Geef dan nog maar enige toelichting
ik denk dat dat bij iedereen anders ligt.
ik bv ben opgegroeid met de ODH ik hou van hun karakter, hun uiterlijk, hun werklust, ...
en kies daarom voor ODH. het is wel een rashond maar ik kies toch vooral voor een ras waar ik van hou en dat (vind ik) bij mij past. en het zit in de familie bij mij
Mensen die voor een rashond gaan, hebben een redelijk goed beeld over wat ze kunnen verwachten van hun toekomstige hond wat betreft het karakter en het uiterlijk. Ik denk dat veel mensen dat prettig vinden.
Bijvoorbeeld: van een Golden Retriever pup weet je dat hij geen drijfinstinct heeft, bij een kruising-pup weet je dit niet zeker.
Wij wouden absoluut een échte chihuahua omdat we wouden dat hij inderdaad niet veel meer dan 2.5-3.5 kg zou wegen.
We wouden dus niet dat we zouden blijven zitten met een mormel van 1kg of met een goeierd van 5kg...
We wilden ook dit specifieke karakter en absoluut niet een pincher erin, gewoon omdat wij niet zouden voldoen aan de noden van een pincher, wel een chi. Net zoals het uiterlijk, we wouden een kortharige chi niet eentje gekruist met een vlinderhond zodat het een langhaar wordt...
We wilden ook zeker zijn van de knieën en de ogen, geen zin in een hond die al zeer vroeg blind is... We hadden namelijk al een logee hond die blind was, liever een goedziende hond hoor. De dag dat ze van de ouderdom blind worden zal ik ze met liefde verzorgen maar dan zal het zijn van de ouderdom dat ze blind zijn
Daarnaast hadden we al zoveel verhalen van allemaal "chihuahua's" zonder stamboom gehoord die allemaal ziek waren... Niet alleen gehoord, ik ken er ook verscheidene waaronder eentje die niet kan overleven tenzij er suikerwater is... Een andere die al meerdere keren is geopereerd aan de knieën en nog een andere met een uithangende tong wegens te klein gefokt...
Wij wouden met andere woorden zo zeker mogelijk zijn van wat we in huis haalden omdat we verliefd waren op "De echte chihuahua"
Mijn eerste hond was een vuilnisbakkie, een herplaatser, die ik14 jaar gehad heb.
Mijn tweede hond was een rashond, die zijn 10e verjaardag niet heeft gehaald.
De derde hond is een VUBARA* , een herplaatser die ik nu een jaar in huis heb en die in augustus 4 jaar wordt. Ik hoop nog 10 jaar van hem te mogen genieten.
Daarom, een vubara.
( * Voor de mensen die het woord vubara niet kennen : kijk het even na op
en zeker ook bij de afbeeldingen! )
Hmmm, mja.
Is tot op zekere hoogte waar.
Maar als ik een Border Collie X Duitse Staander neem kan ik er toch ook wel redelijk van uit gaan dat ik een jagertje heb.
Of een Labrador x Golden een zwemmer.
Of, zoals ik, een Labrador x Podenco: een scheet die gek is op rennen.
Vubara's, jaah.
Maar dan wel raszuiver!
Anders hoef ik ze niet!
Zo zijn wij deze keer voor een Spaanse Cenicero gegaan
Een ras dat erg veel voor komt in Mallaga.
m
Ik heb overigens helemaal niet "gekozen" voor een kruising.
Elmo kwam op ons pad, en was er eentje.
Hij had net zo goed een ras kunnen zijn.
(Oveigens, het feit dat hij ingeënt, gecastreerd, gechipt, ontwormt en geregistreerd €125,- kostte was wel een heel prettige bijkomstigheid. Dat zal ik niet ontkennen.
Als ik hoor wat er soms voor ras-pups neergeteld moet worden....
Goeiedagschotel.
Dan moet je wel erg veel van honden houden.
Ik heb in auto's gereden die goedkoper waren!)
Hallo Martine,
Sinds vorige week hebben wij naast onze Engelse cocker spaniel en onze border collie een kruising hondje.
Dit hondje genaamd BOOTZ was een moederloze pup en is door omstandigheden geaccepteerd in ons gezin.
Zelf ben ik niet voor kruisingen maar toch heeft hij onze harten gestolen.
Ik ben zelf tegen al die kruisingen maar helaas het gebeurd, en niet alleen bewust maar dus ook onbewust.
Wij gaan van hem genieten
Omdat het zoeken naar een kruising waar goed mee gefokt is met testen van alle erfelijke afwijkingen die mogelijk zijn bij beide rassen een onbegonnen zaak is. Die zijn er bijna niet.
ik ben voor verantwoorde fok en vandaar wil ik best wat centen meer betalen voor een pup waarbij ik weet dat er ook op de gezondheid is gelet en niet alleen om een keer een nestje te hebben of bij mensen die hun teef niet eens genoeg in de gaten kunnen houden als ze loops is.
Ik vind de prijsverhouding nog altijd raar.
Wij hebben veel dieren (ook gehad)
Hoe kan een prachtig veulen, met een levensverwachting van zo'n 25 jaar, met stamboom van erkende ouders, Inclusief alle vaccinaties en testen, goedkoper zijn dan een Labradoodle??
Begin je over de kosten, dan ben je hier op HP al gauw een schriep, iemand die bang is teveel te betalen.
Dat is niet mijn achterliggende reden, wel vind ik het te scheef en vind ik de verschillen te groot.
Alsof een ras zo'n garantie is voor een gezonde hond.
Er zijn "rassen"die bekend staan om hun vele kwalen.
Maar dan wel kwalen die horen bij het ras, dat dan weer wel.
En een stamboom erbij.
Joechei
Inderdaad, (even cynisch)
Ja hoor, onze Buldog heeft artrose, tumoren en raakt blind voor zijn 5e jaar… maar he'!
Tenminste wel met 'echte' papieren op zak!
Een echte rashond,
herkent men aan zijn kwalen!
Het kan haast op een tegeltje, vandaag de dag..
De genetica op gebied van erfelijke ziektes is naar mijn mening hetzelfde of het nu een kruising is of niet. Als beide ouders recessief een ziekte mee dragen kan er een pup uitkomen met die ziekte. Of die ouders nu van hetzelfde ras zijn of niet dat kan.
Op andere gebieden zou een kruising sterker zijn.. Meer genen is een sterker individu. Als je dit intypt in science direct dan kom je dat steeds opnieuw tegen.
Mijn duitse herders zijn raszuiver .
Stamboom, goede fokker, Kort om alles der op en aan .
Helaas mocht shadow net 10 jaar worden waarvan de laatste 2 jaar ziek .
Dus ik denk dat raszuiver ook niet alles zegt .
Ik heb er nu een kruising bij . Hij is nog maar 9mnd dus hoe zijn gezondheid in de toekomst is kan ik nu ook nog niet zeggen .
Mijn duitse herder die ik nog heb hoop ik dat hij nog een jaar of 4 mee kan . Hij is nu 10 .
Maar na deze denk ik niet dat ik voor een stamboom hond ga .
Want het geeft geen garantie . En als je ziet hoe de prijzen nu zijn vergeleken toen... ze zijn ineens dubbel zo duur . Vraag me dan toch af waarom.
wij hebben een kruising gehad vroeger (mijn ouders ), hondje werd 16jaar.
dan 2 border collies (goede fok!) ene werd 8-9 en andere werd 13 maar dit is niet representatief :D
Even uitgaande van wat je zoal ziet in de dagelijkse praktijk. Even zonder internet gegevens of informatie van verenigingen.
(uiteindelijk wordt dit ook maar door 1, of enkele personen beschreven)
Zo maar aan het schoolhek, wachtend op de kinderen. Vele moeders hebben hun hond bij zich. Sta ik daar naast een Boxer, een Buldog een Duitse Herder, een Berner sennen… je kent elkaar, je praat met elkaar. En echt, hoewel ze allemaal gek op hun hond zijn, hoor ik ze allemaal hetzelfde roepen ''geen rashond meer voor mij!''
Kanker, blindheid, artrose.. het is te treurig voor woorden!
De prachtigste rashonden kom ik tegen met het gestel van een hoog bejaarde, terwijl ze nog in de bloei van hun leven zouden moeten zijn!
Een goede Dobermann, werd 60 jaar geleden nog met gemak ouder dan 15 jaar… nu mag je een spekkoper heten als ze de 9 halen! dat zegt dat heel veel, of niet soms?!
En als ik dan zie hoe de Chihuahua achteruit holt, om van de Spaniels nog maar te zwijgen. Dan ga ik me toch werkelijk achter de oren krabben en me afvragen ''waarom'' je nog werkelijk een ras hond zou willen in deze tijd.
Ik neem aan dat we ook allen weten aan welke maatstaven een Herder vandaag de dag gekeurd wordt? Het is toch eigenlijk schandalig!
Bijna alle dieren planten zich voort, van konijn tot paard, schaap, koe of ezel.. maar bij geen enkel ander dier is zulk een groot verderf in de genen poel te vinden als bij de hond!
Het is dus niet alleen vanuit medelijden, dat steeds meer mensen een ondefinieerbare bastaard opzoeken vanuit het buitenland.
Ontstaan zonder bemoeienissen van de mens..
Niet dat iedere menselijke sturing verkeerd is, integendeel.. met kennis en verstand zouden wij eigenlijk alleen maar goed kunnen doen?! Maar de praktijk wijst anders uit…
Wat ik jammer vind van de media maar ook van de verhalen die ik hier lees is dat de meest ongezonde rashonden worden vergeleken met de kruisingen van de rashonden die een stuk gezonder zijn.. Dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking.. Duitse herders, berner senners, boxers, franse bulldoggen, chihuahua's.. Dat zijn nou net de ongezondse rashonden. Er zijn nog genoeg rassen die wel gezond zijn, maar daar hoor je dan weer niets over.
Ikzelf heb 1 kruising en 2 rashonden en het kan misschien toeval zijn, maar mijn 2 rashonden hebben beide erfelijke afwijkingen (chihuahua is mét stamboom en op afwijkingen getest maar dat sluit natuurlijk niets uit). Mijn kruising boxer x bouvier des ardennes leeft al 3 jaar zonder enig kwaaltje. Ze kan perfect ademen, sport graag en heeft nooit een kwetsuren gehad. Haar heupen zijn super (A) en ze heeft verder ook geen ED of dergelijke.
Ik heb voor haar gekozen omdat ik graag boxers heb qua persoonlijkheid, maar ik de fok van platsnuiten niet wil stimuleren. Ik ben er persoonlijk erg tegen want de honden kunnen amper ademen. Ze kwam van twee stamboomouders die ook op heupen etc getest en goedgekeurd waren. Het was wel een gok, want je weet natuurlijk niet hoeveel van het karakter van de boxer er door zou komen maar na opzoekwerk sprak het karakter van de bouvier des ardennes mij ook enorm aan, dus we zijn voor haar gegaan en hebben er nog steeds geen spijt van ^^ik heb nog nooit zo'n trouwe, werklustige en vrolijke hond gekend als haar!
Na wat ik hier weer lees, zou ik daar het volgende uit kunnen concluderen?
Bij rashonden worden veel erfelijke testen gedaan, maar vaak (ik ga nu af op verhalen hier en van anderen) krijgen deze honden last van andere ziektes of afwijkingen dan degene waar op getest is, er is zoveel wat een hond kan krijgen in zijn leven, fokkers kunnen/doen maar testen op een handje vol daarvan.
Kan het niet zo zijn dat de rashonden gewoon een grotere kans lopen op verschillende ziektes door de kleine genenpoel?
En zijn ze misschien inderdaad gewoon ongezonder?
Klopt .. Kleinere genenpolen is de basis van de miserie .. Veel genen = een gezonder individu.
Doordat wij vroeger fokte om kenmerken naar buiten te brengen .. Zijn we inteelt gaan doen .. Door inteelt komen er meer homozygoten dus recessieve genen komen tot uiting en dus nare ziektes ook.
Nu fokken we nog steeds verder met die 10% genenpool dat er nog overschiet daarom heeft belgie de stamboeken opengegooid zodat men niet stamboomhonden kan integreren : door middel van RISH kaart en dan na de derde generatie hebben ze een volwaardige stamboom.
Dat is mij iets te simpel. Natuurlijk is een beperkte genenpoel een oorzaak, maar er speelt veel mee mee denk ik. We houden honden in leven die in de natuur het niet gered zouden hebben. Bovendien wordt in de berichtgeving over de "rashond" ook de stamboomloze hond uit de commerciële fok meegenomen.
Het is dus moeilijk een echt zuiver beeld op te bouwen van hoe de rashond er nu eigenlijk voor staat en je kan in mijn optiek ook niet spreken over 'de rashond". Van ras tot ras zijn de verschillen in toestand radicaal anders. Lang niet alle rassen staan er zo slecht voor als de Cavalier King Charles Spaniel (om een voorbeeld te gebruiken).
Feit is dat er zaken moeten gaan veranderen in de fokkerij. Anders is de rashond zoals wij die kennen ten dode opgeschreven. De kruisingen? Daar is niets mis mee. Ik kan juist van ze genieten, vaak veel puurdere honden dan de ras tegenhangers. Veel meer allrounders en daardoor en daarmee voor veel mensen een uitstekende keuze.
Ik denk wel dat er een nuance gemaakt moet worden.
Ik kom heel veel mensen tegen met een chihuahua, nu ja, een look-a-like die onder de noemer chihuahua valt maar helemaal geen stamboom heeft en ook geen testen ondergaan heeft...
Ik ben echt waar nog nooit een chihuahua tegen gekomen die een van de kwalen van het ras heeft tenzij die niet uit "reguliere" fok komt...
Kennissen en vrienden van me met een chihuahua met stamboom en testen hebben allemaal een gezonde ondertussen zelfs 17 jaar oude hond.
MAAR:
Ik kom regelmatig op beurzen als standhouder, tja je babbelt daar wat af hoor. En wat hoor ik het vaakst? Mensen met een chihuahua die ziek is en allerlei kwaaltjes heeft, als ik dan voorzichtig pols naar de testen en stamboom blijkt dat dit niet gebeurt is behalve "goedgekeurd door de DA"...
Mijn vriend zijn ouders hebben een teckel, het beest is 4 jaar oud en verlamd aan de achterpoten (typische teckelkwaal) maar wat blijkt? Ze hebben hem altijd veel laten springen, heeft geen stamboom, is tig-maal te groot voor een teckel en is opgegroeid op een boerderij.... Dat noem ik een teckel omdat het erop lijkt maar in se is het geen teckel. Zijn ouders zeggen nu ook: "nooit meer een rashond"... Maar euhm ze hebben geen rashond op dit moment. Dat is iets wat op een teckel lijkt maar echt waar dat beestje is veel te groot en zwaar voor een teckel...
Ook iemand met een chowchow, ook allerlei kwaaltjes. Maar het is geen echte...
Enz...
Dus ik denk dat heel veel data verkeerd is aangezien veel mensen hun hond als rashond beschouwen maar ze hebben geen papieren... Dus in se geen rashonden.
Plus: er worden altijd alleen maar de extremen uitgehaald...
Hoe vaak zie je op het internet passeren: ik heb een gezonde hond.
Neen mensen grijpen naar het net als de hond ongezond is. Dus dat is ook een giga vertekening van het beeld.
Nog zo iets: als je bij de DA een vragenlijst neerzet om dit soort dingen te gaan meten. Wie komt er het vaakst bij de DA? De zieken natuurlijk. Mijn honden zien ze daar amper 1x per jaar, voornamelijk als ik naar het buitenland ga voor de Rabiës prik aangezien die vaak datzelfde jaar moet toegediend zijn om geldig te zijn. Dus de mensen die de papieren daar zullen invullen zijn alleen mensen met een "ras"hond en kwaaltjes...
Wie komt er op de media? Niet de mensen met een gezonde hond, neen daar hebben ze in de komkommertijd niets aan, enkel mensen met zieke hondjes.
Dus vergeet niet welk vertekend beeld je hier krijgt door de manier van verzamelen van data, welk publiek je trekt en welke definitie je gebruikt van de termen. Genoeg mensen die vinden dat goedgekeurd door de DA gelijkstaat met erkende testen zoals ECVO...
Dus als je vraagt is het een rashond en is hij getest kan het antwoord ja twee dingen betekenen: ja stamboom + FCI erkende testen of ja hij lijkt er voldoende op + DA zegt dat het in orde is...
Mijn DA zegt ook: het hart is in orde. Maar ik ga toch naar het ziekenhuis om de erkende test te doen. Mij DA is toevallig wel orthopeed dus als ze zegt geen PL geloof ik haar maar aangezien ik dan toch naar het ziekenhuis moet voor het hart zal ik daar ook nog eens PL laten nakijken.
Van die 10% genenpolen? Dat is in het algemeen ..
In de broodfok en dergelijke wordt ook inteelt gebruikt vermoed ik en bij pret nesten kan het ook voorkomen dat nauwe verwanten paren.
In de wildernis paren bv vrouwtjes niet met mannetjes die in de zelfde groep geboren zijn dus vaan migreren de mannetjes dan naar andere groepen omdat ze geen reproductief succes hebben bij die vrouwtjes. Dus bij dieren wordt dat ook echt vermeden inteelt dus ik snap niet dat wij dat ooit in ons hoofd gehaald hebben
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?