Ik kan me die keuze wel voorstellen hoor. Een rashond is ook maar een formalisatie van kruisingen uiteindelijk. Als iemand niet speficiek naar een bepaald type op zoek is maakt het niet uit wat je in huis neemt, zuiver of niet zuiver.
Ik denk dat het vraagstuk waarom kruising/rashond helemaal niet ze heel relevant is. Iedereen is vrij om z'n eigen keuzes te maken.
Tja, hier ook een herplaatser uit het asiel, die ook een kruising is.
Niet bewust voor een kruising gekozen, wel bewust voor een asieldier. Toen wij na héél lang (jarenlang discuteren) toch voor een hond kozen was manlief erg enthousiast. Hij had de week ervoor al puppies aan het zoeken geweest en wilde voor een BC gaan.
Ik wilde dan weer liever een herder. Heb erg goede herinneringen aan een herder.
Dus wel beslist dat we een hond wilden, maar we waren er nog niet uit welk ras.
Ik vond eigenlijk dat we even goed een jonge herplaatser konden nemen. Niet omdat die goedkoper was, maar gewoon principieel omdat er al zo veel honden zijn. Als je er dan één wilt en het ras is niet zo belangrijk, dan kan je even goed in een asiel kijken of je je gading niet vind. En toen kwam ik Sasha tegen op een website van een asiel. Ik was meteen verkocht, vond haar wat hebben. Ze stond erin beschreven als een kruising tervuerense herder -thuis hadden we ooit een groendendaeler, pracht dier- en iets kleiner. Manlief overtuigd om te gaan kijken.
Uiteindelijk bleek ze kleiner dan verwacht, ze leek ook wel wat collieachtigs te hebben en manlief was ook verkocht. Dezelfde dag in de namiddag zijn we haar definitief gaan halen.
Nu, bijna vier jaar later, kwam mijn man een dubbelganger tegen, alleen een reutje met iets langer haar en tippende oren. Bleek een kruising Tervuerense herder met een sheltie te zijn.
hier geen behoefte aan specifiek een rashond. We waren zoek naar een leuke, sportieve niet al te grote gezinshond. Bij verschillende rashonden en contact gehad met verschillende fokkers toen dit nestje mixjes bij toeval tegen gekomen. Bij Bibi beide ouders gezien, leuke karakters en we waren verkocht. Nog een paar keer mogen kijken en puppyknuffelen en toen mocht ze mee met 9 weken. Nog geen dag spijt gehad wat een een heerlijke hond.
Bij mij is het min of meer toevallig zo gelopen. Ik was bezig met zoeken naar een Akita pup en kwam toevallig het nestje tegen van Kaida. Zij was een ongelukje, de weg naar de loopse teef was toch niet zo goed afgesloten als gedacht .
Vervolgens heb ik mij ingelezen en blijkt dat de combinatie husky/ akita vaker voorkomt, een zogenoemd designerras. Ze hebben een heel prettig karakter en aangezien ook de husky een favoriet is heb ik besloten voor haar te gaan. Jomei Bear was een bewuste keuze bij een kennis uit Ierland die al 15 jaar fokt met deze combi. Zijn laatste nestje was 3,5 jaar geleden dus absoluut geen sprake van broodfok. Hij is een geweldige kerel en zeer verantwoord en ik wilde heel graag een reutje van hem. Het is niet dat ik de kruising beter vind dan de originele rassen, maar hun loyaliteit en karakter zijn hetgeen waar ik voor ben gevallen. Echter zou ik nooit tot deze keuze gekomen zijn was ik er niet ' tegenaan gelopen'. In de toekomst komt er wellicht een rashond met stamboom, maar dit zijn ook echt fantastische honden. Wanneer er verantwoord met een kruising wordt omgegaan en de gezondheid getest is, vind ik hier ook niks mis mee. Al blijft het natuurlijk lastig, omdat er vele honden op zoek zijn naar een baasje dus waarom dan een ' pretnest' of niet fokken met het orginele ras via een vereniging. Daar zal een ieder zelf een keus in moeten maken en voor beide kanten zijn argumenten waarom wel en waarom niet. Mijn roedel is half herplaatser, half gekozen pup en ik houd van alle 4 even veel.
Ik zit ook te denken hierna een kruising te nemen.
Een rashond is te veel doorgefokt, teveel inteelt.
Ik merk het aan mijn eigen hond ook, hij heeft heel vaak oorproblemen, is sneller ziek dan de kruisinghond die ik goed ken.
Aan een rashond weet je misschien wel wat meer wat je er aan heb qua karakter en opvoeding, maar een kruisinghond kan je ook gewoon goed opvoeden.
En waarom zou een kruising minder zijn dan een rashond?
Het zou mij niet gaan om het geld, de gezondheid vind ik belangrijker
Hier ook twee kruisingen.
Zelf zou ik nooit bewust voor een kruising kiezen, maar altijd voor een rashond uit geteste ouders.
Hoe komen we dan toch aan kruisingen in huis? Sascha is uitgekozen door mijn ouders, juist omdat kruisingen goedkoper zijn.
Odi is een ex-zwerver en komt uit een soort asiel. Dus mijn keuze ging meer naar een rescue dog dan naar een kruising.
Bastaardkracht. Sublieme outcross geeft een vergrote kans op een gezonde hond doordat het risico op het zich uiten van erfelijke afwijkingen geminimaliseerd wordt.
Qua karakter is het dan natuurlijk wel van belang dat je weet wát voor kruising je hebt en of de twee (of meer) rassen goed op elkaar aansluiten, zodat er geen conflicten ontstaan in instincten waardoor de karaktermeter op een zekere leeftijd alle kanten uit gaat slaan.
Haha, voor mij is het al een ras :p
Maar iedere rashond is begonnen als kruising natuurlijk.
Ik vind het alleen belangrijk dat de ouders van mijn pup uitgebreid getest zijn (dus dat zit wel goed ;) )
Dan zou je echt voor een compleet onherleidbare bastaard hond moeten gaan.. Een kruisimg van 2 rashonden is zeker niet gezonder, waarschijnlijk zelfs nog ongezonder omdat je nog meer erfelijke problemen hebt (namelijk van allebei de rassen) dat vind ik ook zo jammer van de onderzoeken die momenteel gedaan worden.. Er worden rassen met veel afwijkingen (terwijl er nog genoeg gezonde rassen zijn, maar daar wordt niet naar gekeken) vergeleken met bastaard rassen en dan trekt het publiek de conclusie dat alle rashonden ziek zijn en dat alle kruisingrn gezond zijn. Dat kan natuurlijk nooit kloppen.
Een kruising is inderdaad nog geen bastaard. Voor een bastaard moet je een megamix hebben. Pas dan komen er echt betrouwbare gezondheidsvoordelen (en geen geluk of toeval) bovendrijven.
Kan iemand mij dan uitleggen waarom je bij een kruising uit 2 rassen nog meer erfelijke afwijkingen zou hebben (uit beide honden wordt hier dan gezegd) en bij een volledige bastaard net niet meer?
Is vooral bedoeld op de 2 onderste posts.
Ik vind het jammer dat sommige mensen beweren dat een kruising (dus 2 rassen) vaak ongezond is en dat een bastaard veel gezonder zou zijn. In beide gevallen kunnen er gezonde en ongezonde dieren voorkomen, net als bij rashonden.
Kelly is een kruising tussen 2 rassen (wel oeps-nestje en ik zou de combinatie o.a. door grootteverschil ook niet aanraden), maar zij heeft geen last van HD, patella luxatie, ED, CEA en dergelijke. Nu kan het natuurlijk dat wij heel veel geluk gehad hebben, maar een kruising of een bastaard is daarom niet direct 'ziek' of 'ongezond'.
Het gaat om de diversiteit in genen bij de bastaarden.
Garantie krijg je nooit, bij geen ene hond. ieder mens, dier, wezen, organisme, kan onverhoeds ziek of gebrekkig worden.
Toch is de kans op erfelijke belasting bij de rashond, en dus de kans op ziektes, velen malen meer aanwezig als bij een ondefinieerbare bastaard.
Ik begrijp dat rasliefhebbers dit laatste willen bestrijden, maar het berust nu eenaal echt op feiten, niet op persoonlijke voorkeur!
Suzan; was dit bedoeld als antwoord op mijn vraag?
Diversiteit in genen, bedoel je dan dat de gezonde genen sterker zouden zijn dan de "slechte"? Dat bv goede heupen bij de ene hond het winnen van HD bij de andere?
Anders begrijp ik het niet
En dan nog vraag ik me af waarom die erfelijke gebreken bij kruisingen tussen 2 rashonden net veel erger zouden zijn, en bij een onherleidbare bastaard niet.
Jammer dat de mensen die dit hiervoor ook gezegd hebben, nog steeds geen onderbouwd antwoord hebben gegeven..
Ik ben oprecht geïnteresseerd!
HD is zo ongeveer het slechtste voorbeeld dat je kunt nemen omdat dat multifactoriëel is. Maar verder geldt inderdaad het principe dat het gezonde gen naar voren komt wanneer er de keus is tussen goed of slecht (dat is het principe van drager zijn). Pas als er alleen maar 2 slechte versies aanwezig zijn, komt het tot uiting. Maar je moet goed bedenken dat het hier natuurlijk alleen maar kan gaan om puur erfelijke aandoeningen. Alle andere vormen van een zieke hond, tja, daar is de kans natuurlijk even groot tussen bastaarden en rashonden.
Ik vind kruisingen leuk omdat er dan niet weet hoe het eruit gaat zien, haha.
kijk naar Libby zei is eigenlijk een brindle argentijnse dog, dat is toch bijzonder?
Of kira, dat is gewoon een teckel puppy die niet ouder word, haha.
ik vind kruisingen echt apart :)
Daar ben ik het toch niet helemaal mee eens, geloof ik. Ik hoor hier heel vaak zeggen van, ja een hond kost nou eenmaal veel geld, als je dat aankoopbedrag niet kan betalen, dan is het hebben van een hond gewoon te veel geld voor je.
Maar zo werkt dat toch niet helemaal? Als je bijv. een auto wil kopen, en je kan een volkswagen polo nieuw kopen bij de dealer, of met een aantal km op de teller op marktplaats. Dan heb je bij de dealer garantie, en een relatief grote kans dat je auto een tijd lang niet stuk zal gaan. Maar als je een beetje goed onderzoek doet, een kenner meeneemt, en niet voor zomaar een auto gaat, dan kan je marktplaatsauto net zo lang meegaan als je auto van de dealer. Om ze op de weg te houden (benzine + belasting + regulier onderhoud) kosten ze allebei evenveel. Maar nieuw kost je polo 17000 euro, en tweedehands kost ie 6000 euro. Dan is het toch niet onverantwoord om te zeggen, ik koop die tweedehands auto? Een opmerking als, "ja als je die nieuwe auto niet kunt betalen, dan zal het onderhoud ook te duur voor je zijn," gaat gewoon niet op.
Nu is een hond geen voorwerp, dus deze vergelijking gaat niet een op een op ;) Maar bedragen als 2000 euro of zelfs 1000 euro voor een pup, dat is gewoon heel erg veel geld. Ik snap wel dat mensen zeggen, dat vind ik gewoon te veel. Dat een fokker kostendekkend wil blijven, is niet meer dan logisch. Dat hij wat winst wil maken, ook wel. Maar het blijft heel erg veel geld.
Nou wil ik overigens niet zeggen dat mensen maar lukraak moeten gaan kruisen. Ken ook mensen die willen gewoon een eenmalig nestje voor de lol met hun herders (de een de reu, de ander de teef), maar daarbij denk ik dan ook, laat ze iig op een aantal dingen testen... Als ze allebei hd drager zijn, dan is dit misschien niet zo'n slim plan.
Maar ja. Aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen drager of lijder van allerlei ongein, en daar wordt ook nooit op geselecteerd. Zo hadden mijn ouders nooit een nestje moeten krijgen, want ze hebben hun slechte ogen dus in onze lijn gehouden
waarom rashonden "ongezond" zouden zijn , simpel door de shows die ze lopen.
ik zal het anders zeggen want het showen op zich is het probleem niet maar de keurmeesters wel het perfecte voorbeeld is de duitse herder vroeger (nog niet zo heel lang geleden zelfs) hadden die een normale rechte rug maar door de jaren heen en vele shows later lijken het meer kikkers dan honden ik weet niet of het filmpje hier op HP heeft gestaan of dat het van facebook kwam maar dat was gewoon verschrikkelijk hetzelfde met de cavaliers die hadden vroeger dus een echte snuit nu kunnen ze nog amper ademen door dat ingedrukte geval dat nu snuit word genoemd en zo zijn er nog rassen die gezond waren maar door het ideaalbeeld dat de mens heeft en door inteelt gewoon ongezond gemaakt worden
even of topic ik snap je redenering hier maar langst de andere kant is het daardoor ook dat broodfok nog blijft bestaan ik heb voor mijn herders elk 1000€ betaald maar ik heb de moeder hond gezien ik heb de HD ED en de DM uitslagen ingekeken ik heb de uitslagen van de vader bekeken ik heb mijn hond mogen opzoeken als ze geboren is en mocht op bezoek gaan wanneer ik wilde en mijn hond heeft een goede socialisatie gehad ik weet dat het nog altijd geen zekerheid is op een 100% gezonde hond maar daartegen over staat dan wel dat je een hond uit een winkel of bij een fokboerderij kan gaan hale vanaf 200€ waarvan je de ouders nooit te zien krijgt en absoluut niet weet of de leeftijd van je hond wel klopt maar hij is wel 800€ goedkoper dan mijn ODH en nogmaals dat is geen garantie dat mijn hond volledig gezond is maar ik besteed die 800€ liever aan een hond waarvan ik weet dat de ouders ok waren dan dat ik die 800€ moet spenderen aan DA kosten omdat mijn hond niet gezond is.
dit volledig off topic dus terug naar de kruisings
ik heb nooit een kruising gehad maar heb er ook nix tegen de meeste zijn zelfs super om te zien en meestal komen ze verder van een oeps nestje maar soms zet ik wel mijn vraagtekens bij de kruisings een vriendin van mij had overtlaatst een kruising labrador teckel op bezoek een superlief braaf mooi een schattig hondje maar dan denk ik toch ook wel van zo en grote hond met zo een kleintje hoe gezond is de hond dan wel....
Alleen bestaat het grootste gedeelte niet uit ondefinieerbare bastaards maar uit kruisingen van rashonden (met stamboom).
Als er nog steeds mensen aan de pas komen zijn ze niet gezonder pas als je de natuur het laat regelen generaties lang survival the fittest,bijvoorbeeld een hond met een heup afwijking kan de roedel niet bijhouden of een zwakke pup die gaat dan gewoon dood.Dan zijn bastaards meestal gezonder.
(Nadat ik je tekst, in mijn hoofd, even heb voorzien van de nodige hoofdletters en leestekens even antwoord op onderstaand stukje.)
Dus feitelijk zeg je dat broodfok blijft bestaan omdat niet iedereen 2 maandsalarissen voor een hond wil neertellen?
Er zijn ook mensen die niet zo nodig een rashond hoeven en graag een asielhond adopteren. Of dat nou een rashond, een kruising tussen 2 rassen of een totaal ondefinieerbare kruising is maakt ze geen bal uit.
Wat ik ooit heb begrepen qua gezondheid is dat de straathonden de meest gezonde 'bedpartner' kiezen om hun nageslacht mee te maken. Een kreupele, half blinde, teef met 3 poten zal dus niet zo snel worden gedekt door de Oppermachtige Straathond zeg maar.
En zo ontstaat dus wel een heel sterke hond, omdat de kneusjes toch buiten te boot vallen in zulke situaties.
Ik weet niet met 100% zekerheid wat Mellow is. Ze heeft grote overeenkomsten met een ras van Malta, maar of dat ook écht zo is... wie zal het zeggen. Maakt mij ook helemaal niet uit eigenlijk.
Zoek maar eens op heterosis effect / hybride groeikracht of zelfs bastaardkracht.
de off topic niet gelezen?
Dit ging over rashonden niet over asielhonden, kruisings,... maar enkel over rashonden.
Ik snap heel goed dat mensen liever een asielhond nemen. al mijn katten zijn asielkatten. Nix mis mee!!!
het lukte me niet als ik het aangemeld deed vandaar dus als gast
Mag ik de vraag beantwoorden door hem om te draaien?
Waarom willen zo veel mensen met alle geweld een rashond?
mijn moeder kwam olly toevallig tegen en was helemaal gek op hem... hij hoorde gewoon bij ons...
Ik zou nooit voor een bewuste kruising gaan. Hiermee bedoel ik dat ik alleen maar een (vb) kruising van een rottweiler x duitse herder wil ofzo.
Of het wordt een ras, of het wordt er 1 van een stichting.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?