Gezocht: Ervaringen als gastgezin

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SandraSandra

honden foto van Sandra

Ik weet niet of ik dit in het juiste gedeelte van het forum plaats.. Excuses als het verkeerd is :)

 

Laatste tijd denk ik er over na om als gastgezin te dienen voor honden (dus tijdelijk tot dat ze een nieuwe baasje hebben gevonden). Ik zorg graag voor honden, heb er nu zelf 1 (plus hond van vriend die hier vaak is), maar eigenlijk wil ik er niet nog een voor altijd, zeg maar. Ik werk thuis, heb er de tijd voor en financiën zijn ook geen probleem. Een gasthond lijkt mij wel wat, zodra mijn eigen hond iets ouder en stabieler is.

 

Ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar tips, ervaringen, verhalen etc. van mensen die dit ook doen of hebben gedaan. Ook zeker icm eigen hond(en).  

Pauline (Gast)

Hallo Sandra,

 

Ik ben gastgezin voor verschillende stichtingen. Het kán erg leuk zijn, maar lees je goed in en bedenk goed wát je wil. Waar wil je dat het hondje vandaan komt? Wil je de onkosten (voeding e.d.) vergoed krijgen?

 

Ik heb een hond opgevangen voor een Nederlands dierenasiel. Dit beviel goed, omdat ik daar zelf ook werkte, nauw contact dus. Daarna heb ik een Podenco opgevangen van een Belgische stichting. Dit beviel niet zo geweldig. Er ontstonden problemen toen ik met de hond naar de dierenarts wilde. Ik heb toen geroepen dat ik nooit meer op zou gaan vangen. Uiteindelijk heb ik deze hond zelf geadopteerd. Recentelijk heb ik een hond opgevangen voor een Nederlandse stichting, hondje kwam uit Spanje en was héél snel geplaatst. Een heel lief, makkelijk hondje, én deze stichting vergoedde al mijn onkosten, erg goed geregeld! Volgende maand mag ik weer een Spaans hondje verwelkomen in mijn roedeltje. Tijdelijk.

 

Ik vind het opvangen erg leuk. Sommige stichtingen vergoeden je kosten, dus, en er zijn ook stichtingen waarbij je grotendeels aan kunt geven wat voor hondje je graag op zou willen vangen. Mijn eigen honden zijn relatief makkelijk met andere honden, ze trekken enorm naar elkaar toe maar niet zo naar andere honden. Het is hier dan ook meestal het geval dat mijn honden samen slapen, samen spelen, samen gek doen, en dat de tijdelijke huisgenoot er wat bij hangt.

 

Super leuk dat je wil gaan opvangen, mocht het zover komen wens ik je vast heel veel opvang-plezier!


Groetjes,

Pauline

honden page profiel SandraSandra

honden foto van Sandra

Hey Pauline,

 

Bedankt voor het delen van jouw ervaringen! Ben ik heel blij mee :)

 

Het is niet zo dat ik door een roze bril kijken oid, ik besef heel goed dat het een grote verantwoordelijkheid is en dat er een kans is dat niet alles vlekkeloos verloopt. Daarnaast geef ik heel erg veel om mijn eigen hond (zacht uitgedrukt) en ik zou niet willen dat hij er onder lijd oid. 

 

Vandaar ook dat ik benieuwd ben naar de ervaringen van anderen.

 

Ik vind het geen probleem om ook de financiële kant op mij te nemen, dus dat is geen must. Hoe lang blijft een opvanghondje ongeveer bij jou? Kreeg je veel steun van de stichtingen? Ga je ook met de honden op cursus? Waar let jij op bij het "kiezen" van een opvanghondje? Zijn er dingen waarvan jij denkt "die vaardigheden of skills zou iemand moeten hebben voor het opvangen"? 

 

Genoeg vragen hier haha :)

Pauline (Gast)

Hoi Sandra,

 

Hoelang een hondje blijft is heel afhankelijk van.. veel dingen, haha! Lekker duidelijk. Mijn vorige opvangertje was na een week weg! Maar ik heb ook wel eens gehoord van een hond die 15 maanden bij het opvanggezin zat.. Het scheelt heel erg wát voor hondje je opvangt. Een windhond (Galgo of Podenco uit Spanje bijvoorbeeld) blijft vaak wat langer zitten, terwijl leuke kleine schattige mixjes (uit Spanje, Roemenie, o.i.d.) vaak wat sneller geplaatst worden. De steun van de stichtingen is wisselend. De ene stichting is heel erg betrokken, de ander veel minder. Kies een stichting uit waar jij je dus goed bij voelt, en zorg dat de stichting een "back-up" plan heeft mocht het niet werken bij jou in huis. Ik heb nog nooit cursus gedaan met een opvanger maar weet wel dat sommige stichtingen dat op prijs stellen en zelfs vergoeden. 

 

De voorkeuren die ik meestal doorgeef zijn geslacht (liefst teef, mijn honden gaan mee naar mijn werk en de reu van mijn werkgever heeft moeite met andere reutjes), formaat (liefst niet te groot, ik woon in een flatje en met een grote hond is de lift wel errug vol, dat vinden andere bewoners soms intimiderend), en zachtaardig/verlegen van aard, omdat mijn eigen honden niet erg zelfverzekerd zijn, en ik niet wil dat ze door een tijdelijke bewoner in een hoekje gedrukt worden. 

 

Wat vaardigheden betreft.. Ik denk dat het niet echt om vaardigheden gaat, maar vooral om verwachtingen. Verwacht geen perfect opgevoed hondje, vaak zijn ze wat angstig, nog niet zindelijk, een thuis-situatie is compleet vreemd voor ze, en hun situatie verandert in een aantal weken ontzettend. Dat neemt veel stress met zich mee, wat sommige honden zichtbaar tonen, maar andere honden tonen dat onzichtbaar. Ze hebben dus echt even de tijd nodig om "te landen". Als gastgezin ben je super enthousiast over je nieuwe hondje en kun je niet wachten om met hem/haar aan de slag te gaan en hem/haar overal mee naar toe te nemen ter socialisatie. Met sommige honden kan dit, maar met veel honden ook niet. Ik merk dat bij mezelf wel eens, dat ik een stuk harder ga dan mijn opvangertje. Geduld is dus een heel belangrijke vaardigheid, hihi.

 

Mocht je nog meer vragen hebben, ik lees hier vandaag nog af en toe bij maar ben geen lid van dit forum dus ik kijk hier niet dagelijks op. Er zitten hier echter best wat mensen die ook opvangen die ook hun ervaringen met je zullen delen. Daar ga ik vanuit, haha.

 

Groetjes,

Pauline

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^