We zouden graag onze hond graag inzetten als therapie hond.
Dit kan bij oudere -dementerende- personen (rusthuis) of evengoed bij autistische mensen...
Na wat zoeken kwam ik al vlug uit bij Therapiedier VZW, zij werken dan terug samen met toscanzahoeve.
Zijn mensen die hier meer over weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat?
En eventueel andere personen/verenigingen die je kunnen bijstaan bij de opleiding? (Liefst Oost-Vlaanderen)
Onze leonberger pup is pas geboren dus ik heb nog wel wat tijd om informatie te vergaren. Alles hangt natuurlijk af van de hond zelf. Als blijkt dat hij het niet zo prettig vindt dan doen we er niet met verder.
Dat neemt niet weg dat we het niet zullen proberen.
Ik kan je niet helpen.
Maar hierbij een upje voor je.
Ik vind het trouwens wel mooi wat je wilt doen.
Succes
Edit:letter vergeten
Thx :-)
Het plezier om anderen te helpen en te zien groeien is iets wat je niet kan kopen.
Mijn vriendin is psychiatrisch verpleegster, ze zou niks anders willen doen. De voldoening die je krijgt is enorm. Mijn job is minder nuttig =D Dus op die manier kan ik dan ook iets goed maken.
Ik roep even iemand voor je waarvan ik weet dat zij haar Stafford net ingezet heeft als therapiehond, ook in rusthuizen en ook van België
Super, dank je
Nala begint in augustus als knuffelhond bij een wooncentrum voor hulpbehoevende doven en slechthorende.
ik heb zelf contact opgenomen met dit centrum om dit te doen, Nala moest( niet echt een test afleggen. ik heb Nala gewoon als test telkens mee op afspraak genomen en dat ging super goed
Ik maak ook nog even iemand attent op dit topic.
Hier ook een therapie/AAI hondje werk momenteel in de jeugdpsychiatrie. Hiervoor is luna getest door Een gedragstester. Deze heeft een algemene test af genomen zodat de organisatie waarvoor ik werk een onafhankelijk beeld krijgt van de hond en de samenwerking. Ook helpt dit te kijken naar welke doelgroep en situatie (groepen of individu ect) geschikt is voor zowel hond als baas! Momenteel ga ik een switch maken, in de jeugdpsychiatrie heb ik een vaste dag in de week. Ik studeer jeugdzorg en moet aankomend schooljaar op een woongroep onregelmatige diensten meedraaien. Daarom ben ik nu in gesprek met het doven en blinden centrum, hier kan ik dan mijn eigen uren iets makkelijker inplannen. Ook hiervoor wilde ze de hond testen maar omdat luna en ik ervaring hebben en al getest zijn laten ze dot achter wegen. Wel krijgen we weer trainingen en begeleiding.
Ik zou eerst eens wachten hoe de pup opgroeit, en vooral veel aandacht aan de socialisatie besteden. En dan aan gekke dingen denken zoals rolstoelen, kinderen, verstandelijkbeperkten ect. Ook zou ik de hond beleefd opvoeden. Goed opletten dat er niet gesprongen en geblaft word en er veel aandacht voor de baas is. Het leren van allerlei leuke trucjes komt later vanzelf wel!
Dank je Linneke voor je info.
Ik wil toch wel extra zekerheid. Als baas ken je je hond anders als een buitenstaander. Misschien ziet een gedragstester of iemand met skills in het opleiden van therapie honden andere zaken, zaken waar wij misschien niet bij stil staan?
Misschien vind de hond het helemaal niet fijn en zien wij dat anders, etc...
Ook zou ik het zeker wat extra begeleiding willen, gewoon om op te starten. Een leonberger reu weegt makkelijk 70kg ik mag er niet aan denken dat hij een oud vrouwtje bespringt.
Een hond opvoeden heb ik al gedaan, maar inzetten als therapie hond heb ik totaal geen ervaring mee.
Dank je Renate
Dag Maud, dank je voor de info.
Blij dit te lezen, ik zelf heb geen ervaring in begeleiding of dergelijke meer. Mijn vriendin daarentegen werkt als psychiatrische verpleegkundige.
Trucjes hoeven voor mij niet, ten allen tijden luisteren, werken (kan van alles zijn) en spelen vind ik belangrijker.
Het beleefd opvoeden zal inderdaad veel afhangen van zijn karakter, ook staan ze bekend voor hun zachte karakter toch heb ik al enkele flinke speelvogels mogen ontmoeten .
We wachten vol spanning =D
Nog enkele foto's van onze toekomstige vriend voor het leven...
Aah wauw en dan te bedenken dat ze zo enorm groot worden... Kan ik me niet voorstellen als ik die kleintjes zo zie liggen....
Misschien leuk om alvast wat onderzoeken of artikelen te lezen over AAI (animal assisted interventions). Ik heb laatst een masterclass Antrozoologie gevold (mens dier relaties) dat soort kleine dingentjes zijn heel leerzaam en de theorie is altijd handig bij je te hebben
Oh super, zal ik zeker opzoeken. Dank je!
Ongelooflijk hé, als we binnen 3weken ze gaan ontmoeten zullen ze al flink gegroeid zijn. Ze wegen allemaal rond de 500-550 gram op de foto's en zijn daar 2 of 3 dagen oud
toen ik het centrum contacteerde dacht ik ook dat Nala eerst door een test moest, toen bleek dat het niet moest heb ik haar zelf 'getest' door haar mee te nemen op afspraken.
Nala ging al vaak mee naar school en kende al een paar van de bewoners voor ik besloot dit te doen. Nala is opgevoed om goed met kleine kinderen te kunnen omgaan. ze blijft rustig onder luid geschreeuw en schrikt niet van onverwachte aanrakingen ongeacht waar ze wordt aangeraakt (1 keer vinger in der vulva gehad). ze voelt het ook aan als iemand een beperking heeft en past zich aan.
Nala zelf vindt het altijd leuk als ze aandacht krijgt en wil met iedereen kennis maken als je haar laat doen.
Ahhja, ik heb je topic al ergens gelezen. Het verhaal met de kinderen herinner ik :-s
Ja mijn vriendin zeg ook dat het niet nodig is, ze ziet het ook hier en daar dat gewoon mensen met hun hond wekelijks op bezoek gaan.
Ik stel mij er juist vragen bij, wat als er iets gebeurt?
Het scheelt natuurlijk dat je de hond hebt kunnen socialiseren op school, daar kan het best druk zijn :-)
Ik zal zien hoe het karakter is van onze hond, als hij euforisch word door alle aandacht dat die krijgt, zal hij niet zo geschikt zijn. Ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken, hoe zorg je ervoor dat die alle tijden kalm blijft?
Ik las ook dat iemand die wekelijks naar het rusthuis ging de hond kalm werd vanaf die de parking opkwam. Maar waarschijnlijk zal dit ook een leer proces geweest zijn, eens dat ze beseffen dat ze kalm moeten zijn is het oké. Maar hoe geraak je daar.
Zoals ik al zei, ik heb daar helemaal geen ervaring mee. En zit met veel vragen. Daarom dat ik aan begeleiding dacht...
er is wel een verzekering afgesloten hoor
Graag gedaan.
Afhankelijk van de doelgroep waar je voor in de toekomst aan zou denken kunnen trucjes wel degelijk een extra toevoeging zijn. Zeker als je aan een jongere doelgroep mocht gaan denken, maar oudere mensen vinden het ook vaak leuk om bijvoorbeeld een poot of high-five te vragen
Dat is dan ook terug waar, maar dat zijn dingen die de meeste honden redelijk vlug kunnen hé.
Zo'n zaken hebben we onze adoptiehond ook geleerd. Pootje en andere pootje was niet moeilijk want dat deden we elke keer als die terug naar binnen kwam. Voor andere zaken aan te leren hadden we het geluk dat hij redelijk veel aandacht had voor eten
Een beloning vangen was hij dan niet goed in, bij wijze van spreke mocht die naast jouw staan liet die het nog vallen. Na enkele weken oefenen deed die dat van enkele meters afstand =D
Maarja, dat zijn dan van die zaken die eigenlijk totaal nutteloos zijn
Nyx en Skye officieel geen hulphonden.
Maar ze gaan wel mee naar mensen met een beperking en dat gaat super.
De mensen kijken er ook echt naar uit, vinden het geweldig om ze vol te proppen met koekjes :p
En de honden gaan er graag naar toe en zijn lekker moe achteraf
Het is een iniatief van een kennis van mij, die deed vrijwilligerswerk en vertelde op een keer over zijn honden. Die zijn een keer meegeweest en dat was zo'n succes dat hij vroeg of ik met Nyx mee wilde. En laatst mocht Skye ook mee :)
Tof dat je dat kan doen en dan ook nog eens samen met Skye
Het contact leggen met zulke organisaties zal niet moeilijk zijn, er zijn er hier aardig wat in de buurt.
Zorg je dan zelf voor die koekjes? Zou het jammer vinden dat ze onze hond koekjes zouden geven die vol suikers zitten.
Ik denk dat je prima zelf kan aangeven dat je zelf lekkers voor de hond mee neemt dat gegeven mag worden. Simpelweg omdat je hond niet alles mag hebben.
als je trucjes aan leert dan is het handig dat je hond dit zowel enkel met stemcommando als met een handgebaar kan.
ik neem mijn eigen snackjes mee.
Wij nemen onze eigen koekjes mee.
Persoonlijk ga ik graag voor een groot formaat koekje, aangezien de mensen die makkelijker kunnen vasthouden :)
ik neem vleesstaafjes, Nala bijt daar voorzichtig stukjes af
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?