Ik lees hier weleens dat sommige hondenrassen alleen via een rasvereniging gekocht kan worden, terwijl er bij andere rassen volop wordt gefokt. Hoe krijgen deze rasverenigingen het voor elkaar dat honden alleen via hun verkrijgbaar zijn en waarom doen ze dat eigenlijk niet bij andere rassen waar veel mee wordt gefokt?
Mij lijkt dat hondenrassen dan veel meer beschermd zijn van slechte fok en broodfokkers etc. Ook lijkt mij dat het aantal honden dat op marktplaats word aangeboden een stuk lager zou zijn, toch?
Dat gaat dan om honden met stamboom.
Broodfokkers en slechte fokkers fokken meestal zonder stamboom.
Dus die rassen vind je daar waarschijnlijk ook wel weer, alleen dan zonder stamboom.
Daar kan de rasvereniging helaas niks aan doen.
Een hoop mensen vinden die stamboom onbelangrijk en komen uit bij slechte fok en broodfok, waarschijnlijk omdat het misschien goedkoper is en je veel sneller aan een pup komt.
Genoeg goede fokkers die niet tot een rasvereniging behoren, aan de eisen vd RvB voldoen alsnog op meer dan het minimale testen en gewoon met stamboom fokken. Je moet het per fokker bekijken naar mijn mening en het niet af laten hangen van waar wel of niet geadverteerd wordt en van welke vereniging(en) hij lid is. En dat is dan binnen de FCI. Ook buiten de FCI zijn verantwoorde fokkers te vinden, die 3 lettertjes zullen niks ad aard en beweegredenen van een fokker veranderen.......rotte appels vind je overal.
Oke, ik bedoelde het vooral omdat als het over markiesjes gaat dan wordt er meteen gezegd dat je die alleen kan kopen via de rasvereniging en ik moet zeggen buiten de rasvereniging vind ik ook niet veel fokkers van markiesjes of ik kijk niet echt goed. Maar ik bedoel het vooral als voorbeeld. Maar die uitspraak vond ik gewoon opmerkelijk.
Daar ben ik het mee eens.
Ik heb zelf trouwens niets tegen honden die wel of geen stamboom hebben. Ik heb er hier 2 zonder en heb ik het verleden er 3 gehad met. Wel moeten de ouders getest zijn vind ik. Ik vroeg het me dus gewoon af of sommige rassen echt zo "exclusief" zijn als het ware en dus alleen te koop via rasvereniging
Oeps zie nu pas dat het om Markiesjes gaat.....Die zijn toch nog in afwachting van goedkeuring door de FCI?Of hebben ze die recent gehad?
Ik weet niet, ja ik zeg ook pas net. Maar ik noemde Markiesjes eigenlijk als voorbeeld, want volgens mij is het ook zo bij het ras Chodsky Pes?
edit: ik realiseer me net dat dit volgens mij best 'jonge' rassen zijn. Komt het daardoor?
Wij hebben 2 rassen die allebei erg oud zijn, de Bolognezer en de Barbet.
Die vind je eigenlijk ook niet zonder de rasvereniging.
Maar dat komt meer omdat beide rassen in verhouding weinig voorkomen.
En dat geldt voor het Markiesje ook.
Dus ik denk niet dat het er mee te maken heeft of een ras 'jong' is.
Maar meer of een ras ooit populair is geweest, dan pas komen de slechte fokkers en broodfokkers in beeld.
Die verdienen geen geld aan rassen waar weinig vraag naar is, en dat is bij hun het enige wat telt.
Mijn honden zijn met stamboom en daar komt helemaal geen rasvereniging aan te pas.
Als ik een nest fok, is dat ook volledig buiten de rasvereniging om (en gelukkig maar)
Hoezo is het gelukkig buiten de rasvereniging om?
Dan snap ik het inderdaad wat meer :)
De Maries is overigens niet FCI erkend, wel via de raad van beheer.
Ja dat werd denk ik eerder ook al gezegd door iemand :)
ik ben het met veel dingen niet eens wat de rasverenigingen zeggen.
Uiterlijk primeert er. Bij mij niet.
Oke in dat opzicht. Nee uiterlijk vind ikzelf ook niet super belangrijk. Gezondheid van het ras staat voor mij op de eerste plaats :)
M.i. zijn er rasverenigingen en rasverenigingen. Ook zijn er fokkers en fokkers. Ik bedoel daarmee dat er fokkers zijn die het niet eens zijn met alle regels die de rasvereniging ze oplegt. Daardoor krijg je weleens een tweespalt in de besturen en tussen de lid zijnde fokkers. Er zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met de regels die de vereniging ze oplegt. Soms zitten juist die fokkers ook in het bestuur van de vereniging. Dat komt ze goed uit omdat ze weten dat ze door de mand vallen als de regels worden aangescherpt. Er worden dna testen tegen gehouden of gesaboteerd. Regels worden op alle mogelijke manieren omzeilt.
Gelukkig zijn er ook goede fokkers die zich er niets van aan trekken en zichzelf (en dus ook het ras en hun eigen honden) strengere regels opleggen dan geëist wordt door de rasvereniging. Probleem is dat juist deze fokkers geen zin of tijd hebben om plaats te nemen in een dergelijk bestuur. (Of gewoon eruit gegooid worden.) Daardoor blijft het naleven van regels en de controle hierop binnen de vereniging een probleem.
Het is voor een particuliere hondenliefhebber heel moeilijk om een goede inkijk te hebben in dergelijke verenigingen. Mijn ervaring is dat het soms van leugens en bedrog aan elkaar hangt en je moet dat maar net in de gaten hebben. Het komt maar al te vaak voor dat je denkt een goede eerlijke fokker te hebben. Na een tijdje blijkt dat je nieuwe hondje van alles mankeert. Dat kan te maken hebben met erfelijke aandoeningen, maar ook met een goede dracht-, en geboortebegeleiding. Een slechte start kan een pup echt opbreken. Dat heb je niet altijd door.
Het vervelende is dat niet alleen slechte fokkers uit verenigingen geweerd worden, maar ook goede. Ik kan me een fokker herinneren die molossers fokte op karakter wat binnen de maatschappij verantwoord was. De vereniging daarentegen bleef vasthouden aan de oorspronkelijk afstandelijke aard van het ras. Dat had grote gevolgen: bijtincidenten en moeilijke karakters die gewoon bij onervaren hondenbezitters geplaatst werden via de pupbemiddeling van de vereniging. Die ene fokker die er anders over dacht werd geweerd en zelfs bedreigd. Wat moet je dan?
Dat slechte fokkers uit een vereniging gezet worden lijkt logisch, maar er is daarna geen controle genoeg meer. Wanneer deze fokker doorgaat kan hij, dacht ik, gewoon stambomen aanvragen. Je krijgt bij de RvB wel korting op de stambomen als je lid bent van de vereniging. Ook goede fokkers blijven ondanks een beroerd bestuur toch lid van de vereniging zodat hij de pups betaalbaar kan houden voor de kopers.
Ik denk dat het een kwestie van gevoel is wie je kiest. Je kunt niet meer doen dan je zo goed mogelijk oriënteren en informatie proberen in te winnen. En hopen dat het allemaal klopt.
Ja logisch helaas heb je overal de slechtere fokkers, maar gelukkig zijn er ook nog wel goede fokkers :)
Er zijn Rassen die zo goed als uitgestorven zijn, of heel ongezond zijn, of nieuwe rassen zijn, en rasverenigingen die proberen her ras weer terug te fokken naar gezondheid , OF die proberen een geheel nieuw ras neer te zetten...En dan krijg je als koper te maken met een heel strenge koopovereenkomst... Veelal houd dit in dat de fokker en de rasvereniging enige zeggenschap behoudt over of je wel of niet met je eigen hond mag fokken... En in sommige gevallen (vooral labradoodles) worden de pups al heel vroeg gecastreerd ( in geval van labradoodles) zodat de rasvereigingen en fokkers grip houden op de ontwikkeling van het ras.
In geval van rassen die zeer ongezond zijn (Engelse bulldog, chi, cavlier king Charles spaniël etc ) sta ik er volledig achter.. Oude rassen die zo goed als uitgestorven zijn en nu teruggefokt worden ... Ook... Nieuwe rassen... Weet ik nog niet zo zeker maar dat is mijn persoonlijke mening.
Hier op HP geven we vaak aan dat je, als je een pup zoekt, het beste contact op kunt nemen met een rasvereniging... Want... Dan krijg je te maken met fokkers die in ieder geval voldoen aan de minimale eisen qua erfelijkheidsonderzoeken van de ouderdieren.... Maar...
niet alle rasverenigingen zijn even goed. Het blijft dus een kwestie van zelf heeeeeeeel goed je huiswerk doen. Ik ken rasverenigingen die het geen enkel probleem vinden als een fokker fokt met honden die bijvoorbeeld HD C hebben ( terwijl er ruim voldoende honden van dat ras zijn met keurig HD A ) en ik ken hele goede fokkers die expliciet gekozen hebben om buiten de rasvereniging om te fokken omdat zij vinden dat de eisen van de rasvereniging veel te laag zijn... Het blijft dus zelf heel goed opletten
Het gaat hier dan wel om honden met een officiële stamboom....
Bij honden zonder stamboom kun je naar mijn eigen mening ervan uitgaan dat het een kruising is, in ieder geval ergens in de redelijk nabije geschiedenis ... Of je moet heel heel goed je huiswerk hebben gedaan en eerlijke antwoorden hebben gekregen van de fokker....
even en voor de goede orde... Ik heb 1 border collie zonder stamboom (heeft mij jaren gekost om haar te vinden ) en 1 border collie met stamboom ( maar van een fokker die veeeeel meer eisen stelt dan de rasvereniging )
dus is zoek je een pup? Doe eerst heel erg goed je eigen huiswerk.... Lees je in qua de erfelijke problemen bij het ras, lees je in qua het onderscheiden tussen broodfok en liefhebbers ( ook binnen rasverenigingen en honden met stamboom bestaan er broodfokkers... Jammer maar helaas waar)... En wees bereid oom oom bij een stamboomfokker die lid is van een rasvereniging weg te lopen als je gevoel erbij niet goed is....
is een stamboom voor jou niet belangrijk... Niets mis mee naar mijn mening, maar lees je extra goed in in tekenen van broodfok... Je trapt er namelijk heel snel in... 200,000 pups per jaar worden in Nederland verkocht die afkomstig zijn uit broodfok... Veelal uit oost Europa... (Ja... De verkoper zegt dat het een nestje is van om de hoek en de moederhond is toevallig net een stukje aan het wandelen )
om het even heel kort samen te vatten: koop je een pup via een rasvereniging dan moet je je ook zelf goed inlezen, kritische vragen durven stellen aan een fokker, en bereid zijn weg te lopen als de fokker niet met de juiste antwoorden en testuitslagen op papier komt.
koop je een stamboomloze pup ...dan moet je bereid zijn om nog Veel meer huiswerk te doen... En accepteer het nooit, maar dan ook nooit, als de verkoper zogt dat deze het paspoort en overig papierwerk na zal sturen... En accepteer het ook nooit als je de pup meteen mee mag nemen... Dan is het gegarandeerd een pup uit de broodfok....
Mee eens. Toen ik voor een pup ging kijken, heb ik met meerdere mensen contact gehad en zoveel mogelijk informatie te krijgen. Als ik het niet vertrouwde dan deed ik het niet. Uiteindelijk kwam ik bij de fokker van Ziva, zij fokte eerder met een ander ras en wilde met haar BC teef 1 nestje hebben. Ik kon haar wel meteen mee nemen, omdat ze toen al 13 weken oud was :) Bij de moeder waren ook alle testen gedaan en ook bij de vader :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?