Ik ben opzoek naar tips en of adviezen van baasjes met praktijk ervaring in het groot brengen op de juiste manier van een pup haha.
Senna is nu 11 weken. Dat hij wat problemen heeft met alleen blijven was ons al snel duidelijk en dat we het stapje voor stapje moeten doen ook. Maar ik kom niet voor uit met hem hiermee en soms lijkt het juist weer van wel!
Ik denk zo dat Senna nu wel te leren is om 15 minuten alleen te kunnen blijven (in de bench wegens de katten) maar het gaat niet helemaal haha. Savonds als we gaan slapen gaat hij met 3 kleine stukjes beefworstje de bench in. Hij is meteen stil en gaat slapen. Sochtends 1,5 uur na dat hij wakker is geworden, gewandeld en gegeten heeft gebeurd het zelfde (want in ben dan nog niet uit bed haha) na half uur, uurtje kom ik naar beneden en haal hem uit de bench en dan begint ze dag. Maar zodra je hem overdag in de bench doet om te slapen en proberen alleen te laten piept hij alles bij elkaar.. na 5 seconde al en dan doen we het zelf de als savonds en sochtends. Hij gaat met mij mee met de uitlaatservice en soms moet hij voorin even alleen blijven als ik weet dat ik binnen seconde weer terug ben. Maar ook dan piept hij de ene keer alles bij elkaar en de andere keer niet en zit hij gewoon te wachten.
Doe ik dan toch iets fouts? Want de kennis in praktijk brengen is nog best pittig hihi.
Dus ik hoop een beetje op wat tips en adviezen van baasjes die het alleen blijven leren hebben mee gemaakt zeg maar hahaha.
Ben benieuwd!
Zorg dat hij zeker van tijd tot tijd kan spelen, en mentaal word uitgedaagd voor hij terug in de bench moet.
Als hij jankt zou ik hem laten janken. Pas als die stopt kan je hem er terug uithalen. Jij zegt altijd wanneer iets begint en wanneer het eindigt. Zo is het toch bij mij altijd geweest. Dat telt ook voor meerdere dingen. (pootjes drogen, oren kuisen, kammen, wassen/drogen, spelen,...)
Gebruik de bench als kussen. Dus als je nog een ander kussen hebt liggen, neem die weg. De bench is iets goed, iets positief.
Probeer te trainen zodat hij in de bench blijft liggen met het deurtje open. Train daarop, neem meer en meer afstand. Zodat hij in de bench blijft terwijl jij de kamer uit kan.
Daarna probeer je het met gesloten deur.
Verleng de tijd van je afwezigheid.
Slaapt hij overdag ook wel eens in de bench? En heb je er iets van een deken op liggen? Wat voor piepen is het en hoe gedraagd hij zich? Paniekerig of meer zeurend/dwingend
mijn hond was er ook geen fan van om overdag de bench in te moeten. ik kreeg als tips om te oefenen met in de bench na een wandeling, zodat hij wat energie kwijt is en om bijvoorbeeld een kong met iets lekkers erin in de bench te doen om hem eventjes bezig te houden. mijn hond is er nooit meer van af gekomen om te piepen als iemand de auto verlaat en zij er nog in zit (zelf niet als het is om de deur open te doen om haar eruit te laten) dus daar kan ik je niet mee helpen.
Mijn hond is nu twee jaar dus ik ben die tijd ook nog niet zolang voorbij.
Een aantal dingen hoe ik het aangepakt heb;
Probeer om te beginnen van de bench een leuk plekje te maken met een fijn kussen/mandje waar je hond graag inligt.
Ik heb er ook altijd een drinkbakje in en had dit vanaf dag 1.
Geef ook de maaltijden in de bench, geef je een tussendoortje dan ook in de bench.
Als hij er zelf in gaat zitten/liggen; belonen!
Heb je ook iets uit het nest? Ik had in het begin een handdoek met de nestgeur in de bench.
Die heeft er een hele tijd ingelegen (tot ze er een keer op geplast had...).
Of een t-shirt dat jij zelf gedragen hebt kan ook helpen.
Verder misschien een paar duurzame speeltjes erin die niet al te makkelijk kapot te maken zijn en eventueel een knuffel, die was hier in het begin ook wel een beetje een troost.
Waar heb je de bench staan? Huiskamer of ergens anders? Ook dat maakt vaak verschil.
Ik heb een dekentje tegen de achterkant en erbovenop, zo lijkt het iets minder een 'kooi'.
Dat is misschien eerder voor mijn eigen gevoel, maar goed, dat straal je ook uit op je hond en dat voelt hij ook aan.
Verder je pup nooit in de bench zetten, altijd zelf laten gaan.
Anders gaat hij het als straf zien, en dan bereik je net het tegenovergestelde.
Dus ook nooit de bench gebruiken als hij iets fout doet of als straf.
Leer het commando 'bench' aan en dan kan hij er zelf in als jij het zegt en dan belonen, altijd (de eerste maanden toch).
Eerst inderdaad deurtje openlaten, vervolgens een keer dicht en meteen weer open. Weer een stapje verder ga jij een stukje weg met het deurtje dicht, kom je meteen weer terug. En zo bouw je dat telkens op. Zonder piepen, anders ga je te snel en neem je weer een stapje terug tot het goed gaat.
Ja, dat gaat traag en is erg omslachtig, maar je merkt vanzelf hoe snel je kan gaan.
Bij de ene hond kan je snel gaan of een paar stappen overslaan, bij de ander moet je steeds een paar stapjes opnieuw doen.
Probeer eens een Kong met iets lekkers zodat hij bezig is bij je vertrek. Ook dat helpt vaak. Dan is hij bezig en ziet hij je vaak niet eens vertrekken.
Heb je al geprobeerd de bench af te dekken met een dekentje?
Voorkant dus (uiteraard zijkanten vrijlaten voor verluchting).
Dat hielp hier echt goed voor het gepiep als pup.
Dan zijn de prikkels meteen een stuk minder en kon ik hier tenminste de nodige rust geven.
Mijn hond was als pup erg snel overprikkeld en erg druk.
Dus ik deed echt; paar uur wakker, paar uur verplicht slapen in de bench die eerste weken.
Was hier echt heel erg nodig want ze had hier geen stop meer anders en had ik een onhandelbare hond die zo druk was dat ik er niks meer mee kon.
Maar dat moet je voor elke hond uiteraard apart bekijken.
Radio zachtjes aan wil ook helpen soms.
En verder; geef het tijd.
Je pup is elf weken, nog erg jong.
Ik heb hier geleerd dat heel veel dingen vanzelf goedkomen, maar je moet het tijd geven en niet alles te snel willen bereiken want dan raak je enkel gefrustreerd.
Mila is nu twee jaar en blijft perfect 8 u alleen.
Momenteel gaat het weer even wat minder door een verhuis, maar op zich blijft ze perfect alleen zonder iets binnen te doen en zonder iets stuk te doen.
Met veel oefenen en geduld kan je dat dus echt wel bereiken.
In het begin kon ze nog geen minuut alleen zijn.
Dit is maar hoe ik het ongeveer heb aangepakt, je doet natuurlijk wat je zelf wil
Mooi hondje heb je trouwens!
Succes!!
Ik kreeg mijn pup met 12 weken in huis met verlatingsangst. Kon niet eens naar de wc. Ik dacht dat het nooit over zou gaan maar heb voor mij de manier gevonden.
Ik heb de hond in de bench gedaan en een bakje met snoepjes voor de bench neer gezet. Ik ben naar de gang gelopen deur open en dicht gedaan en gelijk weer terug en snoepje gegeven. Dat net zolang doen tot dat de hond rustig blijft (en alleen snoepje geven als de hond ook daadwerkelijk stil was) Vervolgens dat uitbreiden. Dus de deur open naar buiten stappen deur dicht en vervolgens gelijk weer naar binnen met de sleutel. Het is een kwestie van vertrouwen en de hond moet leren dat je weer terug komt. Ik vond het zelf een moeilijk proces en heel frustrerend. Maar je moet echt rustig aan doen en geduld hebben. Positief belonen als hij dan ook daadwerkelijk stil is geweest.
Dank alvast voor de reacties.
Ik antwoord even in het algemeen haha.
De bench staat in de huiskamer tussen een aquarium en een tv kast in. Over de bench hebben we kleden gedaan, alleen de voorkant is nog vrij. In de bench ligt een bench kussen, knuffels, speeltjes en hij krijgt daar altijd zijn tussendoortjes en maaltijden. Als hij in ze bench moet krijgt hij 3 kleine stukjes beefworstjes. Ook hebben we een waterbak in ze bench. Dit allemaal vanaf dag 1.
Eerste keer deed ik het deurtje pas dicht als hij sliep, nu doen we het deurtje meteen dicht als hij in ze bench is. We lokken hem met het beefworstje in de bench zodat hij er zelf inloopt als het ware. Als het deurtje dicht is gaat hij meestal spelen met de knuffels en alles wat er in ligt. Af en toe kijkt hij dan naar ons. En de ene keer gaat hij lekker slapen zonder protest en de andere keer piept hij en die piepen verschillen. Soms is het een mopper piep dat hij het er niet mee eens is en soms een piep uit paniek dat hij zelfs helemaal loopt te rammelen aan zijn bench. Hij gaat altijd de bench in als hij moe is dus ze energie kwijt is. Ik Heb geprobeerd weg te lopen of verder te gaan staan en smiddags gaat dat goed tot de huiskamer deur. Dan kan hij me nog net zien als hij om het hoekje kijkt. Verder lopen gaat niet dan gaat hij dus paniekerig piepen.
Maar savonds als we gaan slapen en hij gaat de bench in is er geen probleem. Hij gaat er in en je hoort hem niet. Wij lopen inmiddels meteen naar boven. Zelfde geld voor in de vroege ochtend als hij na 1,5 uur weer even de bench in moet omdat hij nog niet los beneden alleen kan/mag zijn. Dan is er ook geen probleem en gaat hij verder slapen.
Als ik nog iets vergeet te antwoorden van jullie reacties laat maar even weten dan haha.
Ik kreeg mijn pup met 12 weken in huis met verlatingsangst. Kon niet eens naar de wc. Ik dacht dat het nooit over zou gaan maar heb voor mij de manier gevonden.
Ik heb de hond in de bench gedaan en een bakje met snoepjes voor de bench neer gezet. Ik ben naar de gang gelopen deur open en dicht gedaan en gelijk weer terug en snoepje gegeven. Dat net zolang doen tot dat de hond rustig blijft (en alleen snoepje geven als de hond ook daadwerkelijk stil was) Vervolgens dat uitbreiden. Dus de deur open naar buiten stappen deur dicht en vervolgens gelijk weer naar binnen met de sleutel. Het is een kwestie van vertrouwen en de hond moet leren dat je weer terug komt. Ik vond het zelf een moeilijk proces en heel frustrerend. Maar je moet echt rustig aan doen en geduld hebben. Positief belonen als hij dan ook daadwerkelijk stil is geweest.
"Hoe doe je zelf op het moment dat je bij hem weg gaat?
Mijn hond heeft het ook gehad, en bij haar was het vooral paniek omdat ze niet wist waar ik heen ging, en of ik nog wel terug zou komen.
Ik zorgde dan dat ze ergens mee bezig was, en ging dan zonder er veel aandacht aan te geven de deur uit (op advies van anderen deed ik het zo) maar dit bleek voor mijn hond niet de juiste manier, omdat ze dan juist in paniek raakte.
Ik ben toen 'wacht' gaan oefenen, met een stopteken met mijn hand. Eerst gewoon terwijl ik in zicht bleef, en dan steeds een beetje verder, tot ik uit zicht was. Dan even de deur uit en meteen weer terug. Tot ze door kreeg dat het 'wacht' teken betekende dat ik weg ging, En belangrijk ook weer terug kwam.
Ik doe het nog steeds zo, ook laat ik juist wel door een vast ritme van jas aantrekken, tandenpoetsen enz zien dat ik weg ga, zodat ze er op voorbereid is, nu nog moet ik niet zomaar de deur uit rennen, omdat ze dan gewoon niet weet of ik nog terug kom.
Ik zou ook proberen hem te vertellen waar je naartoe gaat, 'Ik ga nu even de andere hondjes ophalen, en dan blijf jij even hier in de bus wachten, over drie minuten ben ik weer terug' mijn ervaring is dat dit echt helpt.
Het is even zoeken wat het best voor jou hond werkt, want dat kan net even weer iets anders zijn dan je geleerd krijgt, Succes!
Mijn hond kon ook gewoon 's nachts in zijn bench slapen en was er geen enkel probleem. Maar denk dat de hond door heeft dat jij weg gaat of dat jij gaat slapen. Ze ruiken of voelen dat. Als je gaat slapen doe je andere handelingen dan als je weg gaat.
Hoe doe je zelf op het moment dat je bij hem weg gaat?
Mijn hond heeft het ook gehad, en bij haar was het vooral paniek omdat ze niet wist waar ik heen ging, en of ik nog wel terug zou komen.
Ik zorgde dan dat ze ergens mee bezig was, en ging dan zonder er veel aandacht aan te geven de deur uit (op advies van anderen deed ik het zo) maar dit bleek voor mijn hond niet de juiste manier, omdat ze dan juist in paniek raakte.
Ik ben toen 'wacht' gaan oefenen, met een stopteken met mijn hand. Eerst gewoon terwijl ik in zicht bleef, en dan steeds een beetje verder, tot ik uit zicht was. Dan even de deur uit en meteen weer terug. Tot ze door kreeg dat het 'wacht' teken betekende dat ik weg ging, En belangrijk ook weer terug kwam.
Ik doe het nog steeds zo, ook laat ik juist wel door een vast ritme van jas aantrekken, tandenpoetsen enz zien dat ik weg ga, zodat ze er op voorbereid is, nu nog moet ik niet zomaar de deur uit rennen, omdat ze dan gewoon niet weet of ik nog terug kom.
Ik zou ook proberen hem te vertellen waar je naartoe gaat, 'Ik ga nu even de andere hondjes ophalen, en dan blijf jij even hier in de bus wachten, over drie minuten ben ik weer terug' mijn ervaring is dat dit echt helpt.
Het is even zoeken wat het best voor jou hond werkt, want dat kan net even weer iets anders zijn dan je geleerd krijgt, Succes!
"Zo begon ik inderdaad ook, ik was na 3 weken nog niet verder dan 15 minuten. Toen ik duidelijk tot zo zei, ging het als een speer vooruit en nu vind ze dat juist fijn heb ik het idee
Hij is nog heel jong natuurlijk, en moet nog het vertrouwen krijgen dat je altijd weer bij hem terug komt. Wanneer ik in een ruimte door iemand word achter gelaten zonder te weten wanneer diegene weer terug komt of diegene uberhaupt nog wel terug komt dan zou ik ook in paniek raken, en misschien al binnen vijf minuten een raam in slaan. Maar als iemand mij achter laat, en ik weet dat diegene over een half uur weer terug is, dan ga je rustig wachten en een boekje lezen ofzo, zo probeer ik er naar te kijken
Zo begon ik inderdaad ook, ik was na 3 weken nog niet verder dan 15 minuten. Toen ik duidelijk tot zo zei, ging het als een speer vooruit en nu vind ze dat juist fijn heb ik het idee
"Hond in de bench NA wandeling. Dan is hij moe en gaat hij sneller slapen. Piepen negeren. Evt. ga je voor de bench zitten met je rug naar de hond: je bent in de ruimte en je hond ziet je, ruikt je. Je gaat niet weg. Je bent er voor hem, maar hij moet nu slapen..
geduld geduld.
Dan wordt je hond wakker: hey ! jij bent er nog (of alweer) ! Dat is fijn!
en zo kun je vertrouwen opbouwen.
Ik ging pas boodschappen doen NADAT becka gewandeld had, moe was, en in de bench ging slapen. ik wachte tot ze sliep. Ging dan stil weg. Ik kwam binnen 10 - 15 min weer terug. (toch even snel inkopen doen ;-) ) en dan werd ze vaak pas wakker als ik weer door de deur kwam. Heel goed: want ik ben thuis, en hond is wakker...
Het is maar een suggestie.. succes !! Veel oefenen. Piepen negeren, stilte belonen. Geduld, je kan het (en je hondje ook!)
Ik zei inderdaad ineens tot zo. Deed dat ook als ik de wcdeur voor haar neus dicht deed of even achter het keukenmuurtje verdween terwijl de bench dicht was, dus die link lag er snel
*edit: en in tegenstelling tot wat aangeraden wordt en werd kreeg ze bij mij niks extra lekkers, gewoon de normale botjes die in de kamer lagen, en bouwde ik wel een feestje als ik terug kwam. Nu heeft ze daar alleen nog zin in als ik langer dan een uur weg was
Hij is nog heel jong natuurlijk, en moet nog het vertrouwen krijgen dat je altijd weer bij hem terug komt. Wanneer ik in een ruimte door iemand word achter gelaten zonder te weten wanneer diegene weer terug komt of diegene uberhaupt nog wel terug komt dan zou ik ook in paniek raken, en misschien al binnen vijf minuten een raam in slaan. Maar als iemand mij achter laat, en ik weet dat diegene over een half uur weer terug is, dan ga je rustig wachten en een boekje lezen ofzo, zo probeer ik er naar te kijken
"
Hond in de bench NA wandeling. Dan is hij moe en gaat hij sneller slapen. Piepen negeren. Evt. ga je voor de bench zitten met je rug naar de hond: je bent in de ruimte en je hond ziet je, ruikt je. Je gaat niet weg. Je bent er voor hem, maar hij moet nu slapen..
geduld geduld.
Dan wordt je hond wakker: hey ! jij bent er nog (of alweer) ! Dat is fijn!
en zo kun je vertrouwen opbouwen.
Ik ging pas boodschappen doen NADAT becka gewandeld had, moe was, en in de bench ging slapen. ik wachte tot ze sliep. Ging dan stil weg. Ik kwam binnen 10 - 15 min weer terug. (toch even snel inkopen doen ) en dan werd ze vaak pas wakker als ik weer door de deur kwam. Heel goed: want ik ben thuis, en hond is wakker...
Het is maar een suggestie.. succes !! Veel oefenen. Piepen negeren, stilte belonen. Geduld, je kan het (en je hondje ook!)
"Ik zei inderdaad ineens tot zo. Deed dat ook als ik de wcdeur voor haar neus dicht deed of even achter het keukenmuurtje verdween terwijl de bench dicht was, dus die link lag er snel
*edit: en in tegenstelling tot wat aangeraden wordt en werd kreeg ze bij mij niks extra lekkers, gewoon de normale botjes die in de kamer lagen, en bouwde ik wel een feestje als ik terug kwam. Nu heeft ze daar alleen nog zin in als ik langer dan een uur weg was
"Nou, ik heb het toen net even geprobeerd hem alleen te laten want ik moest wat van boven halen.
Heb Senna met beefworstjes in de bench gedaan, zij 'tot straks' en liep naar boven, gedeeltelijk. Vrij snel begon hij te piepen. Ben verder naar boven gegaan om te pakken wat ik nodig had en toen naar beneden gegaan. Maar ging weer piepen. Heb daar even gewacht, kwam geen stilte. En hij hoorde me door de katten, dus de buitendeur maar open en dicht gedaan en toen muisstil in de gang blijven zitten, na paar minuten was hij stil. Toen ik keek lag hij te liggen. Heb hem beloond met wat lekkers en uit de bench gehaald.
Volgende keer ook een dicht bakje met snoepjes voor de bench zodat ik hem daaruit kan belonen.
Hopelijk is deze manier de juiste manier voor hem.
Nog tips?
Klein Upje voor mezelf haha
Ik denk geen aandacht geven aan het piepen en wanneer hij 5 min niet gepiept heeft belonen. Jij bepaald dat hij moet slapen of even alleen moet blijven wachten in een Bench. Misschien een sterk karaktertje.
Ik denk geen aandacht geven aan het piepen en wanneer hij 5 min niet gepiept heeft belonen. Jij bepaald dat hij moet slapen of even alleen moet blijven wachten in een Bench. Misschien een sterk karaktertje.
"
Ik denk dat je het vertrouwen niet kunt forceren, daar gaat gewoon wat tijd overheen.
Dat het s'avonds en s'ochtends geen probleem is is toch al super goed! Dat hebben jullie al samen bereikt. Het enigste wat je kunt doen, volgens mij, is door blijven oefenen, en zorgen dat hij geen (heel moeilijk haalbaar, dus zo min mogelijk) negatieve ervaringen erin krijgt.
En misschien kun je met de bus apart oefenen? Echt in ienie minie stapjes.
Het lastige met blaffen en piepen is natuurlijk dat je niet wil dat ie een link gaat leggen tussen piepen en dat jij terug komt.
Volgens mij komt het wel goed hoor! HIj wil gewoon graag bij je zijn
Ik denk dat je het vertrouwen niet kunt forceren, daar gaat gewoon wat tijd overheen.
Dat het s'avonds en s'ochtends geen probleem is is toch al super goed! Dat hebben jullie al samen bereikt. Het enigste wat je kunt doen, volgens mij, is door blijven oefenen, en zorgen dat hij geen (heel moeilijk haalbaar, dus zo min mogelijk) negatieve ervaringen erin krijgt.
En misschien kun je met de bus apart oefenen? Echt in ienie minie stapjes.
Het lastige met blaffen en piepen is natuurlijk dat je niet wil dat ie een link gaat leggen tussen piepen en dat jij terug komt.
Volgens mij komt het wel goed hoor! HIj wil gewoon graag bij je zijn
"Als je weggaat zal je bepaalde handelingen doen die je bijvoorbeeld 's avonds niet doet, als je gaat slapen. Honden zien dat verschil.
Als ik thuis ben liggen mijn sleutels altijd op tafel. Ik neem die enkel op als ik weg ga, elke hond die ik al had reageerde enthousiast als ik mijn sleutels opnam.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?