Longworm

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JosienJosien

honden foto van Josien

In een dierengids heb ik iets gelezen over de longworm bij een Golden Retriever die erg kortademig was. Hoe kan ik dit voorkomen zonder giftige medicijnen te geven?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Bron, dierenkliniek de Haardstede.


Levenscyclus van de longworm
De officiële naam van de longworm is Angiostrongylus vasorum. Het is een worm die bij zowel de hond als de vos voorkomt en die een indirecte levenscyclus heeft. Dit wil zeggen dat het niet alleen de hond nodig heeft om volwassen te worden, maar ook een tussengastheer.
De volwassen mannelijke en vrouwelijke wormen zitten in de rechterkant van het hart en de grote longslagader. Daar paren de wormen en leggen ze eitjes. Uit deze eitjes komen snel kleine larfjes, zogenaamde L1 larfjes. Deze L1 larfjes gaan door de wand van de bloedvat en worden via het longweefsel opgehoest en dan weer doorgeslikt. En zo komen ze via de ontlasting naar buiten. Uit de ontlasting worden ze opgenomen door slakken en bruine kikkers, de tussengastheren. Hier ontwikkelen de larfjes zich tot L3 larfjes, die besmettelijk zijn voor de eindgastheren, en dat zijn dan weer de hond en de vos.
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de hond of de vos dan weer besmet raken met de larfjes. In ieder geval kan het door het eten van besmette slakken of kikkers, maar misschien kan het ook door het in aanraking komen met slijmsporen van een slak of ontlasting van een slak of door het eten van ontlasting van een besmette hond. Er is nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen (1).
Als een hond larfjes binnengekregen heeft, gaan deze vanuit de darmwand, via de bloedvaten weer naar het hart en de longen waar ze verder volwassen worden en het verhaal weer van voren af aan begint.

Verschijnselen van een infectie
Infectie komt wat vaker voor bij jonge honden, maar kan ook bij oudere honden voorkomen. De klachten gaan vaak uit van de longen. Er is meestal sprake van hoesten. Maar het komt ook voor dat dieren geïnfecteerd zijn en geen hoestklachten hebben (3). Naast hoesten wordt vaak gezien dat dieren meer moeite moeten doen om te ademen (een pompende ademhaling hebben) en een snelle ademhaling hebben. Daarnaast worden regelmatig bloedingstoornissen gezien, zoals puntbloedingen, een bloedneus en bloeduitstortingen (3). Verder komen de volgende verschijnselen voor: sloomheid, verminderd uithoudingsvermogen, neurologische verschijnselen, zwakte, kreupelheid

Diagnose
Een verdenking ontstaat op basis van de klachten van de hond. Vooral een jonge hond met hoestklachten kan verdacht worden, zeker als het hoesten niet binnen een week overgaat (er kan natuurlijk ook sprake zijn van een kennelhoestinfectie, iets wat heel veel voorkomt).
Als eerste wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. Er wordt goed naar de ademhaling gekeken en naar het hart geluisterd. Verder kunnen er soms puntbloedingen in de slijmvliezen gevonden worden.
Daarnaast kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Hierop kunnen een aantal afwijkingen gezien worden die wijzen op een infectie met de longworm, maar een röntgenfoto is niet bewijzend.
Bovendien kan er bloedonderzoek gedaan worden, waarbij ook weer een aantal afwijkingen gevonden kunnen worden, zoals een hoog calcium. Maar ook deze afwijkingen zijn niet bewijzend.
Verder kan er ontlasting onderzoek uitgevoerd worden. Hiervoor moet verse ontlasting langs gebracht worden, dit wordt dan ingezet in een zogenaamde Baermann test. Er wordt dan gekeken of er larfjes in de ontlasting zitten. Als er larfjes in zitten is de diagnose gesteld. Helaas wordt maar in 50% van de gevallen op deze manier de diagnose gesteld. Dat komt aan de ene kant omdat een hond al klachten kan hebben voordat de wormen eitjes gaan leggen en er dus nog geen larfjes zijn. En aan de andere hand is het zo dat er niet elke dag evenveel larfjes uitgescheiden worden.
Als er bij de Baermann geen larfjes gevonden worden, maar alle andere onderzoeken wel wijzen op de longworm kan er toch voor gekozen worden om te gaan behandelen.

Behandeling
Er zijn 2 behandelingen voor de longworm geregistreerd. Volgens interne communicatie met de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht zijn er aanwijzingen dat één van de 2 behandelingen onvoldoende effect heeft.
Daarom adviseren wij om te behandelen met Advocate®. Advocate bevat moxidectine en wordt toegediend als een druppel in de nek. De druppel werkt 4 weken. Het is verstandig om bij verdenking de behandeling na 4 weken te herhalen om te zorgen dat echt alle wormen gedood worden.
Als er sprake is van ernstige klachten kan het zijn dat behandeling van de worm alleen onvoldoende is en dat er nog ondersteunende behandelingen gegeven moeten worden.

Preventie
Er is nog weinig bekend over juiste preventie mogelijkheden (1). Het lijkt wel verstandig om regelmatig te ontwormen met Advocate of Milbemax® (bevat milbemycine, het andere geregistreerde ontwormingsmiddel). Uit een onderzoek blijkt dan dieren die 4x per jaar met milbemax ontwormt worden 50% minder kans hebben om besmet te worden met de longworm. Dus als advies op dit moment kunnen we geven om honden in ieder geval 4x per jaar te gaan ontwormen, waarbij er voor milbemax of advocate gekozen kan worden. In het slakkenseizoen gaat de voorkeur uit naar advocate omdat dit 4 weken werd, in tegenstelling tot milbemax dat een dag werkt.

Prognose
Bij geringe klachten, zoals bij een jonge hoestende hond, zijn de vooruitzichten goed. Als er sprake is van ernstige klachten, zoals stollingstoornissen, wordt de prognose slechter en kunnen dieren er, ondanks een behandeling, ook aan overlijden. Ook is het bekend dat pups vrij acuut hartfalen kunnen krijgen door de infectie en ook deze dieren kunnen er aan overlijden (1,2).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

pas op, het is geen hartworm, maar wel degelijk longworm. Longworm bij de hond De longworm bij de hond wordt ook wel Franse hartworm genoemd. Maar het is eigenlijk helemaal geen hartworm maar dus een longworm. De longworm is voor het eerst vastgesteld in Frankrijk, maar wordt in steeds meer landen gevonden, zoals Engeland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland en sinds kort ook steeds vaker in Nederland (1,2). En in Nederland lijkt het met name in de regio Den Haag, Almere en de Veluwe voor te komen. Let op: De Franse hartworm is dus wat anders dan de hartworm die dieren in de zuidelijke landen op kunnen lopen (Dirofilaria immitis).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Josien, jouw topic, vraag of het verplaatst mag worden naar diagnose, het is een goede info ervan. ;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Stronghold is dus tegen hartworm hé, voor landen rond de Middellandse zee. 

Maar is wél iets heel sterk hoor. lance is er onlangs een dag ziek van geweest. Maar beter dit dan hartworm .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de hartworm die heerst rond de middellandse zee is niet de longworm he.... staat in de tekst dat het niet in verband is.

en ja stronghold kan men geven voor hartworm.

honden page profiel PLUTO&NOEKYPLUTO&NOEKY

honden foto van PLUTO&NOEKY

Hey Willemijn.
Wil geen disc beginnen maar:

de Franse hartworm, angiostrongulus vasorum, is eigenlijk een longworm die ook in Nederland kan worden opgelopen.

Dus het is het zelfde :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee hoor, ik wil er geen discussie over voeren, het is informatie van de dierenkliniek hierboven.

ik heb het opgezocht naar aanleiding van de topicopener. :-D

honden page profiel PLUTO&NOEKYPLUTO&NOEKY

honden foto van PLUTO&NOEKY

Ik heb het anders geleerd zo zo zijn de meningen verdeelt :-D

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Hey Willemijn.

Wil geen disc beginnen maar:



de Franse hartworm, angiostrongulus vasorum, is eigenlijk een longworm die ook in Nederland kan worden opgelopen.



Dus het is het zelfde <img class="/> "

 




als je goed leest staat dat toch in de informatie van het dierenziekenhuis hierboven . dat deze worm zekers in nederland kan worden opgelopen en wel omstreken Den Haag, Almere en Veluwe, Engeland Denemarken Zwitserland duitsland, zie hierboven, daar staat het .

honden page profiel PLUTO&NOEKYPLUTO&NOEKY

honden foto van PLUTO&NOEKY

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik heb het anders geleerd zo zo zijn de meningen verdeelt <img class="/> "

 




Dirofilaria Immitis, franse hartworm die voorkomt in de zuiderlijke landen.

Angiostrongylus Vasorum, , longworm, die in nederland duitsland zwitserland Denemarken Engeland voorkomen.

twee verschillende.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" https://www.hondenpage.com/hondenforum/36220/hartwormen.php "

 




ik weet het niet, lees eens even de info die hier boven staat van het dierenziekenhuis, de beschrijving is goed dacht ik.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Joke, je had je berichtje toch niet hoeven te verwijderen, ben je mal, er mag toch vragen over gesteld worden , het gaat erom dat de topic opener vragen stelt over de Longworm, de hartworm en de longworm zijn twee verschillen........ dat staat aangegeven, voor de rest weet ik het niet, ik heb de info gelezen, wees er voorzichtig mee wat je hond betreft. daar gaat het om. het is ook een beetje verwarrend om dat er gesproken wordt over twee verschillende wormen.

honden page profiel PLUTO&NOEKYPLUTO&NOEKY

honden foto van PLUTO&NOEKY

Ik heb de info gelezen van de dierenarts die jij bedoelt maar de meningen zijn best verdeelt daarover.

De ene zegt dit en de andere zegt weer wat anders,

Maar zeg altijd ga je op reis met je hond of de grens over informeer eens goed bij de kliniek waar je loopt wat je moet doen en wat je moet geven voor long hart worm en hoe kan je het voorkomen.

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

Interresant onderwerp, ik volg even omdat ik een pup van 11 maanden heb die al 3 weken aan het hoesten is.

ze heeft al hoestsiroop en antibiotica gekregen maar het blijft op en neer gaan.

er zijn al foto's genomen en ze zou een beginnende longontsteking hebben.

moet haar rustig houden maar dat lukt niet altijd even goed als je twee honden in huis heb 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

"franse hartworm www.mcvoordieren.nl/franse-hartworm beschrijving kalchten die de franse hartworm kan geven. ... de Franse hartworm, angiostrongulus vasorum, is eigenlijk een longworm die ook in Nederland kan ..." 

 

Ik heb  het even gegoogeld   ?  Ik denk toch Willemijn dat het hetzelfde is hoor. Of anders bestaan er verschillende soorten ngl het land ?  Maar neen we gaan er niet over discussieren, het is een erge ziekte  dat staat vast. 

 

Mijn DA heeft Stronghold aangeraden voor de hartworm . 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Sadi krijgt Milbemax

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Toen we nog in Griekenland woonden droegen mijn honden een Scalibur band ter voorkoming van in de volksmond hartworm(Dirofilaria immitis). Hier in Engeland kregen ze in het begin Advocate ivm. hier in de volksmond longworm oftewel Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum).

 

Ik leef in een zeer slak en vosrijk gebied en er waren vorig jaar toch weer redelijk wat meldingen in de UK helaas. Zelf geef ik het niet meer want iedere maand zo'n pipet begon me heel erg tegen te staan. Ze krijgen hier elke dag een eetlepel 'human grade DE' door het eten. In hoeverre dat wel of niet helpt is ook niet 100% zeker, daar zijn de meningen zoals met alles ook heel erg over verdeeld. Zelf voel ik me er prettiger bij. Zou ik echter van mijn DA hier vernemen dat er in mijn omgeving veel gevallen bekend zijn dan zal ik hoogstwaarschijnlijk weer (tijdelijk) naar het product grijpen.

 

Edit: volgens mij klopt het gewoon wat Willemijn schrijft hoor. Ze probeert alleen duidelijk te maken dat de benaming Franse hartworm het verwarrend kan maken.

 

 

 

Anoniem (Gast)

De wormen zijn inmuum geworden voor de middelen dus test elke 6 maanden door poep in te leveren bij dierenarts

 

Volgende forumvraag: Intelligentie spellen voor je hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^