Ruim een jaar geleden werd er op dit forum gezegd dat mijn hond HD zou hebben. Naar aanleiding van een foto... Vandaag de jaarlijkse check, geen sprake van HD, gelukkig , hier is sprake van een feestje, want zoiets neem je wel mee...
De dierenarts gaf aan te willen dat hij dat op een foto kon zien. En voegde toe dat een kruising minder kans heeft op HD.
Daar er hier vaak beweerd wordt dat kruisingen minder gezond zijn, behalve de bastaarden die niet meer te herleiden zijn, is er een dierenarts hier op het forum, die hier duidelijkheid over kan verschaffen?
Klinkt me wat onlogisch, een kruising zou vrijwel een "dubbele" kans hebben op erfelijke afwijkingen (1+1), maar een bastaard zou in die lijn van redeneren dan toch zeer veel kans hebben op alle afwijkingen?
Dat is niet perse ras gebonden geloof ik. Eerder met de grootte van je hond ;) dus dat kruisingen daar minder kans op hebben is in mijn oren onzin ;)
maar gelukkig dat moos hd vrij is :D
Zeker! En toch een schofthoogte van 65 . Maar hij heeft de slanke bouw van de poedel, gewicht zal ook meetellen. Bepaalde afwijkingen als HD komen wel vaker voor bij bepaalde rassen, helaas.
Helaas wel maar ben blij voor je :D
Dank je, lief !
Gelukkig dat je hond geen HD heeft, heb al eens opgezocht erover en klinkt best pijnlijk voor je diertje
en ik lees even mee, vraag me dat ook af
Dankje! Ik ben ook benieuwd!
Zonder het vervelend te bedoelen maar zijn er heupfoto's gemaakt?
Zonder foto's weet je niets zeker
Want bv hd-c bij een goed gespierde hond gaat een da niet ziet of voelen.
Maar het valt wel bij rassen onder restricties wat betreft fok.
Ik snap überhaupt het topic niet
Ik heb ook een kruising poedel gehad
Puntgave heupen, lichtvoetig, snel ...geweldige (sport) hond maar hij ontwikkelde op den duur spondylose ..dat was echt heel erg.
Mijn huidige (grote) rashond heeft hd noch spondylose .... En daar zijn wel foto's van gemaakt. Wat zegt dat dan??
Wees blij met je gezonde hond op dit moment, geniet er van, maar bewijzen doet het voor mij niks.
Sorry hoor maar ik snap het doel van het topic totaal niet
Is er een röntgen foto gemaakt om te kunnen zeggen dat hij geen HD heeft????
Eerlijk gezegd snap ik jouw reactie niet. En, nee ik heb geen foto's laten maken.
Ik ben zeker blij! En wil dit graag zo houden.
Je hoeft het doel van dit topic ook niet te begrijpen of snappen. Mijn doel is misschien dat sommige mensen, onbevoegd en niet opgeleid, erg snel wat kunnen zeggen.... Wat veel zorgen op kan roepen.
Nee, dankje?
Veronique, ik ben helemaal gerustgesteld, bedankt!
Moos, ik gun elke hond een gezond en dus ook hd vrij leven.
Dat je last had van opmerkingen ... Dat is vervelend maar mensen zeggen zo gauw wat.
Echter zonder heupfoto's weet je eigenlijk hooguit dat de heupen niet heel slecht zijn en zelfs daar kan ik nog wel een zelf meegemaakt verhaal van een duitse herder tegenover zetten waarbij zelfs een specialist de hd niet kon voelen en bij beweging slechts een lichte afwijking zag ...en of díe hond hd had...en in een zeer zware vorm.
Als jouw da zegt "het voelt goed en het ziet er goed uit" is dat zeker fijn. Is een prima begin maar de conclusie "geen hd" mag je daar niet aan verbinden.
Laatstaan een redenering opzetten dat kruising gezonder of juist ongezonder zijn.
Veel hangt af van de ouder-dieren
En dus zorgvuldigheid in de fok.
En dan nog kan er sprake zijn van hd
@edit : spelfout hersteld
Helaas is HD enkel uit te sluiten door een rontgenfoto te maken. Dat zegt natuurlijk ook gelijk dat het onmogelijk is om van een foto op een forum te zien dat een hond HD heeft.
Dat gezegt hebbende.. Ik ben het niet met jouw dierenarts eens dat een kruising van 2 rassen minder kans heeft op HD. En als de ouders beide niet zijn getest is de kans zelfs alleen maar groter op HD.
Bij bastaardhonden zou het percentage lager liggen, maar dan nog vraag ik me af hoe je dat zou kunnen testen.
Fijn voor jou dat er geen zichtbare HD aanwezig is, maar helaas is het dus enkel echt uit te sluiten via een foto. iets wat nu nog niet gebeurd is.
Ik hoop dat niemand tegen bv. mijn stiefvader (oogkanker) iets zal zeggen als voorgaande berichten, wanneer hij blij is dat het weggehaald is. Iemand die dan gaat zeggen; "Wacht maar vijf jaar, het kan altijd terugkomen"?
En jullie hebben helemaal gelijk, hoor! Behalve het gevalletje erfelijkheid, daar heeft nog niemand me van overtuigd. Heb nog geen medicus hier "gehoord"...
Maar enig empathisch vermogen....
Ligt eraan of die gefokt zijn door de mens of de natuur generaties laten regelen.
Survival of the fittest, bedoel je dat Jarno?
Ik ken bastaarden die dramatisch gangwerk hebben en jong inslapen wegens
HD en/of zware artrose.
Alles staat of valt met de ouder dieren !!
Jje kan 2 slecht gebouwde ouder dieren kruisen en al komen ze dan uit 10 rassen, hun pups zullen niet gezond en krachtig zijn, en dat zie je maar al te veel tegenwoordig.
Men doet maar wat, zeker ook met grote dog-achtigen momenteel, als het maar verkoopt.
En zelfs bij heel gezonde ouderdieren wat betreft heupen kan er zomaar iets in aanleg alsnog fout gaan (zoals bij de door mij genoemde duitse herder die uit uitstekende hd vrije ouders kwam en niet was overbelast, totaal niet zelfs).
En HD is niet uit te sluiten met een paar dierenartsen ogen, daar moet je op rontgenen.
Maar HD is ook niet het enige wat een hond kan treffen, wat dacht je van de ED, of de spondylose, dat laatste is gruwelijk pijnlijk. Het gaat om het hele plaatje waarmee je gaat fokken, en in feite doet ras er dan niet toe, het gaat om de gezondheid en de correctheid van de ouderdieren, is dat oke, heb je de meeste kans op gezonde pups, of dat nu 2 rashonden zijn, of mixen.....
Dus.....?
Je bent in je vorige reacties duidelijk genoeg geweest, denk ik. Nogmaals bedankt.
Ik ben geen medicus, maar ik durf wel te zeggen dat jouw DA gevaarlijke uitspraken doet. Het is geheel afhankelijk van de kruising van de hond om te durven zeggen dat deze minder kans heeft op erfelijke aandoeningen. Bijvoorbeeld, een kruising border collie met een shit zu (ik zeg maar wat, deze kruising zag ik toevallig op marktplaats) heeft een minder grote kans op erfelijke aandoeningen, omdat deze rassen verschillende genetische defecten hebben, waardoor je minder kans hebt dat dit naar boven komt. Een kruising border collie met een australian shepherd is weer een ander verhaal, omdat deze rassen wel overeenkomstige erfelijke aandoeningen hebben, en dubbele genetische defecten zullen de ziekte tot uiting brengen. Dus een kruising is bij voorbaat zeker niet gezonder, met name omdat de ouderdieren niet getest worden en er maar op los gefokt wordt, zonder te kijken welke gemeenschappelijke defecten de oorspronkelijke rassen bezitten.
Daarnaast is dit topic een koude douche voor je, maar ik denk dat niemand jou vrolijker kan maken, omdat je voorgelogen bent door je DA. Hij hoort geen uitspraken te mogen doen over HD tenzij hij een orthopeed is, die een röntgenfoto kan maken én beoordelen. Want zodra je wel een röntgenfoto laat maken, en Moos heeft wel HD, kun je je DA nog aanklagen voor dit soort uitspraken ook! En hoe hadden we dan kunnen reageren? Jou in de waan laten dat je DA niet eerlijk is geweest? Daarnaast heeft Judith ook gelijk, vanaf een gewoon plaatje van Moos is ook niet te zien of hij HD heeft of niet. En ik zou me er ook helemaal geen zorgen over maken zolang er geen zichtbare klachten aanwezig zijn, ga lekker met hem wandelen, laat hem lekker zwemmen en je zal merken dat hij nog gezond oud kan worden. Goed bedoeld dit allemaal overigens...
Ik heb me ook eens laten gekmaken hoor Moos. Mensen die het nodig vonden mijn hond te bekritiseren, op zo'n manier dat ik dacht dat ze het beste met me voor hadden. Uiteindelijk ken ik mijn eigen hond het beste. Net zoals jij Moos het beste kent. En als jij ziet dat hij gewoon lekker geniet van zijn wandelingen, en geen mankheid of stijfheid laat zien, en z'n poten mooi recht onder zijn lichaam houdt, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over HD, of je nu een röntgenfoto hebt gemaakt of niet.
Waarom niet wat extra geld uitgeven en zeker weten hoe het zit met de heupen van je hond? Je vindt het duidelijk heel belangrijk. (logisch)
Maar waarom heb je dan niet voor foto's gekozen?
Ik wil me idd niet meer laten gek maken Susanne! Het gaat me er niet eens om of ik gelijk heb, en ik zal zeker mijn da niet aanspreken, wanneer het toch niet goed mocht zijn. Mocht hij het toch hebben ala...
Moos is gelukkig super actief, wendbaar etc. ik ga er dus maar vanuit dat het goed is....
Een koude douche, inderdaad, aangezien het niet nodig is. Ik kan iedereen doom-scenario's voorschotelen. Laat iedereen zich maar en doorlichten, ik weet niet of de meesten van ons daar vrolijk van worden...
Waarom wel?
Ik wilde eigenlijk niet reageren in dit topic, omdat ik een discussie wilde vermijden. Toch kan ik het niet laten, omdat je blijkbaar wel wilt dat iedereen 'Hoera! Geen HD! gefeliciteerd!' gaat roepen. Dat is denk ik empatisch vermogen in jouw ogen?
Toch weten de meeste mensen hier toch wel het één en ander van honden en HD af en misschien komen de reacties wat onvriendelijk over, maar ik denk dat het vooral is om je een beetje te behoeden: een DA kan nu eenmaal absoluut niks zeggen over wel of geen HD wanneer er geen foto gemaakt is. Feit. Valt niet over te discussiëren. (Vandaar dat die reacties dus ook geen 'hoera!'-reacties zijn. Er valt namelijk eigenlijk niks te hoera-en).
Dat je hond dus HD-vrij is, is gewoon niet te zeggen zonder dat er een röntgenfoto gemaakt is. Dat je DA dit zo zegt vind ik trouwens ronduit slecht. Iemand met een beetje kennis weet dat je dit niet zo kan zeggen, dus van een DA zou je mogen verwachten dat deze wel beter weet. Dat hij ook nog eens zegt dat een kruising minder kans heeft op HD.... nou ja, laat ik daar maar niks over zeggen.
Jammer dus dat je DA je maar wat verteld heeft, en vat de opmerkingen van anderen (en mij) vooral niet negatief op, maar leer ervan. Neem het op, doe er wat mee (of niet), zie het als informatie en zie het als dat anderen je willen behoeden voor een eventuele tegenvaller.
P.S. Superactief, wendbaar, etc. zijn helaas geen graadmetingen. Onze hond zou je zo een agility-course kunnen laten lopen, is superactief, speelt en dartelt rond, en tóch heeft ze HD C. Geen DA die dit ook zou kunnen voelen; de bespiering is veel te goed. Alleen op een röntgenfoto is het te zien.
Omdat het duidelijk is dat je het graag wilt weten en nu weet je eigenlijk nog niks.
Dat is goed nieuws dat je dierenarts zo op het oog positief over je hond zijn heupen is.
Wij zitten ook in de paarden en vaak bij aan/verkoop wordt een paard röntgenologisch gekeurd.
Dit omdat een paard klinisch gekeurd kan worden en hierbij 100% goed wordt verklaard.
Maar soms blijkt pas na het röntgenologisch onderzoek dat een paard toch is afgekeurd. (bijvoorbeeld artrose, hoefkatrol etc).
Een paard kan hier zo op het oog goed op lopen en je kan het aan de buitenkant niet zien of voelen.
Maar het betekent dat voor de toekomst het paard een grote kans heeft er last van te krijgen.
En het zijn allemaal oorzaken waardoor paarden afgekeurd worden en flink in waarde verminderen of enkele reis slachthuis krijgen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen
Klinisch (dus wat je aan de buitenkant ziet en voelt) kan een hond 100% goed zijn.
Maar röntgenologisch kan hij afgekeurd worden.
En dat geldt voor alle honden natuurlijk.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?