Het is hier waarschijnlijk al vaker gevraagd geweest maar kan niet meteen iets vinden.
Gisteren was ik met Saffira gaan zwemmen in een gebied waar veel bomen, struiken en gras is. 's Avonds zag ik ineens een vlo op haar snuit zitten, ik heb haar meteen gecontroleerd op vlooien maar verder niets gevonden. Heb haar toen voor alle zekerheid toch maar gewassen met vlooienshampoo.
Nu vandaag zit ik een beetje aan haar oren te krabben en voel ik een bolletje. Ik kijk en ik zie een dode teek met redelijk wat bloed rond. Bleek dat ze zo'n 2 kleine, dode teken heel dicht bij elkaar had. Heb de teken weggehaald (eentje zat al helemaal los) en voor alle zekerheid toch wat Iso-Betadine aangedaan. Ze zijn volledig weggehaald, ook het snuitje is eruit.
Kan het zijn dat ze door die vlooienshampoo gedood zijn? En moet ik me dan zorgen maken dat ze Saffira misschien besmet hebben met die bacterie? De teken waren niet volgezogen, en aangezien er bij 1 teek
toch een druppeltje bloed rondzat denk ik dat ze het bloed weer uitgespuwd hebben.
Wat moet ik nu doen?
Zoals altijd als je twijfelt: bel even met de DA en hoor aan wat zij je adviseren.
Er zullen ongetwijfeld goede adviezen volgen op HP maar even bellen is vaak gewoon het snelst en het beste.
het kan zeker dat ze gedood zijn door de vlooienshampoo.
zit er een rode cirkel rond de plaats weer de teken zaten? zoniet dan moet je je niet te veel zorgen maken. de mijn hebben ondanks dat ik ze regelmatig iets geef voor teken ook al eens een teek. als je de volledige teek eruit het en er is verder nix te zien en ze doet niet anders dan anders is er nix aan de hand
Mila had vorige week ook een teek.
Ik heb ze gewoon verwijderd en merk niks aan haar.
Geen idee eigenlijk wat ze bij honden doen, als ze besmet raken met Lyme...
Denk ook niet dat de dierenarts meteen iets zal doen.
Meestal adviseren ze gewoon de teek zo snel mogelijk te verwijderen, wat je gedaan hebt.
Bij honden onstaat er geen rode kring.... Dus dat is niet echt iets waar je je aan vast moet houden.. Rode kringen ontstaan alleen bij mensen.
Bij twijfel de DA gewoon even bellen ;-).
een vriendin haar teckel heeft de ziekte van lyme en dat werd wel rood rond de tekenbeet.
het is mss niet bij alle honden zo dat weet ik niet maar bij de deze dus wel.
( ze reageerde ook allergisch op de tekenbeet dus daar kan het rood zijn ook van komen natuurlijk.)
Noteer het in je agenda de dag waarop dit gebeurde (mocht er later wat zijn kan je het terug vinden wanneer dit was).
Dat de teken dood waren komt door de shampoo. Dat er bloed was zegt helemaal niets. Ik vermoed dat tijdens het wassen en droggen er getrokken is en hierdoor ontstaan. De meeste teken zijn niet besmet, dus of er bloed was of niet zegt helemaal niets. Het zal een heel klein bultje worden die geleidelijk weer afneemt en wegtrekt.
Geen zorgen maken, je kan verder niets doen.
Je dierenarts bellen en navragen is altijd goed en zeker doen.
Heb naar de da ook gebeld maar ben er niet veel wijzer uit geworden.. Was niet mijn eigen da aan de telefoon, heb haar het hele verhaal uitgelegd en ze zei dan dat ik de teken gewoon moest verwijderen en ontsmetten. Ik vroeg dan of er meer risico was voor de ziekte van Lyme en dan zei ze dat ik het gewoon in het oog moet houden en als het ontsteekt kunnen we antibiotica geven. En dat ik best preventief behandel tegen teken, dat doe ik ook ik spuit iets op haar vacht maar met het zwemmen is dit er dus afgegaan.. En ze zaten aan het puntje van haar oren en daar vergeet ik meestal te spuiten
@Stephanie: Een rode cirkel heb ik niet gezien. Bij 1 teek zag ik wel dat het een beetje een wonde was (de teek waar er ook een druppel bloed bij was) maar voor de rest geen echte rode cirkel gezien.
@Blaise: Goede tip! Ga het meteen op de honden hun kalender zetten (de dames hier hebben een eigen kalender )
Het kan best rood worden om de beet, maar die typische kringen komen bij honden niet voor... :-)
Dus tekenbeet-huidskleur-rode kring
Maar hoe moet ik dan weten of ze de ziekte van Lyme heeft, als honden die kring niet krijgen? Sloomheid heeft ze soms al last van door haar vergroot hart, dus daar kan ik me al niet op baseren.
koorts, geen eetlust meer kunnen ook symptomen zijn van de ziekte.
de hond van mijn vriendin kreeg ook pas die symptomen na een maand of 2.
als je echt zeker wilt zijn of het niet helemaal vertrouwd kan je altijd een bloedonderzoek laten doen
Geen idee of dat klopt, maar ik heb laatst ergens een artikel gelezen waarin stond dat honden veel minder kans hebben op Lyme dan mensen.
Dat is wel een goed idee ja. Wou binnenkort toch eens een volledig bloedonderzoek laten doen bij haar. Maar dat zal dan nog niet voor morgen zijn, aangezien ik net gelezen heb dat het soms nog niet meteen in het bloed terug te vinden is.
Maar haar dus goed in de gaten houden de komende dagen/weken. Pfff, en dit weekend gaan we juist een weekendje weg, komt ook weer perfect uit..
De kans is niet zo heel erg groot dat je hond Lyme heeft opgelopen, dus maak je niet al teveel zorgen. (Doe ik ook niet hier )
Geniet gewoon van je weekend en als het toch zo is, dan zie je dat dan wel.
Je kan er nu toch niks meer aan veranderen, en je kan de teken ook niet 100% tegenhouden.
Tenzij je je hond nooit laat buitenkomen, maar dat is ook niet de oplossing he...
Hihi, zulke woorden had ik wel nodig nu Kan soms zo overbezorgd worden als het op de honden aankomt!
Heb ik vooral met dingen waar ik een eigen aandeel in kan hebben.
Als ze bv. iets vreemds heeft gegeten en ik heb niet gezien wat, dan kan ik me echt zorgen maken want voelt als mijn schuld als het misgaat.
Maar een teek, daar kan je echt niks aan doen.
Zelfs de chemische producten houden ze niet 100% weg.
Je ziet wel wat het wordt.
Een tekenbeet is echt niet altijd met Lyme als gevolg, honden worden zo vaak gebeten.
Kans bestaat, maar daarom niet zeker.
En als het zo is, zie je dat wel vanzelf, en bekijk je dan wel wat je moet doen.
Fijn weekend in elk geval, zonder teveel zorgen
Niet elke teek heeft lyme bij zich, en honden reageren heel anders op lyme dan wij mensen. Bij de meeste honden die toch wel de ziekte van lyme krijgen door een teek zul je nooit verschijnselen zien. Wanneer je honden zou testen, zou je je er waarschijnlijk over verbazen hoeveel honden het wel niet hebben. Gelukkig zie je daar bij de meeste honden niets van. Ik zou je je er dus niet druk om maken. Als je hond over een tijd rare klachten krijgt die niet te verklaren zijn, zou je wel hieraan kunnen denken.. maar het is maar een hele kleine kans dat honden klachten krijgen van de ziekte van lyme.
in het tekenseizoen je hond dagelijks nakijken, binnen 24 uur de teek eruit is de kans op besmetting gering. en je kan niet voor iedere teek naar de dierenarts rennen en een antibiotica kuur vragen, zo werkt het niet, noteer de tekenbeet, zie je gedrags verandering dat je hond ziek wordt, dan weet je de datum.
preventief kan je je hond beschermen voor teken, of natuurmiddelen of chemie, maar dan ook kan het zijn dat je hond toch een teek zal krijgen, vandaar iedere avond lekker met je hond ..ibbelen..nakijken op teken.
hier een hond met een zware dikke vacht, een rode kring zal hier dus nimmer gezien worden.
Ik denk dat volgende info ook voor België van toepassing is:
citaat
Hoeveel teken zijn er in Nederland besmet met de Borrelia bacterie?
Dat hangt heel erg van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid af. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met de Borrelia bacterie. Wel zijn er grote verschillen: op sommige plekken is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen.
einde citaat
Bron: https://www.tekenradar.nl/veelgestelde-vragen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?