En ieder zijn maak natuurlijk!
Wij hebben de keuze gemaakt, als onervaren baasjes. Nu zou ik misschien voor de Barbet kiezen. Maar als ik Moos zie, sprekend een Barbet.
Qua karakter, zijn we erg blij met Moos. Sociaal, nieuwsgierig, trouw, waaks... voor onze zoon, met pdd-nos, een meer dan geweldige hond!
Bloedlijnen? Gezondheid is toch belangrijker?
Klopt als een bus. De showvarianten ondervinden daar vandaag de dag enkel hinder van. Hadden ze het bij het oude gelaten was er niks aan de hand.
Gezondheid en bloedlijnen gaan hand in hand.
Dan zou de labradoodle, immers al meer dan dertig jaar in ontwikkeling, niet onder de designer-breeds vallen,toch? Let wel, ik heb geen labradoodle (nog niet erkend). Onze hond is geweldig, voor onze allergische zoon met pdd-nos!
En daar gaat het toch om!
Jij bent even blij met jouw labradoodle als wij met de Barbet en een ander met een Koningspoedel.
Het zijn allemaal prachtige honden met verschillende eigenschappen.
Dus je hebt toch dat het één je meer aanspreekt, en dat is maar goed ook.
Hier ben ik het totaal niet mee eens en maakt me zelfs kwaad.
Ik heb 2 honden gehad die met 3 jaar overleden zijn aan een vergroot hart als gevolg van lijnteelt/inteelt (hoe je het noemen wilt). Dit is vast gesteld door een dierenziekenhuis.
De arme beestjes waren van pup af aan ziek, hebben hun hele leven niets anders dan ellende mee gemaakt en konden op een gegeven moment maar op 1 manier zitten/liggen/staan anders kregen ze geen zuurstof. En dan heb ik het nog niet eens over de 'schade' die het hele gezin eraan opgelopen heeft.
Binnen een paar jaar was de volledige roedel van de betreffende fokker uitgestorven, maar op marktplaats ging iemand ander lekker verder fokken met deze zieke honden.
Gezond he..
En of je nu lijnteelt/inteelt doet bij een show hond of bij een werk hond, bij een bouvier of bij een hond als de jouwe, maakt echt totaal niets uit.
lijnteelt/inteelt is een bewuste inperking van het beschikbare genetische materiaal. Bovendien blijven eventuele genetische defecten opgesloten terwijl het genetisch materiaal alleen maar verder beperkt wordt. Op korte termijn merk je daar niet zo veel van maar op langere termijn gaat zoiets zich absoluut tegen een ras keren. Zeker als een ras qua aantallen aan zuivere honden al behoorlijk beperkt is.
Ik kan mij best varianten voorstellen waarbij lijnteelt/inteelt als middel bruikbaar is... maar over het algemeen genomen wordt een ras niet beter van het inperken van het beschikbaar genetisch potentieel.
Daar is een leuk filmpje van hoe die dat gedaan hebben. Ze moesten de poedelpups wel in een groep husky's grootbrengen, anders werkte het niet.
Grootste nadeel nu is dat de poedel ook een enorm ongezond ras is geworden.
Is dat zo? Heh bah ik dacht dat ze juist relatief gezond waren! Heb je misschien een link met wat info hierover?
Mocht ik ooit tijd hebben voor een hond, grote kans dat het een grote poedel wordt.
Naar wat ik begrepen heb was het aantal poedels wat daadwerkelijk goed genoeg was om als geleidehond te functioneren dusdanig laag dat ze er dus een labrador door gekruisd hebben omdat die het aantoonbaar wel kan. Als je dus dat eigenschapje van de labrador hebt waardoor die wel trainbaar is, en het haar van de poedel, dan heb je dus een allergievrije geleidehond.
" It was 22 years ago and Conron, now 81, was working as the breeding and puppy-walking manager for the Royal Guide Dog Association of Australia when his boss set him a tough task. A blind woman from Hawaii had written asking if it they could provide a guide dog that would not shed hair, because her husband was allergic to it. "I said, 'Oh yes, this will be a piece of cake. The standard poodle is a working dog, it doesn't shed hair, it'll be great.' I tried 33 in the course of three years and they all failed. They just didn't make a guide dog. Meanwhile, the woman in Hawaii was getting older and the boss was getting on my back.""
Aha, dat had ik nog niet gehoord. Kende alleen de verhalen dat het wel lukte. Vandaar.
Dat was idd de reden .
Nogmaals, bij mijn ras werkt het al bijna 200 jaar wel. Niet voor niks dat mensen kiezen voor een bepaalde bloedlijn hè als het werkt. Maar ja, men zal hier wel weten hoe het zit. Ik kan na het lezen van deze reacties maar beter mijn honden verkopen omdat ze ongezond zijn.
Ik vergelijk het maar met supermarkt brokken.. sommigen willen het niet zien :(
Is niet erg, zelfs iemand die bij de Australische KNGF werkte had deze gedachte dus.
Overigens worden ook wel miniatuur ponies als geleide...dier gebruikt, vooral voor blinden die allergisch zijn voor honden, gewoon bang zijn voor honden, die hele grote afstanden lopen en die langer met een dier willen doen. Maar ja... dat moet ook maar kunnen. Als je op een flatje woont gaat dat hem al niet worden. *Klik*
Misschien wel . Lijn- en inteelt leveren altijd op de langere termijn problemen op, daar de genenpool te klein is.
Van die pony's heb ik wel eens gezien, is in huis idd niet heel handig.
Ik heb een mini pony en een gewone shetlander, heb ik wel eens in mijn woonkamer gehad!
Allergisch voor honden... dan de labradoodle en een goede therapie, tegen de angst voor honden! Ik zou gaan voor de mini- pony !
Geweldig!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?