als ik even naar mijn honden kijk: die hebben een dikke isolerende vacht maar worden maar zelden echt door en door nat. Zelfs na het zwemmen, even schudden en bijna droog.
Pas als je ze baddert - en dus ook als je ze door en door nat maakt met een tuinslang - worden ze echt nat tot op hun huid. Dan duurt het heel lang voordat ze ook echt weer droog zijn. Als je dan warm en vochtig weer hebt, kan het gaan broeien. En kunnen bv hotspots ontstaan. Dat broeien heeft dan niet zozeer te maken met te warm zijn van de hond maar meer dan zo'n 37-39C en vochtige omstandigheden ideaal zijn voor bacterien om uit te groeien. Ik kan mij voorstellen dat dat ook gebeurt als je er natte doeken op legt. Om die reden zou ik het bij een hond met een lange vacht ook niet snel doen.
Ik maak mijn honden niet nat (ze vinden het trouwens ook niet fijn, een sproeier oid, en dan denk ik dat de stress meer warmte oplevert dan dat ze afkoelen), ze mogen van mij best even een plas in duiken of een stroompje, maar meestal gaan ze ook niet uitgebreid zwemmen. Zijn ze toch doornat en is het broeierig weer, dan pak ik de waterblazer.
Uit Wikipedia:
Er zijn drie vormen van warmteoverdracht:
Geleiding (conductie). Dit is warmteoverdracht binnen de desbetreffende stof, waarbij warmte stroomt van deeltjes met de hogere kinetische energie (temperatuur) naar minder energierijke (koudere) deeltjes.
Straling (radiatie). Dit is warmteoverdracht tussen twee lichamen, die niet met elkaar in aanraking zijn zonder gebruik te maken van een tussenstof. Het ene lichaam is warm en geeft daardoor veel elektromagnetische straling af en verliest zo warmte, en het andere lichaam absorbeert een deel van de binnenkomende straling en zet die om in warmte.
Stroming (convectie). Dit is warmteoverdracht door verplaatsing van een warme vloeistof of een warm gas, of van een koude vloeistof of een koud gas.
Een hond stuurt ook warm bloed naar de huid, en kan zo ook warmte kwijt. Je verliest niet alleen warmte door zweten hoor (gelukkig, anders zouden we allemaal altijd zweten tenslotte produceert onze spijsvertering warmte als een kacheltje... ). De koude handdoek kan helpen doordat vanuit daar verdamping op kan treden. Soort nep-zweten dus.. ..
Leg het me nou eens zodanig uit dat ik het snap, want ik snap er geen r**t van.
Omdat een hond alleen met de pootjes zweet kan hij alleen daar afkoelen?
Sorry hoor, maar dat is toch gewoon niet waar?
Daar kan hij alleen door middel van ZWETEN afkoelen.
Dát klopt!
En dat doet hij niet meer met de pootjes in het water.
Dan koel je het bloed gewoon rechtstreeks in en onder de huid van de pootjes.
Net zoals je dat doet met de huid van de oortjes, de liezen, de oksels, en ja, ook de huid van de rug.
Is toch een kwestie van biologie?
Als ik zwem koel ik ook niet meer af door het zweten (dat doe je alleen als zweet kan verdampen) maar doordat mijn bloed rechtstreeks gekoeld wordt via het contact van mijn huid met het koude water.
Maar wellicht zit ik er wel faliekant naast, hoor.
Ik zit gewoon hardop logisch na te denken.
Goed artikel!
Nee hoor, je hebt helemaal gelijk :-)
Ja, dat dacht ik ook.
(Maar dat lijkt dan weer zo betweterig.)
Als iedereen zegt "Menno, je hebt helemaal gelijk!", dan streelt dat je ego wel een beetje toch
Mellow gaat niet met haar pootjes in een bakje water staan, hoef ik haar ook niet bij te helpen, gaat ze ECHT NIET TOF vinden namelijk. Dat levert haar stress op (en mij ook, waar ik weer van ga zweten...) en dat maakt ook niet dat ze afkoelt.
Als je het heel warm hebt (als mens zijnde) wordt vaak aangeraden om je polsen even onder koud, stromend water te houden. En niet omdat dat een zweet-plek is, maar omdat je aderen daar dicht onder de huid liggen.
Ik heb mijn polsen, maar ook mijn elleboogholtes, wel onder koud, stromend water gehouden hoor, is best heel lekker.
Niets menselijks is mij vreemd.
Interessante topic.
mijn honden hebben het ook erg warm, weet nu dat een natte handdoek niet de oplossing is.
Menno, geef niets dat jij moeite hebt met vacht broei, het gaat ook niet op voor de kortharige onder ons, maar voor de honden met een dikke lange vacht.
Hier een keer een hond gehad met vachtbroei, wil je nimmer mee maken, vandaar dat ik er een artikel in de encyclopedie hebt neergezet, om dat te voorkomen.
wanneer men nimmer vachtbroei hebt meegemaakt kan men moeilijk oordelen erover.
wat jij schrijft mogen honden dan niet zwemmen ? natuurlijk wel, maar neem dan met warm weer wat regels in acht, zo voorkom je het.
wanneer er geen mogelijkheid is om lekker in het water te banjeren is dit voor mijn hond ook een heerlijke oplossing,
Klopt de vacht kan gaan broeien met dit warme weer als hij niet goed droog is..
Zeker als de hond bij de hals bijv een dikke vacht heeft.
Onze honden hebben beide volop huidproblemen gehad met dit warme weer.. (niet door een handdoek hoor..) maar we kregen dit advies ook van de dierenarts, als je hond zwemt, heel goed droogmaken en vooral op die plaatsen omdat het anders kan broeien en dan ontstekingen kan veroorzaken... begin mei had Bram dit.. en twee jaar geleden Dewan... helaas 2 met veel huidproblemen... maar we merkten het bij Bram op toen hij niet meer wilde zwemmen. Poten in het water oké, maar zodra zijn hals in het water kwam stapt hij terug.. wij vroegen ons af wat er was.. keken naar de hals en helemaal rood, volop jeuk... dus gewassen, tabletjes tegen de jeuk en nu is het over, maar goed opletten dus!
ik wil niet opscheppen hoor
veel newfoundlanders hebben vacht en huid problemen, vooral met dit warme weer, ze verkoelen hun hond door te laten zwemmen en laat ze lekker opdrogen, borstelen geen erg in en de volgende dag is het zover, en zou het nou alleen vacht broei zijn dan is er nog wel wat te redden, maar daar blijft het niet bij.
vele hotspotten krijgen deze honden, ze krabben zich kapot, die vervilte plekken gaan jeuken, vaak zit er ook zand tussen. en het is zo geschied in een nachtje.
echt waar, een x mee gemaakt, nimmer meer voorgekomen, ik ben altijd alert op vachten van mijn hond, nimmer een hotspot, Bamse haar ondervacht heb ik er uit gehaald twee weken geleden ze heeft nog een dikke zomervacht, ik blijf alert, en Bamse mag iedere dag zwemmen, en iedere dag in de regen lopen, maar als ze thuis is en er niet gelopen wordt, borstelen , droogblazen, en alert blijven......... zo voorkom je problemen met honden die een dikke vacht hebben.
en zo makkelijk om te reageren als je hond een vacht heeft die al zijn ze de hele dag nat geen vachtbroei of klitten zal hebben.
swinters zwemt Bamse ook, maar dan is er geen sprake van vachtbroei, je loopt met je hond droog, blazen, en als er dan naar binnen wordt gedaan, is de vacht droog, en geen sprake van vachtbroei.
en ik zal niet zo heftig reageren hoor, want ieder doet met zijn hond wat tie wil, maar om het nou belachelijk te maken als er over vachtbroei wordt gesproken ? niet doen, nergens voor nodig, het is alleen maar een goed advies, meer niet, voorkomen is beter dan ellende.
Ikke?
Waar dan?
(Nou, hier. Ja, dat klopt.)
Ik vraag mij gewoon dingen af, stel vragen en krijg daar antwoorden op.
Weinig opstandigs aan, mijns inziens.
maar ik mag mij toch wel dingen afvragen in plaats van alles maar als waarheid aannemen?
En ik maak NIETS belachelijk.
Sorry, Willemijn, dat is echt je eigen conclusie.
Maar ik ben wel heel kritisch.
Weiger dingen aan te nemen omdat iets nu eenmaal beweerd wordt op internet.
Met goed onderbouwde verhalen (zoals jij nu hier doet) kan je mij wel overtuigen.
Ik kende het fenomeen niet, stel kritische vragen en laat mij graag overtuigen / onderwijzen.
En dát is wat hier de afgelopen posts heeft plaatsgevonden.
Elke andere conclusie is des lezers' eigen conclusie.
(Maar dat weet jij wel. Hoe lang kennen we elkaar nou? )
we kennen elkaar al lang Menno
ik zeg het wat verkeerd, belachelijk of opstandig, zo bedoel ik het niet
maar jij was wel erg lacherik erover. en echt het bestaat. vandaar de uitleg.
en vachtbroei ontstaat alleen met tropische hete dagen, zelfs ook als er geen wind staat en ook warm is, vandaar alert zijn op deze vachten, en kortharige zoals jouw hond zal daar nimmer last van hebben.
De coolband werkt ook heel erg goed. Tegenwoordig zijn ze heel comfortabel. Elke dierenwinkel verkoopt ze nu ook. Op internet vind je leuke aanbiedingen.
Wij hebben voor Abiagael de Flair pet bandana.
Een mooie stevige coolerband die uw hond uren lang koel houd.
Voordelen: Het houdt uw hond lange tijd koel, zelfs tijdens wandelen - comfortabel en gezond - volledig veilig in gebruik. De klittebandsluiting vereenvoudigd het verwijderen van de bandana onder alle omstandigheden.
Gebruik: Dompel de bandana onder in water voor een periode van ongeveer 5 - 10 minuten, de kristallen zwellen op en activeren zichzelf. Doe de bandana om bij uw hond en laat hem genieten van het verkoelende effect. Om de band opnieuw te gebruiken herhaal bovenstaande handeling. machine wasbaar.
Ik zal in het vervolg wat meer met smileys werken, Willemijn.
Dat verduidelijkt meestal veel over hoe men iets bedoelt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?