Oh! En 30-35 kilo is het ideale gewicht.
Als je kijkt naar de werklijk bij de DH dan zul je zien dat hier enkel en alleen op karakter en gezondheid gefokt wordt.
Natuurlijk ben ik bevooroordeeld want we hebben er zelf ook 1
Voor ons was destijds de keus tussen ODH of werklijn DH. Beiden qua gezondheid niets mis mee. Vond echter persoonlijk dat er bij de ODH ook meer op uiterlijk gelet werd en bij de werklijn DH meer op karakter. We hebben toen voor de werklijn CH gekozen. Maar oke dat was mijn persoonlijke mening
Onze Spike, zie foto, is een werklijn DH, langstokhaar. 63 cm en 35 kilo.
Ik wilde er ook graag weer een Duitse herder bij, naast mijn bouvier. Ik heb heel wat rassen voorbij zien komen, maar niets voldeed echt. Daarom heb ik het maar los gelaten.
Je kan misschien een Oud-Duitse herder nemen?
Ja ik zie nu steeds meer dat er heel veel variatie in zit. En begin ik te denken dat je het beste naar de fokker kunt kijken en dan pas naar de hond. Vaak ziet men eerst de hond en zoekt daar een fokker bij. Maar ik denk dat je beter kunt kijken of de fokker een goede, eerlijke, kundige, en betrouwbare fokker is.
Ook ben ik wat voorzichtig met de "nieuwe" rassen zoals mensen hier ook hebben geplaatst. Bij de oudere rassen zijn er vaak ook bekende fokkers die goed werk doen, en dit zie je bij nieuwe rassen minder vaak. Zoals bijvoorbeeld bij de Tamaskan. Goed initiatief, maar er wordt nog heel vaak gemixt met verschillende rassen, wat gevolgen kan hebben voor de persoonlijkheid. Of je hebt last van inteelt. Bij de oudere rassen zoals die werklijn van de Duitse Herder, heb je veel meer zekerheid wat je krijgt, er is meer kennis, en er zijn meer specialisten.
Dit is mijn redenatie, als ik hier geen gelijk in heb dan hoor ik graag een tegenargument uiteraard.:)
Mechelse herder of is die te pittig?
Shiloh Shepherd is ook in het korthaar.
Is wel een stukje groter dan de Duitse Herder.
Die van ons zitten beiden ook rond de 35 kilo.
Haakon is 64,5 cm hoog en Varghoss 65,5 cm
Persoonlijk vind ik ook dat ze soms met te grote honden fokken bij de Oudduitse herder.
Ook voor karakter moet er echt gewaakt worden. Een herder moet m.i. bijvoorbeeld wel moed bezitten. Er mag best wat karakter inzitten.....
Nou, ik "kies" nog nergens voor. Ik ben nu gewoon aan het kijken. In eerste instantie uit pure interesse, en op de tweede plek voor als Logan er uiteindelijk niet meer is. Ik verdiep me nu in de Duitse Herder vanwege de kennis die er beschikbaar is. Zoals ik hiervoor al zij is er bij minder bekende rassen en/of nieuwe rassen nog vaak giswerk en onverwachte uitwerkingen door het mixen van het verschil in karakters omdat ze vaak nog met andere rassen mixen. Mixen ze met het ras zelf dan is er bij een nieuw ras weer vaak sprake van inteelt. De Duitse herder heeft al een grote geschiedenis en dus meer kennis en een voorspelbaar resultaat in karakter.
De east european shepherd is in ieder geval geen nieuw ras.. is van 1930
Mijn buren hebben een bouvier en hebben ze vroeger gefokt. Het feit dat ze af en toe zelfstandig willen zijn zie ik in hun hond ook en dat is juist niet wat ik zoek. Daar heb ik nu genoeg werk van met Logan, en hoe gek ik ook op hem ben, dan wil ik niet nog een keer. Sinds kort zie ik echt goed het nut van een goed gefokte hond. een hond die gefokt is om goed te functioneren in de mensenwereld. Dat vergt kennis, kunde en verstand van wat je doet, en ik heb het idee dat je dat beter vindt in werkhonden zoals de herders. Denk ik. weet ik niet zeker, ik hoor graag het tegendeel ;)
Yes! Kijk, dat is een goede tip. Een site specifiek over werkhonden. Dat ik daar zelf niet op ben gekomen :P . Bedankt!
Mijn vriend staat momenteel op de wachtlijst van een pup van Trojan von der Staatsmacht als vader:
Superspannend......
Working Dog is idd een hele fijne site met alle ins & outs over werkhondenrassen.
Wat bedoel je met moed? Logan heeft wat militaire duiste herder in zich die gefokt zijn op moed en initiatief, en ik moet eerlijk zeggen dat ik 'm liever wat minder moedig had gehad met wat minder initiatief. Hij ontwijkt werkelijk waar niets, terwijl het in de meeste gevallen juist beter is om wél dingen te ontwijken.
Met moed bedoel ik een hond die niet direct achter de eigenaar gaat staan bijvoorbeeld als er zich iets voordoet. In de IPO sport en dan m.n. voor het pakwerk heeft een hond moed nodig. Ik ken ook een witte herder die bij het horen van de zweep het liefste achter de boom zou kruipen.
Hij MOET in dit onderdeel juist zelfstandig kunnen werken. Varghoss (onze jongste) zoekt teveel bevestiging bij mijn vriend en dat is niet de bedoeling. Natuurlijk moeten ze wel onder appèl staan en dat staat Varghoss ook zeker, maar in het manwerk zijn er ook stukken waar het op de hond zelf aankomt.
Jup, dit wordt Raymond's sporthond. We hebben er superveel zin in.
Hier wil ik toch even op reageren ;)
Er worden outcrosshonden gebruikt om de genenpoel groter te maken, zodat er in latere stadia geen sprake is van inteelt. De Tamaskan is een ras in opbouw, dus eigenlijk mogen we nog niet eens praten over een ras. Dat er gevolgen zijn voor de persoonlijkheid, is zeker. Iedere Tamaskan is anders. Maar is dat ook niet bij andere rassen? Ik heb bijvoorbeeld met Duitse Herders gewerkt, maar zelfs die zijn verschillend qua karakter.
Dit ligt dus niet aan de outcross, maar meer aan de lijn die je ermee creëert en hoe de hond wordt opgevoed.
Je zoekt een hond die mee kan in de maatschappij; houd er rekening mee dat ook Duitse Herders erg nerveus kunnen zijn.
Heb je nog meer eigenschappen die de hond moet hebben? Misschien zijn er meer rassen die aan jouw plaatje voldoen.
Ik had het niet specifiek over werklijn Duitse Herders.
Het klopt dat deze worden gefokt op karakter en gezondheid, maar ook de opvoeding speelt een rol. Je kunt nog zo'n stabiele pup weggeven, als je een baasje treft die het onderschat, kun je nog steeds een nerveuze pup krijgen. Dat was meer mijn insteek.
Daarbij zitten er Duitse Herders (uit showlijnen waarschijnlijk?) tussen, waar ik niet graag mee werk, omdat ze zo nerveus zijn.
Ik ga ervan uit dat TS op zoek gaat naar een mooie lijn waar dit nerveuze karakter niet aanwezig is.
Nee, niet in de manier noch mate die ik bedoelde. uiteraard heb je hier en daar wat speciale trekjes. En later past de hond zich aan aan jouw persoonlijkheid en de omgeving waar hij opgroeit wat ook meer specifieke eigenschappen creëert voor die individuele hond.
Wat ik bedoel is dat je met oudere rassen kunt zeggen wat de basis van de hond zal worden, en met nieuwe en veel voorkomende rassen kunt je dat niet altijd garanderen. Ik ben mij op dit moment aan het verdiepen in de hollandse herder. een oud ras die nooit onderworpen is aan popularisatie en rages en dergelijke en er zijn dus ook niet veel van en dus ook geen uiteenlopende variaties die je bij andere veel vookomende honden wel hebt. Veel werkhonden die worden gefokt voor bijvoorbeeld defensie worden juist geselecteerd om een eenduidig karakter zonder afwijkingen. dit is veel efficienter, je weet wat je krijgt en je weet dus hoe hij getraind moet worden.
Mijn schoonouders hebben een zwarte duitse herder, in leeuwardenb gefokt voor defensie. Toen de puppies net konden lopen werden ze al getest en de afwijkende karakters werden verkocht als huisdier an particulieren en mocht niet mee gefokt worden. Donja de hond van mijn schoonouders en haar nest, werden bijvoorbeeld getest door ze een duw te geven. als de hond er o reageerde en naar je toe liep en je bij je hand greep dan werden ze gebruikt. Donja reageerde niet, ze rolde gewoon door en liep vervolgens vrolijk de andere kant op alsof er niets gebeurt was. Dat was een eigenschap die ze niet wilden, en werdt dus niet mee gefokt om te kunne garanderen dat de toekomstige nesten geen passieve pups zouden hebben waar ze niets mee konden. En dat was nog een vrij nieuw fok programma, bij oudere lijnen zijn die variaties er al uit gefokt.
En die oude lijnen zijn dus de lijnen waar ik naar op zoek ben
In Duitse herder werklijn zit idd heel veel verschil. Je hebt ook lijnen die speciaal voor de fok van diensthonden worden gebruikt. Je zult begrijpen dat dit vaak (lang niet altijd) honden van een ander kaliber kunnen zijn dan een Duitse herder uit werklijn die puur is gefokt als sporthond, al zitten daar ook weer verschillende gradaties in, omdat iedere fokker weer gecharmeerd is van een bepaald type.
Je kunt het beste kijken welk type ouderhonden je het beste aanspreekt. Raymond heeft dit ook gedaan. Veel filmpjes bekijken op working dog helpt daarbij ook.
Dan hebben wij een verschillende definitie van zelfstandig. Husky's zijn juist het toonbeeld van zelfstandigheid. lopen weg omdat ze zich prima kunnen redden. Logisch ook omdat die gefokt zijn om weg te rennen. Sledehonden zijn geen sociale honden, dat ze uberhaupt enigszins geschikt zijn geworden om als huisdier te houden is al een goed staaltje fokwerk geweest. (of simpelweg mazzel :P) Ik zelf heb een wolfhond waarbij ik de mazzel heb dat die de roedel en het samenzijn als absolute prioriteit hebben. Maar als er gejaagd wordt of als er een andere hond zich misdraagt dan regelt hij dat zelf en heeft hij mij even niet nodig. Loop ik vervolgens weg en is hij me kwijt dan is er paniek en wordt ik opgezocht.
Nogmaals, dat wat jij omschreef is niet wat ik persoonlijk zie als "zelfstandig" de bouvier van mijn buren die trekt zich weinig aan van commando's en loopt ook gewoon weg als hij zin heeft om een blokje om te gaan en komt alleen terug op ZIJN initiatief. Iets dat Logan ook doet. Dat zie ik als zelfstandigheid.
Ik snap je!
Ik heb ook lang getwijfeld over de Hollandse Herder, maar heb dit ras uiteindelijk niet gekozen omdat het niet bij Odi past.
Maar als je er specifieke info over wilt hebben, kan ik misschien wel meer vertellen :)
Ik vind de Hollandse Herder een prachtig ras, ben er erg over te spreken
Maar wat ik me af vraag, wat kan Logan niet waardoor je op zoek gaat naar een compleet andere rasgroep?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?