Bemoeien hond, hond op aangelijnde hond laten afkomen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Ik wil er nog even kort wat aan toevoegen.. want ook in het losloopgebied loopt onze jongste hond wel eens naar een andere hond toe. Hij is heerlijk aan het puberen, dus kan nog wel eens een eigen plan trekken. Zodra een hond pure agressie toont, vermijdt hij deze. Dat voelt hij wel aan. Maar zodra een hond alleen angstig is, gaat hij hier rustig op af om kennis te maken. Vaak is het de baas die dan in paniek raakt en roept "Haal die hond weg". Ik zeg altijd direct: "Hij zal niks (terug doen), hij kan het prima aan". Wel ga ik er direct rustig naartoe. Ik vertrouw Finch 100% en ik zal hem dus ook niet los laten lopen als ik weet dat hij niet met onzekere honden om kan gaan.  "

 

Ik heb een onzekere hond en ik vind dit heel fijn. Onze hond zal nooit bijten (tenzij een hond haar zou bijten...) maar ze kán bij benadering grommen en snauwen. Een rustige, respectvolle maar zelfverzekerde benadering van een andere hond is voor haar een positieve ervaring extra. 

 

Maar let wel: alleen als mijn hond los loopt! Als ze aan de lijn zit, is dit voor haar wél te eng. 

 

Ik hoor dan ook bij het kamp, als een andere hond aan de lijn zit, lijn ik mijn hond ook aan.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Aangelijnde hond op losloopveld….

Ik geloof dat ik deze discussie nu echt voor de vijfhonderdste keer tegenkom hier.

Ik weet niet hoe jij jullie wandelen,, maar ik heb het in de regel prima naar mijn zin!

Niet alles is meteen een drama of zwaar schadelijk voor het mentaal welzijn van een hond. Ook in losloop gebieden geld de regel 'een beetje geven en nemen'.

En wil je zoveel mogelijk uitsluiten, kom er dan niet!

Laten we niet vergeten dat we allemaal onze eigen hond geweldig vinden of minstens iedere gedraging menen te kunnen verklaren.

Wees dan ook reëel naar andere honden die je op zulke plaatsen tegenkomt. Je hebt zulke plekken immers met elkaar te delen.

Als je daardoor zulke plaatsen niet prettig of te riskant vind, nogmaals: kom er dan niet. Wandelen met een nerveuze baas vind geen enkele hond prettig en dat zal dan ook zeker zijn uitwerking op het gedrag van de hond hebben.

Na enkel jaren HP wil ik wel eens uiten, dat ik vind dat er vrij hysterisch gereageerd wordt op het snauwen of 'sneppen' dat honden naar elkaar kunnen doen.

Honden doen aan plaatsbepaling, en dat is vaak d.m.v van geurtjes al weken lang gebeurd, voordat ze elkaar daadwerkelijk een keer real life ontmoeten.

Het grauwen, snauwen, met de bek klappen en sneppen, is in de verste verte nog geen gevecht, en hoe bruut het op ons mag overkomen… de bedoeling is (als het goed is) om niet te verwonden en er is vaak al een heel scala aan communicatie aan vooraf gegaan.

Ik bedoel maar te zeggen: waarom jezelf in een situatie brengen die je niet prettig vind?

Natuurlijk, in een woonwijk of straat een loslopende stuiterbal bovenop jouw hond.. dat is hoogst ergerlijk!

Ik zei het laatst nog tegen iemand met een loslopende hond, ''t'is niet zo duur hoor!.. zo'n riempje''

En boos kijken die man!

Ja gedag, ik zou ook graag over het asfalt fietsen met met de honden los achter me aan! heerlijk die vrijheid.

Maar die vrijheid moet nu eenmaal beperkt worden met regels, omdat er anders ongelukken en nare toestanden kunnen voorvallen.

Ik vind het echt ergerlijk wanneer mensen menen, dat regels er slechts voor de buurman zijn!

Maar goed, de discussie losloopgebied, loslopende honden, aangelijnde honden…

Begint dat zo onderhand niet een beetje te lijken op ''spijkers op laag water zoeken'' ???

En dan te bedenken,, hoe vaak ik al niet heb gelezen hier, dat men zich beledigt voelt wanneer men een andere hond nadert, en diens baas met zijn hond uitwijkt of oversteekt.

Ook weer niet goed! Zonder een daadwerkelijke reden te weten (die heel goed bij die andere hond zou kunnen liggen) is er dan al weer sprake van vooroordeel, angst of discriminatie.

Nou… weten we het nog leuk met onze honden te hebben, of is het vandaag de dag werkelijk een survival of haast een drama geworden!?









honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Na enkel jaren HP wil ik wel eens uiten, dat ik vind dat er vrij hysterisch gereageerd wordt op het snauwen of 'sneppen' dat honden naar elkaar kunnen doen."

 

Klopt. Ik las hier al dat iemand reageerde op "de mijne doet niets hoor" met "maar wat doet de mijne?". Nou, als het gewoon hap-snap of grauw-snauw is loopt de mijne gewoon weg. In het ergste geval schud hij zich even uit en hij is het kwijt. Loop je nou met een tijdbom aan de lijn die meteen voor de kill gaat, okee, maar dan is bij andere honden in de buurt komen niet handig.

 

En je kan wel zeggen van "weer een moment van spanning" en ja, dat is het. Maar het gaat soms ook gewoon goed, moet je dan alles ontlopen voor het geval het weer "mis" gaat?

 

Ik heb al te vaak meegemaakt dat mensen tegen me zeggen "oh, de jouwe vind hij écht leuk". En het komt voor dat mensen zeggen "heel vreemd, maar die van jou mag hij echt niet". Kan gebeuren. Het zijn ook net wezens met een karakter.

 

Panisch alles ontlopen en gaan vitten op iedereen die niet reageert volgens "de regels van HP" is ook geen oplossing. Zelfs al doe je je best, niet alles gaat 100% perfect. En je hebt er ook idioten tussen zitten. Dat alles niet altijd goed gaat is dus onvermijdelijk. Doe je best, accepteer. Misschien ga je door een beetje rust door acceptatie ook een andere energie uitstralen en herstelt je hond ook sneller.

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Sorry maar als mijn hond in een losloopgebied niet eens mag rondrennen beperken degene met een angstige hond op anderen. Bekijk het eens van twee kanten. Tuurlijk als mijn hond niet luisterd gaat hij aan de lijn. En inde puberteit aande lange lijn.. Maar rondrennende hond en sorry die tref je in een losloopgebied want daar zijn ze voor...

 

Jier heten veel van die lange stroken ook uitrenstroken. En ik gun die andere hond ook zijn pleziertje maar de realiteit is anders. En als ik een hond zou hebben die niet los kan of niet goed met andere honden om wat voor reden zou ik niet in een losloopgebied gaan lopen. Dit zou MIJ te veel stress op leveren.

 

nu hier een voorbeeld met een man met. 2 herders. Zijn beiden hond agressief. Loopt in een losloopgebied mijn zijn honden los. Ik kom hem regelmatig tegen. Moet altijd omlopen en hij moet ieder keer zijn honden bij zich roepen om ze aan te lijnen. Dit is voor beide partijen niet fijn. Dat geeft hij zelf ook aan.

 

ik ben erg blij dat Casper goed signalen kan lezen en zelf duidelijk veel signalen afgeeft. En ja ik heb ook last van losgeslagen pubers. Andere reuen die aan komen lopen en vevolgens gaat zitten rijden op Casper. Daar wordt hij keer op keer onzeker van. Ik jaag deze hond weg en desnoods trek ik hem van Casper af. Lijn deze hond aan enbreng hem naar zijn baas.  Het is geven en nemen in een losloopgebied... Dus ik ken beide kanten van het verhaal. Ja ik erger me soms maar diepe zucht en door wandelen..

honden page profiel Joyce&ChicaJoyce&Chica

honden foto van Joyce&Chica

Tja dit is iets wat inderdaad blijft terug komen en waar de meningen ook zeer van uiteenlopen...

Gister nog ging ik met Chica naar het veld. Daar kon ze ook even zwemmen en plonzen. Mijn moeder was er ook met haar hondje en nog een andere vrouw met haar hond los die wilde spelen mja die vrouw begon dus eigenlijk al een beetje te mompelen van hmmm ja doe maar rustig want de hond zit aan de lijn nja ik ga wel een andere kant op... Joh prima doe lekker. 

Chica is niet vaak los gewoonweg omdat andere dingen vaak veel interessanter zijn als dat ik ben, hoe goed ik mn best ook doe (gek doen weg rennen verstoppen enz) Chica gaat dus vaak alleen ffkes los als er verder niks of niemand anders is en op plekken waar ik overzicht heb. Dan oefenen we en dat gaat redelijk ok. Daarbij heeft Chica zich een tijd op straat moeten redden en is daarom ook vrij 'zelfstandig' Ze dopt haar eigen boontjes wel  Dag vrouwtje ;)

Maar dat hoeft toch niet een reden te zijn waarom ik dan maar niet naar een losloopgebied moet gaan... Inderdaad geven en nemen.... Zou niet zo moeilijk moeten zijn....

 

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ik geniet dagelijks van het losloopgebied bij mij in de buurt. Ik ben er 'nooit' alleen maar heb nog nooit een ernstig conflict tussen honden meegemaakt.

De bekende 'grauw en snauw' zie ik regelmatig voorbij komen. Gisteren nog kreeg Rock een pak op zijn falie van een Bordeaux teef die echt even helemaal klaar was met die neus die steeds richting haar achterste wilde!

Dat liet madam even duidelijk blijken, en gelijk heeft ze!!

Honden laten niet 'alles' van hun baas afhangen, ze hebben ook hun eigen communicatie methode.

Het is allemaal niet meteen zo'n drama. En nogmaals: plaatsen waar je je onzeker voelt of je je ergert,,, kom er niet!

Het verpest zoveel! (met name voor jezelf en je hond) En overal een ''ja, maar zij'' of ''maar hun''… wat heb je er uiteindelijk aan!?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Klopt. Ik las hier al dat iemand reageerde op "de mijne doet niets hoor" met "maar wat doet de mijne?". Nou, als het gewoon hap-snap of grauw-snauw is loopt de mijne gewoon weg. In het ergste geval schud hij zich even uit en hij is het kwijt. Loop je nou met een tijdbom aan de lijn die meteen voor de kill gaat, okee, maar dan is bij andere honden in de buurt komen niet handig.
 
En je kan wel zeggen van "weer een moment van spanning" en ja, dat is het. Maar het gaat soms ook gewoon goed, moet je dan alles ontlopen voor het geval het weer "mis" gaat?
 
Ik heb al te vaak meegemaakt dat mensen tegen me zeggen "oh, de jouwe vind hij écht leuk". En het komt voor dat mensen zeggen "heel vreemd, maar die van jou mag hij echt niet". Kan gebeuren. Het zijn ook net wezens met een karakter.
 
Panisch alles ontlopen en gaan vitten op iedereen die niet reageert volgens "de regels van HP" is ook geen oplossing. Zelfs al doe je je best, niet alles gaat 100% perfect. En je hebt er ook idioten tussen zitten. Dat alles niet altijd goed gaat is dus onvermijdelijk. Doe je best, accepteer. Misschien ga je door een beetje rust door acceptatie ook een andere energie uitstralen en herstelt je hond ook sneller. "

 ik ben het helemaal met je eens! met de ene hond speelt max heel leuk en de andere hond vind hij maar niks en dan negeert max de hond wat. of als er een hond te brut naar max komt dan snauwt hij hem wel af en terecht dan ook (tenzij de hond max zijn signalen niet snapt of wil snappen dan grijp ik wel in). dan durven mensen wel eens zeggen " wat een dominant hondje " nee mijn hond laat gewoon zien "hallo ik sta hier, ik moet niet onver gelopen worden".

 

maar honden mogen van mij rennen ze moeten wel respect hebben voor elkaar en een aangelijnde hond hoeft niet geterroriseerd te worden.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ik denk dat de eindconclusie vrij ongecompliceerd is…

Beide partijen dienen rekening met elkaar te houden, met loslopende, of aangelijnde hond.


Het zou eigenlijk geen verschil mogen maken, immers is een losloopgebied als het ware 'publiekelijk bezit'' geen privé terrein!

Houd voor ogen dat (als het goed is) vrijwel iedereen die je daar tegen komt, daar met dezelfde reden is, namelijk een ontspannen en leuke tijd met hun hond te hebben.

Wrijvingen kunnen altijd en overal ontstaan, dat merk ik zelfs al in de rij voor de kassa bij de supermarkt!

Bedenk dan dat veel ergernissen of frustraties kunnen verdwijnen wanneer je zelf besluit je hier ''letterlijk of figuurlijk'' voor om te draaien!

honden page profiel ..

honden foto van .

"  
Ik heb een onzekere hond en ik vind dit heel fijn. Onze hond zal nooit bijten (tenzij een hond haar zou bijten...) maar ze kán bij benadering grommen en snauwen. Een rustige, respectvolle maar zelfverzekerde benadering van een andere hond is voor haar een positieve ervaring extra. 
 
Maar let wel: alleen als mijn hond los loopt! Als ze aan de lijn zit, is dit voor haar wél te eng. 
 
Ik hoor dan ook bij het kamp, als een andere hond aan de lijn zit, lijn ik mijn hond ook aan. "

 

Ik denk dat iedereen bij dat 'kamp' hoort, het is wel zo netjes en beleefd. Ook ik. Ik probeer alleen maar aan te geven, dat het niet altijd lukt. Dat je soms ook iemand pas het op het laatste moment ziet of de hoek om komen en dan gebeurt het het wel eens dat je je hond niet snel genoeg aangelijnd hebt. Bijvoorbeeld in mijn geval dus met een puber, die 9 van de 10 keer naast me staat als ik roep, maar het voor kan komen dat hij denkt: "Doei, nu doe ik even m'n eigen zin". En dan nog doet hij het heel netjes en sociaal en natuurlijk pak ik hem. Maar wel rustig en ik raak niet in paniek omdat de andere eigenaar dat ook doet. Dat is nou eenmaal de werkelijkheid, het zijn dieren.

 

Je kunt niet verwachten dat als jij met je aangelijnde hond loopt, dat iedereen áltijd z'n hond ook aanlijnt. Sommige mensen trainen hun hond, bijvoorbeeld het leren loslopen. Een hond leert nou eenmaal door ook wel eens iets 'fout' te doen. Je hebt de pubers. En sja je hebt ook de onopgevoede honden die alles mogen, de spring-in-het-veld honden die doen wat ze willen, de opdringerige honden enz. Je kunt van alles tegenkomen. Het is niet reëel om te denken dat er nooit een hond naar je toe zal komen als je hond vast zit. Soms omdat het het andere baasje even niet lukt maar wel met opvoeden bezig is, soms omdat je mensen tegenkomt die denken alleen op de wereld te leven.

 

Laten we wel duidelijk zijn; ik vind dat agressieve honden niet thuis horen in een loslaatgebied, zeker niet los. Met deze honden kun je als baasje van je eigen hond namelijk weinig. Als ze aanvallen en de ander van kant willen maken, kun je niks. Maar met alle andere honden (dominantere, onzekere, opdringerige honden e.d.), kun je nog wel wat. Daarmee wil ik alleen maar zeggen: je hebt alleen jezelf en je eigen hond in de hand. Let dus vooral op wat je zelf doet en erger je niet zo aan andere honden die misschien bij je eigen hond in de buurt komen. Want in plaatst van te denken "daar komt een hond, mijn hond is bang" en dus iets 'negatiefs' ervan te maken. Kun je ook denken: dit is mooi een gelegenheid om de controle zelf te nemen en mijn hond te laten zien dat ik de boel regel en dat ik hem bescherm. En dan maak je er dus een positieve ervaring van voor je hond. 
Jij bent een spiegel van je hond. En dit slaat niet op ts, maar over wat ik gewoon vaak zie; dat is dat het baasje compleet in paniek raakt en dan zegt 'mijn hond houdt niet van andere honden'. Terwijl de hond er dan nog vrij relaxed bij staat en het baasje over haar toeren gaat. Dan denk ik dus: hoe kan je van je hond verwachten rustig en sociaal gedrag te vertonen, als je zelf zo paniekerig loopt te doen. 

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"  
Ik denk dat iedereen bij dat 'kamp' hoort, het is wel zo netjes en beleefd. Ook ik. Ik probeer alleen maar aan te geven, dat het niet altijd lukt. Dat je soms ook iemand pas het op het laatste moment ziet of de hoek om komen en dan gebeurt het het wel eens dat je je hond niet snel genoeg aangelijnd hebt. Bijvoorbeeld in mijn geval dus met een puber, die 9 van de 10 keer naast me staat als ik roep, maar het voor kan komen dat hij denkt: "Doei, nu doe ik even m'n eigen zin". En dan nog doet hij het heel netjes en sociaal en natuurlijk pak ik hem. Maar wel rustig en ik raak niet in paniek omdat de andere eigenaar dat ook doet. Dat is nou eenmaal de werkelijkheid, het zijn dieren.
 
Je kunt niet verwachten dat als jij met je aangelijnde hond loopt, dat iedereen áltijd z'n hond ook aanlijnt. Sommige mensen trainen hun hond, bijvoorbeeld het leren loslopen. Een hond leert nou eenmaal door ook wel eens iets 'fout' te doen. Je hebt de pubers. En sja je hebt ook de onopgevoede honden die alles mogen, de spring-in-het-veld honden die doen wat ze willen, de opdringerige honden enz. Je kunt van alles tegenkomen. Het is niet reëel om te denken dat er nooit een hond naar je toe zal komen als je hond vast zit. Soms omdat het het andere baasje even niet lukt maar wel met opvoeden bezig is, soms omdat je mensen tegenkomt die denken alleen op de wereld te leven.
 
Laten we wel duidelijk zijn; ik vind dat agressieve honden niet thuis horen in een loslaatgebied, zeker niet los. Met deze honden kun je als baasje van je eigen hond namelijk weinig. Als ze aanvallen en de ander van kant willen maken, kun je niks. Maar met alle andere honden (dominantere, onzekere, opdringerige honden e.d.), kun je nog wel wat. Daarmee wil ik alleen maar zeggen: je hebt alleen jezelf en je eigen hond in de hand. Let dus vooral op wat je zelf doet en erger je niet zo aan andere honden die misschien bij je eigen hond in de buurt komen. Want in plaatst van te denken "daar komt een hond, mijn hond is bang" en dus iets 'negatiefs' ervan te maken. Kun je ook denken: dit is mooi een gelegenheid om de controle zelf te nemen en mijn hond te laten zien dat ik de boel regel en dat ik hem bescherm. En dan maak je er dus een positieve ervaring van voor je hond. Jij bent een spiegel van je hond. En dit slaat niet op ts, maar over wat ik gewoon vaak zie; dat is dat het baasje compleet in paniek raakt en dan zegt 'mijn hond houdt niet van andere honden'. Terwijl de hond er dan nog vrij relaxed bij staat en het baasje over haar toeren gaat. Dan denk ik dus: hoe kan je van je hond verwachten rustig en sociaal gedrag te vertonen, als je zelf zo paniekerig loopt te doen.  "

 Mooi gezegd! 

 

Vaak zijn de baasjes (hoe begrijpelijk ook) degene die angst aanwakkeren.

 

Een grauw, snauw etc. meestal "regelt" het zich vanzelf. Vertrouwen uitstralen als baasje, werkt vaak. Hier op de losloopplaats ook wat onrust. Meerdere nieuwe pups, meer ruzietjes. Het lijkt of de de "hierarchie" opnieuw bevochten moet worden (een theorie, het kan van alles zijn) Maar na een paar dagen komt er meer rust, vanzelf...

 

De "oplosser" middelt, de dominante merkt dat ze moet inbinden, de brutale pup idem, en ga zo maar door...

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat Dobby net iets te enthousiast is naar een hond... Een ouder hondje wat niet van die druktemakers houdt, een teefje die zoiets heeft van "ik ben hier, niet onder mijn staart", of een wat voorzichtig hondje die net wat beter zou functioneren als Dobby rustiger deed...

 

En als ze dan een snauw geven of even haphaphap naar zijn keel vliegen, dan krijgen ze vaak op hun kop van hun baas. Vaak probeer ik er iets tussen te krijgen van "gelijk heb je hoor!" of "goed zo, hou die jeugd maar onder de duim!", en tegen Dobby "dan moet je maar rustiger aan doen, sukkel" of "ze heeft ook een voorkant hoor". Voor veel mensen is het helemaal nieuw dat iemand zo relaxt omgaat met hun snauwende hond en zeker dat ik dan de schuld leg bij mijn eigen hond.

 

Intussen, het heeft 6 jaar geduurd (blond hè?), heeft hij door dat als hij blijft staan piepen, de wat voorzichtiger types honden dan tóch vaak geïnteresseerd zijn. Zo leert Dob ook nog bij over hondengedrag.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ik herken volledig wat je schrijft Wilma.

Ik doe dat ook in zo'n situatie.

Zoals met die Bordeaux teef.. dan zeg ik meteen iets: ''ja, dat komt er van Rock,,.. zo gedraag je je niet naar een dame!''

En dan nog even naar het teefje ''gelijk heb je hoor!''

Helemaal niks aan de hand verders.

En wat nog mooier is… ook tussen de honden is er dan meestal ook meteen helemaal niets meer aan de hand!

Met Ginny heb ik daar ook geen enkel probleem mee, die word ook wel eens weggesnauwd en dat gaat prima. Winter daarentegen wordt vrijwel altijd overgecorrigeerd; die heeft al een paar gaten in zijn smoel gehad van honden die ik ook in een andere setting ken, en de 'dat doet hij/zij anders nooit' gewoon echt waar is. Dat is ook gedaan met een enkele correctie, maar dan kan ik wel door naar de DA. En daar zit je dan weer met je hond, plus het baasje die zich helemaal rot schaamt en graag de rekening wil pinnen en zien hoe het met Winter gaat - want het zijn stuk voor stuk lieve, verantwoordelijke mensen. winter is misschien echt de uitzondering op de regel, maar voor hem gaat dit helaas echt niet op. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Joo dat is echt vervelend hannah. Wat gek, is er toch iets in winters gedrag dat onbewust iets uitlokt? 

" Joo dat is echt vervelend hannah. Wat gek, is er toch iets in winters gedrag dat onbewust iets uitlokt?  "

 

Absoluut, daar bestaat geen twijfel over. Winter gedraagt zich als een hond die pas op veel latere leeftijd is gesocialiseerd, en uit zijn stress op hele vreemde manieren (veel gejengel, druk gedoe, overspronggedrag), ook in de buurt van honden waar hij best prima mee op zou kunnen schieten mits de omgeving saai en rustig is. Andere honden worden daar dan heel kriebelig van, en dan komt er een snauw; 'KALMEER, OEN!' Niks mis mee, normaal gesproken, maar bij Winter slaan ze net even iets te ver door. We werken er aan door de wandelingen zo rustig mogelijk te houden, maar voordat ik in een rustig, overzichtelijk wandelgebied ben moet ik toch eerst 10 minuten door een losloopgebied banjeren... Das best lastig  ben nu hard aan het werk voor mijn rijbewijs en een autootje, zodat we daar straks hopelijk meer vrijheid en rust  door krijgen. 

pagina 3 van 3 12 3
^