Van puppyleeftijd hebben we Loes laten wennen aan de auto. En dat is goed gelukt! Ze gaat bijna overal naartoe. Ze zit altijd op de achterbank, met een speciaal tuigje dat je kan vastklikken in de gordel. De passagier (die vooraan zit, of achteraan als we met 3 personen zijn) let dan een beetje op haar en kalmeert haar indien dit toch nodig moest zijn.
Ik vind het echter lastig om haar op de achterbank te zetten als ik alleen ben met haar. Ik heb geen zicht op wat ze doet en kan haar ook moeilijk eens snel aanhalen ofzo. Een bench in de auto is geen optie, daar is mijn auto te klein voor: Citroën C1.
Nu is mijn vraag of ik haar niet op de passagierszetel vooraan kan zetten? Ik woon in België, is het hier verplicht om de hond op de achterbank te zetten?
Alvast bedankt voor de info.
Neen. Ik denk dat er gewoon verplichting is om veiligte rijden.
Hangt af vd politie als ze je tegenhouden hoor. Ben ooit gestopt voor controle van dokumenten , mijn vorig yorkje zat op mijn schoot. Ik was alleen in de wagen, dus chauffeur ook.
Niemand heeft er iets van gezegd.
Nu maak ik Lance gewoon vast met zijn riempje van zijn tuigje aan de stang vd kopsteun., op de passagiersstoel. Onlangs nog politie naast me gehad, niks opmerking......
Maar het liefst zit hij op mijn schoot
Ondanks verschillende berichtgevingen is er niet echt iets in de wet vastgelegd hierover. Er is een "mits er zich geen gevaarlijke situatie voordoet".
Een gordeltje is veilig en kan dan ook voorin. Ik zou er nog een soort van vormvaste tas voorin zetten die ook nog eens vast kan aan de passagierstoel.
Op de site vd rijksoverheid kan je dit terug vinden (kon het niet voor je plakken hier/ werkt niet). Dit uitprinten en mocht je aangehouden worden laten zien dat jij je aan de regels houdt zoals ze bekend zijn gemaakt door de overheid. Sommige dienders (politie) kent de wet niet goed en vult het op zijn eigen manier in.
Veel auto plezier.
Hond behoort vast te zitten achterin de auto....... voorin is gevaarlijk, wat denk je met een aanrijding ? airbag ?
er zijn landen waar het verplicht is achterin de auto de hond vast te zetten, ook voor je eigen veiligheid, als er een ongeluk gebeurt, en iemand doet de auto open, is de hond verdwenen.
Ja heb ik onlangs ook nog gemerkt, toen moest ik grote afstand rijden met Lance. Had een stoffen nestje op de passagiersstoel gezet en daar dan hem ingezet(vastgemaakt) hij vond het veel beter om te liggen blijkbaar,kopsteuntje enz
bron.... dorsydog........ onder geen beding mag je hond voorin op de bijrijdersstoel zitten, ondanks dat er een gordel aanwezig is, wettelijk mag dat dus niet.
Wist u dat een hond die niet vast zit een aanrijding met een snelheid van 50 km per uur bijna nooit overleeft? En dat een hond van zo’n 30 kilo bij die snelheid een dodelijk projectiel wordt van 600 kilo? Bij een botsing knalt een hond door de voorruit of klapt tegen een autorek of stoel aan. Het gevolg: een zwaargewonde hond die ook u en uw medepassagiers in gevaar brengt. Hoewel u zelf wel goed ingesnoerd zit, kan zo’n ongeluk toch nog ernstige gevolgen hebben.
Voor ieders veiligheid geldt dat het erg belangrijk is dat ook uw hond goed vastgezet wordt in de auto. In Duitsland is het zelfs bij de wet verplicht om een hond vast te zetten in de auto, ook als u alleen maar in Duitsland op doorreis bent. De hond mag niet voorin op de bijrijdersstoel of op schoot van de bestuurder/passagier zitten, maar moet op de achterbank zitten in een speciale veiligheidsgordel voor honden of achter een autonet of autorek zitten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere landen die speciale regels hanteren voor het vervoer van honden in de auto. Zo bent u ook in Italië en Spanje verplicht om bij het vervoeren van 2 of meer honden deze in de auto achter een rek of net te plaatsen of ze op de achterbank vast te zetten in een veiligheidsgordel. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan het vastzetten van de hond op de achterbank d.m.v. een speciale veiligheidsgordel, aangezien dit veiliger is voor de hond. Zo voorkomt u dat de hond bij eventuele ongevallen en/of bij onverwachts hard remmen door de auto geslingerd wordt en daardoor onnodig letsel oploopt.
Omdat er in Nederland gelukkig steeds meer mensen hun hond veilig mee nemen in de auto hebben wij ons assortiment tuigjes en harnassen uitgebreid. De veiligheid van zo’n harnas of tuigje hangt uiteraard af van de kwaliteit van het product, maar zeker ook van de pasvorm. Het is daarom van groot belang dat een tuigje goed passend wordt gemaakt om de veiligheid te kunnen waarborgen. Om deze reden zijn er geen harnassen die zowel passend zijn voor een hond van 8 kg als voor een hond van ongeveer 30- 40 kilo. De meeste harnassen zijn wel verstelbaar maar helaas niet zoveel.
Precies Anny, voelt wat beschermder en comfortabel. Mocht je eens moeten remmen (zachtjes) dan zit er nog iets zachte weerstand. En precies wat je ook zegt, lekker kopje neerleggen aan de rand.
@Willemijn, dat hoor je weleens dat er een ongeluk is en de hond ook nog eens uit de auto ontsnapt, klopt wat je opmerkt. Maar met een tuigjes vast aan de gordel zit de hond dus vast.
in Nederland is er nog niets verplicht, houd toch de wet aan in bepaalde landen, het is veilig voor je hond en wat ook heel belangrijk is , voor jezelf, op schoot of de bijrijderstoel, niet doen.
bepaalde landen is dat al verboden, niet voor niets.
Loes wordt hoe dan ook vastgeklikt! Of ik haar nu vooraan of achteraan zou zetten. Anders wordt het inderdaad een onveilige situatie.
Lexie zit voor in een vormvaste tas, in de gordel maar die beweegt wel eens. Dus gaat nu het tuig om en de hondengordel vadt aan de gewone gordel. Valt de tas, dan blijft zij zitten (achterkant van de tas is open nl). Oh en ze zit naast mij op de voorstoel!
Ik heb ook een Citroen C1 en ik zet Dino vast in een honden auto stoel :)
Daar kunnen ze niet uit en jij kan veilig door rijden (zonder problemen) ook al is de hond onrustig (ze moeten wennen aan het zitten in zoon bak) ik zet dino zijn mandje erin omdat hij dan lekkerder ligt.
zoon soort die van mij is blauw en ziet er iets anders uit.
Ja, die bedoelde ik Simone. Maak je jouw hond ook nog vast als die in die bak/tas gaat? Is wel veiliger. Niet strak dat ze zich niet kunnen bewegen ofzo, maar als beveiliging dat ze nooit door de voorruit gaan bij flink remmen.
citaat
Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in België geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.
einde citaat
Loesje, er zijn veel berichten. Echter, de wet verbiedt niet het voorin zitten. Mits zich onveilige situaties voordoen (dit geldt voor, achter of zelfs kofferruimte).
Ja er zit een vastmaak touwtje in met een clipje die je aan de halsband moet bevestigen.
Misschien doe ik het niet helemaal volgens de regels hoor, maar Bo zit altijd voorin :)
Als ik de deur open doen, springt hij op de passagiers stoel en dan naar het voeten gedeelte op de grond. Daar zit hij los en blijft hij ook rustig zitten.
Soms wordt er tijdens het schakelen aan mn pink gelikt, maar dat is dan ook het enige :)
Blijkbaar is de wet in België anders dan die in Nederland.
Gewoon voorin en vast zou ik niet snel doen maar met zo'n speciaal zitje waar ze niet uit kan ...
En wat is veiliger .... een hond achterin vast maar die steeds naar voren wilt gaan pf een hond voorin vast in een zitje ....
In Nederland mag een kind ook pas voorin bij een bepaalde lengte maar een baby in maxi cosi mag weer wel ....
Is het honden zitje ook andersom in de stoel te zetten, mocht je hard moeten remmen en het raakt op een of andere manier los dan valt hij tegen de leuning aan ipv van naar voren door de ruit en gevoelsmatig ook iets meer beschermd tegen airbag maar dat weet ik niet zeker.
Dat er voor veiligheid gekozen moet worden is duidelijk .... vraag is welke optie is voor jou en je hond, en dus ook mede weggebruikers, het veiligst.
@ Its just me: Voor het vervoeren van honden in auto is het gelijk NL of BE, zelfde wetgeving. Je kan dit raadplegen op de site van de overheid.
Er is wettelijk niets geregeld, alleen dat er zich geen gevaarlijke situaties mogen voordoen.
Dus, dat je hond vast zit enz.
Binnen de bebouwde kom is het nog anders dan op een snelweg. Maar echt geregeld is er niets.
Het probleem is dat er veel berichtgevingen zijn die dus nergens op gebaseerd zijn en doen voorkomen of het iets wettelijks is. Zo zijn er benches met zg veiligheidsvoorschriften....nou, geloof me...pure reclame. Sterker nog....het is zelfs gevaarlijk richting kofferrruimte (achterin) omdat nergens de temperaturen in auto's gecontroleerd zijn, ook niet naar frisse lucht of zuurstof. Je hond kan dus "stikken" terwijl je denkt dat je alles volgens voorschriften geregeld hebt.
Wil je nog een sterk staaltje horen? Op het schandalige af zelfs: Bedrijven die ventilatieroosters of systemen plaatsen in auto's doen dit zonder dat dit OOIT is onderzocht!
Dit in het kort de informatie "veiligheid en hond in de auto".
Heel dikwijls zie ik achterin een auto, een afscheiding en waar normaal de hoedenplank ligt, een hond zitten. Beesten kunnen haast niet draaien,en zitten ook volledig los. Dát vind ik pas onveilig.
Dan denk ik iedere keer..wat als er iemand vanachter opknalt ? Hoeft nog niet met grote snelheid te zijn. Gedaan hond
De veiligheid in auto is vaak ver te zoeken zowel bij mens / kind als hond.
Vandaar vraag TS kan zij haar hond voorin vast zetten als ze alleen is met haar hond want anders zit deze achterin.
Ik had ook een C1, Mellow lag altijd op de achterbank. Wel vastgeklikt met een gordel aan haar tuig.
Omdat ik een driedeurs had ging ze altijd via de voorstoel naar achteren, gewoon er tussendoor, bijrijdersstoel stond heel schuin naar achteren.
Ze kwam tijdens het rijden nooit naar voren, bleef altijd keurig liggen. Pas als we bijna op plaats van bestemming waren (ze weet het precies!) kwam ze omhoog en keek tussen de voorstoelen door de voorruit. In al die tijd misschien 3 keer geprobeerd naar voren te klimmen.
Nu heb ik een Panda (vijfdeurs) en ligt ze ook op de achterbank. Nog steeds in de gordel en in de 'hangmat'
De 'hangmat' is zo'n bankhoes die aan de hoofdsteunen van voorstoelen en achterbank hangt, ze kan dus ook niet tussen stoel en bank vallen.
Ziet er goed uit Mellow.
Simone : dat lijkt me een goeie oplossing, heb even gegoogeld maar kom zo geen hondestoeltjes tegen,vanwaar komt de jouwe aub ?
Je kan ook voor alle veiligheid de airbag voor uitschakelen. Dit is ook verplicht met een baby in maxicosi vanvoor. De airbag is in hun geval net gevaarlijk. Zo ook bij de hond.
Ik heb een suzuki alto de achterbank ligt plat, er kunnen 2 benches in en als het nodig is wel 3. 2 dames zitten dan in de bench achterin en India zit naast mij in een tuig.
Off topic : als een airbag zo gevaarlijk is voor hond,waarom is er dan bij mensen bv geen schade aan hun gezicht als die plots opengaat ????
Ik denk omdat ons hoofd over het algemeen wat groter is dan dat van de gemiddelde hond (honden van het formaat pony uitgezonderd )
Daarbij is ons gezicht vrij 'plat', het enige uitstekende deel is de neus en die is een stuk kleiner dan bij de meeste honden.
Wij snappen wat een airbag doet, maar een hond zal waarschijnlijk dusdanig in paniek raken dat ie misschien wel stikt (al zal menig mens ook in paniek raken vermoed ik, maar dat terzijde).
Althans, dat denk ik in ieder geval
Zelfde denk ik ook als bij baby's zij zijn kleiner dan de bag en deze valt dan geheel over ze heen waardoor er stik gevaar is. En er dus niet onder vandaan kunnen komen .
Oh maar het gezicht van een mens is ook beschadigd na een airbag hoor. En je trommelvliezen kapot door de knal.
Maar nog altijd minder erg dan tegen je stuur of ruit aanvliegen.
Door je gordel heb je ook kwetsuren regelmatig . Sleutelbeen breuk, bekkenbreuk, ribben gebroken. Maar nog steeds minder erg dan zonder gordel. Ik spreek hier natuurlijk over zware aanrijdingen,niet eentje tegen 40 per uur.
En baby's zitten steeds tegen de rijrichting zodat ze bij een aanrijding voor tegen hun stoeltje gedrukt worden. Mocht dan een airbag afgaan dan vliegt het stoeltje weer naar achter toe. Hun hoofd en nek is nog te kwetsbaar. En verstikkingsgevaar natuurlijk.
Igv honden krijgen zij ook een te grote klap van de airbag en kunnen ze stikken.
In België geldt dat je je voertuig ten alle tijde onder controle moet hebben. Indien je een gewiekste tegenpartij hebt bij een eventueel ongeval en zij beweren dat jouw hond jou belemmerde om de juiste handelingen uit te voeren door bv aan je arm komen of op je schoot zitten of zelfs afgeleid zijn door de hond dan kan een ongeval in jouw nadeel uitgesproken worden ook al was je in jouw recht.
Dat is dezelfde discussie als rijden met flip flops aan je voeten, wettelijk niet verboden maar er is een grote maar aan...
Een airbag uitschakelen met een maxicosi is omdat het kind tegen de richting meegevoerd wordt als dan de airbag open gaat klapt deze tegen de achterkant van de maxicosi en dus groot risico op nekletsels bij de baby, gezien deze ook nog geen controle hebben over de nekspieren als oudere kinderen of volwassenen.
Uit eigen ervaring zo een airbag komt hard aan. Ik zat als passagier als mijn man en ik een frontale aanrijding hadden. Ik zag het gebeuren en als reflex zette ik mijn hand op het dashboard om mij tegen te houden en ondertussen vloog de airbag open. Ik heb er een gekwetste schouder aan overgehouden van de impact van de airbag.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?