Hoi Allemaal,
Eerst even mezelf kort voorstellen;
Ik ben Dries, 31j en deel samen met een goede maat een huis in Arendonk. Wij zijn nog maar net "gast gezin" geworden. (Via noodasiel Lommel)
De eerste hond (die nu naast me ligt) is Cooper. Cooper is een 10 jaar oude stafford (reu) die al een jaar in een kooi zat in het noodasiel. Cooper is fantatisch naar andere mensen toe. Wandelen doet ie heel graag ook al beginnen z'n heupen ouderdomsverschijnselen te vertonen (vooral als hij moe is). Klokken van kerk staat hij blijkbaar graag bij door te huilen al heb ik 'ml vandaag al twee keer overhaald om even (binnen te komen en)in de mand te gaan liggen zolang de klokken luiden. Cooper volgt ons voorlopig nog overal en als één van ons twee even weg gaat blijft hij hun opwachten aan de poort. Hij is ook redelijk snel met z'n nieuwe omgeving comfortabel aan het worden en slaapt al van de eerste nacht in z'n eigen (grote) mand. Cooper is niet bepaald speels. Hij reageert bijvoorbeeld (nog) niet op tennisballetjes en/of andere speeltjes.
Het is echter niet allemaal van een leien dakje gegaan. Ik ben - de eerste keer - toen ik met 'm ging wandelen op een landweg een dame tegengekomen die een kleine hond (pug achtig) aan de uitrol leiband had. Ik had Cooper's leiband vast met twee handen. (uiteinde linkse hand, rechtse hand leiband ook vast zodat ik 'm heel dicht bij m'n rechtse voet had) Het ("energieke") hondje van de dame kwam echter snel dichter tot vlak voor Cooper's neus. Cooper hapte naar het kleine hondje.
Wat kan ik doen (buiten muilkorf en zoveel mogelijk afleiden tijdens kruisen andere honden) om het aangenamer te maken voor iedereen? Denken jullie dat een 10 jaar oude Stafford nog kan verbeteren in z'n gedrag naar anderen?
Misschien ook belangrijk; Cooper is gevonden samen met een teefje "Lady" want was achtergelaten door de eigenaars lange tijd geleden. Lady hadden ze kunnen plaatsen maar is ondertussen overleden. (auto ongeval)
Mijn roommate samen met Cooper
(Ik vind geen edit knop om het originele bericht aan te passen)
Ik bedoel dus: Denken jullie dat een 10 jaar oude Stafford nog kan verbeteren in z'n gedrag naar andere HONDEN.
groetjes
Nee.
je kunt wel de hond leren om andere honden te negeren in plaats van gelijk te happen.
Helemaal mee eens Stephanie deze hond kan alleen leren negeren en daar is de kous mee af. Helaas zijn veel Staffords intolerant
en dat is gewoon de aard van het beestje hier zijn ze ooit voor gefokt en dat zit in zijn genen kan jij niks aan doen en de hond ook niet dus neem hem zo hij is.
Hoe kwam je in DZD Lommel terecht?
Lees de topics eens hier op het forum
Ik ben het eens met Tineke bakker.
En er tijdens deze training voor zorgen dat er geen honden te dichtbij kunnen komen, of je kan weer opnieuw starten.
Wil bij deze even zeggen dat ik het super van je vindt dat je opvanggezin wil worden!
Tinneke: er zijn 2 asielen in Lommel, het noodasiel is niet Dieren Zonder Dak
Zoals je in de openingspost kan lezen, komt deze hond niet van DZD te Lommel,
maar van het gemeentelijke noodasiel in Lommel.
DZD is geen asiel, hoewel ze dit doen voorkomen, maar een hondenhandel, die nooit een oude hond van 10 jaar zal opnemen.
Vooraleerst ter verduidelijking; Hij komt van het "noodasiel" en neit van DZD (waarvan ik bestaan nog niet wist tot nu)
Ik ga vanaf nu uiteraard wel proberen hem zo veel mogelijk af te leiden wanneer we andere honden kruisen tijdens het wandelen. Ook ga ik alvast wat research doen omtrent "andere honden negeren"... Dank voor het advies allemaal!
Meteen nog een bijkomende vraag; Wat vinden jullie van een "harnas"?
groetjes!
Een tuig is vaak wisselend...bij de een geeft het alleen meer trekken en power, bij een ander lopen ze er veel relaxer meer. sowieso lijkt het me in ieder geval voor de hond comfortabeler.
dat je hond ouder is wil denk ik niet zeggen dat je dingen maar laten omdat hij niet kan veranderen.
maar verwacht geen dingen die niet kunnen. ik zou niet proberen je hond bij honden te laten en idd enkel het passeren proberen makkelijker te maken.
afleiden is handig, en daarbij is timing erg belangrijk, voor de fixatie of de aandacht bij de hond is moet jij de aandacht hebben..speeltje, balletje, voertje of vriendelijke woordjes, maar net wat werkt.
ruimte geven en nemen maakt de boel vaak ook makkelijker. loop boogjes om honden, of steek over..
Het ligt niet alleen aan het ras, veel herplaatsers, inclusief mijn eigen hond vroeger, vertonen dit gedrag. Omdat ze alle vertrouwen kwijt zijn, een herplaatsing is toch heel wat voor een hond. Hij kent zijn nieuwe mensen nog niet en zijn nieuwe omgeving nog niet vandaar dat hij er nog niet op kan vertrouwen dat jij de zaakjes goed regelt. Als honden los lopen en zelf kunnen kiezen gaan ze bijv. nooit recht op elkaar aflopen, dit is heel onbeleefd in hondentaal, maar maken een boog om elkaar heen.
Ik zou als ik jou was ervan uitgaan dat Cooper niet met andere honden kan.
Verder kan je hem wel leren andere honden te negeren.
Dit doe je door tijdig afstand te nemen als je een andere hond tegenkomt, dus nog voordat hij gaat uitvallen. Maak een flinke boog, of keer desnoods om. Zo leert de hond dat als er iets of iemand aankomt jij ervoor zorgt dat hij niet hoeft uit te vallen. Op die manier zal hij je gaan vertrouwen en ook meer ontspannen buiten lopen. Je kan dan ook eens lekkertjes strooien bijv. of een klein oefeningetje doen als hij daarvoor in is.
Uiteindelijk moet het zo gaan dat hij andere honden associeert met: iets leuks gaan doen met het baasje.
Ik weet niet of je begeleiding krijgt van het asiel uit, maar er zijn wat algemene regeltjes die heel belangrijk zijn als je een herplaatser in huis neemt:
Loop nooit naar de hond toe, dit kan dreigend overkomen, roep de hond liever naar jou toe.
Laat de hond met rust als hij eet
Laat de hond met rust als hij rust op zijn eigen plekje (wat een hond die je net hebt nog vaak doet omdat hij zoveel nieuwe indrukken te verwerken heeft)
Hou je stem en houding altijd rustig en kalm, buig je niet over de hond heen, aai hem niet over zijn kop
Nog geen druk bezoek ontvangen of met de hond allerlei uitstapjes plannen of op bezoek gaan.
Geen oefeningen en commando's onder druk, wel leuke oefeningetjes en zoekspelletjes.
Geen druk gestoei en trekspellen e.d. wat de hond teveel opwindt in een tijd die al spannend genoeg is voor hem
Hou de wandelingen nog kort en saai, hou de hond aan de lijn, zorg voor succesvolle korte wandelingen waarbij de hond geen stress heeft. En bouw dit langzaam uit.
Let goed op zijn lichaamstaal zodat je weet wat er in hem omgaat en je je aan kan passen
http://www.youtube.com/watch?v=00_9JPltXHI
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Ik heb zelf veel gehad aan Turid Rugaas haar boekjes, Help mijn hond trekt (en valt uit)en Kalmerende Signalen.
Ik ga volledig mee met de opmerkingen van Dobry en verder ook niet vergeten dat hij nog maar kort bij jullie is na een lang verblijf in een hok, niet teveel ineens willen. Langzaam opbouwen !!
Ik zou zelf zeker opteren voor een tuigje, ik koop die zelfs voor de honden waar ik in het asiel mee wandel en zeker de Staffies. Is veel makkelijker voor hen en dat telt ook zeker.
Verder moet ik zeggen, super dat jullie dit doen en vertroetel hem maar goed !!!
Nu valt mijn euro ik dacht ik heb Coopertje nog gezien toen ik vroeger weer eens op de asielsites keek, de lieve kerel viel me op.
Dit is hem niet ?
http://www.noodasiellommel.be/adopties/honden/cooper.php
Ik dacht toen nog, wat erg dat hij daar moet zitten en iedereen hem voorbij loopt vanwege zijn leeftijd, dus nogmaals dikke pluim dat jullie hem opnamen !!
@Marie-Rose
Yup, Dat is ie. Heel lieve hond.
Even voorop gesteld ik vind het super hoor dat je deze hond liefdevol opvangt en al was het voor dzd Lommel ook dan vind ik het super want ik hou van mensen die dieren een kans geven om gelukkig te zijn. Al is het een stumpertje uit de broodfok want ieder levend wezen heeft recht op geluk
Nee. Dit ras staat bekend om hond intolerantie. Is toch wel iets wat je had moeten weten voor je de hond opnam in je huis.
Deze hond hond tolerant maken, is dingen verlangen van de hond die hij niet waar kan maken. Dit geeft frustratie en meer kans op escalatie.
Laat deze hond dus simpelweg niet bij/langs andere honden. Hou hem aan de lijn en loop op plekken waar geen andere honden lopen.
@Tineke Bakker
Hij komt niet van DZD, komt van noodasiel. En hij is op 10jaar nog gezond (behalve de heupen die ouderdomsverschijnselen beginnen vertonen) dus denk ik dat ie geen broodfok is geweest aangezien vele niet eens 10jaar halen.
@Roosje
We willen hem ook niet tolerant maken, we zouden 'm wel nog willen leren negeren. We wandelen niet recht op andere honden af of wachten even aan de kant of -als he kan- lopen voortaan even rond.
Super dat je deze hond heb opgevangen!! Arme oudjes horen niet in een asiel, maar in een warme mand.
Ga aub niet proberen deze hond hond sociaal te maken, want dat gaat je met zeer grote waarschijnlijkheid niet lukken, ook zul je hem daarmee zeker geen plezier doen. Als ik je voorval zo lees heb jij als baas al de fout gemaakt (niet bedoeld als tik op de vingers) de andere hond zo dichtbij te laten komen. Ik lees namelijk niet dat ie al uitviel op afstand en pas hapte toen de hond dichtbij was (vanuit mijn visie over een stafford is dit dus correct gedrag). Voorkom dit soort aanvaringen door de eigenaren van andere honden te verzoeken hun hond bij zich te houden en doen ze dat niet, zul jij die honden moeten blokken. Zorg dat als je andere honden moet paseren dat er voldoende ruimte is tussen jou hond en die van een ander! Aangezien hij dus niet uitviel op afstand zal je hond al geleerd hebben andere te negeren, dus zul je er weinig werk aan hebben om dat weer voor elkaar te hebben.
Zijn heup problemen zullen denk ik eerder komen door het gebrek aan beweging dan dat er werkelijk wat zal zijn. Zeker als ie een jaar in een asiel heeft gezeten is ie behoorlijk te kort gekomen. Bouw de wandelingen rustig op, liever 10 x naar buiten voor 10 minuten dan een uur aan een stuk. Begin met 10 minuten per keer lopen en voeg elke week daar 2-3 minuten per wandeling toe. Grote kans dat de stijfheid vanzelf verdwijnt!
Staffords zijn taai en ken er ondertussen een behoorlijk aantal die ruim de 15 jaar gepasseerd zijn, 10 jaar oud is dus nog redelijk jong! Teefje van mijn schoonvader is 9,5 en loopt nog om de dag 1 uur naast de fiets (heeft 2 jaar moeten opbouwen met haar, kwam ook ergens vandaan waar ze heel weinig beweging kreeg). Pas alleen wel heel erg op want ze zullen pas heel laat laten merken als ze pijn hebben.....
Met Engelen geduld en veel liefde en begrip maar ook standvastigheid is Neo nu echt THUIS!! Onze zwaar maar wel heerlijk eigenzinnige Shiba-inu.Wat heeft de herplaatsing met hem gedaan? Ik denk daar nog vaak aan! Ik ben zo trots op hem....
Hoi Dries,
Sorry, geen tips hier, maar vind het super dat je dit hondje opvangt!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?