Ga er ééns op in want quoten en dan hetgeen je quote negeren en maar wat roepen of je alleen achter google verschuilen zonder aan te geven wat je punt is wordt een beetje een holle frase
Erfelijkheid en Gedrag (ir.Ed.J.Gubbels)
Uit onderzoek aan dieren onder laboratorium-omstandigheden is gebleken dat met name inteelt aanleidig geeft tot verhoogde stressgevoeligheid. inteelt beperkt het incasserinsvermogen van het individu. Inteelt maakt dieren gevoeliger voor prikkels uit de omgeving en verlaagt de stressdrempel. En inteelt is natuurlijk geen onbekend verschijnsel in de kynologie. Weliswaarwordt het aangeduid als "lijnenteelt"maar dat is slechts een kwestie van naamgeving. Het effect is dat er dieren ontstaan die in alle opzichten kwetsbaarder zijn. ook in hun incasseringsvermogen ten opzichte van stressfactoren
(ik heb dit letterlijk overgenomen inclusief de spelfouten)
http://www.newscientist.nl/nieuws/aangeleerde-eigenschappen-ook-erfelijk/
en ik heb hier een hond die kwa gedrag precies zn moeder is, en ik kan je verzekeren dat hij amper in of lijn teelt heeft (0,4%)
En daar is de suggestieve opmerking over het karakter van Stafford eigenaren ook weer. Waarom vind jij het nodig structureel dat soort opmerkingen te plaatsen? Wat is dat toch dat jij aanhoudend de noodzaak voelt te provoceren om dat vervolgens de reactie aan te grijpen om de ander in een bepaald daglicht te stellen? Ik heb daar wel een mening over, overigens zonder dat ik mij aangesproken voel.
Ontopic:
De tekst zoals je die inhoudelijk daar wegzet heb ik vrijwel geen aanmerkingen op. Tegelijkertijd denk ik wel dat onzekerheid over hoe een kruising uiteindelijk uitvalt, van uiterlijk tot aan karakter en alles wat daar tussen zit wel degelijk van invloed is op de keuze om al dan niet een kruising aan te schaffen. Maar of mensen die keuzes heel bewust maken of echt heel nadrukkelijk op karakter zitten durf ik in veel gevallen ook best te betwijfelen.
Ik reageerde echter op de suggestie die jij plaatste dat je invloed zou kunnen hebben op het karakter van een dier (of mens). Het letterlijke citaat: "Het karakter wordt gevormd tijdens de opvoeding daar is je eigen invloed groter op dan de raseigenschappen." Karakter is echter de verzameling van persoonseigenschappen die individu maakt tot wie hij/zij is. De manier waarop karakter tot uiting komt is gedrag. Op gedrag kan je heel veel invloed uitoefenen, op karakter niet.
In honden gebruikt men daarvoor de volgende eigenschappen; Playfulness’, ‘Curiosity/Fearlessness’, ‘Chase-proneness’, ‘Sociability’ and ‘Aggressiveness’. Dit is vergelijkbaar met de Big 5 persoonlijkheidsdimensies bij mensen. Met deze dimensies of eigenschappen kan voor een individuele hond een beeld worden gevormd voor het karakter. Dit is wat de hond maakt tot wie die is maar zegt nog niets over gedrag. Een hond die angstig is voor mensen en honden kan dat op verschillende manieren tonen. De een tracht te vluchten, de ander verstijft, een derde bijt letterlijk van zich af. Dat is gedrag. Dat gedrag kan je behandelen en beïnvloeden. Je kan sturen zodat de hond binnen het niet-sociale karakter wel acceptabel gedrag vertoont. Maar het zal de onderliggende aard van het beestje nooit veranderen.
Het originele onderzoek hiernaar is Svartberg K. and Forkman B., 2002, Personality traits in the domestic dog (Canis familiaris) waar ruim 15.000 honden voor zijn getest.
Als antwoord op ts zelf.
We zaten te twijfelen;
Een pup of een hond een goed huis bieden die het nodig had.
Als we pup hadden uitgezocht was het uiteindelijk australian cattle dog geworden. (Ben verliefd op dat ras).
Maar omdat ikzelf daar geen goed gevoel bij had: iets in me zei je moet dat mandje van ons geliefde overleden hondje opvullen met een hond die er niets aan kan doen dat ie er is en een warme mand nodig is.
Zodoende Morris.
Asiels nageweest, maar een klik was er nooit. Wachten, amper een match (want we zitten met 2 kleine kinderen en niet alle honden kunnen daar iets mee)
Op een dag scroll ik ineens Morris tegen het lijf. Liefde op het eerste gezicht.
Het ras maakte ons met een geadopteerde hond geen reet uit, ons enige eis; tolerantie. Kinderen moeten gewoon om hem heen kunnen spelen. En Morris boeit het allemaal niet, die gaat liggen relaxen en onze kinderen fietsen om hem heen, voetballen, en hij ligt daar gewoon tussen. Al zijn het er 2 of 8, Morris vind t prima.
Daar kan geen rashond tegen op
Oeps je vraag had ik wel gelezen maar na al die antwoorden te hebben gelezen de originele vraag vergeten. Dus eigenlijk vroeg je niet om mijn antwoord. Sorry
Ook Blacky is een kruising. Moeder chihuahua vader keeshondje. Heb bewust voor hem gekozen want ik was helemaal weg van hem. Nog steeds hoor!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?