenen is het er zo een die heel fanatiek alle mogelijke houdingen gaat verzinnen in een razend tempo om erachter te komen wat je van hem wilt.
Maar goed, ik moet dus op zoek naar een manier hoe ik dit in goede banen kan leiden......
Al eerder terug gekomen: hij sloopt ook dingetjes als we erbij zijn. Ik heb hem eens geobserveerd ipv gelijk "nee" roepen. Hij ziet een badeendje liggen in het pierenbadje, je ziet hem kijken: héééy leuk! Hij pakt hem, vreet snavel en vleugels eraf en gaat weer opzoek naar iets anders en laat het eendje liggen.
Misschien zit dat de truck in aanleren wat hij wel of niet mag hebben.
Dus niet zozeer "nee" roepen, als wel ook gelijk iets aanbieden wat wel mag, zoals je dat bij een pupje doet.
En misschien toch ook proberen wat rust in zijn hoofd te brengen.
Een trainster leerde mij eens dat heel veel staat of valt bij een vorm van "zelfbeheersing" en zichzelf kunnen cq leren "kalmeren". Maar dat gaat bij zulke actieve honden niet vanzelf.
Een kennisje van mij heeft een kruising border collie x duitse staander, die hond is werkelijk onvermoeibaar, maar begint nu na een jaar of 2 wel meer rust te krijgen, maar hij blaakt van energie en stroomt soms werkelijk "over".
Het zou jammer zijn als de hond hier voor een andere baas zou moeten zoeken.
Ik denk dat dan misschien de suggestie van Willemijn niet zo rare is, creeer buiten (of binnen) een plek die veilig en rustig is, waar er geen impulsen meer zijn om op te reageren met "slopen". En honden zien slopen natuurlijk heel anders als wij, weten zij veel dat die stoel geld kost, of zoals mijn vorige hond een hand gesneden houten beeld van een paard sloopte wat al heel oud was en ook kostbaar....... maar het frustreert je wel als mens.
Mellow is ook niet voergericht, maar ik geef haar eten soms in deze:
En ook wel eens in de Monster Mouth of Monster Girl:
Met de Monster (en dan vooral de Mouth) is ze best een poosje bezig, hoe krijg ik die laatste brokjes er toch uit?
De hond is gewoon even lekker bezig in plaats van zijn eten uit de voerbak te 'zuigen', deze dingen kosten net even wat meer tijd. Hondje voldaan en lekker slapen
Wat Goja aangeeft is ook mijn ervaring. Mij werd dit boek aangeraden. De titel klinkt wat extreem maar het boek geeft een goede uitleg hoe je de hond kan aanleren voor rust te kiezen en daardoor zichzelf te beheersen maar ook hoe je stressvrij nieuwe commando's kan aanleren. Ik heb er veel aan gehad.
Ik kan me ook herinneren dat er iets in stond over wat te doen bij honden die meteen de hele trukendoos laten zien maar weet niet meer hoe dat zat. Waarschijnlijk heb je het onbewust een keer beloond (kan al door te lachen).
En inderdaad een goede gedragstrainer kan je hierin helpen en ook meteen observeren vanuit welke emotie het gedrag komt.
Is hij lang achter elkaar alleen?
Wat doe/zeg je als je thuis komt en hij heeft iets gesloopt?
Mijn hond is ook nul voergericht, en dat is best heel erg lastig.
Ja, zijn kong vindt hij geweldig of een bot.
Maar "werken" voor voer vindt hij echt absoluut onzin.
Hij wijst het hooghartig af en staakt iedere vorm van training of werk zo gauw hij
"beloont" wordt met voer, voer hoort in zijn bak, kluiven zijn voor de vrije tijd.
Maar iedere hond is te belonen, het is soms even zoeken naar wat hem beloond.
In het trainen wordt onze hond beloond met een hard plastic doosje/staafje, om een 1 of andere reden is dat het ultieme voor hem, het moest wel zo sterk zijn omdat hij verder alles doormidden bijt en dat is dan dus niet de bedoeling.
Grappig genoeg is na verloop van tijd toch wel wat voerbeloning gaan werken, namelijk het ruilen van zijn ultieme beloning (om los te laten) met iets super lekkers, alleen gebruikt op training, is wel gaan werken.
Soms is het zoeken wat bij de hond past.
En is het ook een kunst om uit te vinden wat de hond nodig heeft aan geestelijke en fysieke stimulans en hoeveel tijd hij weer nodig heeft de adrenaline weer te laten zakken.
Ik weet niet of jullie gericht trainen, maar misschien is jachttraining iets voor hem, wel iets zoeken waar hij echt samenwerkt, het klinkt als een super leuke hond waar veel mee te doen is, maar die nu even door een heel lastige periode gaat, maar dat moet toch op te lossen zijn.
Succes !!
het kan verveling zijn want aan alleen wandelen hebben sommige honden niet genoeg. meer wandelen zal de oorzaak dan ook niet weghalen.
je zegt dat de hond een groot jachtinstinct heeft en dat kan je mooi gebruiken zoals al gezegd is met speuren.
loopt hij altijd los? misschien kan je wandelingen aan de lijn doen (en dus netjes naast de baas lopen), een andere route nemen dan normaal, kunstjes doen onderweg zoals netjes volgens, rondjes om je heen draaien (zoals 'aan de voet'), onder een bankje door, over een bankje heen, zitten, kijken naar de baas, er is zoveel te doen onderweg.
wat voor voertjes gebruik je? misschien zijn ze wel niet motiverend genoeg, probeer eens wat anders dan het reguliere; gedroogde long is gezond en veel honden vinden dat erg lekker, kaas ook (niet zo heel gezond). tijdens de wandelingen kan je m belonen met een speeltje, een trektouw, bal, knuffel?
of een helemaal uit de plaat gaande baas; 'wouw!! dat heb je super goed gedaan, applausje!!
een bench kan ook een oplossing zijn voor wanneer je weg bent, scheelt kapotte meubels maar sommige honden voelen zich juist door de kleinere ruimte en dat ze niet hoeven te bedenken wat nu weer te doen juist heel fijn.
als hij begint te knagen wanneer jullie thuis zijn zou ik er niet meer dan nodig is aandacht aangeven, weghalen bij het object en met iets waar hij wel op mag knagen op zn plek leggen (en dan is hij braaf). alles in rust en zonder discussie, hiervoor kan je eventueel gewoon de lijn gebruiken, niet boos worden en niet teveel dwingen, gewoon doen.
je zal het patroon moeten doorbreken dus dat betekend even echt aan de slag en ja dan kan je misschien dagen geen 2 minuten zitten, voor de momenten dat je graag een uur wilt zitten heb je de bench (zorg wel dat je bench training eerst doet) het is even wat weken bikkelen maar dan heb je wanneer je doorzet zeker resultaat en kunnen jullie weer lekker genieten van elkaar.
en misschien is een bezoekje aan de dierenarts ook geen luxe, even iig het gebit laten checken.
Allereerst super dat je hier advies komt vragen!
Veel honden weten niet aan te geven dat ze moe zijn. Ze gaan maar door en gaan maar door en er zit geen rem op.
Ik zou voor je hond een veilige plek gaan maken, een bench, een ren, een aparte kamer zonder prikkels en dat hij daar kan liggen slapen. Honden hebben veel slaap nodig en als een hond ongewenst gedrag laat zien en dan is het kijken naar de oorzaak en vaak is dit een onbalans in de dagindeling. Een balans creeër je d.m.v. lichamelijk beweging, geestelijke activiteiten en rust.
Lichamelijk doe je al heel veel en geestelijk activiteiten mogen nog wat meer. Dit hoeft niet percee hersenwerk te zijn maar dit kan ook een wandeling in een nieuw gebied zijn. Je schreef dat hij moe was na een uurtje dierentuin. Dit waren dus geestelijke prikkels.
Rust: een hond mag 16-18 uren op een dag slapen en dit is erg veel. Veel honden reageren als wij van de ene ruimte naar de andere ruimte gaan en vandaar ook het advies zorg voor een prikkelarme slaapplek.
Dit is een fijn artikel voor je om te lezen https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php
En verder zou ik hulp gaan zoeken. In welke provincie woon je? Misschien kunnen wij iemand aanbevelen.
Of simpelweg : slopen is een natuurlijke behoefte van je hond (equivalent van prooi verscheuren) en hij moet dat ergens in kwijt. Shadow heeft soms ook geen 'uitknop' ons bonkje energie. Wat heel erg helpt is 'de doos'. Men neme een grote kartonnen doos en stop die vol met proppen krantenpapier en kleine doosjes. Daarin verstop je een paar lekkere dingen (bv kleine stukjes kaas en leverworst). Vol overtuiging wordt daar bij ons op aangevallen en daarna ziet het er zo uit;
in actie; https://m.youtube.com/watch?v=Q_fuuvEEjUU
shad heeft graag wat in zijn bek, sloopte vroeger mn sokken en bv mijn handschoenen. Nu pakt hij meestal een stuk papier of een kartonnen doos uit de oud papier bak en verscheurt die. Dat mag van ons. Mijn man moppert nog wel eens een keer, maar ik ruim het atijd vrolijk op en inmiddels kan hij er ook om lachen.
andere dingen die mogen; hij hij heeft wel eens een sok gekregen met een tennisbal erin of een oude handdoek dichtgeknoopt met een brokje oid.
wat ik ook veel met Shad heb gedaan is zelfbeheersingsoefeningen en 'relax on a mat' voor het creeeren van rust. http://www.dogsandbabieslearning.com/wp-content/uploads/2012/04/Relax_on_a_mat.pdf
hoewel ik zeker geloof dat overprikkeling bestaat, ken ik ook de andere kant van het spectrum; er zijn ook jonge energieke honden die gewoon hun energie kwijt moeten kunnen. Als ik mijn mannen in de ochtend meeneem voor een ronde voor de step (ik heb husky's) zijn ze daarna meer ontspannen en kunnen ze meer prikkels aan. Ik kan vanachter een scherm niet beoordelen wat er bij jou speelt, wat dat betreft zou ik ook adviseren om als het met simpele dingen niet snel beter gaat, iemand mee te laten kijken. Want het zou jammer zijn om vanwege een tijdelijk probleem nu je hond weg te moeten doen (by the way, onze vorige herplaatser sloopte manchetten uit de wasmachine bij zijn eerste baas en heeft bij ons nooit wat gesloopt. Het kan echt helemaal verdwijnen als je de juiste aanpak vindt :-) )
Je hebt al een hoop goede adviezen gekregen wat betreft de verveling.
Ik kan het niet helpen dan te denken dat hij misschien ook last van zijn tanden kan hebben dat hij daarom aan het slopen is. Heb je zijn gebit al na laten kijken? Anders is dat misschien ook nog een optie.
Je hebt inderdaad al heel wat adviezen gehad.
Ik heb niet alles gelezen maar ga toch snel even reageren.
Ik denk ook zeker dat het nog overgaat.
Je hond is pas 1, nog erg jong, nog maar net geen pup meer.
Wacht eens een jaar en je hebt al een hele andere hond.
Hier ook best wel wat dingen gesloopt als pup.
Bijten in hoeken van de muren en plinten, trekken aan het tafellaken tot er stukken uit waren, een jas op de stoel laten hangen of schoenen laten staan, een washandje dat toevallig uit de wasmand valt, dat moest er allemaal aan... En wij zijn dan nog heel erg netjes en laten nooit iets rondslingeren.
Toch zijn er best veel dingen kapot gebleven.
Volgens mij kan het ook bijna niet anders als je een pup hebt, ze testen het uit en er blijven altijd wel dingen stuk.
Nu is Mila 2 jaar en ik kan laten liggen wat ik wil, ze komt nergens meer aan, sloopt niks meer.
Als er nu bv een washandje op de grond valt, dan snuffelt ze eraan en loopt weg.
Vroeger wist ik niet hoe snel ik het weer moest oprapen anders had ze het mee en liet het niet meer los.
Je hond moet ook nog leren wat kan en niet kan, wat mag en niet mag.
Dat weet hij niet zomaar.
Hij weet niet dat jij niet wil dat hij de zetel kapot bijt of dat jij niet wil dat hij gaat lopen met je schoenen... Dat moet hij leren, en jij moet hem dat leren.
Verder was overprikkeling hier ook vaak een reden voor dit soort ongeremd gedrag.
Bench in en verplicht rusten (met deken erover, niks meer te zien) was hier dan een supergoeie oplossing. Je merkt vanzelf als hij meteen in slaap valt, dan weet je dat het nodig was.
Als je bovenstaande adviezen van iedereen volgt én het tijd geeft, niet verwacht dat het binnen een week wel over is, dan moet het goedkomen!
Succes!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?