U Lead bij grote sterke hond (en wij wegen minder dan hond)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Leen (Gast)

Wij adopteerden recent een landseer die meer weegt als wij (ieder lid van ons gezin weegt minder). Ze is bijna 3 en helemaal niet opgevoed. Wij waren absoluut tegen een slipketting, maar de dierenarts en anderen die ons begeleidden raadden ons dat voorlopig even aan, tot we beter oplossing vonden en intussen ook beter aan de opvoeding konden werken.    Nu loopt ze bij een gewone wandeling al super mee, zonder trekken. Dit oefenden we weliswaar met de slipketting (voor de extreme momenten waarop ze zelf uitschiet) maar door gewoon te blijven stilstaan en te wachten op aandacht. Ook door het bevel 'dicht' en bij goede uitvoering beloning (koekje, aaitje, complimentje). Op dit vlak alles dus OK.   Als ze bepaalde honden ziet (niet alle), sommige joggers met hond en eventueel een plots erg snel over de weg lopende kat, dan loopt het wel bijna helemaal mis. Als we haar tijdig afleiden gaat het meestal wel. Als het te plots is, of op een te krap paadje, lukt het helemaal niet. Gisteren gingen we met een hondentherapeut die ons ging begeleiden wandelen en mocht de slipketting niet aan in afwachting van de U Lead die ze aanraadt. Er waren toevallig meerdere grote stressoren tijdens de wandeling. Bij één van de laatste (en paniekerige oude dame met een kleine hond die erg veel schrik had van onze hond en heel fel reageerde - deze dame bleef dan ook lang vlak voor onze neus staan), hingen we letterlijk met ons volle gewicht met drie volwassen aan de hond en het was nipt. Ik heb er nog spierpijn van in nek en rug.    Conclusie van de therapeut (en wij ook met spijt in ons hart): - nog even die vreselijke slipketting gebruiken in afwachting van een veel betere oplossing. Anders houden we haar alleen echt niet. - ook stressoren maximaal vermijden intussen. - en natuurlijk verder werken aan opvoeding/training op een positieve manier.   Volgende week is de U Lead er. Vandaar volgende vragen: - Hebben jullie ervaring met het gebruik van dergelijk tuigje bij een volwassen hond die meer weegt als het baasje?  - En specifiek gericht op het tegenhouden van plotse uitschieters, niet op rustig wandelen in normale situaties? - Heeft iemand al ervaring dat dit juist bijkomende stress zou veroorzaken bij de hond?  (door de slipketting wordt ze na meerdere stressoren op einde van de wandeling soms wel erg onrustig) - Of heeft iemand betere ervaringen met de gentle leader bij dergelijke plotse uitschieters?   Bedankt voor jullie reacties, Leen

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ikzelf gebruik een tuigje met hetzelfde principe als een u-lead (met een ring vooraan dus) maar onze hond weegt maar iets meer dan 30 kg... Mijn ervaring is heel positief. Ik denk zelfs dat je je hond beter kan houden met zoiets dan met een slipketting, want bij zo'n tuigje trekt hij zichzelf naar je toe. Wel zou ik goed opletten dat het tuig comfortabel zit omdat je zo'n groot en sterk ras hebt en dat de bandjes het goed houden. Je hebt ook tuigjes met hetzelfde principe maar wat sterker en comfortabeler (Perfect fit harness - deze heb ik nu net besteld). 

 

Bij Orga merk ik dat het gebruik van zo'n tuigje met een ring vooraan voor meer rust zorgt. Ik kan hem met één hand houden als hij uitvalt naar een andere hond en hij is sneller terug kalm merk ik. Het blijft natuurlijk trainen en belonen. Het is geen wondermiddel maar bij ons heeft het een goede invloed!! 

 

Momenteel gebruiken wij dit tuigje en dan bevestigen we de lijn vooraan:

 

 

Ik hoop dat er nog iemand antwoord met een groter en sterker ras en veel succes verder!! 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik vind de U-lead een prima hulpmiddel.

We hebben het bij onze hond ook gebruikt, omdat er gewoonweg niet zo simpel met een 50 kilo wegende hond te trainen valt als deze echt z'n zinnen ergens op zet (trainen als in: stil staan, rustig wegleiden, etc. ). Met een U-lead heb je gewoon net even wat meer controle en kost het je een pak minder kracht om de hond onder controle te houden. 

Het loopt daardoor ook gewoon een stuk ontspannender, en juist de spanning die je nu (zelf) hebt tijdens het wandelen voelt de hond aan en werkt absoluut niet mee. Doordat je de controle weer hebt loop je ontspannender en kan je veel beter met je hond aan het werk.

Het fijne vind ik ook dat de hond er zelf helemaal geen last van heeft. Het zit als ieder ander gewoon tuig, alleen zit er een ring vooraan, zodat wanneer je hond trekt, zichzelf uit evenwicht brengt en dus geen trekkracht levert. Wanneer de hond niet trekt (het meest van de wandeling in jouw geval lees ik), doet de U-lead verder helemaal niks.

Zeker het proberen waard dus 

 

Een gentle leader zou ik absoluut niet doen wanneer het gaat om 'uitschieters'. Ik weet hoe dat soort uitschieters eruit zien, en met zo'n zware hond komt er dan echt opeens flink kracht te staan op de lijn en dan dus ook op de gentle leader met als gevolg dat die nek echt een fikse klap krijgt. Echt af te raden! Zeker niet doen!

honden page profiel --

honden foto van -

Ik heb een tijdje een u-lead gebruikt voor mijn hondje Saar. Saar is dan weliswaar maar 15 kilo maar heb er toch veel profijt van gehad.  Ik heb dus geen ervaring met een hond die zwaarder is dan ikzelf, maar wat ik je wel als tip wil meegeven is dat je goed moet blijven opletten dat de hond er niet 'doorheen' gaat trekken. Dit is dus bij ons wel gebeurt en dat tuig heeft geen effect meer op Saar. Als ik het tuig nu aantrek trekt ze gewoon lekker door als ze ergens graag naartoe wil. 


Een nadeel aan dit tuig is wel, dat stel dát ze eruit weten te ontsnappen, het lastig is om ze te pakken te krijgen. Er zit geen handvat of iets dergelijks aan en zeker met een dikke vacht is het nog moeilijker. 

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Hoi,

 

Ik heb, toen Pooh een maand of 7 a 8 was (toen woog hij ook al...eh...veel) bij de hondenschool een u-lead aangemeten gekregen (eh...ik niet, maar Pooh).

 

Mij werd uitgelegd dat het niet alleen de plaatsing van de ring was, maar ook het feit dat Pooh tot dan toe een halsband gewend was en zo'n tuigje héél anders voor hem zou voelen. Dat maakte dat we het hele wandel train gebeuren van voor af aan konden gaan oefenen, omdat, vanwege dus tuigje ipv halsband, Pooh het als nieuwe situatie zou zien. En ja, de aan haakring zit natuurlijk vooraan...

 

Het heeft ons goed geholpen...

Leen (Gast)

Bedankt al voor deze eerste reacties en de extra tips. Bodine, denk je dat het lukt om samen met de U Lead nog een gewone halsband aan te doen (zonder leiband) waardoor je de hond in geval van nood daar nog met de hand aan kan vastgrijpen?

honden page profiel --

honden foto van -

" Bedankt al voor deze eerste reacties en de extra tips.
Bodine, denk je dat het lukt om samen met de U Lead nog een gewone halsband aan te doen (zonder leiband) waardoor je de hond in geval van nood daar nog met de hand aan kan vastgrijpen? "
 
Ja hoor, het tuig zit niet langs de nek dus je kunt er gewoon een halsband bij aan doen.  Deden wij ook altijd voor de zekerheid :) 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hier ook een u lead tuigje evie is dan wel niet zwaarder dan mij maar het werkt wel echt super :D als ze los gaat heeft ze altijd nog een halsband om zo kan ik haar makkelijker pakken als het tuig weer omgaat :D. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

voor je er mee gaat wandelen, je hebt het over een gedragstherapeut, vraag of ze dan ervaring heeft met deze lijn, laat het je voor doen, een hond die uitschiet dat is altijd lastig, en dan kan er altijd te veel druk op gaan staan op wat je ook gebruikt.

vraag aan een ervaren iemand hoe te gebruiken, en een halsband erbij om doen, kan altijd.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

" voor je er mee gaat wandelen, je hebt het over een gedragstherapeut, vraag of ze dan ervaring heeft met deze lijn, laat het je voor doen, een hond die uitschiet dat is altijd lastig, en dan kan er altijd te veel druk op gaan staan op wat je ook gebruikt.

vraag aan een ervaren iemand hoe te gebruiken, en een halsband erbij om doen, kan altijd. "

 Willemijn, de U-lead is een tuig, geen lijn. En de GT raadt deze juist aan, dus ze zal hier wel ervaring mee hebben en uitleggen hoe het werkt.

(Er valt trouwens weinig/niks verkeerd te doen met het tuig en er komt weinig druk op te staan. De hond brengt zichzelf uit balans en kan niet meer gaan naar waar hij naartoe wilde 'duiken')

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Diesel heeft ook vaak een U-lead om, hij weegt 45kg, hij loopt gewoon naast me aan de linker kant, maar komt er een hond naast de fiets voor bij, vliegt hij in de lijn.

Met alleen zijn halsband vlieg ik er achter aan, dus ik loop niet vaak zonder op de grote wandelingen, ook ik klik hem nog vast aan zijn halsband, gewoon voor de zekerheid, hinder heeft hij er totaal niet van, zit ook niet onder zijn oksel of zo. Bij in de lijn klappen geeft het een druk gevoel op zijn schouders, dat vindt hij niet fijn, jammer dan, want door mijn hond over straat gesleept te worden vindt ik ook niet fijn.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Diesel heeft ook vaak een U-lead om, hij weegt 45kg, hij loopt gewoon naast me aan de linker kant, maar komt er een hond naast de fiets voor bij, vliegt hij in de lijn.



Met alleen zijn halsband vlieg ik er achter aan, dus ik loop niet vaak zonder op de grote wandelingen, ook ik klik hem nog vast aan zijn halsband, gewoon voor de zekerheid, hinder heeft hij er totaal niet van, zit ook niet onder zijn oksel of zo. Bij in de lijn klappen geeft het een druk gevoel op zijn schouders, dat vindt hij niet fijn, jammer dan, want door mijn hond over straat gesleept te worden vindt ik ook niet fijn. "

 



'My feelings exactly" :-D :-D

Volgende forumvraag: Gedragstherapeut
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^