Wij hebben een Golden Retriever met HD, Nu zouden wij er graag een Golden bij willen, sowieso pas over een jaar of anderhalf als we klaar zijn met verbouwen in ons nieuwe huis! Wij zitten heel erg in dubio we willen er graag een bij maar willen gewoon niet meer dezelfde problemen mee maken als met Sam, natuurlijk weet je dat nooit zeker, maar hoe kunnen we dat zo min mogelijk beperken? Is het nou verstandig om weer een Golden Retriever te nemen of ben ik nou een beetje gek? En wij hebben zelf een Reu die buiten sociaal is met alle honden, wij weten nog niet of er dan een reu of teefje bij moeten nemen. En weten ook niet of Sam jaloers zou worden daar ben ik wel een beetje bang voor. Iemand ervaring met er een tweede hond bij nemen?
haha, nee, geen ervaring, maar ik heb net een vergelijkbare vraag gesteld over een tweede hond bij Pooh...
Even een upje voor jou dus!
Sowieso kijken bij een goede fokker die de honden test op erfelijke afwijkingen zoals onder andere HD. Ook dit geeft helaas geen garantie, maar wel veel minder kans op HD dan dat je ze bij een fokker vandaan haalt die daar niet op let.
Of jullie hond het leuk vind.. een maatje dat is lastig te zeggen. Dat kun je hetbeste zelf bepalen. Is je hond gek op andere honden?
haha, nee, geen ervaring, maar ik heb net een vergelijkbare vraag gesteld over een tweede hond bij Pooh...
Even een upje voor jou dus!
"Sowieso kijken bij een goede fokker die de honden test op erfelijke afwijkingen zoals onder andere HD. Ook dit geeft helaas geen garantie, maar wel veel minder kans op HD dan dat je ze bij een fokker vandaan haalt die daar niet op let.
Of jullie hond het leuk vind.. een maatje dat is lastig te zeggen. Dat kun je hetbeste zelf bepalen. Is
je hond gek op andere honden?
Zin om eens hier langs te komen en te praten over een pup? ;) Hahaha. Grapje hoor!
Ik kan mij de angst voor een pup/hond met HD zeker voorstellen. Je wilt het je maatje tenslotte niet aan doen. Een goede fokker kan je geen garantie geven dat je hond geen HD gaat krijgen, maar doordat ze uit een geteste combinatie komen is de kans wel kleiner. Ik zou kijken naar ouderdieren die allebei HD A hebben of HD A en HD B, niet twee keer B! Verder geen Norbergwaarde onder de 35, anders krijg je naar mijn mening een te ondiepe heupkom. De "beste" uitslag is HD A met Norbergwaarde 40 en dit soort ouders worden vaak met elkaar gecombineerd.
Een keuze maken voor een geslacht hoeft helemaal niet. Steeds meer fokkers doen een puppytest en je kunt je voorkeur aangeven voor een bepaalde pup. Uit de puppytest komen de pups naar voren die qua karakter het beste bij jou aansluiten. Aan de hand daarvan en samen met de voorkeuren verdeelt de fokker de pups onder de pupeigenaren. Sommige fokkers nemen de voorkeuren niet mee van de pupkopers, maar dat zou ik zelf wel doen. Zij zijn tenslotte de mensen die samen moeten leven met de pup. ;) Het kan dus best zo zijn dat je voorkeur een reu of een teef is of dat de "geschiktste" pup een reu of een teef is. Je maakt de keuze voor jezelf dus eigenlijk groter. :D
Zelf vind ik het helemaal niet gek om er een tweede Golden Retriever bij te nemen, leuk juist! Retrievers en zeker Goldens onderling communiceren op dezelfde manier, meer dan bijvoorbeeld met Herders. Ook is de manier van spelen hetzelfde. Natuurlijk kun je er ook een ander ras bij zetten, maar je kunt dan wel krijgen dat je honden een andere manier van spelen hebben.
Wat betreft jaloezie, ik geloof daar niet in. Honden zijn roedeldieren en zullen zich sowieso snel aanpassen. Als een hond snauwt dan geeft ie zijn grens aan naar een andere hond. Zorg dat er geen botjes en speeltjes rond slingeren in huis, dat is vaak de oorzaak van de meeste conflicten binnen een roedel. Ook er voor zorgen dat er voor allebei een slaapplek is, zodat daar ook geen ruzie over kan ontstaan. Behandel ze voor de rest hetzelfde en zorg dat er genoeg privé tijd is met jou als baas, dan komt het echt helemaal goed! :)
Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt en als je nog specifieke vragen hebt mag je ze altijd aan mij stellen of mij even PB'en. Graag zelfs, is ook leerzaam voor mij. :)
wat HD ed betreft, daar blijft het niet bij dat je alleen de ouders weet wat ze hebben, vraag als je naar een nestje gaat kijken of je de stamboom mag inkijken van de ouderdieren.... daar staan alle afstammelingen op van ouders grootouders en meer, kijk wat die hebben, dat is ook heel belangrijk, hd ed vererft niet alleen via ouders maar zeker ook bij de achterban.
is alles okee, dan nog kan je pech hebben, het heeft ook te maken met voeding en hoe je de hond laat opgroeien.
Wat betrefr HD wil ik wel het een en ander uitleggen. Tot voor kort heb ik daar een presentatie over gemaakt en heb daar enorm veel tijd aanbesteed... Ik wou mensen zo goed mogelijk informeren.
HD is een rare aandoening.... Het is erfelijk, maar het kan ook van invloeden van buitenaf komem (denk aan voeding, te zware belasting van gewrichten, overbelasting etc etc).
HD overerfr dus, MAAR...... Een hele vervelende maar belangrijke maar.... Niemand weet nog HOE het overerft.... Ze weten niet via welk genenpaar het overerft.... Wanneer je dus een pup wilt kan je het best zoals Sanne zegt voor een HDA combinatie gaan met nbw 40.... De kans is aanzienlijk kleiner dat je hond HD ontwikkeld maar zelfs dan kan het alsnog... Ook door overerving.... Ik wil je niet bang maken, het is gewoon een belangrijk feitje!
70% van de HD gevallen komt door invloeden van buitenaf.... 30% dus door dat het vererft.....
2 Goldens bij elkaar zou een perfecte match zijn... Even mijn Golden als voorbeeld genomen, hij speelt het liefst met andere Goldens.... veel rassen kunnen hem gestolen worden, maar Goldens en Labs zijn het einde!!! :-)
Succes met je zoektocht! :-)
(Excuses voor evt typfouten, ik post dit vanaf mijn smartphone)
Vraag een fokker ook naar uitslagen van verplichte testen op papier van beide ouders; niet alleen van de HD maar ook ED (elleboogdysplasie), oogonderzoek en doofheidsonderzoek.
http://www.goldenretrieverclub.net/cms/fokkersinformatie/fokreglement.html
Ik heb de tekst een stuk of drie keer doorgelezen. Doofheid is geen onderzoek bij de Goldens (komt naar mijn weten ook niet zo gauw voor). Het is een stukje dat is gekopieerd vanaf de site van de Raad van Beheer. Er staat enkel en alleen dat als het onderzoek gedaan wordt, deze gedaan moeten worden door deskundigen die goedgekeurd zijn door de Raad van Beheer. Er staat helemaal nergens dat Goldens ook een doofheidsonderzoek gehad moeten hebben.
Er onder staat dit:
4.2. Verplicht screeningsonderzoek:
Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn de volgende gezondheidsproblemen binnen het ras vastgesteld en moeten de ouderdieren vóór de dekking worden onderzocht op:
Heupdysplasie
Elleboogdysplasie (niet verplicht voor honden geboren vóór 1 juli 2010)
Oogafwijkingen.
Graag het verzoek om goed te lezen, je zet op deze manier mensen op het verkeerde been. ;)
Dan zou ik - zeker als toekomstig GR fokker - de rasvereniging erop wijzen, dat hetgeen zij op hun website hebben staan in het fokreglement verwarring kan oproepen.
Er staat duidelijk in het fokreglement van de GR, dat als er preventief ooronderzoek plaatsvindt, dit door deskundigen erkend door de RvB gedaan moet worden.
Dit betekent in fokreglementen van andere rassen, dat een goede fokker het ooronderzoek wel zal doen, hoewel dit niet verplicht is.
Een rasvereniging gaat geen preventief ooronderzoek noemen in haar fokreglement terwijl dit niet van toepassing is voor het betreffende ras.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?