Aa haha oke :D nee in belgie kan je dus je stamboomloze hond inschrijven dan krijgt je hond een RISH kaart en dan moet hij x aantal keren een goede beoordeling krijgen op shows en dan kan je fokken met je hond ( de andere ouder moet wel een stamboom hebben) en dan krijgen de pups een roze stamboom ( geen echte ) en de derde generatie krijgt dan een stamboom ( die tussen generaties moeten ook wel op show meedoen als men er mee wil fokker )
Ik weet dat het een oud topic is.
Jou hond is toch goed gefokt?
Dan proberen ze toch van alles uit te sluiten?
Bij een kruising weet je vaak niet of de ouderdieren getest zijn.
Hebben ze een stamboom.
Je kan eigenlijk van een rashond spreken als ze een stamboom hebben.
Ik heb me oma vandaag gesproken.
Zij zei me moeder wou geen rashond, want ze zijn vaak niet zo gezond.
Ze zei dat een bastaard sterker is dan een rashond.
het niet
Dat was minstens 65 jaar geleden.
Als ze toen al dachten ik neem liever een bastaard, want die zijn sterker dan een rashond.
Hoe moet het dan nu wel niet zijn.
Als ik sommige honden zie is het om te janken.
Een vriendin van me oma heeft een berner sennen van bijna 4.
Ze is al geopereerd aan haar ellebogen 2 jaar terug.
Ze heeft er nog steeds last van, als ze naar de hei gaan moet ze 2 dagen rustig aan doen.
Ik zag een duitse herder met een glijbaanrug.
De hond kon amper normaal lopen.
Er was geen ras dat ons echt aansprak. Ik wauw een hondje van een stichting of asiel maar mijn ouders vonden dat daar alleen getraumatiseerde honden zitten (onzin natuurlijk). Dus zochten we op MP en daar vonden we Didi. Ik vind het zelf wel een heer erg leuk en lief maatje maar hij heeft helaas wel allergie. Of dit zwakte is of komt door alle troep die hij op straat eet weten we niet. Verder is hij een best gezond hondje maar nu weet ik van broodfokkers enzo dus komt er geen MP hond meer. Ik ken zelf meerdere erg gezonde twee-raskruisingen maar dat blijft altijd een risico op MP. Voortaan komen hier alleen nog asiel honden, buitenlandse honde of rashonden.
Niet zozeer "Waarom een kruising". .. Wel bewust een asielhond. En dat was een kruising. "Helemaal onherleidbaar" stond bij haar beschrijving. 't Gaat er bij mij om of je een klik hebt met de hond. 't persoontje... Het individu.
Dusss, kies je voor een rashond (des te duurder, des te meer inteelt, want meer prijzen) of je gokt op een ander hondje.
Bij welke keuze heb je minder risico op? Ik zou het niet meer weten ;-)
Mijn hond is een kruising en we hebben daar niet bewust voor gekozen, toen ik aan het zoeken was voor een geschikte hond viel het mij wel op dat rashonden vaak meer kosten dan een kruising.
Super Antwoord!
http://www.rechtrashonden.nl/pages/sub/92169/Fokken_hoe_doe_ik_dat_.html
Ik had ooit op mij werk aussies aan het werk gezien als therapeutische honden, ik was onder de indruk van hun karakter en hun prachtige uiterlijk. Toen we onze labrador moesten missen wilde ik toch wel weer een hond. Al lezend over dit ras kreeg ik zo mijn bedenkingen. Ik kreeg de indruk dat er wel heel veel tijd en aandacht aan besteed moest worden. Mijn man wilde liever een berner of een newfounlander. Die vind ik dan weer net wat te rustig. Daarnaast was ik wat huiverig geworden voor deze rassen door de verschillende verhalen over hun gezondheids problemen. En toen zagen we een nestje waarin beide rassen gekruist zijn. Resultaat, een prachtig mooi lief en intelligent knuffelbeertje. Uiteraard is het even afwachten hoe hij uit zal groeien maar dat vind ik dan ook wel weer leuk.
Ik geloof niet dat de meeste rashonden om hun raseigenschappen aangeschaft worden. Het is in de meeste gevallen het plaatje en de uitstraling. Raseigenschappen komen pas naar voren als de hond gebruikt wordt waar hij voor bedoeld is, dat is dus maar zeer zelden
Het karakter wordt gevormd tijdens de opvoeding daar is je eigen invloed groter op dan de raseigenschappen. De verhaaltjes dat mensen een bepaald ras gekozen hebben om het karakter kunnen zo de prullenbak in. Hoeveel mensen zijn er blij met het jachtinstinct van hun hond? Hoeveel mensen zouden nog steeds een Pitbull of Stafford kopen als deze geen hondagressie had?
Ik denk dat er meer mensen een rashond kopen voor de karaktereigenschappen dan je denkt.
Onze eerste Dogo hebben we genomen zowel voor het uiterlijk als voor het karakter. Als er had gestaan dat ze bv. zeer werklustig waren en onzeker, hadden we dit ras zeker niet genomen.
Wij hebben graag een hond die zelfstandig is en zelfzeker, sterk.
Natuurlijk zijn er nuances binnen het ras, maar zo kan je wel een kleine prognose maken over welk karakter je gaat krijgen.
Voor mij zullen het dus altijd rashonden zijn.
Als je geen "populair" ras neemt, denk ik ook dat je minder problemen hebt met ongezonde honden (platsnuiten staan nu niet direct gekend om hun gezondheid), of overfok (zoals in de tijd de dalmatiërs).
Zo, hier struikel ik ook even over.
Aiden is ook zeker uitgezocht op zijn karaktereigenschappen. Heel eerlijk, als wolfhonden een ander karakter hadden gehad, had ik er niet eens één gehad.
Aiden heeft dan een nóg sterker karakter dan sommige wolfhonden, en dat past perfect bij mij en Odi.
Dat zou ook mijn reden zijn. Bij rashonden zie je veel vaker inteelt en er zijn genoeg rassen waarin de genetische diversiteit zo laag is, dat het automatisch mishandeling is om zo'n beestje te fokken. Er zijn vast rassen waar het nog wel goed mee gaat, maar ik denk dat al dat blindstaren op raszuiver houden uiteindelijk voor elk ras op lange termijn problemen zal veroorzaken.
Misschien dat je verkeerd gequote hebt want ik zeg dat nergens.
Wellicht even je licht opsteken over dit onderwerp, google is daarbij je vriend
Laat ik als voorbeeld even de Boxer nemen omdat dat toch wel mijn ras is. Wat denk je, zou het mogelijk zijn van twee Boxerpups uit hetzelfde nest, van één een rustige vrolijke allemansvriend te maken en van de ander een éénkennige hyperactieve waker die grommend en klappertandend aan het hek staat?
Je kon het niet laten Staffords hierin te betrekken RVS? Wat is dat toch met jou?
En voor wat betreft karakter, er zit nogals wat verschil tussen gedrag en persoonseigenschappen. Maar zoals je zelf zegt; Google is jou vriend. Zoek het eens op. Er is een zeer grootschalig onderzoek (duizenden honden ondertussen) uitgevoerd in Zweden naar karaktereigenschappen. Met de zoektermen Big 5 Dogs en Sweden kom je denk ik een heel eind. En ik verklap alvast dat die iets heel anders concluderen dat wat jij nu beweert.
Gedrag kan je beinvoeden. Karakter niet.-
Daarom zijn het toch nog geen klonen van elkaar? Qua karakter kan daar net zoveel verschil in zitten als twee pups uit volledig verschillende nesten en ouders. Kinderen die in hetzelfde gezin opgroeien, met dezelfde opvoeding zijn ook niet precies gelijk.
Hier 2 honden uit het asiel...
Jack, onze 1e is een echte Jack Russel. Een heerlijk manneke en het was liefde op het eerste gezicht...
Bailey... ja, we wilden toch graag een 2e hond erbij.
We zijn gaan kijken in het dierenasiel.
De voorkeur van mijn man ging uit naar een rottweiler.
Mijn voorkeur... geen!
Ik had alleen een paar wensen:
En zo kwam Bailey op ons pad.
Bailey is een kruising Bouvier des Ardennen X ???
Haar kenmerken:
Volgens mij is het een kwestie van nature en nuture zoals dat zo mooi wordt genoemd. Een hond heeft door selectief te fokken niet alleen bepaald uiterlijk maar ook bepaalde karaktereigenschappen. Daar hoeft niets mis mee te zijn toch? Als je echt bepaalde eigenschappen zoekt kan dat ook best handig zijn. Ik denk zeker dat je gedrag kunt veranderen maar het karakter en temperament is vaak wel erfelijk bepaald volgens mij. Van bepaalde rassen bv is bekend dat ze erg waaks zijn, onze blije labrador is dat nooit geworden. Bij een mix is dat moeilijker te voorspellen maar zullen er logischer wijs ook minder expliciet karaktereigenschappen voorkomen. Wat de erfelijke afwijkingen betreft vind ik lastiger. Ik weet dat veel fokkers echt hun best doen om goede lijnen te selecteren en erfelijke afwijkingen te voorkomen maar de praktijk is wel dat in onze familie nu te vaak een hondje is aangeschaft met stamboom dat al snel erg ziek was. Weliswaar is het aankoopbedrag keurig terug betaald maar de narigheid die dat met zich meebrengt wilde ik niet. Nu heb ik echter dus een reutje waarvan de balletjes niet zijn I gedaald , schijnt ook erfelijk te zijn, zo zie je maar weer dat een kruising ook geen garantie is voor een hond zonder erfelijke afwijkingen.
Vaak is het ook zo als het bijvoorbeeld een pure labrador is, dat de hond veel meer gericht is op jagen want een labrador is een water/vogel hond. maar als er ergens in zijn voorouders er bijvoorbeeld een border collie is kan hij wel lijken op een labrador maar is hij veel minder intens en gefokust op vogels. (geld natuurlijk niet bij alle honden maar vaak wel)
Vaak is het ook zo als het bijvoorbeeld een pure labrador is, dat de hond veel meer gericht is op jagen want een labrador is een water/vogel hond. maar als er ergens in zijn voorouders er bijvoorbeeld een border collie is kan hij wel lijken op een labrador maar is hij veel minder intens en gefokust op vogels. (geld natuurlijk niet bij alle honden maar vaak wel)
Laat inteelt nu een oorzaak zijn waardoor angst ontstaat.
Ik vind Staffords en Pitbulls leuke modelletjes. Dat ze niet makkelijk met andere honden zijn zou in mijn geval alleen voor het hondje van familie een probleem zijn want de wandelingen die ik maak zijn over het algemeen niet op plekken waar ik andere honden tegenkom maar wat mij tegenhoudt (iets wat mij bij andere rassen niet zou weerhouden) is de associatie en het vroeg of laat in contact komen met eigenaren van hetzelfde ras van het type jankbal. Wat is het dat Stafford eigenaren met een trillende onderlip achter hun toetsenbordje laat zitten als ze ergens Stafford lezen? Je ziet spoken, er is helemaal niets aan de hand, vent. Ik geef alleen aan dat sinds er van gebruikshonden is overgegaan naar huishonden bij bijna elk ras wel zaken zijn die helemaal niet aansluiten bij de behoeften/wensen van de tegenwoordige eigenaren.
De bloemlezingen die bij de rasbeschrijvingen over het karakter staan beperken zich niet tot wat daadwerkelijk karakter is. Je hebt gelijk maar in het kader van de discussie over waarom mensen een kruising en dus geen rashond kiezen lijkt het me weinig toevoegen om dat uit te gaan diepen.
Ik zeg dat het overgrote deel van de honden gewoon op hun uiterlijk worden uitgezocht. De contouren van wat een hond zou kunnen worden liggen door het karakter vast maar de gemiddelde huishond is gewoon een " middel of the road" hond die helemaal niet die uiterste grenzen gaat benaderen. Is dus makkelijk inwisselbaar voor een exemplaar van een ander ras.
Ik geloof er helemaal niets van dat als mensen in een rijtjeswoning in Overschie de rasbeschrijving van een hond die gefokt is om in Zuid Afrika ranches te bewaken lezen, bij zichzelf denken "dat sluit nu helemaal aan bij wat wij nodig hebben". Deze mensen willen gewoon een stoere hond (en daar is niks mis, anders krijgen we dat weer) die lief voor hun is en hun voorkeur ging uit naar een Boerboel maar dat had als je naar wat z'n functie gaat worden ook net zo goed een Rottweiler kunnen zijn.
Misschien dat je een linkje kan geven naar het onderzoek waar je het over hebt en gelijk aan kan geven wat je er mee wil aantonen/weerleggen
I
Ik snap wat je bedoelt RVS en ik denk dat je zeker ook een punt hebt. Het is niet voor niets dat veel showlijnen (die zelden meer werken) vaak een veel mildere versie van een ras zijn, iets wat neerkomt op 'niet te veel jachtinstinct', 'niet te veel drijfinstinct', 'niet te veel vechtinstinct', 'niet te veel bescherminstinct'. Voor een huishond zijn die kenmerken vaak te extreem.
Los daarvan zijn er denk ik nog steeds wel erg duidelijke kenmerken te verbinden aan verschillende rassen of typen, ook los van uiterlijk. Zo zal iemand die op een stafford valt qua karakter, niet erg blij worden van een border collie karakter. Zelfs als ze er allebei uitzagen als een labrador ;)
Ergens vind ik het wel jammer, want ik vind de raseigenschappen die voor werk zijn bedoeld, erg mooi. Tegelijkertijd zit het de meeste honden in hun rol als huishond maar voornamelijk in de wefg.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?