Bayley is 3,5 jaar oud en heeft al 2 kruisband operaties ondergaan, daarbij is gebleken dat ze artrose heeft aan beide knieën, tijdens de operatie hebben ze geprobeerd de artrose zoveel mogelijk te verminderen maar het zit er nog steeds wel. Ik schrok heel erg toen ik de eerste keer hoorde dat ze artrose had, ze was toen 2,5. Inmiddels is ze goed hersteld van allebei de operaties (de laatste was 17 april dit jaar) en nu de vraag, moet ik haar medicatie geven voor de artrose? Er is mij hier toen niks over verteld door de DA dus ik heb er ook niet teveel bij stil gestaan. Maar ze loopt soms als een oude hond, slenteren en moet haar soms bijna meetrekken (dit is vooral s'ochtends en na een lange wandeling). Ze is vermoedelijk deels bulldog dus soms denk ik ook dat ze het expres doet omdat ze geen zin heeft oid (koppig). Ik heb al het een en ander opgezocht over artrose en ik kan het natuurlijk ook aan mijn DA vragen maar hoor ook graag ervaringen, vandaar hier de vraag.
Ik zou denken dat je best medicatie geeft, pijn hebben is ook niet leuk.
Onze Ylena had na haar gescheurde kruisband ook artrose ontwikkeld (ze was wel 8 jaar), wij moesten dagelijks één Rimadyl geven om de ontstekingen te weren en glucosamine voor de gewrichten.
Misschien kan ik eens de DA bellen die haar geopereerd heeft en dit voorleggen aan hem (dat is een orthopeed), kijken wat hij denkt want ze is nog wel erg jong en dan de rest van haar leven aan de medicatie lijkt me ook niet heel erg prettig.
Hoe sneller je ingrijpt, hoe meer de arthrose beperkt blijft. Er zijn diverse andere middelen, supplementen, die bij het beperken van arthrose kunnen helpen.
Van UC-II is aangetoond dat het verbetering kan geven bij arthrose (in het engels arthritis of osteoarthritis).
Dan kom je verder in de omega vetzuren etc terecht.
Ik zou haar in ieder geval op een goed supplement zetten wat de gewrichten ondersteund.
Zelf heb ik bij de hond oa goed effect gezien met Gelatinaat van primeval.
Maar soms werken goede kwaliteit pillen voor mensen ook.
Ik los ze op in water en meng het door het voer heen.
Maar als ze echt soms als een oude dame functioneert is misschien ontstekingsremmer gewoon nodig, want de ontstekingen zorgen voor nog meer artrose, het is nooit een proces wat stilstaat, het verergert. Vandaar dat ontstekingsremmers vaak gewoon nodig zijn, of goede meer op natuurlijke basis alternatieven.
Tis soms even zoeken, of de hulp van bv een holistisch da inschakelen.
En hydro therapie, dat zou geweldig zijn.
Kira heeft artrose in de schouder, nadat de ontsteking weg was hebben wij geen medicatie meer gegeven.
ze zwemt veel om de gewrichten soepel te houden en spieren op te bouwen en haar energie op deze manier kwijt te kunnen. we laten haar minder gewoon achter een bal lopen maar verder wandelt ze nog zo'n 3u per dag.
Kira krijgt wel 2 tabletten Seraquin voedingssuplement per dag.
Een hond laat pijn pas zien als het ernstig is.
Bovenstaande zou voor mij een reden zijn om een hond medicatie te geven.
Als je hond incidenteel pijn heeft, kan je medicatie ook incidenteel inzetten.
Beter een iets korter leven met medicatie dan een langer leven met ernstige pijn.
Als een hond lange tijd medicatie krijgt, moet op een gegeven moment zijn bloed worden onderzocht om te zien of de medicatie nadelige invloed op bijv. lever- en nierfuncties heeft.
Je hond is in de ochtend verstijfd door de artrose en moet op gang komen.
Als je hond dit ook laat zien na een lange wandeling, dan is de wandeling voor je hond te lang geweest. Op een gegeven moment weet je zelf wat je hond aankan.
Helaas is het mijn ervaring dat de artrose als het ware zichzelf in standhoudt.
Het blijft een niet meer normaal gewricht wat geen gladde oppervlaktes meer heeft.
Door de irritatie blijft het proces in stand.
Goede spieren en lekker zwemmen is natuurlijk meer dan goed, maar verkijk je daar niet op.
Spieren maken het gewricht niet gladder van binnen.
Ik heb een hond gehad in zeer goede conditie (ik doe niet zo aan 'spieropbouw of maak me daar druk om), maar ik ben me toen rot geschrokken toen we na een paar jaar opnieuw rontgenfoto's maakten.......... wat een toename van de botwoekeringen...!! Honden zijn hard, en lopen makkelijk door pijn heen, zeker als ze graag mee gaan, dan is het aan de baas om toch te bekijken of het wel verstandig is.
ik neem aan dat je zelf verschil ziet tussen een stijve wat pijnlijke hond en 1 die niet lopen wil.
bovendien kan het zijn dat als de hond toch pijn ervaart, ze ongemerkt (en dat zie je als baas nauwelijks of niet) niet evenwichtig haar voorhand belast, en dat heeft dan ook nog gevolgen voor de goede kant.
Ik zou echt overleggen met de dierenarts of een orthopeed.
Ze is nog zo jong.
Jet krijgt Doils Joint. Misschien is dat ook wel wat voor Bayley. Eventueel i.c.m. reguliere pijnstillers of andere supplementen.
Bedankt voor de antwoorden allemaal, hier heb ik heel veel aan. We gaan er z.s.m mee aan de slag en bekijken wat voor haar werkt. Ik zal vd week ook nog even de orthopeed bellen om te vragen wat hij denkt dat het beste is voor een hond van haar leeftijd en de mate van artrose die zij heeft. Nu ik dit alles lees vind ik het eigenlijk wel raar dat de DA mij nooit heeft gezegd hier op te letten en indien nodig medicatie te geven.
Poeh Bayley krijgt dan straks wel heel wat medicatie voor haar kiezen, ze moet eigenlijk ook tabletten tegen incontinentie slikken (dat heeft de DA recentelijk geconstateerd), ze heeft een serum voor haar allergieën en dan straks ook nog medicatie tegen artrose en ik moet haar behandelen voor haar jeuk symptomen. M'n arme meisje...
Wat een pechhond is Bayley en voor jou veel zorgen.
Bayley boft met een baasje als jij, die er alles aan doet om haar een prettig leven te geven.
Ik zag net ook je topic over de allergieën van Bayley. De jeuk is heel naar.
Hopelijk wordt de huid van Bayley rustiger.
de supplementen zijn met smaak... Kira gaat er altijd mooi voor zitten en ziet het doosje graag tevoorschijn komen
Bedankt, doet me goed om dat te lezen! We zijn al zolang met haar bezig en het lijkt soms niet op te houden maar we houden vol en we hopen dat er ooit een einde aan komt en ze weer pijnloos en jeukvrij kan rondlopen, maar dat allemaal uitzoeken kost veel tijd helaas. We doen ons best .
Bayley is dol op eten dus dat komt wel goed haha, nu nog even kijken wat het beste voor haar is. Ik zou het liefst pijnbestrijding op natuurlijke basis willen omdat ze al zo'n gevoelig stelsel heeft.
Ik lees graag even mee. Hier ook een hondje van 3, waarbij ernstige artrose en HD geconstateerd was toen hij 2 was. Na een castratie zijn zijn klachten behoorlijk toegenomen, deze week heb ik een afspraak bij de orthopeed om over pijnstillers en/of ontstekingsremmers te praten. Ik geef zelf glucosamine en een goede omega 3 olie als supplement, gedroogde brandnetelkruiden zijn van nature ontstekingsremmend. Ik heb hier goede verhalen gelezen over groenlipmosselextracten.
Ook heb ik hier een zwemvest gekocht, en ga ik momenteel mee zwemmen om zijn spieren weer terug sterk te krijgen. Het zwemvest dient zodra we samen het water ingaan, zonder regelmatig terug op het droge te lopen.
Glucosamine werd mij inderdaad ook aangeraden, met kruiden moet ik heel erg uitkijken omdat ze daar allergisch voor is (en ik weet niet precies welke soorten). Bedankt voor je suggesties in ieder geval, ik zie soms door de bomen het bos niet meer haha. Zwemmen doet ze zo af en toe (sinds kort) gelukkig hoef ik daarvoor niet mee het water in (ik hou niet zo van water ).
meer gaan zwemmen ipv balletje gooien op een weide is zeker een aanrader.
Ik wandel eigenlijk alleen met haar, dan is ze vaak los en dan dribbelt ze wat. Alleen gisteren hadden we een wandeling en daar rende ze elke keer achter een husky aan dus dat is wel intensief.
Balletjes gooien heeft toch geen nut want die brengt ze niet terug haha, ze is dan allang blij dat ze 'm heeft en dan gaat ze er op zitten kauwen .
Meer zwemmen is wel een goed idee, zal eens meer plekken opzoeken waar dat kan.
Van Glucosamine is de werking (nog) niet bewezen. De Orthopeed die Jet heeft geopereerd raadde daarom een goede visolie aan. Je zou het wel i.c.m elkaar kunnen geven. Kwaad kan het niet in ieder geval.
En wat valt onder een goede vis olie? Ik ben daar echt niet in thuis haha
ik ga van je ene topic naar het andere (per toeval ) ik weet niet of je al een supplement geeft maar dit zou je eerst kunnen proberen
Als medicijn heb ik goeie ervaringen met previcox ,is wel prijzig maar geeft ook de minste bijwerkingen en is het beste middel tegen pijn /ontstekingen !
Heb ervaringen met sashas blend en die doils olie(speciaal voor de gewrichten ) hier heb ik het lang op kunnen rekken (allee de hond dan ) http://www.medpets.nl/gewrichten+beweging+hd+hond/ (zoek maar een supplement uit )
Op latere leeftijd kwam na previcox ook nog een 3 maandelijkse anabolen en vit b spuit bij (schijnt beter te werken in deze combi ,maar weet niet meer waarom )
sterkte ermee
Volgens mij ben je niet de enige haha (wat betreft op allebei mn topics reageren). Bedankt voor de tips, ik ga dit straks allemaal thuis even goed nalezen want ben op m'n werk dus heb nu niet heel veel tijd . Ben in ieder geval blij met alle tips en adviezen, heb ik veel aan!
Bayley het hondje van 6 miljoen
tip medpets is vrij prijzig dus als je even googeld vind je het elders nog wel goedkoper
Oh, sorry had nog niet op je link geklikt . Bayley weegt bijna 30 kilo dus die heeft wel wat meer nodig haha . Zal vanavond eens even een kijkje nemen!
Veel laten zwemmen en door laag water laten stappen voor spieropbouw, naast de fiets lopen in rustige draf enz. Die rechtlijnige bewegingen kunnen heel goed zijn voor spieropbouw wat de gewrichten weer zal ontzien :)
Je kunt je even inlezen over Glucosamine en Gelatinaat, (er zullen meer supplementen zijn maar dit zijn volgens mij de twee meest gebruikte).
Probeer te voorkomen dat de hond plots moet remmen of scherpe draaien moet maken. Geen bal, of stok of ander speeltje gooien dus.
Er bestaan eventueel pijnstillers die je 1 keer in de maand geeft, met om de zoveel maanden een stopmaand. MAAR ik zou niet te vroeg met pijnstilling beginnen. Je hond is nog jong en hoe langer je de pijnstiller geeft hoe minder goed hij werkt.
Je kunt ook kijken voor kniebraces bij bijv. orthopedieren. Dan krijg je zo iets:
Er zijn nog wat bedrijven die ze maken hoor, dus ik zou even rondkijken. De prijzen zijn niet niks maar het schijnt dat Proteq dit (deels) vergoed in sommige gevallen. Moet je hond daar wel net verzekerd zijn natuurlijk.
Zwemmen doet ze pas sinds kort maar ik ben er mee bezig . Naast de fiets wil mevrouw absoluut niet, ze is meer een korte afstand sprinter, ze houdt het ook niet lang uit naast de fiets i.v.m haar korte snuit (bulldog snuit). Ik zal die 2 eens opzoeken, glucosamine had ik al iets over gelezen.
Ik doe al zo weinig mogelijk met haar, balletjes/stokken gooien doe ik alleen in het water zodat ze gaat zwemmen en dus de bal/stok gaat ophalen (en niet terug brengen ). Verder wandel ik alleen met haar, soms vast en soms los, als ze los is dribbelt ze alleen rustig. En hele lange wandelingen maak ik niet echt met haar, maximaal is 1,5 uur en dan is ze vaak los. Ik probeer er zoveel mogelijk op te letten maar het is wel lastig want ze is nog zo jong.
Dat is mooi zeg zo'n knie brace, mijn honden zijn niet verzekerd, wij sparen iedere maand wat weg voor ze. Helaas heeft ze het potje een beetje opgemaakt in haar eentje (zo'n 3000 euro) . Maar dat vult wel weer aan.
Ik denk dat ik sowieso even de DA/orthopeed ga bellen en ga overleggen, ik heb echt geen idee wat voor haar het beste is en om zomaar iets te gaan proberen vind ik een beetje te riskant, ook omdat ze nog jong is.
Ook ik beland van je ene in je andere topic haha.
Een goede visolie is inderdaad goed voor de gewrichten (net als voor haar weerstand) Dus wat dat betreft zou je die kunnen proberen.
Groenlipmossel of krillolie werkt ook erg goed.
Groenlipmossel is de zuiverste in zijn soort omdat deze het laagste in de voedselketen staat. Wel prijzig maar je hoeft er dan ook niet veel van te geven. Ik zelf geef krill olie capsules van Omegard en Glucosamine aan mijn stafford van bijna 15.
Je zou zelfs ook alleen groenlipmossel kunnen geven. Dat werkt op zich al best krachtig.
En mocht je toch naar een gespecialiseerde praktijk gaan(voor de jeuk), misschien hebben ze er ook een orthopeed. Kan je daar ook terecht met je vragen en opties.
En wat andere al zeiden, als je op tijd begint met supplementen kan je nog een hoop doen aan smering voor de gewrichten.
Ontstekingsremmers kunnen wel om eventuele ontstekingen weg te nemen maar ik zou niet al gelijk beginnen met pijnstillers. Omdat ze nog zo jong is zou ik het proberen eerst op te lossen met supplementen.
Zal ook hier even wat informatie over opzoeken, ik wil haar idd niet te vroeg aan de pijnstillers doen, volgens mij heeft ze er ook nog niet enorm veel last van. Maar ik wil natuurlijk niet dat ze er hinder van ondervind.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?