Hallo allemaal.
Door de tijd heen hier , ben ik erg nieuwsgierig geworden hoe iemand zijn of haar hond(en) opvoed.
Iedereen heeft natuurlijk zn eigen manier.
Ik zou het wel leuk vinden als mensen dat zouden willen delen op het forum.
Misschien dat er mensen zijn die er nog tips uit kunnen halen.
Ok hoop dat jullie het wat vinden.
Mocht het aanslaan dan volgen er nieuwe delen.
Maat eerst deel één.
Deel 1 zindelijk maken.
Niet te veel nadruk op leggen. Regelmatig mee naar buiten. Toch nog binnen plassen = schoonmaken buiten plassen= uitbundig belonen/spelen/lekkers.
Op heterdaad: een rustige nee op iets lagere toon, anders gewoon negeren en vooral veel mee naar buiten nemen. Maar de eerste 1 a 2 weken niet te veel mee bezig zijn, dan is wennen aan het nieuwe huis en ritme belangrijk, in die weken leer je je pupje kennen en leer je herkennen wanneer die moet plassen :)
Maybe is nu 13,5 week en zo goed als helemaal zindelijk, de laatste keer binnen was 2 welen geleden geloof ik.. wel heeft ze nog moeite met vreemde plekken, ze plast liever ergens vertrouwds waar ze niet te veel prikkels heeft ;)
Mara was ook met 12 a 13 weken goed zindelijk, hetzelfde verhaal met de plaatsen, ze had ook haar vertrouwde voorkeurplekken ;)
Gijs was heel erg makkelijk met zindelijk maken. Pakte het heel snel op. Nooit binnen gepoept, af en toe een plasje.
Wij kregen Gijs in de winter.. koud...sneeuw..nat. en echt heel koud!
Dus ervoor gekozen om hem "gewoon" achter op de stoep te laten plassen. En af en toe een klein rondje buiten de tuin. Vaak buiten zetten en met argusogen kijken of hij rondjes ging draaien. Was vaak een teken dat hij moest plassen. Was hij aan het plassen, gelijk oppakken en naar buiten. En met een ongelukje spoot ik er gelijk een soort glassex op. Papiertje erover. En geur was weg.
Met een week of phoe ehm.. wat vergeet je dat snel.. met een week of 13/14? was hij wel zo goed als zindelijk, maar deed hij nog wel regelmatig zijn behoefte in de tuin. Net op het moment dat ik dacht hoe ga ik hem dat afleren?.. vond meneer het tijd zijn speelplek zelf schoon te houden. Hij heeft nooit meer iets in de tuin gedaan, niet markeren, niks..
De eerste 3 weken heel vaak naar buiten.
Soms stond ik wel elk half uur buiten en elke keer plasjes.
Het leek wel of Black een lekkende kraan was.
Na ongeveer 3 weken had hij het echt door.
Maar nog steeds wel minimaal elk uur naar buiten (als hij wakker was dan).
Toen heeft hij nog een paar keer een plasje binnen gedaan, dat ik toch te lang wachtte.
En met zo'n 4 maanden was hij compleet zindelijk, en hoeven we ook niet meer te letten of hij het nog kan ophouden.
hmmm heb eigenlijk zeer weinig te vertellen..
Je zou anders verwachten met 2 oudere adoptie honden op 3 hoog(ex zwerver jeff had wel een huis achtergrond maar waldo heeft nooit eerder in huis gewoond)
Ze waren zindelijk binnen 24 uur.. 1 nacht in de bench
binnen is 1 hele grote plas gedaan door waldo toen we net thuis waren
na een aantal maanden wilde jeff soms wel eens markeren..zeker in een huis met vreemde dieren
vanzelfsprekend wel altijd buiten plassen /poepen beloond met lekkers in het begin en gaan wandelen na slapen ect
verder bleken ze wandelen ook heel aangenaam te vinden zeker op de stille plekjes
Het was zo gepiept
Super dat jullie mee willen doen
En bij de meeste is de manier bijna hetzelfde.
Hierbij voor wie willen deel 2 .
Eten.
Wij geven onze honden eten tegelijk met ons.
Luna eet in de keuken met de deur dicht.
Anders eet ze slecht of helemáál niet.
Dit geeft haar meer rust.
En het is voor ons ( en hus ook ) beter want ze kan nogal eens grommen als je in de buurt komt.
Hus eet in mijn zicht en de laatste tijd helemaal omdat hij volgens mij heel laat aan het puberen is.
Als wij eten eet Lola ook iets, eten is iets gezelligs bij ons wat je samen doet
Toen we haar net hadden gromde ze ook en viel uit bij haar etensbak. Dat is vanzelf overgegaan toen ze ons beter leerde kennen en vertrouwen. We hebben haar gewoon met rust gelaten tijdens het eten waardoor ze ook rustiger werd bij haar etensbak.
Deel 1:
Na het slapen,eten,spelen buiten gezet en beloond als ze wat deed. Bij een plasje binnen gewoon schoonmaken en niks van zeggen.
Deel 2:
Alle honden krijgen apart van elkaar hun eten zodat ze er geen ruzie om kunnen maken. Voor ik de voerbak geef moeten ze netjes zitten en wachten tot ik het geef. Daarna zeg ik: Ja, en dan mogen ze in alle rust hun eten opeten.
De honden eten voordat wij eten, dat komt eigenlijk net zo uit.
Freggle eet in de bijkeuken en Black in de keuken.
Dit omdat Black veel sneller eet en dan kan Freggle niet meer rustig eten.
Ze moeten hier ook eerst gaan zitten, voordat ik de voerbak op de grond zet.
Na het eten heeft Black altijd behoefte om te kauwen.
Dus als wij zelf dan gaan eten, ligt Black vaak in de tuin of bijkeuken op een bot te kauwen.
En Freggle blijft altijd bij ons rond te tafel lopen, in de hoop op nog wat lekkere stukjes vlees.
ja, dat eerst zitten is een goed idee. Alleen presteerde Shad het als pup dan nog steeds om mij de voerbak uit de hand te springen. Bovendien kregen Shad en Spot na het eten vaak ruzie.
Dus kregen ze als pups apart eten in hun bench. Want in een bench kan je nl niet springen. Soms waren ze zo gretig dat ze dezelfde bench in vlogen. Zelfs toen dat eigenlijk niet meer paste..
Dex is nog en pup en krijgt 3x per dag eten. Meestal als wij gaan eten krijgt hij ook zijn brokken. Wij hebben ook nog 2 katten in huis die op de zelfde tijden eten krijgen als Dex. Dit proberen we tegelijk te geven (heb ooit eens iets gelezen dat het goed is om 'samen' te eten). Maar als Dex wat druk is, gaat hij in de bench zodat de katten kunnen eten. Meneer wacht dan netjes tot ze uitgegeten zijn. Ook wij leren hem te zitten en eerst rustig te worden voordat hij mag eten. Hij is namelijk dol op eten en gaat er op af als een malle haha. Dit is ook om het schrokken wat te voorkomen.
Hier krijgt Joy 3 keer per dag eten. Ze heeft haar eigen etenstijden. Om 6, 4 en 10 uur kijgt ze eten. Ze moet liggen terwijl wij het klaarmaken. We zetten haar bak neer, maar ze moet wachten op het commando: 'Joy eet'. Geen commando is niet eten. Dit gaat hier heel goed. Ze kijkt je aan tot je haar haar commando geeft.
Regelmatig betast ik haar en ga ik met mijn hand in de bak. Ik pak het nooit af en dat laat ik haar zien. Zo vertrouwt ze me bij haar bak. Ik kan dan ook overal aankomen.
De honden krijgen eten van mij terwijl mijn moeder ons eten bereid bereid ik het hunne.
Ik weeg alles netjes af, ze eten naast elkaar.
Kennen elk hun bakje en moeten braaf liggen wachten tot ik zeg dat ze mogen eten. Ze mogen pas eten als ze minimaal naar mij kijken, daarna beslis ik zelf. Soms blijven ze en paar minuutjes wachten, soms mogen ze meteen eten. Hangt af van het uur.
Ze krijgen 1x per dag eten, rond acht uur. Als ze eerder eten krijgen laat ik ze gewoonlijk wat langer wachten, krijgen ze later eten dan laat ik ze meestal niet zo heel erg lang wachten.
Het uur varieert echt zo tussen de 6 en de 10 u 's avonds. Daarna gaan ze nog naar buiten voor de snelle ronde, plasje doen. Tegen de tijd dat ik terug ben is mijn eigen eten klaar en gaan wij aan tafel.
De hondjes liggen dan lekker in de zetel of onder de tafel.
O ja meestal giet ik terwijl ze eten hun drinken bij en zet ik mij ernaast, lekker genieten hoe zij met smaak eten
Ik mag ze altijd aanraken of in de buurt komen, ze weten dat ik enkel dingen bij geef (soms vergeet ik een supplement en dan smijt ik het er nog snel bij terwijl ze al eten).
Dus ja geen voedselnijdigheid meer hier (Layla had het wel toen ze pas bij ons kwam).
deel 1:
Na het eten, slapen, spelen en ah begin van de (kleine)wandelingen. Zo snel mogelijk 'plasje doen' eraan koppelen op het juiste moment en rustig prijzen. 's Nachts alleen als ze zich melden en dat is hier bij ze allemaal amper tot nooit geweest.
Voor de rest ongelukjes proberen voor te zijn en plas pauzes inlassen tijdens de onderlinge speelsessies. Indien nog erg jong en een beetje bijtijds door mij opgemerkt oppakken en buiten verder laten plassen anders gewoon in bijzijn opruimen en verder gaan. Als ik denk dat ze al zindelijk zijn en ze gaan in huis markeren laat ik ze verbaal weten dat ik het daar niet mee eens ben.
deel 2:
Als pup/puber op gezette tijden meerdere malen per dag en het merendeel id vorm van training/spel zowel voor 1 als meerdere honden. Nu krijgen ze de (vers)maaltijd echt laat op de avond voor het slapen gaan dus meestal nadat wij gegeten hebben. Die maaltijd krijgen ze gescheiden omdat de 1 ruim een dubbel zo grote portie krijgt als de ander.
Ergens in de loop van de dag krijgen ze elk een bak biogarde met ? die ze gewoon naast elkaar opeten. Als mijn man de lunch klaar maakt krijgen ze een halve plak kaas in stukjes gevolgd door een wortel die door de ene ter plekke wordt verslonden en door de ander waar het hem uitkomt (soms ernaast soms in een ander vertrek). Voor dat ze mogen 'aanvallen' moeten ze uiteraard ook rustig zitten en wachten. Hier hebben we daar het 'ready steady GO' signaal voor.
Deel 2 eten..
Ik eet altijd eerst zelf, niet vanwege het 'rangorde' dingetje.. maar doordat het praktischer is, puppen moeten namelijk vaak na het eten plassen/poepen, dan kan je zelf niet relax zitten eten, dus vandaar eerst ik, dan heb ik daarna alle oog voor de pup
Als ik het eten klaar maak, wil ik niet dat ze tegen me op staat te springen, dit is meestal gauw geleerd door met het opspringen nee of foei te zeggen en belonen als ze netjes zit te wachten.
Dan zet ik het in de voerstandaard waarbij ik ook niet wil dat ze er gelijk opaf duikt.. dus ook hier geld, eerst rustig zitten wachten, dan pas mag je eten, niet eerder
Verder geef ik ze vaak nog even een aai over de rug als ze 'aan mag vallen' en verder laat ik ze geheel met rust, zodat ze het vertrouwen krijgt dat niemand eraan komt en niemand het af pakt en gewoon relaxed kan eten.
ja goed advies, maar beter pas doen als de hond je al wat kent, Lola vertrouwde ons voor geen cent en liet ons niet zo bij haar bak dat we er snoepjes in konden gooien. Gelukkig is het allemaal gewoon goed gekomen toen ze ons eenmaal ging vertrouwen
Deel 2 eten:
Als pup kreeg Gijs eten na ons, en ging hij tijdens het eten in de bench. Hoe beter hij zindelijk werd hoe meer hij gewoon los mocht tijdens het eten. Maar niet in de buurt van de tafel! Als hij kwam schooien werd hij 1x terug naar het woongedeelte gestuurd. Kwam hij weer? Toch in de bench..
Nu als "volwassen" hond, krijgt hij eten wanneer het uitkomt. Meestal eerder soms later. Schooien is nog steeds niet toegestaan. Het bakje van de vla uitlikken dan weer wel.
Opvoeden deel 3 : wandelen.
Elke dag één lange wandeling van ongeveer 3 kwartier, meestal in de ochtend (nu nog aan het opbouwen omdat Black 7 maanden is).
Dan gaan we naar het bos of Veluwemeer, daar gaan we met de auto heen. (zo'n 5 minuten rijden)
Daar kunnen ze ook los lopen en zich helemaal uitleven.
Freggle gaat zo'n 3 of 4x in de week nog mee, hij is al bijna 13 en elke dag zo'n wandeling is teveel voor hem.
En in de middag nog een wandeling van 15-30 minuten.
Achter ons huis zijn weilanden waar een deel van het Zuiderzeeroute pad doorheen loopt.
Daar gaan we dan vaak even doorheen, kunnen ze ook los.
Dan nog 2 of 3 x korte p en p wandelingetjes van zo'n 5 minuten.
Voor de rest kunnen ze altijd achter het huis op het veld.
Hier 2 a 3 keer pr dag een wandeling van 20/25 min. We hebben helaas nog niet de kans gehad om echt lekker te wandelen. We hebben ons altijd aan de 5 min regel per maand gehouden. Joy is nu 7 maanden en zou dus 35 min mogen wandelen. Joy heeft alleen al enkele maanden last van vooral haar linker voorpoot en kon hierdoor niet zo vaak en veel wandelen, dan kreeg ze teveel pijn. Nu is ze afgelopen donderdag geopereerd aan ED aan beide voorpoten en mag ze ook niet wandelen.
Ik hoop als het straks goed genezen is, dat we eindelijk eens kunnen genieten van goede wandelingen.
Verder hebben we een grote tuin, waar ze normaal (voor de operatie) een groot deel van de dag in en uit kan.
Lola maakt om vijf uur s ochtends een wandeling van bijna een uur, dan in de loop van de dag nog wat korte rondjes, en aan het begin van de avond nog een wat langere ronde, vaak laat ik haar zelf de route bepalen, soms wil ze helemaal niet wandelen, ook goed, ze is ook niet meer de jongste.
En dan voordat we naar bed gaan nog even een plasje in de tuin, die ze overigens ook de hele dag tot haar beschikking heeft.
Deel 3:
Tot 9 maanden hebben we ons aan de 5 min regel gehouden. Moet er wel bij zeggen dat we hier niet heel streng in waren, 6 dagen wel maar als we op dag 7 een keer naar het bos gingen was de wandeling bijv best wel eens een half uur ipv 15 min. De rest van de dag liepen we dan kortere rondjes en ook niet meer los. Wandelen hebben we aangeleerd aan een korte (1,20m) lijn. Als hij trok stonden wij stil of draaiden om de andere kant op.
Nu wandelen we 4x per dag aan een flexi lijn. Tijden en grote van de wandeling variëren per dag. Soms mag hij kiezen, soms kies ik. De ochtend en avond rondes zijn een minuut of 10/15. De 2 tussen wandelingen zijn 30 tot 45 min. In het weekend gaat hij extra naar het bos voor een wandeling van ong 45 min.
En verder kan Gijs de tuin in wanneer hij wil. Hij is elke dag druk met zijn jolly egg en/of jolly ball.
Deel 3
Ook wij hebben ons de eerste maanden aan de 5 minuten regel gehouden. Vooral met grote rassen is dit voor de ontwikkeling van de gewrichten heel belangrijk. Boefie is nu bijna 11 maanden, en nu lopen we in de ochtend een uur. Hij loopt dan los met een hele groep honden, voor zijn ontwikkeling was dit heel goed. Hij is namelijk een beetje onzeker, en met steun van de groep durft hij veel meer.
Omdat hij ook veel zwemt en dan probeert het hele meertje leeg te drinken, loop ik 1.5 uur later een klein rondje van 15 minuutjes. In totaal loop ik 7 keer per dag met hem. Behalve bij de ochtend wandeling, loopt hij altijd aan de riem. Hij kon heel netjes aan de riem naast lopen, maar nu hij in de puberteit is, gaat hij er vaker met mij vandoor! Maar dit gaat weer over als ik consequent blijf, en de puberteit voorbij is
Deel 3:
1 - 1,5 uur wandelen (niet aangelijnd) per dag (geen vast schema), samen hardlopen 30 - 50km per week en 30 minuten zwemmen in de zee 1x per week.
5 minuten regel, nooit toegepast...
Deel 3
Ook wij houden ons aan de minuten-regel. Saar is nu bijna 6 maanden. Ze wordt 4 a 5 keer per dag uitgelaten, niet altijd even lang. Ik probeer sowieso altijd een langere wandeling in te plannen van 30 minuten, de andere rondes liggen tussen de 15 en 20 minuten. Ze gaat bij ons nooit los, dat is in de stad niet zo handig. Als we bij mijn ouders zijn, of er speciaal voor naar de duinen gaan, kan ze wel lekker los lopen. Ik hoorde vandaag van de gemeente dat er binnen een paar maanden een losloopzone bij mij in de buurt komt, daar ben ik wel heel blij mee.
Saar loop aan een korte lijn. Trekken doet ze nauwelijks nog, tenzij er iets heel leuks te zien is. Een flexi durf ik niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?