Hallo iedereen,
de oudere broer van een vriend van mij kocht een jaar geleden een blauwe amerikaanse stafford teef.
Nu gaan die mensen verhuizen naar Engeland, wat normaal geen problemen mag geven met een amstaff ALS die een stamboom heeft, wat nu dus niet het geval is.
Nu zat ik te denken, kan hij geen roze stamboom behalen en dan toch met zijn hond naar engeland zonder moeilijkheden?
Ik heb eens gegoogled, want ik weet dat het in België allemaal anders zit.
Maar daar kwam ik uit dat een roze stamboom behalen voor show is, en alleen in België telt. Dus ik denk dat je daar niets aan hebt. Maar voor de zekerheid een belletje naar de ambassade?
Ook in Belgie kan hij geen roze stamboom krijgen.
2 seperate zaken, even gescheiden voorzien van een antwoord.
------------
Edit: Aangaande de "roze stamboom" verwijs ik graag naar de reactie van Xtine hieronder.
------------
Daarnaast is Engeland toch al ZEER moeilijk aangaande Amerikaanse Staffordshire Terriers (AST). De AST wordt in Engeland namelijk niet erkend en geclassificeerd als een Pit Bull Type (PBT), het al dan niet hebben van een stamboom maakt daarbij niet uit.
PBTs zijn "banned dogs" en illegaal om te houden in Engeland. Het houden van een PBT is een strafbaar feit en er staan fikse straffen op. Als je een AST over de grens voert wordt deze vrijwel zeker in beslag genomen op basis van uiterlijke kenmerken. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor banned dogs, je kan een zaak voorbrengen aan de rechter waarin je claimt dat jou banned dog niet gevaarlijk is. Deze wordt dan getest. Indien de test positief uitvalt mag je je hond houden maar ben je onderhevig aan draconische regelgeving. Indien de test negatief uitvalt wordt de hond afgemaakt en wordt je zelf veroordeeld wegens het houden/importeren van een banned dog.
Overigens zijn Staffordshire Bull Terriers geen banned dogs in Engeland.
Kortom: Het is een enorm risico om een Amerikaanse Stafford, met of zonder stamboom, in te voeren in Engeland. Mijn dringende advies is om de hond te herplaatsen bij een goede, verantwoorde eigenaar.
Eventueel kan je mailen of bellen met het Britse Department for Environment Food & Rural Affairs voor meer informatie.
Een RISH kaart is geen roze stamboom.
Een RISH kaart en een Roze stamboom zijn twee verschillende dingen.
Een RISH kaart, is zoals gezegd een kaart, geen stamboom.
Een RISH kaart zorgt ervoor dat je met je hond onder bepaalde voorwaarden kan fokken zodat de nakomelingen van deze hond een Roze stamboom kunnen krijgen.
Met deze nakomelingen kan je dan onder bepaalde voorwaarden weer verder fokken.
Wanneer de stamboom volledig is ingevuld, alle voorouders die op een stamboom vermeld staan dus gekend zijn, kunnen deze nakomelingen een gewone stampboom verkrijgen.
Een hond zonder stamboom kan dus nooit een Roze stamboom krijgen.
Zijn nakomelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden een Roze stamboom krijgen, maar de basis hond kan enkel een RISH kaart krijgen.
Er heerst BSL in de UK. Ik zou dat risico ook never nooit lopen!
Je kunt je vriend oa. deze info door laten nemen.
Ik zou het er ook niet op wagen al moet ik wel zeggen dat ter plekke (iig in mijn omgeving) veel honden zijn die onder het PBT(ype) vallen maar die zijn hier geboren en zullen tot zover nog geen 'overlast' hebben veroorzaakt. Mijn ervaring ad grensovergang (2x per jaar) is dat er streng en goed gecontroleerd wordt bij het aan boord gaan en bij binnenkomst. Of dat bij iedere vaarroute of de tunnel ook zo is durf ik niet te zeggen.
edit: zie net pas dat de link van Frank exact dezelfde is...... (Spuit 11.....wel gelezen maar niet geklikt...sorry)
Je komt Engeland niet in zonder de hoognodige papieren, je wordt terug gestuurd met je hond.
meteen de reden dat, alhoewel ik Engeland een prachtig land vind, er geen voet binnen zet...
Ik vind het zeer erg dat mensen die goed zijn voor hun Stafford, hem om deze reden maar moeten herplaatsen, maarja.. in Engeland, Frankrijk etc..heersen regels die mij heel boos maken, er zijn andere dingen waar ze zich beter mee zouden bezighouden en die heel wat meer problemen veroorzaken...
Hoop wel dat het allemaal in orde komt voor deze lieve hond en dat hij niet het slachtoffer gaat worden
Nee Willemijn dat klopt niet. De hoognodige papieren in de vorm van een (FCI)stamboom maken in deze geen verschil omdat er naar het type hond gekeken wordt. Zoals Frank dus ook netjes aangaf en oa. in mijn (overheids)link ook te lezen is.
Je hond kan enkel eventueel een RISH kaart krijgen en geen roze stamboom, en daar ben je niets mee daar aangezien ze een stamboom willen. Dus moest ik je vriend zijn zou ik niet gaan met mijn hond !
De amstaff is verboden in Engeland
het is al aangegeven...dit werkt niet echt
hoe krom ook, de SBT schijnt geliefd te zijn...maar daar houdt het dan ook op...
de AST, APBT, niet welkom, en daar geldt nog de BSL
het risico op eens mijn hond in moeten leveren zou me veel te groot zijn
Kijk maar naar het verhaal van Lennox vorig jaar. Was niet eens een staff maar een kruising boxer en nog iets. Gewoon afgepakt en zonder pardon afgemaakt.
na eerst maanden in een hokkie, eenzaam en alleen
Dat is heel zacht uitgedrukt Jeroen, vorig jaar (meen ik) nummer 5 op de lijst van meest aangeschafte /populaire pedigree honden. En zeker weten dat het aantal rasechte maar pedigree loze en kruisingen met, net zo hoog in aantal is.
krom eigenlijk he..hun "eigen" ras, de SBT helemaal geliefd. Maar wel Pitbulls gebanned en BSL..
ja, en daar zal ook veel van tussen open wat gezien hun eigen regels niet eens zou mogen...
maar ik vind het een groot risico, bij 9 gaat het goed, maar jij zult maar net die 10e zijn waarbij ze de hond op komen halen
Ja krom is het zeker des te meer daar er ook incidenten zijn met hun 'eigen' ras. Maar ook ik zou absoluut niet met mijn hond(en) in die onzekerheid willen leven.
Aan de andere kant kan met de wetgeving hier iedere hond ongeacht het ras of type bij ongecontroleerd gedrag in de brede zin vh woord, 'opgehaald' worden. Tegenwoordig ook indien dat op eigen terrein gebeurt al naar gelang het oordeel vd rechter. In Schotland zo wie zo.
Vind het soms met mijn 2 'brave burgers' al eng.
BSL staat denk ik voor Breed Specific Legislation? Dus Ras Specifieke Wetgeving, aka, niet toegestaan, extra regels voor het houden van in specifieke gevallen?
klopt Wilma
Late reactie, maar correct.
De droevige werkelijkheid is overigens dat het aantal hospitaal gevallen na bijtincidenten in Engeland alleen maar toeneemt, ondanks de BSL en stringente regelgeving aldaar. Ook in Engeland blijkt dus eens te meer dat er geen samenhang is tussen rassen en hoeveelheden incidenten. Het aanpakken en/of verbieden van bepaalde rassen heeft dus geen enkele zin. Je moet mensen voorlichten over honden, ze stimuleren cursussen te doen en in extremis ze kunnen aanpakken. dat is het enige dat helpt.
Ik ben benieuwd naar een reactie, heb je toevallig contact opgenomen met een Engelse instantie of iets dergelijks?
Zo vreemd is het niet, de BSL is voort gekomen na diverse ernstige incidenten met kinderen en pitjes/AST/kruisingen daarvan. Als je weet hoeveel er in de UK nog gewerkt werd met deze honden en dat er vooral een overvloed aan mensscherpe kruisingen waren, dan is het niet zo gek. De RAD kwam min of meer in dezelfde tijd hier als daar de BSL. Hier zijn ze echter iets slimmer geweest door te evalueren wat de inpact was en was duidelijk dat het 0,0 had geholpen.
De SBT is toch een iets ander type hond als de AST en de pit, kleiner (over het algemeen) en minder indrukwekkend om te zien. Ook zijn er veel minder geregisteerde incidenten met de SBT en zijn ze minder vaak betrokken bij het oorspronkelijke werk, daar waar de pit uiteindelijk toch de boven toon voert.
Dankje voor de reacties iedereen, contact opgenomen met m'n maat en hij zei dat ze aan't twijfelen waren over wat ze ermee gingen doen..
Hoe gaat het nu Jules? :) Weten ze al iets?
Bij mij heeft de BSL ervoor gezorgd dat mijn keuze (destijds) is gemaakt voor de SBT ipv een AST.
Ik wil mijn honden altijd mee op vakantie kunnen nemen.
Grt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?