Hallo,
Ik heb een vraag. Mijn hond begint bij het zien van andere honden gelijk te grommen en blaffen. Hij trekt dan enorm aan de riem. Zodra de andere hond te dichtbij komt, probeerd hij te bijten. Ik ga al rechtsomkeert als ik een andere hond aan zie komen. Mijn pup, die mee loopt, word nu bang als hij andere honden ziet en dat wil ik juist niet!
Enige uitleg: Het gedrag van mijn hond is zo geworden, doordat hij meerdere keren is aangevallen door loslopende honden. De laatste keer lag hij zelfs open en bloedde hij. Hij is toen naar de dierenarts geweest. De eigenaar van de loslopende hond die aanviel kreeg uiteraard de rekening.
Wie heeft er tips voor mij, zodat de hond minder gespannen en bang wordt van andere honden en ik niet steeds bang hoef te zijn voor escapades en een blokje om moet als er een andere hond aan komt?
Misschien af en toe quality time met je pupje ? Zodat hij ook alle socialisatie krijgt met andere honden , niet altijd samen wandelen met je andere hond het kan zijn dat je pupje het gedrag gaat overnemen ( hoeft niet natuurlijk )
Met je andere hond kun je inderdaad afstand houden en steeds dichterbij andere honden , zorg ervoor dat je op een afstand staat waar hij niet blaft/ gromt en aandacht heeft voor jou , beloon dit en probeer steeds dichterbij te staan maar zorg dat hij niet begint te blaffen/grommen geef hem de ruimte , verder hebben anderen misschien wel tips voor je maar dit kan je al wel helpen
Wat ik zou doen is voorlopig de honden apart van elkaar uitlaten. Zo krijgt je pup dit gedrag minder mee en zit je straks niet met 2 uitvallende honden.
Dan kan je ondertussen ook beter aan de gang met het gedrag van je andere hond. Probeer in het begin veel afstand te houden van andere honden en probeer al van tevoren de aandacht van je hond te vragen. Oefen thuis alvast met het commando "kijkt" of "let op" en ga dit steeds verder uitbouwen tot je buiten bent..
Ik ben het eens met Tiffani.
Probeer ook apart met de honden te wandelen. Zo leert je pup ook onafhankelijk van de andere honden te functioneren en is de kans veel kleiner dat je pup het gedrag van de andere hond over neemt. Puppy's zijn namelijk sterren in het kopiëren van gedrag, zo leren ze de hondentaal.
Met de hond die bang is zou ik inderdaad ook eerst op afstand gaan oefenen met andere honden. Wanneer dit goed gaat (zonder stress voor de hond) dan kan je de afstand gaan verkleinen.
Wat ik uit je verhaal opmaak is dat je hondje uit onzekerheid kiest voor de aanval in plaats van vluchten. Doordat je hond onzeker is over de situatie weet hij/zij niet hoe te reageren. De ene hond vlucht op zon moment, de andere hond 'valt aan' en weer een andere hond bevriest.
Het beste kan je denk ik proberen om je hond hierin te begeleiden. Niet blijven staan wanneer zoiets gebeurt. Haal je hond uit de situatie, maar ga je hond niet betuttelen door er te veel aandacht aan te geven. Neem afstand om loop weg.
Beter nog vermijd de echt confrontaties. Loop met een grote boog om honden heen en besteed geen aandacht aan die honden, maar beloon je hond als hij/zij niet met de andere hond bezig is. Het zal even duren maar na verloop van tijd (en hier kan echt veel tijd overheen gaan) zal het beter gaan en kan je de afstand verkleinen.
Dit is echt een proces van baby-stapjes. En soms ga je net iets te snel en moet je weer een stapje terug doen.
Moet ik er wel even bij zeggen dat ik niet bij deze situatie aanwezig was, dus dat ik ook niet 100% kan zeggen wat het beste werkt of wat niet werkt. Ik reageer op wat je hier schrijft.
Misschien zou je ook hier kunnen vermelden uit welke regio je komt.
Misschien woont er wel iemand in de buurt die wil helpen met oefenen en bijvoorbeeld een hond heeft die jou hond negeert, wanneer hij/zij blaft.
Ik zou je graag helpen met Rivka als we een beetje in de buurt wonen.
Ik woon in Gelderland. (Gorssel)
De tip van steeds dichterbij komen is goed, maar waar moet ik beginnen? Hij ziet de andere hond vaak al eerder dan ik en begint al te grommen e.d. als de andere hond nog mijlen ver weg is. Hahahaha
Inderdaad met je ''oudje'' aan de slag.
Via een hondenschool, via bekende mensen met een hond, wandelen met relaxte andere honden..
De kans dat je hond het gedrag op straat af gaat leren ...is voor mijn gevoel altijd zeer klein.
Je weet tenslotte nooit wat, hoe , en waar je honden tegen gaat komen, en dan weet je ook niet wat voor honden dit zijn, en hoe de baasjes reageren.
Met andere woorden..
Zorg voor een gecontroleerde omgeving waarbinnen jij, en de andere baasjes weten hoe de honden reageren.
Als baasje kun je nu alles gaan ontwijken, maar of je hondje dan iets gaat leren.?
Dus zorg dat andere honden jou hondje kunnen laten zien dat er helemaal niets aan de hand is,
En wat betreft je pup..
Nooit, maar dan ook nooit je pup meenemen als je andere hond probleem gedrag laat zien.
Het zijn soms net kopieerapparaten ...en is er 1 goede reden waarom jou pup het gedrag niet over zou gaan nemen.?
Wij staan als apen van alles aan de andere kant van de lijn te doen, af te leiden, ontwijken, gerust te stellen,enz.enz.enz.
Enkel...het enigste wezen in zijn buurt (die je pup snapt en begrijpt, de taal spreekt) staat te ""gillen'' dat er iets verschrikkelijks aan de hand is.
Naar wie luistert je pup echt op dat moment.?
Aan het werk dus..
Gorrsel is voor mij net ook aardig uit de richting (ik woon in Barneveld). Ik had je anders graag willen helpen.
Het lijtk me wel verstandig om met iemand anders te gaan oefenen zodat je hond leert dat al dat geblaf er niet voor zorgt dat de andere hond weggaat (diegene kan dan al die tijd blijven staan, totdat je hond rustiger wordt.
Ik woon in Elst Gelderland.
Dus voor mij is het ook aardig uit de buurt.
Mocht je een keer in de buurt zijn (Arnhem is ook goed te doen voor mij) en je wilt graag een keer oefenen, mag je me altijd een Pb'tje sturen.
Goeie tips! Binnenkort gaan we een week op vakantie. De kleine (oudere) hondjes gaan logeren en de pup gaat mee. Zo krijgt de pup de aandacht een keer alleen en dat is voor hem ook wel fijn. Apart uitlaten probeer ik al vaak. Helaas lukt het niet altijd apart ivm nog twee kleine kinderen. Daarom ga ik soms nog een keer apart met de pup wandelen als de kids 's avonds in bed liggen en manlief thuis is.
Vaker met de pup alleen lopen zodat ie zelf kan ontdekken en zijn eigen identiteit kan ontwikkelen, is sowieso belangrijk, maar zeker gezien je andere hond niet een heel goed voorbeeld is nog belangrijker.
Verder woon ik wel wat dichter in de buurt. (Deventer) Maar hebben zelf een pup van 10 maand. Dus lijkt me niet verstandig nog haar in te zetten als oefenmaatje juist omdat zij geen kwaad ziet en aangelijnd alleen maar naar elke hond toe wil om te spelen (ook als er wordt geblaft of gegromd, dus zal ze nu nog geen rust uit stralen voor de andere hond) terwijl ze het los juist wel goed doet.
Ik ga met beide honden aan de slag. Ik heb nog een hondje van 10 jaar, die later bij ons is gekomen en die neemt het nare geblaf ook al over. Heel vervelend! Als ik ze alle 3 samen uitlaat en er komt een andere hond aan, dan is het net circus. Twee kleine blaffende honden en 1 grote pup die weg wil! Pfffff.
Gelijk omdraaien, niets zeggen. Als je dit steeds doet, zal je hond zien, dat ipv uitvallen ze het ook kan oplossen door weg te gaan van de andere hond.
Elke keer weg van andere honden. Als dit wat beter gaat, kan je haar gedrag gaan ombuigen.
Als je op afstand een hond ziet, geef je voertjes. Net zo lang tot je merkt dat de aandacht weggaat van de andere hond. Dan kan je de afstand steeds verkleinen.
Pavlov luidde een bel, en de honden kregen voer. Ipv de bel, kan je je hond leren als ze een andere hond ziet (de bel) ze een voertje krijgt.
Als je dit heel consequent oefent, zul je zien dat je hond op een gegeven moment bij jou een voertje komt halen ipv grommen naar een andere hond.
Zelf laat ik nooit mijn hond aan de lijn contact maken met anderen en los let ik heel erg op andere honden. Zijn die lomp, brutaal, te groot, of zo, loop ik weg van de andere hond of hou ze op afstand.
Alleen lieve honden mogen van mij in haar buurt komen.
Dat is een goeie! Van mij mohen er ook alleen lieve honden in zijn buurt komen. De baasjes van die honden die hem aanvallen of die hij wil toehappen, zeggen ook dat hun hond lief is. Iedere hondenbaas die de hond los heeft lopen denkt blijkbaar dat alle andere honden dat ook leuk vinden. Al die honden lopen recht op mijn aangelijnde hond af en daardoor voelt de mijne zich bedreigd. Dit zal mede komen doordat aan de lijn de hond beperkt is in zijn vrijheid en de losloper alle kanten op kan. De tip van omdraaien en weglopen doe ik soms al of ik houd mijn hond strak en dichtbij me, maar dat geeft spanning uiteraard. Tevens voelt hij mijn spanning haarfijn aan. Loslopen...daar doe ik niet aan overigens. Al mijn honden lopen altijd aangelijnd.
Hoe vaak krijg je idd niet te horen: mijn hond doet niets hoor, ppppffffff.
Probeer aan de lange lijn om te draaien.
Ken je de aandachts oefening?
Je houd een voertje voor je gezicht en zegt: kijk. De hond kijkt naar het voertje en je gezicht. Blijf dit herhalen met het voertje voor je gezicht tot je hond op : kijk, naar je gezicht kijkt. Dan heb je zijn aandacht.
Als je een andere hond ziet, zeg je: kijk, aan de lange lijn, je hond kijkt naar jou, aandacht van de hond is weg. Dan draai je om en loop weg. Zo wordt het ook minder beladen.
Heel veel honden zijn anders aan de lijn, Ze zijn beperkt en kunnen idd niet weg. Een hond die in een rechte lijn op je hond afkomt, vind ik ook niet fijn, te bedreigend.
Suzanne en Luca: Goeie oefening. Ga ik proberen. En idd....zo'n hond die recht op je af komt, dat kan niet leuk zijn. Stel je voor...je wandeld ergens en er komt een grote Badr Hari op je af stormen met grote stappen.....nou dan sch*** ik ook 7 kleuren denk ik. Haha. En ik ben echt niet bang aangelegd! Nou, voor mijn kleine hond is dat ook eng. Brrrr.....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?