'Fairfok' tegen inteelt rashonden
De 192 rasverenigingen van Nederland gaan het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken aanpakken. Een verplichte DNA-test voor puppies moet leiden tot een nieuw kwaliteitskeurmerk dat al wordt aangeduid met 'Fairfok', afgeleid van fairtrade. Honden met de platste snuit, de meeste rimpels en het kleinste hoofd zijn bij het publiek het meest geliefd. Fokkers gingen dus jaren door met het 'pimpen' van hun ras. Deze selectie op uiterlijke kenmerken schaadt de gezondheid en het welzijn van de honden. De Cavalier King Charles-spaniël (het 'Pim Fortuyn-hondje') heeft nu bijvoorbeeld zo'n kleine schedel, dat zijn hersenen er niet meer in passen. Hij heeft constant koppijn en riskeert uitval van functies. De helft wordt daadwerkelijk ziek.
Om extreme uiterlijkheden te krijgen, hebben fokkers verwante dieren met een markant uiterlijk met elkaar gekruist. Daardoor is de genetische basis van het ras versmald, waardoor 40 procent van de rashonden verborgen gebreken heeft. Ingeborg de Wolf, directeur van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied waarbij nagenoeg alle rasverenigingen zijn aangesloten, erkent vandaag in Trouw dat er fouten zijn gemaakt. De fokkers voelen de verantwoordelijkheid die te herstellen.
Volgens De Wolf kennen sommige rassen acute problemen. "De Engelse bulldog bijvoorbeeld heeft een relatief grote kop gekregen en een smal bekken, waardoor pups via de keizersnede ter wereld moeten komen. Daar willen we vanaf." De hond mag nog maximaal twee keer via de keizersnede bevallen. Sommige rassen kennen een te smalle genetische basis die niet meer via terugfokken is te verbreden. "Daar moet vers bloed bij, van een ander ras met dezelfde uiterlijke en gedragskenmerken."
Een structurele verandering is de invoering van verplichte DNA-afname bij alle pups die na 1 juni zijn gefokt. Zo moet een databank ontstaan van alle rashonden, waarin afkomst en verwantschap vastliggen, en die kan dienen als biobank. "Zien we dan afwijkingen toenemen of te nauwe verwantschappen ontstaan, dan kunnen we als Raad direct actie ondernemen." Die DNA-afstammingscontrole geeft samen met de al bestaande identiteits-chip aan het huidige stamboomcertificaat een kwaliteitskeurmerk. "Ik heb laatst op een bijeenkomst met een knipoog het woord 'fairfok' geïntroduceerd, afgeleid van fairtrade, dat voor 'eerlijk' en 'kwaliteit' staat. Het publiek moet straks het verschil zien tussen 'plofhonden' en 'fairfok', en voor het laatste kiezen."
---------
Meningen? Heb veel initiativen van de RvB voorbij zien komen de afgelopen jaren, vrijwel allemaal hadden die niets om het lijf. Zou deze anders zijn? In ieder geval goed dat er aanhoudend aandacht blijft voor de misstanden.
Ik zie dat er weer geld uitgegeven is om iets te "branden".
en de schuld voor misstanden wordt bij de kopers gelegd? Vraag van het publiek....
Het komt in ieder geval zo langzamerhand "op de kaart", ik merk aan mensen in mijn omgeving, zowel familie als buren.
En ik denk zeker dat altijd het aanbod de vraag volgt, nooit andersom.
In die zin zijn de kopers schuldig, alleen zijn in mijn ogen de fokkers/keurmeesters verantwoordelijk voor wat er met rashonden gebeurd is. Idem dito natuurlijk voor de broodfok, maar het volt altijd de vraag in mijn optiek
En ook dan was er een markt voor "perfect" rastypische honden, en zo houdt het zichzelf in stand.
Ik vind dat dna afnemen wel een goede stap, komt in 1e instantie in ieder geval vast te staan wie de ouders zijn, en dat is in het verleden denk ik heel wat niet het geval geweest, want zeker met de vaderhond is heel wat gerommeld, met nog meer ellende in rassen van dien.
Ik weet niet in hoeverre ook de restrictie wat betreft inteelt/lijnteelt nu vast liggen bij de RvB maar wat mij betreft kunnen ze behoorlijk streng worden gesteld en nu door dat dna de verwantschap ook officieel wordt gecontroleerd ........
Ik denk zo dat de RvB alleen maar kan opereren als de rasverenigingen daaraan meewerken, nou, binnen rasverenigingen zelf is het altijd al oorlog, en uiteindelijk draait het bij heel veel mensen maar om 1 ding........ geld.
Er loopt hier een topic van iemand die voor een koopje een pure rashond wil (ach wat doet die stamboom er toe, als we er maar 1 in de door ons gewenste kleur hebben en vooral niet te duur) .... dit geeft precies aan wat ik bedoel, vraag creert aanbod. Voor mensen die geld niet willen uitgeven, maar aan de andere kant is ook een markt voor pups die allemaal "kampioenswaardig" moeten zijn en mensen wel veel geld betalen maar ook niet verder kijken dan hun neus lang is.
Geld regeert, ook in de hondenfokkerij.
Een stap de goede richting op. Misschien via dna controle zo gaan fokker dat er meer variatie komt in de genen. Meer druk vanuit de ras vereniging, maar dan de goede kant op. Wie weet??
Inderdaad, een stap in de goede richting, toch?
Uitstekend geregeld, maar er valt bijna geen rekening te houden met een zgn. schaduwteef/reu. Daarvoor zou je ook het familie dna in kaart moeten brengen. En: chipnummers controleren aan de deur bij de show doen ze ook nog niet.
Ik weet het niet, ik weet het niet...
De rasverenigingen gaan het licht zien.?
En de overkoepelende toezichthouder..raad van beheer...gaat vanaf nu....*klik* alles anders doen.?
Het stukje achtergrond info wat een baasje zelf MOET!! zoeken is ook zeker van belang.
Fokkers kweken naar vraag, en daar blijf ik bij.
Maar dat het reinigend vermogen uit de branche zelf moet gaan komen.?, lijkt mij onmogelijk.
Alsof een rasvereniging opeens alle ideaalbeelden opzij gaat zetten .
Ja, laat ik die King Charles-spaniël dan maar als voorbeeld nemen.(er zijn uiteraard ook andere verenigingen/rassen)
Ideaal beeld hangt daar aan de muur in het clubgebouw.
En al 10 jaar weten de fokkers dus dat het ras steeds ''slechter'' wordt.
En in die 10 jaar is er nog steeds niemand geweest die tijdens die vergadering dat schilderij van de muur heeft getrokken.
Nee, we vliegen de wereld af , om nog ergens een gezond exemplaar te zoeken.
Want....dat schilderij aan de muur.
Nog erger eigenlijk..
Net als in andere verenigingen...zijn er waarschijnlijk fokkers geweest, die op een zaterdagnacht het liefst zouden inbreken, om alsnog dat schilderij van de muur te trekken.
En die...die worden met een beetje pech dan ook nog eens uit de vereniging gezet.
Fokken dus niet meer volgens de rasverenigings...''schilderij''....richtlijnen.
En een goede fokker.....moet zijn aangesloten bij een rasvereniging.?!
Ja, ik wens ze alle goeds toe.
Maar ik heb er een hard hoofd in, en hoop dat ik over 10 jaar totaal ongelijk heb gekregen met mijn commentaar.:'' een commerciële branche , heeft nul zelfreinigend vermogen".
Een stap id goede richting?......Hopelijk.
Maar eerst zien en dan geloven wat mij betreft.
Meten is weten, dus hopelijk ziet men met behulp van de DNA registratie inderdaad patronen. Als je ineens ziet dat alle honden van je ras extreem verwant zijn, dan snapt iedereen wel dat dat niet goed is. Of er dan met die info actie wordt ondernomen is een tweede, maar je hebt dan in ieder geval een objectief argument om dat te bewerkstelligen.
Ik heb net het persbericht op het journaal gezien. Het zal nog wel even duren voor mijn tenen weer recht komen. Teveel moeite om dit door iemand die er daadwerkelijk verstand van heeft toe te laten lichten.
Bij het noemen van te kleine hoofden werden jrt's in beeld gebracht...... En daar hield het niet op.
Het zou fijn zijn als deze ontwikkeling inhoud dat men ook meer vat krijgt op de broodfok.
En als dit inhoud dat de prijs van een pup duurder word maar een verplichte DNA-stest voor pups zal uitwijzen dat dit echt ten goede komt van de rassen, heb ik er geen probleem mee meer te betalen voor een pup.
Ik hoop wel dat de verplichting van die DNA-test dan ook zo duidelijk overal wordt gepubliceerd en beginnende hondeneigenaren op tijd hierover info vinden zodat zij dus ook vragen om bewijs dat er een DNA-test is gedaan bij de pups.
Nouja, ik denk dat je met een DNA bank inderdaad sterk staat bij evt problemen.
We hebben nog steeds niet te maken met een nieuw modelletje van een auto.
Het blijft de levende natuur, waar er geen geluk zonder ongeluk bestaat.
maar misschien dat het fokkers "helpt' , om met een databank achter de hand , hun uiterste best te doen om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen.
(richtlijnen die dan niet!!... enkel door de raad van bestuur zijn opgesteld, maar in samenwerking met bv biologen, genetische experts, ed... mensen die absoluut geen tunnelvisie omtrent specifiek uiterlijk, of ras specifiek gedrag hebben.)
Als een dergelijke systematiek al kan voorkomen dat er willens en wetens risico's worden genomen door verwante bloedlijnen te kruisen is het al een stap voor uit.
Wat ik hierin toch ook wel opvallend vind is dat dit misschien wel de eerste echte knieval van de fokkers is. De eerste keer dat men feitelijk opbiecht dat er binnen de zogenaamde verantwoorde fok wordt toegegeven dat er wordt gesjoemeld met bloedlijnen en dus met stambomen.
Ik vind dat geen zwaktebod, maar wel verontrustend.
Hoop dat er alleszins iets gaat veranderen.
Direct is dat nooit, maar waar er rook is....een kentering...
noot; beelden bij een reportage, worden meestal in de montagekamer geregeld, kans is meestal klein (understatement) dat ze daar de 'finesses' kennen van de tekortkomingen van een ras.
Journalistieke fout, want 'het beeld' is gepresenteerd. (jammer, want door onkunde, komt de kracht van de boodschap nu minder sterk uit de verf)
Weet je wat ik zo grappig vind? Het verschil met hoe de media het presenteert en de Raad van Beheer.
[quote]
Als je veel moeite en middelen stopt in het testen van fokdieren en er vervolgens transparantie mee wil geven naar fokkers en kopers dan moet wel onomstotelijk vaststaan dat de pups daadwerkelijk afkomstig zijn van de genoemde fokcombinatie. Het wordt namelijk heel aantrekkelijk om pups van mindere ouders op te waarderen en ze van betere “ouders” te voorzien. Dit zou het gehele beleid ondermijnen.
DNA-afstammingscontrole is dus noodzakelijk bij uitvoering. [/quote]
Dat komt rechtstreeks van de site van de Raad van Beheer. Ze willen dus dat het DNA wordt gebruikt ter controle dat de ouderdieren ook daadwerkelijk de ouderdieren zijn. Zo begrijp ik het in ieder geval. Ik zie NERGENS ook maar iets terug komen over het verhaal van inteelt voorkomen of ongezonde fok wat betreft de kleine hoofden en keizersnedes aanpakken. Waar komt dat vandaan? Ik krijg het idee dat dat een draai is die de media er aan gegeven heeft.
Ahh, dus als je als basis 100% genetisch correcte dieren hebt dan blijft het altijd goed gaan met inteelt.....
Maar ik geloof niet zo in genetisch correct, elk levend wezen draagt zwakheden mee, het gaat vaak pas echt fout als ouders die zwakheden delen, en dat is in familie verband van ouders heel wat waarschijnlijker dan als ouders niet verwant zijn.
Er is nog nauwelijks genetisch onderzoek om te bepalen welke aandoeningen op welke genen liggen, want dat scheelt ook nog eens per ras, het is dus puur gokken als je fokt, maar als je familie verwanten gebruikt is de kans zeker groter, kan vast een poos goed gaan, maar als het dan fout gaat, heb je dus niks meer.
Dat is al heel wat rassen gebeurd, hele stammen die moesten stoppen omdat iets uiteindelijk toch de overhand gekregen heeft, wat mij toevoegen van vers bloed zonder die zwakte, niet had gehoeven.
Is mijn idee er over, ook vanuit wat ik binnen "mijn" niet al te grote ras zie, dat ging heel goed toen men nog veel diversiteit accepteerde in aanleg en uiterlijk, hoe mee homogeen gefokt, hoe fouter het ging, dood- en doodzonde.
Met inteelt perk je bewust danwel onbewust het genetisch potentieel van een ras in.
Als je genetisch potentieel ontzettend groot is en in een voortraject veel diversiteit hebt ingebouwt zal incidentele inteelt/lijnteelt niet zo veel kwaad kunnen. Als je genetisch potentieel al beperkt is verdere inteelt desastreus.
Desalniettemin is inteelt wel iets dat je moet proberen te voorkomen althans, inteelt binnen een bepaalde hoeveelheid generaties. Genetische diversiteit is op de lange termijn gewoon ontzettend zinvol. Daarom ben ik ook voorstander van het RISH register zoals de St. Hubertus in Belgie dat hanteerd waarmee de mogelijkheid tot inbrengen van vers bloed open blijft.
In kan mij overigens best voorstellen dat inteelt/lijnteelt zinvolle toepassingen heeft, maar een deel van de huidige problematiek is zeker te wijten aan te krappe diversiteit. Niet voor elk ras, maar zeker wel voor een aantal.
@Sanne, dank voor het zoeken bij de RvB.
wat betreft inteelt zijn er regels, tenminste, in het ras wat ik heb wel
bv halfbroer/halfzus mag perse niet meer (dat mocht tot 10 jaar terug wel en het gebeurde ook, krijg je heel mooi rastypische honden van, aanleg en uiterlijk), van mij mag die grens nog wel wat verder opgeschoven worden.....
en met dna erbij kan er ook niet meer stiekem de eigen verwante reu gebruikt worden ipv die buitenlandse reu die men op de papieren heeft gezet, nu wordt dat voor waar aangenomen en gaat men ook weer verder met de pups omdat men denkt dat die buitenlandse gezonde reu er in zit...... wat dan dus niet zo was, en geloof me, dat gebeurt wel degelijk.
wat betreft bepaalde rassen: ik denk dat de rasverenigingen bij zichzelf te rade moeten gaan, maar daar
rollen ze nogal met ruzie over straat, veel rassen ontkomen daar niet aan, omdat het niet opgelegd wordt, maar zelfregulerend moet zijn..... tja, daar geloof ik dus net als Frank ook totaal niet in.
Ach ze moeten nu wel, als ze zelf niet met iets komen wordt het per wet geregeld. Nu is er weer een aantal jaren uitstel. Ik zie de discussies over wat nou een welzijnsverminderende aandoening is met lede ogen tegemoet.
Altijd lachen met de Raad van Beheer! Veel mooie woorden, maar tot nu toe weinig daden!
Heeft iemand anders nog suggesties voor slogans ?
zonder de rest gelezen te hebben.
Ik zou het helemaal niet erg vinden als de rassen weer in ere hersteld worden.
Er zijn genoeg rassen dus zal er ongetwijfeld wel een ras naar wens tussen zitten.
Zou ik mijn kruisingen ( herplaatsers ) kwijt willen?
Neen natuurlijk niet.
Maar als er ooit nog een hond komt word deze een pup en raszuiver.
Geen kapot gefokte honden meer.
Heerlijk... ik wil er nog wel eens aan voorbij gaan...
Maar dat u inderdaad even verder kijkt dan mijn neus lang is.. hahaha.
Dus met andere woorden..
Dat we dan ook echt via een DNA databank aan kunnen tonen dat bij wijze van, opa het achterkleinkind heeft gedekt.
Terwijl hier de discussie eigenlijk is.. " moeten we het willen dat opa zijn achterkleinkinderen dekt''
(omdat anders die specifieke vlek, staart, ras eigenschap wel eens zou kunnen verdwijnen)
per 1 juni is het toch al verplicht voor honden met stamboom
dna profiel van beide ouders en de pups
Dat is wel wat er bij staat
Ik weet niet hoe waar het is maar volgens een van de kwisjes ter ere van de dag van de hond stond dat 35% van de nederlandse hondenbevolking behept is met een stamboom. Het overgrote merendeel dus niet.
Ik zag een keer dat er een instantie of iets was, die zich bezig ging houden met gezondheid van honden en katten rassen. In ieder geval de Pers, de Duitse herder.
Weet iemand nog wat dat was? Als die zich hier in mengen wordt het misschien wat.
http://www.raadvanbeheer.nl/fokbeleid
en ik herinner me van een onderzoek dat nog geen 20% van de hond oud wordt
bij degene die de hond aanschafte als pup..... dus in hoeverre mensen echt geinteresserd zijn hun hond op een fijne manier oud te laten worden na aankoop, blijkbaar (even buiten beschouding gelaten dat soms herplaatsing niet anders kan) niet heel veel.
En er zijn natuurlij tegenwoordig veel honden die vanuit zuidelijke of oostelijke landen hierheen worden gehaald, misschien is dat al een reactie op de (heel vaak) kostbare stamboom hond die dan ook nog lang niet altijd gezond blijkt te zijn. Ik bedoel hiermee dus niet de broodfok, maar de asiel/straathonden.
Ik kan het me vaak heel goed voorstellen eerlijk gezegd.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?